un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Acum avem în oraș și panouri stradale de amploare cu ostaticii israelieni din Gaza

23 Jan 2024  ·

GÂNDURI  ·

66 comentarii

Mai știți când vă spuneam că probabil posterele lipite prin oraș cu fețele ostaticilor israelieni sunt finanțate de Ambasada Israelului? Că sunt prea frumos tipărite pentru a fi doar opera unor activiști independenți?

Ei bine, acum văd că la Unirii sunt panouri puse pe clădire, mari cât toate zilele, cu chipurile ostaticilor ținuți de palestinieni. Ambasada Israelului are sediul în aceeași clădire, deci aș spune că șansele să existe o legătură directă între ele este una mare.

Este propagandă pură. Spuneți-mi un alt exemplu de stat străin care își face “publicitate” în România pentru a-și atrage simpatie. Nu văd vreun alt motiv la mijloc.

Acum, bănuiesc că toată lumea este de acord că Israelul a fost victima unui atac terorist de amploare la început de octombrie 2023. Unul foarte mârșav, cu sute de teroriști care s-au dus chitiți inclusiv la grădinițe pentru a omorî sau captura civili nevinovați. Întreaga planetă a avut simpatie atunci pentru statul Israel și a condamnat acele atacuri.

Care este însă scopul acestor panouri din București? Să ne spună că războiul pe care Israelul în poartă acum în Gaza este îndreptățit? Nu cred că cineva contestă asta. Metoda prin care israelienii poartă războiul este problema.

Două milioane de oameni s-au refugiat din partea de nord a fâșiei în partea de sud. Întreaga suprafață este egală cu a Bucureștiului, nu vă imaginați vreo mare țară acolo. Israelienii au bombardat spitale și blocuri de locuințe. Au distrus cimitire. Au folosit bombe grele, care n-ar trebui lansate în zone cu civili, ci doar împotriva unor instalații militare în situații de război clasic. Blochează accesul la mâncare și apă. Am văzut știri despre bombardament cu fosfor alb, dar nu mai am linkuri.

M-am uitat pe imagini filmate de sus în Gaza și totul este în ruine. Sunt cartiere întregi de blocuri înalte care au fost distruse. Cred că va dura enorm de mult să curețe zona chiar și cu zeci sau sute de excavatoare și basculante — dar cine să mai facă și asta?

Citeam vreo două editoriale despre cum inclusiv americanii încearcă să tempereze ofensiva israeliană, pe care o sprijină de la început, deoarece este atât de brutală încât se pierde simpatia publicului. Și nu cred că va fi adusă înapoi cu panouri.

Mă întreb dacă această campanie are loc în întreaga lume sau doar în câteva țări. România trimitea foarte mulți turiști în Israel și foarte mulți israelieni veneau aici în turism, plus o mulțime de investiții israeliene s-au făcut în România, deci cred că sentimentul general contează.

    66 comentarii

  1. Este de notorietate legatura buna a Romaniei cu lumea araba, de pe vremea lui ceasca. In Romania arabii se simt bine, fac bani frumosi, femei la discretie, se pot face ceva interventii pt eliberarea ostaticilor si din partea guvernului, prin intermediul acestor relatii. Ideea de baza e ca, atat timp cat exista ostatici evrei in mainile hamas, razboiul va continua.

      (Citează)

  2. Principala problema pe care vad ca nu o intelegem este aceea ca perioada aia misto de “pace” ce a fost valabila pana acum 2 ani s-a cam dus. Ceea ce se intampla in Gaza acum este rezultatul absolut firesc al politicilor duse in acea zona(Hamas a papat banii de la UE, Bibi i-a folosit pe post de sperietoare). Pe langa asta trebuie sa intelegem ca raspunsul Israelului si modul in care gestioneaza acest conflict nu este diferit fata de inamic, Hamas daca ar fi fost in locul lor ar fi raspuns la fel. Diferenta se da ca Israelul este chipurile cu lumea buna aia democratica pe cand Hamas este asociat cu o cauza nasoala.
    Pe langa asta Israelul ca stat are o istorie destul de brutala cand vine vorba de rahaturi facute impotriva cetatenilor sai. Ceea ce poate fi greu de digerat de alte state, dar in general este bine stiut in comunitatea de informatii si nu numai faptul ca Israel va face orice pentru cetatenii sai aflati in situatii naspa sau morti. Asa ca nu inteleg de ce ne miram de raspuns?!

      (Citează)

    • „Principala problema pe care vad ca nu o intelegem este aceea ca perioada aia misto de “pace” ce a fost valabila pana acum 2 ani s-a cam dus.”

      O spun mai mult sau mai puțin direct din ce în ce mai mulți prin Occident. Și se vede destul de clar pentru cine a avut ceva curiozități legate de istorie.

        (Citează)

    • Asdad2005: Pe langa asta trebuie sa intelegem ca raspunsul Israelului si modul in care gestioneaza acest conflict nu este diferit fata de inamic, Hamas daca ar fi fost in locul lor ar fi raspuns la fel.

      Asta nu este o scuză. Până una alta doar Israelul bombardează de zor. “Ce-ar fi dacă” nu schimbă cu nimic lumea reală.

        (Citează)

    • nwradu: Până una alta doar Israelul bombardează de zor.

      Asta este “factual” fals. Bombardeaza și HAMAS, bombardează și houthi și mai sunt și alții care bombardează coordonat cu ăștia din partea opusă a Israelului.

        (Citează)

  3. Stiu evreii sa isi faca prieteni peste tot. Politica “învățați ba cu forța despre holocaust ca daca nu sunteți antisemiti si primiți amenda sau ani de pușcărie” e de tot căc@tul.

      (Citează)

    • Distribui minciuni: istoria evreilor și holocaustul se predau din anul școlar 2023-2024 ca materie distinctă la clasele 11 și 12, unde nu este obligatoriu să frecventezi. Dacă totuși alegi să studiezi mai mult decât ce e obligatoriu și nu îți place acest capitol, riști maxim o notă mică, la fel ca la alte materii. Sigur, poți rămâne și repetent dacă insiști, acum depinde ce mize joci.
      Faptă penală este negarea holocaustului (nu neapărat prin acțiuni antisemite), da.

        (Citează)

    • Nu-i nimic în neregulă cu a învăța despre una dintre cele mai rele perioade ale istoriei noastre și despre holocaustul evreilor în particular.

        (Citează)

  4. Ca să whatabouttizăm un pic, mie mi se pare propagandă și mai pură jelaniile propalestiniene din media vestică. Cu regretele formale de rigoare, și cu mențiunea că Bibi e un imbecil autoritar și necioplit de teapa lui Trump, Israelul are tot dreptul să-i facă pe palestinieni kebab până nu mai știu ce-i aia Hamas. Ce nu înțeleg iubitorii de „ luptători pentru libertate” e că respectivii în contul cărora varsă lacrimi fierbinți ( sau doar se prefac, pentru a da bine în social media) i-ar face bucăți ca pe niște necredincioși ce sunt. După care ar plimba bucățile să fie scuipate de cine dorește.

    La ora actuală se mută piese și se trasează linii, iar conflicte ca cel din Ucraina și cel din Gaza sunt strâns conectate. Israelul e în tabăra Vestului, iar Hamas în cea ruso-iraniană&Co. Din partea mea, Hamas , Hezbollah, rebelii Houthi (și alți prieteni din Orientul Mijlociu susținuți de Iran) să se ducă unde se duc variantele arabe pentru cargo 200. Timpul dilemelor de mimoze delicate și nepărtinitoare e deja istorie.

      (Citează)

    • Peredhil: Israelul are tot dreptul să-i facă pe palestinieni kebab până nu mai știu ce-i aia Hamas

      Mie nu mi se pare că au tot dreptul să omoară >20.000 de oameni, din care majoritatea copii, pentru a găsi niște teroriști ascunși între ei. Metoda “îi omorâm pe toți, că așa mor și teroriștii” nu poate fi cea mai bună.

        (Citează)

    • nwradu: “tot dreptul să omoară >20.000 de oameni, din care majoritatea copii, pentru a găsi niște teroriști ascunși între ei. ”

      pvestea asta e exact propaganda hamas pe care o mesteci aiurea. cifrele sunt scoase din declaratiile guvernului din gaza (care e hamas – ce ai fi vrut sa spuna?) . Iar Guterres ce face orice ca sa justifice mizeria asta – nu are nic o jena pe urma sa sustina rusia in pozitia de sef al consiliului de securitate al UN, pe urma sa plinga pe umarul lui Assad.

        (Citează)

  5. suna cam partinitor articolul, oricum pierderea unei vieti e o drama, a unui cimitir, nus ce sa zic, dar cam totul tine de context, si la cat am inteles eu contextul, Israelul are justificare, restul e politica facuta pe mai mult sau mai putin nevinovati.

      (Citează)

    • Mie nu mi se pare că au justificare să omoară >20.000 de oameni, din care majoritatea copii, pentru a găsi niște teroriști ascunși între ei. Metoda “îi omorâm pe toți, că așa mor și teroriștii” nu poate fi cea mai bună.

        (Citează)

  6. Pai si cam ce alta metoda ar putea Israelul sa foloseasca date fiind circumstantele, ca sa scape de cel mai mare stat terorist din lume care exista in coasta lor cu principalul scop de a tine statul Israel in teroare?
    Eu sunt sigur ca lucreaza cat de chirurgical se poate, data fiind situatia. Dar Hamas se straduiesc sa puna civilii ca scuturi umane, asta e razboiul lor de fapt, unul de imagine.

    E usor sa vorbim de la distanta. Dar oamenii aia traiesc cu frica in permenanta, refac serviciul militar la cativa ani, sunt regiuni unde gardienii de mall au pistoale, se verifica masinile de bombe la intrarea in parcarile de mall, la securitate pe aeroport te cauta de te zapacesc, plus ca din cand in cand mai vine cate o racheta prin oras.

      (Citează)

    • Ehm… palestinienii au fost primii acolo, nu stau in coasta Israelului. Israel ‘s-a asezat pe ei’ practic.

        (Citează)

    • Big T: Ehm… palestinienii au fost primii acolo

      Istoric au fost și evreii acolo de multe mii de ani.

      vladutz: Pai si cam ce alta metoda ar putea Israelul sa foloseasca date fiind circumstantele

      Nu știu, că nu-s la conducerea Israelului. Mă îndoiesc însa că metoda cea mai bună este bombardamentul aerian și abia apoi intratul cu soldați și tancuri.
      Probabil trebuia o ocupație militară făcută direct cu trupe, nu bombardament nediscriminatoriu, și apoi căutați teroriștii. Ar fi fost mai riscant pentru soldații israelieni, dar în orice conflict te aștepți să se încerce micșorarea victimelor civile, nu să fii nepăsător la asta.

      vladutz: Dar oamenii aia traiesc cu frica in permenanta

      Lasă că nu trăiesc mai bine în Gaza. Toată fâșia este o tabără de refugiați fără șanse de îmbunătățire.

        (Citează)

    • „Probabil trebuia o ocupație militară făcută direct cu trupe, nu bombardament nediscriminatoriu, și apoi căutați teroriștii. Ar fi fost mai riscant pentru soldații israelieni, dar în orice conflict te aștepți să se încerce micșorarea victimelor civile, nu să fii nepăsător la asta.”

      În război prima datorie a soldatului nu e protejarea cu orice preț a victimelor civile din rândul inamicilor. IDF nu-i Armata Salvării. Micșorarea numărului lor e ceva secundar, care vine după protecția propriilor civili, protecția propriilor trupe, atingerea obiectivelor, că războiul se duce în mod realist și pragmatic.

      O ocupație militară directă fără bombardamente prealabile ( care nu au fost nediscriminatorii, că veni vorba, nediscriminatoriu ar fi 20 000 de victime la un raid, ca în Dresda ) ar fi costat mult mai multe vieți de soldați israelieni care, ridicol pentru unii, valorează mai mult în ochii conducerii militare israeliene decât cele ale civililor inamici (în cazul ăsta greu de diferențiat de combatanții inamici). Aviația israelieană a țintit obiective considerate de valoare. Cu siguranță au existat erori, la identificare sau lovire, dar e distanță până la caracter nediscriminatoriu. Putem vorbi de asta când bubuie rușii la plesneală, prin Ucraina, fără nici o țintă reală în zonă, în condițiile în care inamicul ucrainean poartă uniformă și nu e ușor confundat cu civilii.

        (Citează)

  7. Prin Israelul blocheaza accesul la apa si mancare vrei sa spui ca Israelul alege sa nu ii mai aprovizioneze pe cei din Gaza cu apa si mancare?
    Ca altfel nu am auzit nici o tara araba care sa spuna ca a incercat sa livreze alimente refugiatilor din Gaza si au fost impiedicati de israelieni.

    Nu stiu ce sa spun, dar poate ca data viitoare cei din Hamas se gandesc mai bine inainte sa rapeasca cetateni din tara de la care primesc mancare. apa si electricitate.

      (Citează)

    • Daca maine Nicusor Dan si PMB ataca judetul Ilfov, este perfect Ok sa bombardezi tot Bucurestiul si sa ii opresti apa si electricitatea.

        (Citează)

    • Big T:
      Daca maine Nicusor Dan si PMB ataca judetul Ilfov, este perfect Ok sa bombardezi tot Bucurestiul si sa ii opresti apa si electricitatea.

      Dacă o bună parte din bucureșteni ar ieși în stradă mugind susținerea pentru atac și i-ar ascunde pe atacatori, ar fi perfect. Simplu.

        (Citează)

    • Peredhil: Dacă o bună parte din bucureșteni ar ieși în stradă mugind susținerea pentru atac și i-ar ascunde pe atacatori, ar fi perfect. Simplu.

      Daca Nicusor Dan si PMB ti-ar spune ca iti omoara familia si nu mai pupi apa daca nu iesi in strada, ai sta acasa?

        (Citează)

    • Somebody: Daca Nicusor Dan si PMB ti-ar spune ca iti omoara familia si nu mai pupi apa daca nu iesi in strada, ai sta acasa?

      Sunt mai multe variante. M-aș opune încercând să mă adun cu alți nemulțumiți să luăm niște gâturi , nu-i ca și cum ar fi ceva excentric în zonă. Sau poate m-aș conforma, în greață, asumându-mi potențialele represalii ilfovene drept răul cel mai mic. În mod clar n-aș ieși în stradă bălind entuziasmul care se vede prin media, nu mi-aș educa plozii să fie martiri în numele PMB și n-aș chiorlăi pe la toate colțurile căutând empatie când mă intersectez cu unele revelații de tipul „bătaia doare”, sau „cine sapă groapa altuia se adăpostește de bombardamente în ea”.

        (Citează)

    • Peredhil, adica tu te referi ca oamenii aia care nu au dupa ce bea apa, sa se adune si sa se revolte impotriva unor oameni care au arme si oricand pot sa-ti omoare copiii fara nicio remuscare? De ce nu fac si rusii ce ai spus tu? Sau si ei sunt toti Putinisti si sunt de acord cu razboiul din Ucraina si cu metodele Putiniste. Pe vremea lui Stalin, unde chiar au murit mai multi ca in al doilea razboi mondial, de ce nu s-au revoltat? In Coreea de Nord, de ce nu se revolta si pupa toti statuile si au tablouri pe pereti cu marele Kim Jong Un?

      Ce simplu e sa tastezi si sa privesti lucrurile simplu dintr-o tara unde ai acces la libertate si informatie.

        (Citează)

    • „oamenii aia care nu au dupa ce bea apa” și-au ales liderii. Adică Hamas, care s-a înțepenit la putere. Ai presupune că aceiași oameni (sau rudele) odată ce dau de confortul libertății Occidentului depravat și infidel, fără constrângeri, și-ar schimba opiniile, nu? Ghici ce, majoritatea urlă turbați aceleași idei pe care le urlau și (presupui tu) constrânși, intimidați, amenințați. Dacă mai considerăm și spălarea pe creier de factură islamistă, putem ajunge la concluzia că numărul celor cu adevărat nevinovați și anti Hamas de partea palestiniană e foarte redus. Iar victime colaterale nevinovate au fost peste tot. Ideal ar fi evitate. Ideal nu există, IDF lovește selectiv, nu perfect, mai gafează, dar în mare parte. Dacă Israelul ar fi masacrat la nimereală, nu mai exista acum nimic în Gaza. Literalmente, nimeni și nimic.

      Valabil și pentru ruși. O bună parte sunt putiniști, sau măcar suficient de nostalgici după era sovietică (sau imperială, după gust) cât să susțină acțiunile Kremlinului. Valabilă paralela cu cei din străinătate care slăvesc maica Rusie din sânul Vestului colectiv. Probabil procentul este mai redus decât în cazul palestinienilor, parțial și deoarece componenta religioasă și porcăriile cu răsplata de după moarte a martirilor e mult mai slabă în creștinismul ortodox al secolului XXI.

      Nord coreenii nu prea apucă să iasă afară, pentru a face o comparație. Puținii care o fac sunt critici. Dar sunt sigur că în interior susținerea regimului e semnificativă, generații de comunism strict afectează major un popor. Pînă și la noi mai sunt admiratori ai ceaușismului, după peste trei decenii. Dar măcar ăia de fugeau în Vest înainte de 1989 nu se apucau să trâmbițeze acolo despre cât de măreț e nea Nicu și cum ar trebui el să distrugă capitalismul.

        (Citează)

    • @Peredhil: românii de ce nu s-au revoltat din prima împotriva comunismului, ci a durat 50 de ani? Nu-i chiar așa ușor cu revoltele astea. Majoritatea oamenilor sunt preocupați toată ziua cu a face rost de mâncare pentru familie și bani pentru școală.

        (Citează)

    • „românii de ce nu s-au revoltat din prima împotriva comunismului, ci a durat 50 de ani?”

      Bună întrebare. Accept argumentul. Acum, ca să continuăm paralela, de ce palestinienii, care inferăm că din varii motive nu se pot revolta, ajunși în Occident spumegă și mai abitir cu exact aceleași idei pe care le susțineau în Gaza? Că nu cred că românii fugiți în Occident făceau apologia binefacerilor comunismului. Te pomenești că or fi chiar convingerile lor?

        (Citează)

    • Big T:
      Daca maine Nicusor Dan si PMB ataca judetul Ilfov, este perfect Ok sa bombardezi tot Bucurestiul si sa ii opresti apa si electricitatea.

      Haide sa punem altfel intrebarea:

      “Daca tu locuiesti in Ilfov si de peste 10 ani de zile Nicusor Dan si PMB ataca constant judetul si recent a omorat si rapit cateva sute de cetateni din Ilfov, este in regula sa stai cu mainile in san.
      Ai putea sa privesti in fata parintii aceia ai caror fetite de 10 ani au fost violate si omorate si sa le spui ca nu vei face nimic, ca nu vei lua nici o masura?
      Si nu doar atat, dar va trebui sa le spui ca din munca si taxele lor tu vei continua sa alimentezi cu apa, alimente si energie orasul ala care este format in proportie de 50% din teroristi care afirma la fiecare pas ca vor sa te extermine.”

      PS: sa nu ne mintim singuri ca in Gaza sunt doar un numar limitat de superteri Hamas, majoritatea sunt indoctrinati de mici ca trebuie sa omoare israelieni.

      De ce crezi ca in ciuda asa-zisului genocid pe care il face Israel de ani de zile, populatia din Gaza creste considerabil de la an la an?
      Pentru ca mentalitatea lor este: “sa facem cat mai multi copii ca sa ii coplesim numeric pe israelieni si sa-i putem extermina”.

      Peredhil:
      Acum, ca să continuăm paralela, de ce palestinienii, care inferăm că din varii motive nu se pot revolta, ajunși în Occident spumegă și mai abitir cu exact aceleași ideipe care le susțineau în Gaza? Că nu cred că românii fugiți în Occident făceau apologia binefacerilor comunismului. Te pomenești că or fi chiar convingerile lor?

      Culmea este ca nu doar cei care ajung in Occodent fac asta, dar au fost si o multime de palestinieni care locuiau si munceau in Israel care au postat mesaje de sustinere pentru teroristii Hamas. Adica duci o viata buna in una dintre cele mai dezvoltate tari din lume, dar militezi pentru moartea celor care iti ofera toate conditiile.

        (Citează)

  8. Mie îmi pare rău că nu au nivelat toată Fâșia Gaza din prima săptămână după atacul terorist, înainte să apuce să își dea cu părerea tot felul de moraliști din confortul păcii, civilizației și ignoranței istorice.

      (Citează)

  9. Lumea araba n-are viitor. Popcorn, careva?

      (Citează)

    • Somebody: E uimitoare limitarea unor oameni care nu stiu sa faca diferenta intre grup sau individ si o natie. Si ma mai mir de ce AUR are atata succes.

      aur are succes pt. că e plin de analfabeți funcționali ca tine. In Gaza e doar o grupare teroristă mică… ceilalți nu au nici-o treabă… Te doare mintea ce cap ai.

        (Citează)

  10. Citesc ce scrie Radu in acest aeticol si ma gandesc asa ca e ca si cum noi suntem in 1938 dar cumva Radu inca mai traieste in 1932.

      (Citează)

  11. Hai sa iti dau si eu o idee: dai un mail la info@bucharest.mfa.gov.il si pui intrebarea. Apoi poate scrii un articol cu carciumi unde se mananca bine din Tel Aviv. Eu unul l-as citi pe nemestecate.

      (Citează)

  12. Ce trebuiau sa faca cei din Israel, cum trebuiau sa raspunda acelui atac terorist?

      (Citează)

    • Cum face o tara dezvoltata si democrata: ataci tintele ,nu pui la pamant si nevinovati. Gandeste-te ca daca PSD porneste un razboi si tu nu i-ai votat, ti-ar conveni sa te rada si pe tine, doar ca esti din Romania?

      Ganditi, ba, nene si voi, nu mai fiti plante! Asta scrie si in articol: condamna Hamas-ul, dar Hamas-ul nu e Palestina, unde mai traiesc inca cel putin 1,5mil civili! Hamasul e doar o grupare care a pus mana pe Palestina cu forta! Uitati-va la talibani vs Afganistan; oamenii aia incepusera sa traiasca viata normala, pana s-au intors talibanii. dupa plecarea trupelor americane.

      Si nu esti antisemit daca nu esti de acord cu actele lor de violenta. V-a tampit media!!

        (Citează)

    • 59% din palestineni au fost de acord cu atacul terorist, inclusiv violarea si omorarea femeilor de la festivalul acela.

      59%.

      Daca 59% cu ASA CEVA au fost ok, cati sunt de acord cu bombardarea civilor israelieni de catre Hamas?

        (Citează)

    • Alin:
      Ce trebuiau sa faca cei din Israel, cum trebuiau sa raspunda acelui atac terorist?

      Intrând peste ei cu trupe și căutându-i pe teroriști tunel cu tunel și clădire cu clădire, nu cu bombe de o tonă lansate din avioane high-tech.

      Dacă unul din blocul în care locuiești tu omoară pe cineva, ți s-ar părea ok să vină poliția și să dinamiteze tot blocul, că na… era și un criminal în el?

        (Citează)

    • Somebody: Uitati-va la talibani vs Afganistan; oamenii aia incepusera sa traiasca viata normala, pana s-au intors talibanii. dupa plecarea trupelor americane.

      Oamenii ăia nu au schițat niciun gest să se împotrivească, cu toate ca aveau teoretic armată dotata de americani. Oare pentru ca, de fapt, e doar o mica parte cea care se opune?

        (Citează)

    • nwradu: Intrând peste ei cu trupe și căutându-i pe teroriști tunel cu tunel și clădire cu clădire, nu cu bombe de o tonă lansate din avioane high-tech.

      Dacă unul din blocul în care locuiești tu omoară pe cineva, ți s-ar părea ok să vină poliția și să dinamiteze tot blocul, că na… era și un criminal în el?

      S-a explicat de foarte multe ori ca in Gaza nu se pot face astfel de interventii. O mare parte din populatie face parte din Hamas sau este de acord cu actiunile acestei grupari teroriste. Si atunci intrarea cu trupe terestre pe un teritoriu ostil, plin de capcane, ar fi aproape sinucidere pentru soldatii israelieni.

      Gandeste-te ca teroristii palestinieni lupta in haine de strada si in papuci si se ascund printre populatia civila. Singura modalitate prin care poti sa ii identifici este ca au o arma in mana. Si pana ai vazut arma respectiva s-ar putea sa te fi impuscat deja. Si daca nu au reusit sa te omoare fug dupa coltul cladirii, arunca arma si apoi se ascund inspaimantati printre ceilalti cetateni.

        (Citează)

  13. Rușine pt. articolul ăsta.

      (Citează)

  14. Big T:
    Ehm… palestinienii au fost primii acolo, nu stau in coasta Israelului. Israel ‘s-a asezat pe ei’ practic.

    Atenție șoșocisme

      (Citează)

    • Adica?

        (Citează)

    • Big T:
      Adica?

      Adică “să ne dea ucrainenii nordul bucovinei și alte teritorii istorice, susu pe dreptul internațional”

        (Citează)

    • Nu bateam acolo.

      Poate am exagerat; istoria e interpretabila .. si scrisa de invingatori.

      Insa cartierul ala de palestinieni nu s-a teleportat acolo.

        (Citează)

    • Istoria e scrisa de învingători și granițele sunt stabilite în urma unor negocieri pentru pace, cu prețul vieții a numeroși alți oameni. Cine deschide alte războaie pur și simplu ignoră suferința celor dinainte și compromisul obținut cu acest preț greu.

        (Citează)

  15. Radu, de ce nu ar face-o daca Hamas este de acord cu bombardarea civililor?

    De unde stiu? pentru ca ei nu s-au oprit nici azi, dau continuu cu rachete la plezneala catre civilii israelieni. De ce nu fac apeluri ONU etc la Hamas sa inceteze cu bombardarea civililor israelieni, si atunci vor inceta si evreii ca n-ar avea incotro.

    In 2023 leftismul este mama prostiei umane.

      (Citează)

    • Pentru ca vrei să fii considerat mai bun decât teroriștii, nu? Dacă ești victima unui atac terorist, nu mi se pare că dintr-o dată ai dreptul să te comporți la fel cu poporul din care au răsărit respectivii teroriști.

      Vezi mai sus analogia mea cu blocul și poliția.

        (Citează)

    • Nevoia numarul unu: sa fiu considerat baiat mai bun decat ala care a sarit cu cutitul. In fata unora care aparent oricum au dificultati in a discerne intre un atac indreptat impotriva civililor si un atac indreptat impotriva unor tinte militare care face si victime civile. As putea sa ma sacrific ca sa ii satisfac pe ei.

      Nevoia numarul doi: sa nu planga mama.

        (Citează)

  16. mac gregor:
    59% din palestineni au fost de acord cu atacul terorist, inclusiv violarea si omorarea femeilor de la festivalul acela.

    59%.

    Daca 59% cu ASA CEVA au fost ok, cati sunt de acord cu bombardarea civilor israelieni de catre Hamas?

    Vezi ca si 98.42% dintre cetatenii din partile ocupate de rusi, ale Ucrainei, au fost de acord la referendum sa se alature Rusiei. Cred ca e aceeasi agentie de statistica!

      (Citează)

    • “A March 2008 report by Palestinian Center for Policy & Survey Research (PSR) noted that the level of support for armed attack against Israeli civilians inside Israel increased significantly with 67% supporting and 31% opposed, compared to support by 40% in 2005 and 55% in 2006.”

      Deci
      40% suport palestinian pentru atac asupra civililor israelieni in 2005.
      55% suport in 2006.
      67% suport in 2008.

      In conditiile in care Hamas are painea, cutitul si propaganda in Gaza si omoara pe cei care i se opun, da, EVIDENT ca majoritatea a ajuns sa sustina atacurile teroriste.

        (Citează)

    • Unii dintre voi zici ca n-au vazut niciodata ce efect de manipulare poate avea mass-media si cum judete intregi voteaza penali.

        (Citează)

    • @mac gregor, eu zic sa te uiti putin la ce spun palestinienii care fac mitinguri prin capitalele europene. Aia nu prea mai sunt speriati de Hamas.

        (Citează)

  17. Ce nasoli sunt israelienii… ca nu le mai dau apa si mancare la cei care i-au atacat, vai câtă nedreptate…hai sa fim realisti hamasul stia ca o sa le taie din start apa si mancarea, si cu toate asta au atacat si au dat cel mai mult in civili… acum suport consecintele…

      (Citează)

    • Păi asta este problema, că Hamas a atacat, iar civilii suporta consecințele. Te așteptai ca statul israelian să nu se comporte așa.

        (Citează)

  18. Hamas reprezinta oficialitățile din Gaza la fel cum Kim Jong Un reprezinta oficialitățile din Coreea de Nord. Dacă grasul ăla nebun o sa dea cu nucleara în sud, sunt convins ca se vor găsi mulți “pacifisti” care să se dea cu dorsala de pământ la un răspuns automat de același nivel al lumii civilizate (cea mai buna metoda de descurajare și de păstrare a păcii identificata până acum).

      (Citează)

  19. Somebody:

    Ganditi, ba, nene si voi, nu mai fiti plante!

    Planta esti tu Someboy, habar nu ai.
    Hamas conduce politic fasia Gaza, deci au fost “votati” de palestineinii din Gaza sa-i conducă.

    Asta votezi, atunci suporti consecințele

      (Citează)

    • Eh nu chiar. Vorba asta merge dacă Hamas ar fi spus în programul electoral că vrea să organizeze atacuri teroriste și că apoi ar urma să moară zeci de mii de palestinieni și să fie distruse milioane de case. Nu știu dacă i-ar mai fi votat în acest caz.

        (Citează)

    • S-avem pardon, distrugerea statului Israel a fost în politica Hamas de la început. Că urmau să moară zeci de mii de palestinieni după, nu, dar presupun că nu se așteptau să-i protejeze Allah după ce lovesc Israelul. Sau cine știe, poate că da.

        (Citează)

  20. nwradu:
    Eh nu chiar. Vorba asta merge dacă Hamas ar fi spus în programul electoral că vrea să organizeze atacuri teroriste și că apoi ar urma să moară zeci de mii de palestinieni și să fie distruse milioane de case. Nu știu dacă i-ar mai fi votat în acest caz.

    La fel la noi – pesede penele & Co. nu au spus ca ei vor sa fure si sa fure si doar sa fure in programul electoral. Dar uite ca au facut-o si as spune ca noi stiam ca o vor face, ca doar toti sunt din popor si politicienii acestui popor sunt pregatiti in acest sens. Si totusi i-am votat. Lucrurile se pot schimba dupa ce ajung unii la putere.
    Iar ce facem noi toti aici in online e sa comentam de pe canapes, de la caldurica, de la buda in casa, casa cu frigider cu papa, care functioneaza cu curent electric samd. Ca IDF sa fi mers mai finut, sa fi trimis soldati care punctual sa legitimeze si sa execute foc de avertisment in plan vertical samd. Oameni buni, e razboi, da, sunt reguli care trebuie respectate chiar si in razboi, dar nu am vazut niciun razboi in care doar soldatii sa fie afectati. Au murit civili, au fost distruse cladiri samd pentru ca asa se castiga un razboi. Dupa care se fac niste procese daca se mai fac si acolo poate sunt acuzati unii de ceva masacre.
    Nu imi dau seama cum interesul meu ca simplu om in alt colt al planetei (nu stiu care ar fi termenul corect pentru opusul nepasarii, pasare?!) ar putea sa rezolve situatia acolo, de asta cred doar ca e un mod in plus de a imi tine atentia ocupata de la ce e important. (A fost raboiul din Ukr, acum ca ne-am cam saturat (da, asta e, cand zilnic ai liveuri de pe front, cand ai filmari cu drone care arunca grenade samd) – te saturezi), vine ceva nou pentru plctiseala, ca sa nu ne doara asa de tare ce se petrece in economie in 2024. Inflatie, taxe mai mari, concedieri, falimente, stres in lumea de aici etc – dar uite ca acolo aia se omoara. Fix pe principiul ‘da, dar’ io am un var mai mare ca a’ tau care stie karate si il bate pe varu’ tau’

      (Citează)

  21. nwradu: re majoritatea copii, pentru a găsi niște teroriști ascunși î

    aia 20k pe care ii declara hamas? incluzant si aia 800 din parcarea spitalului unde a cazut racheta hamas? sau fara ei? de unde iei tu cifrele astea?

    Daca e asa nasol, de ce hamas continua sa bombardeze Israelul chiar si in acest moment? crezi ca daca palestenienii nu ar mai bombarda aiurea israelul si s-ar preda unei parti terte sa nu mai sufere civilii israelul ar mai continua razboiul?

      (Citează)

  22. nwradu: Asta nu este o scuză. Până una alta doar Israelul bombardează de zor. “Ce-ar fi dacă” nu schimbă cu nimic lumea reală.

    In lumea reala doar rezultatul conteaza. Mai ales cand e vorba despre securitatea statului vs o banda de teroristi.
    Vina Israelului (a guvernelor lui Bibi) este alimentarea de-a lungul timpului cu bani si favoruri a Hamas pentru a tine in sah AP din Ramallah. De aici o parte din contestarea interna de care are parte. Israelienii atribuie o parte din vina pt 7 Oct lui Bibi pentru ca a alimentat cu bani si cochetat cu hidra ani la rand iar acum se face ca nici usturoi nu a mancat, nici gura…

    In ce priveste populatia din Gaza, nu-s nici mai vinovati nici mai nevinovati decat civilii din Frankfurt, Schwerin, Hamburg, Berlin, Dresda, din 1942-1945.
    Cred ca lumea a uitat ca razboi inseamna cimitire cat vezi cu ochii, gropi comune fara fund si distrugeri apocaliptice. Faptul ca maine se lanseaza S24 Ultra nu inseamna ca nu ne mai putem omora ca chiorii daca exista motivatie suficienta.
    Dar evenimentele actuale ne ajuta sa acceptam ca ororile astea uneori nu se mai pot evita si trebuie privite in fata si acceptate ca un rau necesar.
    Cei din Gaza si soldatii israelieni vor continua sa moara. Este tragic dar inevitabil.

    Pana cand israelul va dobandi controlul deplin in Gaza iar Iranul, care este de fapt radacina raului, va fi “contained”.

    Cat priveste publicitatea, da, intr-o lume unde comunicarea politica a devenit cvasi sinonima cu minciuna si dezinformarea si cu o populatie majoritar formata din indivizi cu attention span-ul unui caras auriu, a reaminti motivele pentru care pastrezi the high moral ground in timp ce duci un razboi dur este un demers absolut normal pentru un stat modern, inteligent si puternic.

      (Citează)

  23. nwradu: :

    Chiar nu înțeleg… ești plătit sau așa ești tu? Înțelegi ce vreau să spun…. Că e mai rău… că un mișel mai înțelege ce face… Mai rămâne să ne spui că ești pro teroriști.

      (Citează)

  24. nwradu: Razvan

    Dar civilii Israelieni nu au suferit? Mai ales că Hamasul se bazează pe teroarea populației civile.
    Din câte am impresia, Hamasul, cel puțin în Gaza, este susținut de o bună parte din civili.

      (Citează)

  25. nwradu: ei

    Se pare că nu prea pricepi. Nu vreau să te jignesc dar se pare că ești mișel sau sărac cu duhul. Mulțumesc pt. activitatea ta de până acum.

      (Citează)

  26. Boiuț, aia-n gaza sint dilaila in proportie covarsitoare. Mi-e mila de aia foare putini care-s normali, da’ asta e….victime colaterale.
    Si n-o spun din vazute la tv. I was there….
    Sint defecti la cap. Si daca-i scoti d-acolo si le dai drumu in lumea libera, ei tot kkt au in cap.

      (Citează)

  27. alin: Se pare că nu prea pricepi. Nu vreau să te jignesc dar se pare că ești mișel sau sărac cu duhul. Mulțumesc pt. activitatea ta de până acum.

    E uimitoare limitarea unor oameni care nu stiu sa faca diferenta intre grup sau individ si o natie. Si ma mai mir de ce AUR are atata succes.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus