un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple nu a avut un an bun și mizează multe acum pe casca Vision Pro, care se lansează pe 2 februarie

9 Jan 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

2023 n-a fost un an bun pentru Apple.

De exemplu, în 2023 Apple nu a lansat nici un model nou de iPad. În fiecare an de la lansarea primului iPad pe piață (în 2010), Apple a lansat cel puțin o tabletă din gamele normale, Air, Pro sau Mini. Nu și în 2023, când nu a lansat nici un iPad nou. Nu se știe de ce, sunt însă diverse bănuieli legate de întârzieri ale unor ecrane OLED sau insuficiență de chipseturi.

Stația de lucru Mac Pro, actualizată anul trecut, nu cred că este vreun mare succes la vânzări și nu cred că-și mai are rostul în gamă. Este foarte performantă, dar poți configura un Mac Studio cu același chipset M2 Ultra pentru mai puțini bani. Mac Pro include și sloturi PCI-Express pentru cei care au cerințe speciale de plăci de extensie sau de stocare, dar cât de mulți pot fi aceștia?

Actuala generația de chipseturi Apple Silicon, cea M3, a fost lansată pe 30 octombrie 2023. Cele anterioare M2 Pro și M2 Max fuseseră anunțate în ianuarie 2023, iar cele 9 luni diferență între generații reprezintă unul dintre cele mai mici intervale din industrie atunci când este vorba de prezentat noi procesoare.

Și aceste chipseturi sunt foarte bune, dar problema lor este că reprezintă un upgrade modest față de M2, care era un upgrade modest față de M1. Generația M1 a fost un upgrade uriaș de performanță și autonomie față de arhitectura Intel utilizată anterior și o mulțime de oameni, inclusiv eu, au făcut trecerea la aceste chipseturi în laptopuri sau desktopuri. Aceiași clienți, însă, nu au multe motive să treacă la M2 sau M3, când computerul lor cu M1/Pro/Max funcționează în continuare excelent.

Cam asta au spus în general review-urile seriei M3: foarte bună, dar nu merită upgrade-ul de la M2 și nici măcar de la M1 pentru utilizatorii normali, adică cei care nu au nevoie de cea mai rapidă soluție existentă în piață în acest moment, ci fac upgrade mult mai rar.

Telefoanele iPhone 15 au fost foarte bine primite pe piață. Au făcut trecerea la USB-C, au îmbunătățit camerele foto-video și în general excelează pe toate planurile. Chiar vorbeam cu un prieten care are iPhone 14 Pro Max și îi recomandam să-l vândă acum, când încă scoate cei mai mulți bani pe el, deoarece în viitor va fi tot mai greu să plasezi un telefon cu port Lightning, mai ales după ce apare și iPhone 16 pe piață. Și până la urmă a făcut asta, l-a dat pe Flip și familia a făcut trecerea la iPhone 15 Pro și la un Pro Max.

Revenind la subiect, problema Apple cu iPhone 15 este că vânzările le-au fost erodate în China de revenirea Huawei în zona flagship. Noul Mate 60 Pro cu procesor Kirin de 7 nm s-a vândut bine în China. De exemplu, din Q1 până în Q3 2023, Huawei a crescut de la 10% la 14% cotă de piață, în timp ce Apple a scăzut de la 20% la 15% (CNN).

Sigur, iPhone 15 s-a lansat în Q4 și probabil vor apărea în curând și cifrele acelea, dar cei care și-au cumpărat un flagship Huawei în iulie 2023 (sau un Xiaomi, Honor, Oppo etc) probabil că nu-și cumpără iPhone în octombrie 2023.

De fapt, un studiu de piață Counter-point spune că Apple a pierdut în cotă de piață pe segmentul premium de telefoane, definite ca fiind modele cu preț de peste 600 de dolari. Apple a scăzut de la 75% la 71% și motivele ar fi revenirea puternică a Huawei pe piața din China și vânzarea mai mare de telefoane pliabile Samsung, plus alte modele. Observați mai jos că Samsung și Xiaomi au câștigat 1 punct procentual, iar Huawei 2 puncte.

Apple tot o cotă imensă are în această piață și tot una dintre cele mai mari companii din lume este, cu vânzări invidiate probabil de toți producătorii de hardware. Scăderea, însă, nu dă bine la investitori.

În ultimele zile, de fapt, am citit două analize care micșorau estimarea pentru acțiunile Apple. Barclay’s și-a micșorat ținta la 160 usd/acțiune. Câteva zile mai târziu, analiștii de la Piper Sandler au redus de la 220 la 205 ținta de preț pentru 12 luni. Acțiunile Apple valorau în acel moment cam 192 USD, unde au căzut de la 200 usd. Eu le vândusem pe ale mele cu câteva zile înainte, când s-a aflat de retragerea de la vânzare a ceasurilor  Watch 9 și Ultra 2. Astăzi acțiunile Apple se învârt pe la 180 usd.

Mai trebuie notat și că Apple nu este o companie bine poziționată pentru “revoluția AI”, cel puțin nu în dispozitivele sale mobile. Seria Google Pixel a tot introdus funcții avansate făcute prin machine learning și AI generativ, de la object eraser și group shot în fotografii și până la notițe și traducere și transcriere automată. Despre Samsung se spune că seria S24 va introduce la rândul ei astfel de funcții, iar chipseturile Snapdragon 8 Gen 3 le susțin prin procesare performantă.

Apple nu doar că nu a prezentat nimic notabil în această direcție pe telefoanele lansate de ei în septembrie 2023, dar s-ar putea să fie dificil să facă astfel de funcții pe hardware-ul curent, în special pe memoria RAM limitată. Știu, Apple se descurcă tradițional cu puțină memorie RAM față de telefoanele Android, dar asta de obicei se referă la managementul aplicațiilor în stand-by și un sistem de operare bine optimizat.

Procesările matematice complexe au nevoie de multă memorie. iPhone 14 Pro Max are 6 GB RAM, la fel și iPhone 15. iPhone 15 Pro Max a urcat la 8 GB de memorie RAM. Telefoanele de top cu Android au 12, 16 și chiar 24 GB RAM și s-ar putea ca în viitor să îl folosească la maxim.

 

Astfel arată situația în momentul în care Apple se pregătește să lanseze cel mai ambițios și scump produs al lor: casca de realitate augmentată Vision Pro. Precomenzile încep pe 19 ianuarie. Livrările încep din 2 februarie.

Promite să fie un computer de pus pe cap, performant, cu o modalitate nouă de interacțiune. În același timp, trebuie să ții în buzunar o baterie cu fir care îi dă o autonomie de vreo 2 ore.

Am văzut în ultima vreme multe opinii despre Vision Pro, opinii care acoperă întreg spectrul posibil, de la “cel mai mare fail al Apple” și până la “televizoarele de top sunt ca și moarte, în curând vom avea 4K pentru fiecare ochi folosind căști VR imersive”. OK.

Cert este că până acum VR-ul nu a mers prea bine, vezi metaversul și eșecul căștilor Meta pe piață. Apple aruncă în joc un soi de ultimă încercare a VR-ului și speră să o transforme într-un nou “moment iPhone” și o nouă linie de business. Problema este că în 2007 omenirea era în plin avânt 3G și Internet mobil, iar iPhone-ul a prins perfect ceea ce-și dorea toată lumea, mobilitate și performanță în buzunar. Acum nimeni nu pare că-și dorește un computer sub formă de pălărie grea, un produs vândut pe ideea de singurătate, dar Apple asta va oferi peste trei săptămâni pe piață.

Compania americană mizează din plin pe această cască, nu-i așa? Norocul lor este că vor supraviețui foarte bine chiar și dacă Vision Pro se va dovedi un flop masiv. Apple are suficient renume și mai ales cash în bancă pentru a face față oricăror probleme, iar căști și tablete și telefoane vor vinde oricum, chiar dacă nu la fel de multe ca în 2022 sau alți ani. Chiar și așa, însă, lansarea Vision Pro va fi un moment de cotitură în istoria tehnologiei și a companiei.

    29 comentarii

  1. Frumoasa analiza

      (Citează)

  2. Ciudat modul în care ai inceput articolul.

    Am citit ieri păreri de la developerii care au testat Apple Vision Pro și au rămas uimiți de calitatea lui.

    Apple folosește machine learning din 2017 și nu văd un motiv pentru care Apple ar trebui să se grăbească în legătură cu AI-ul. Am văzut “funcțiile AI” pe care le va prezenta Samsung cu seria S24 și sunt o glumă. Se folosesc doar de un marketing foarte ieftin adăugând AI lângă Galaxy.

    Pe lângă asta:

    “Apple may be quiet on AI, but it’s also the biggest buyer of AI companies.”

    The power of silence in a noisy world.

      (Citează)

    • analiza lui radu e plina de bube si superficiala.

      problemele au aparut in urma schimabrii unitatilor de productie din china in alta parte. plus ca apicat la mijloc in conflictul mocnit dintre usa si china. iar partidul chinez a impus un boicot fata de apple si a pompat cu bani in concurenta. si e normal ca actiunile sa fluctueze.

      mac pro are alta piata si aia consuma altfel produsele de genul asta fata de consumatorul clasic de laptop (nu prea se vand Ferrari F1-75 mai ales cu Tesla in coasta nu?!)

      etc etc ca mai sunt.

        (Citează)

    • Claudiu: Am citit ieri păreri de la developerii care au testat Apple Vision Pro și au rămas uimiți de calitatea lui.

      Nu contestă nimeni calitatea produselor Apple, ci doar dacă sunt și dorite pe piață. Iphone 15 este cel mai bun telefon al lor de până acum, dar vânzările sunt plafonate din motive externe.

      Claudiu: Apple folosește machine learning din 2017 și nu văd un motiv pentru care Apple ar trebui să se grăbească în legătură cu AI-ul.

      Eu cred că da. Există o nișă de cumpărători care vor astfel de gimmick-uri și funcții “la modă” și vor fi atrași de un telefon care le are.

      Claudiu: Am văzut “funcțiile AI” pe care le va prezenta Samsung cu seria S24 și sunt o glumă

      Păi zi-le să le știm și noi!

        (Citează)

    • zippo: problemele au aparut in urma schimabrii unitatilor de productie din china in alta parte. plus ca apicat la mijloc in conflictul mocnit dintre usa si china. iar partidul chinez a impus un boicot fata de apple si a pompat cu bani in concurenta. si e normal ca actiunile sa fluctueze.

      Care problema? Au cumpărat chinezii mai multe Huawei pentru că Apple a început să producă și în India? Nu, ci pentru că au avut alternative.

      Conflictul ăla este de mulți ani. Partidul chinez pompează bani dintotdeauna în toate companiile private chinezești mari, telefoane, auto, haine ce vrei tu.

      Acțiunile fluctuează, dar micșorarea țintelor de preț nu se întâmplă decât rar.

      Mai recitește o dată articolul ca să vezi despre ce factori vorbeam eu în el.

        (Citează)

    • Nwradu:
      “Wall Street Journal: China bans use of iPhones for government officials”
      ” a ban on all government employees could reduce iPhone unit sales in China by as much as 5%, Bernstein analyst Toni Sacconaghi”

      https://www.theguardian.com/world/2023/sep/08/china-iphone-ban-government-state-owned-firms-workers-apple-us

      etc. acum a depasit ia 5%.. si se apropie de 15%, tind cont ca piata chinezeasca e cam 20% din vinzari.

        (Citează)

  3. “familia a făcut trecerea la iPhone 15 Pro și la un Pro Max”

    I-ai salvat!

    Sper că Pro a fost Titanium cu 256 GB, iar Pro Max tot Titanium cu 1 TB, altfel chiar îmi fac griji pentru familia respectivă.

      (Citează)

    • Asta este comentariul anului:))), pacat ca nu avem toți prieteni care sa ne dea așa sfaturi bune :). Si la comentariul cu Tesla, la fel, vândută repede cât încă mai valorează ceva….sau stai, la Tesla este invers, cu cât este mai veche cu atât ii creste valoare….
      Intrebare: de ce nu se poate comenta pe blog si cu opțiunea de hide my email de la Apple?

        (Citează)

    • Adrian: I-ai salvat!

      Normal, aștept să-mi dea și comision sau măcar o șampanie acum.

        (Citează)

  4. Nu, că m-am enervat rău, dar vreau să te salvez și eu pe tine.
    Fii atent aici, vinde-ți acum Tesla, că peste câțiva ani o să apară mașinile cu baterii de-alea de la Toyota și va fi greu să plasezi o mașină cu baterie de-asta de rahat, care te ține doar 500 de kilometri.
    Acum, repede!

      (Citează)

  5. Tehnologia de pe telefoane pare că stagnează, nimeni nu mai inovează in ultimul timp, de aceea încearcă așa ceva.

    Eu unul am rău de mișcare și nu prea cred că aș încerca așa ceva, nu mai zic de prețul prohibitiv … și apoi sincer pentru ce?! Jocuri vr nu prea sunt, poate ceva AI …

      (Citează)

    • Da, dar e fain sa vezi numai butts and boobies, oriunde intorci capul.

        (Citează)

    • Ei îl vând ca pe un computer, nu doar entertainment device. Sunt sigur că filmele X vor fi însă principala sau măcar prima chestie rulată de mulți cumpărători.

        (Citează)

  6. Cand apple a lansat iPhone lumea se saturase de telefoanele cu windows si pen cu care abia te miscai. Au prezis un mare flop atunci. Nu se gandea nimeni ca nenea Jobs o sa scoata un telefon al carui stylus era degetul nostru.

    Cand apple au lansat iPad, piata era moarta, tabletele cu windows erau de multi ani in piata si nu reprezentau nici o atractie. Au prezis un mare flop si atunci. Si au rupt la vanzari.

    Cand apple a lansat apple watch, erau deja destule ceasuri mai bune si cu o autonomie mai mare. Doar 1 – 2 zile de baterie? Au prezis un mare fail si atunci. Si au rupt la vanzari.

    Si la fel se anunta si acum. Sunt deja casti vr de multi ani, piata nu e cine stie ce. Si, la fel ca si la celelalte produse, apple o sa reaseze o piata saturata si o sa o domine. Vision or sa se vanda la greu, o sa faca mai multi bani ptr apple si cand o sa spui casca vr peste cativa ani toata lumea se va gandi la vision, ptr ca vor fi fost un produs de calitate ce reprezinta un nou etalon in domeniu.

    Asta cu flopul e banc.

      (Citează)

    • Da, nu știe nimeni de fapt cum va răspunde piața. Apple are o idee, că poate face cercetări cu produsul lor în mână.
      Vom vedea pe termen lung cum stau lucrurile. La astfel de produse contează inclusiv cum se vinde a doua generație sau care este rata de înlocuire când vine momentul pentru un upgrade, nu doar câti cumpără la început casca. Chiar și la 3.500 de dolari sunt milioane de early adopters sau curioși în lume care să o cumpere.

        (Citează)

  7. @Corcoran09: Exact.

    Iar concurența este sub Vision Pro din multe puncte de vedere. Apple are procesoarele lor minune, extrem de bune, de la puterea de procesare până la consum. Au propriul sistem de operare, visionOS, care este foarte familiar pentru utilizatorii Apple, cu un design excepțional față de concurență. Au contentul de pe Apple TV+ (care apropo, e foarte bun), Apple Fitness+ și celelalte servicii care sunt construite și pot fi adaptate în jurul produselor Apple. Și un mare plus este armata de developerii care deja au aplicațiile pregătite pentru Vision Pro și am văzut câteva care sunt mind blowing.

    Eu apreciez Apple și direcția lor și faptul că nu se aruncă cu capul înainte atunci când apare o tehnologie nouă.

    Apropo, Apple a început să lucreze la Vision Pro de la începutul lui 2007.

      (Citează)

  8. Iphoanele sunt la fel de 4 ani, macbookurile M au si ele cativa ani, airpodsurile sunt pe toate drumurile, despre ceasuri nu mai vorbim, nu mai au nimic pe val.
    Sunt sigur ca au un as in maneca cu vreun iphone fara notch, atunci sa vezi rupere de usi in magazine. Si daca vin si cu vreun pliabil au asigurate vanzarile pe 2 ani.

      (Citează)

    • S-ar putea să vină cu un pliabil cândva, că sunt multe zvonuri că Samsung cercetează tot felul de ecrane pentru ei.
      Telefoanele nu aș spune că sunt la fel de câțiva ani. În timp se adună destule diferențe. 13 si 14 au fost cam la fel, dar 15 a venit cu alt port, titan, cameră foto, filmare pe ssd etc. Diferențele față de acum 3-4 generații sunt mereu mari pe toate gamele de produs.

        (Citează)

  9. Apple o să investească masiv în promovarea Vision Pro și cum marketing-ul lor este foarte bun eu zic că o să se vândă destul de bine. În plus dacă integrează și alte funcționalități din ecosystem-ul Apple se prea poate să aibă priză la public. Am avut Oculus Rift dar în afară de jocurile de pe Oculus Store(Meta Shop acum cred) nu prea avem la ce să îl utilizez.

      (Citează)

    • Vom vedea. Până la urmă costă 3.500 de dolari. Și chiar dacă piața americană este dominată de iPhone, majoritatea îl au de la operator, cu abonament, și îl schimbă la reînnoire. Pentru cască nu vor fi astfel de avantaje.
      Bine, nici nu trebuie să vândă zeci de milioane. Cred că ținta inițială este chiar mică.

        (Citează)

  10. pahomi:
    Apple o să investească masiv în promovarea Vision Pro și cum marketing-ul lor este foarte bun eu zic că o să se vândă destul de bine. În plus dacă integrează și alte funcționalități din ecosystem-ul Apple se prea poate să aibă priză la public. Am avut Oculus Rift dar în afară de jocurile de pe Oculus Store(Meta Shop acum cred) nu prea avem la ce să îl utilizez.

    Problema e ce faci cu el?! Că eu nu ii vad rostul.

      (Citează)

    • Pe lângă divertismentul pe care îl oferă celalte căști de realitate virtuală mie mi-ar face plăcere să văd poze cu efect parallax sau de adâncime, dar asta ar însemna să modifice camerele de pe iphone să fie pe aceiași linie pe orizontală.

        (Citează)

    • pahomi: mie mi-ar face plăcere să văd poze cu efect parallax sau de adâncime, dar asta ar însemna să modifice camerele de pe iphone să fie pe aceiași linie pe orizontală.

      Au făcut deja asta, iPhone 15 Pro are camerele pe aceeași linie și iOS 17.2 vine cu mod de fotografiere 3D dacă țin bine minte.

      Avantajul lui Vision Pro mi se pare că este în utilizarea de computer, nu de entertainment. La filme ai deja unde să te uiți. Dacă-i fac o interfață bună de control, s-ar putea să îți placă să lucrezi Excel sau email sau calendar sau calluri cu casca în cap. Te gândești cam ce face lumea la muncă pe un MacBook Air și dacă o poate face de pe un Vision Pro.

        (Citează)

  11. Vision pro o fi mișto, o fi făcut cu făinoșag, o fi o componentă de bază a ecosistemului blablabla. Dar până una-alta căștile VR și AR sunt folosite în principal în 2 domenii: industrial și gaming. Iar Apple practic nu există în nici unul din aceste domenii.

    Nu știu dacă o să fie flop pe termen lung, dar pe termen scurt pur și simplu nu are unde să se ducă.

      (Citează)

    • Giani Mucea: Dar până una-alta căștile VR și AR sunt folosite în principal în 2 domenii: industrial și gaming. Iar Apple practic nu există în nici unul din aceste domenii.

      Asta este mai greu de spus. Așa s-a zis și de iPhone/ipad la început, dar în timp au devenit cele mai populare dispozitive inclusiv în astfel de domenii. După câteva generații Apple deja prezenta scenarii de utilizare din tot felul de domenii avansate.

      Cât despre jocuri, iPhone este cel mai popular dispozitiv de gaming din lume. Casca nu trebuie să ruleze musai jocuri de MacOS, care sunt puține, ci un început bun ar fi cu jocurile de iPhone.

      Pe mine m-a uimit viteza cu care dezvoltatorii de jocuri s-au orientat spre iPhone în primii săi ani pe piață. Dacă se întâmplă la fel și acum, poate deveni dispozitiv de gaming.

      Incentive există. Oamenii care au 3500 de dolari de dat pe o cască au bani și să cumpere un joc. Probabil chiar și primele jocuri VR din platformă, indiferent cât de slabe or fi ele, se vor vinde bine pentru că oamenii vor dori să testeze capabilitățile căștii. Nu e ca și cum Beatsaber este vreo capodoperă.

        (Citează)

    • Pe rând:

      1. Industrial nu există. M-am plimbat prin câteva companii, de la mici la mari, care fac de la aparate de aer condiționat la utilaje de litografie. Zero dintre ele folosesc Mac-uri ca instrument de bază în proiectare, producție, planificare etc – pur și simplu toate calculatoarele pe lângă care treci sunt PC-uri. Toate. Și asta nu doar pentru că nu ar merge CATIA sau NX pe Mac. Deși nu merg.

      Industrial, Hololens există. Sony face un parteneriat cu Siemens. Ăia există. Instructiuni de asamblare, verificare și validare, prototipare, review al design-ului – chestiile astea se fac deja și nu pe Apple.

      2. Da, oamenii care au 3500 de dolari să dea pe o cască. Cât era un iphone la lansare, comparativ cu un telefon mobil relativ normal? Eu țin minte că am dat 800 de lei pe un 3G la vremea aia, mai puțin de jumătate cât dădusem pe un laptop nu prea scump. Cât costă o cască VR pe care poți juca lejer Alyx sau Squadrons? Ce vreau să zic e că nu se aplică același mecanism aici. Iphone nu era mult mai scump, era doar diferit. Vision pro e de 5 ori mai scump decât un Quest 3.

      Și jocuri încă nu sunt, că dacă se vând puține nu are sens să dezvolți. Ffs, hai să ne uităm la Destiny 2. Jocul ăla era disponibil pe Stadia, cu crossplay. Stadia, platforma aia care nu a fost niciodată un concurent serios pentru console și care a fost închisă, deși era excelentă. E Destiny disponibil pe MacOS? Ce joc e disponibil pe MacOS? Câte sunt?

      Da, Apple face și chestii mișto și are domenii în care intră și le transformă complet. Da, AR e viitorul și Vision e o implementare corectă cu tehnologia actuală. Dar e prea scump și întâmplător are aplicabilitate fix în domeniile în care Apple nu a reușit să intre până acum, deși are produse cu care ar fi putut.

        (Citează)

  12. La lansare vor fi disponibile deja 150 de filme 3D in Apple TV, plus Disney+ cu continut 3D.
    Sursa: https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1704769062

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus