un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Persoanele însoțite de copii sub 5 ani, gravidele și persoanele cu dizabilități au acum prioritate la casele de marcat

13 Dec 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

21 comentarii

Legea care reglementează asta este legea 280/2023, recent intrată în vigoare. Oferă prioritate la casa de marcat persoanelor cu dizabilități, femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta sub 5 ani.

Eu am aflat de ea văzând în Sun Plaza semne pe la diverse magazine care anunțau acest lucru.

Iată ce zice mai exact legea 280/2003, publicată în monitorul oficial pe 19 octombrie:

Articolul 1
Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.

Articolul 2
Se acordă prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat ale instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care în instituțiile publice există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Articolul 3
Entitățile publice și private au obligația de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghișee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afișe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Apare și obligația de a marca locuri de parcare pentru utilizarea de către persoanele gravide sau cu copii:

Articolul 4
În spațiile de parcare aparținând entităților publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate și/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum și de către persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispozițiile prezentului articol nu se aplică.

 

Există și amenzi prevăzute:

Articolul 6
(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) nerespectarea prevederilor art. 1-3, cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 4, prin încălcarea obligațiilor de a amenaja, rezerva și/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei;
c) fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Ultima amendă este destul de mare. Încă nu mi-am dat seama dacă prin oraș se respectă semnificația locurilor pentru persoane cu handicap. Personal nu am parcat niciodată într-unul, nici dacă nu găsesc parcare sau urmează să stau 2 minute, dar multe dintre ele sunt blocate de șoferi care nu au nici un handicap vizibil. Amenzile și în acel caz sunt destul de mari, dacă le-ar aplica cineva.

Oricum, să lași o persoană gravidă sau cu copii mici să se bage mai în față la casele de marcat nu mai este un gest de curtoazie, ci o obligație legală.

    21 comentarii

  1. „dar multe dintre ele sunt blocate de șoferi care nu au nici un handicap vizibil” – contează mai puțin asta, ideea e dacă au sau nu în parbriz acel cartonaș albastru. Dacă nu-l au sunt doar niște cârnați infecți care ar trebui să rămână fără permis.

    Cât despre prioritatea la casele de marcat, chiar săptămâna trecută am fost cu copilul (2 ani) în ceva supermarket și casiera mi-a spus să merg în față că am prioritate, dar am refuzat. În primul rând pentru că nu văd cum altfel va învăța copilul să fie civilizat și să stea la coadă liniștit/să aștepte să-i vină rândul, iar în al doilea rând pentru că nu era nicio urgență – poate dacă era mârâit, se apropia momentul în care începea să urle pentru că s-a plictisit sau ceva de genul ăsta aș fi profitat, dar nu văd de ce aș face-o altfel.

      (Citează)

    • Similar, am fost la coada la posta cand cel mic avea vreo 3-4 ani, toti ma indemnau sa intru in fata. Cel mic dormea in carucior, deci nu era problema daca asteptam. Le-am spus si lor acest lucru, plus ca fiind intr-o zi libera de la lucru, aveam timp, in vreme ce ei poate erau in pauza de masa sau pe fuga sa rezolve ceva acolo si nu mi se parea normal. Nici cand sunt singur nu prea vad urgenta celor cu copii. Dimineata in mijloacele de transport in comun inghesuiala ca pensionarii merg nu stiu unde, la pranz la fel, seara la fel samd. La fel in magazine, daca ai treaba, nu rezolvi repede ca e inghesuiala. Totul este relativ, insa daca am avea fiecare din noi o doza de intelegere si de respect, ar ajuta mai mult decat sa stabilim legal prioritati cand toti ne grabim si avem toti 24 de ore indiferent de ce am face.

        (Citează)

  2. “ Oricum, să lași o persoană gravidă sau cu copii mici să se bage mai în față la casele de marcat nu mai este un gest de curtoazie, ci o obligație legală.”

    Ce e aia ‘persoană gravidă’?

      (Citează)

    • O persoana care poarta in pantece copilul conceput cu o alta persoana, evident. Ce atata semantica?

        (Citează)

    • Poate a facut fiv, inseminare…
      Acu’, serios, e normal sa existe o prioritate pentru femeile însărcinate sau pentru cei cu copii mici – decat sa se bâțâie, sa orăcăie, mai bine sa se bage in față ca sa scapi. Stiu cum erau ai mei :)

        (Citează)

    • Dan S bate șaua pe ideea că, în mod natural și în stadiul actual al dezvoltării speciei umane, doar femeile pot rămâne gravide, indiferent de orice idei crețe. Uimitor, are dreptate.

        (Citează)

    • Partea amuzanta este ca legea se refera la femei gravide. Doar Radu a ales sa urmeze calea Netflix, aceea de a fi politicaly corect cu toate minoritatile.

        (Citează)

  3. Unde e pasajul din lege care mentioneaza persoanele cu dizabilitati?

      (Citează)

  4. Ideea mi se pare buna, incurajeaza natalitatea. Sa ai copil mic pe aeroporturi este mana cereasca si la security si la boarding :)

    Dar acum fara gluma, chiar e ok, iar in Bucuresti inclusiv in bus sau metrou ti se ofera locul daca lumea te vede cu copil dupa tine, nu e ca si in parcari unde handicapul e mintal, nu fizic.,

      (Citează)

    • Deja toți țiganii umblă cu puradelul de 3-4 ani în brațe cînd se apropie de casele de marcat…

        (Citează)

  5. Deci bancul cu femeia gravida in autobuz, va deveni in curand realitate.

    “Urca o tanara de 20 si ceva de ani intr-un autobuz.
    Merge la o batranica care statea pe scaun si ii spune:
    – Nu va suparati! M-ati putea lasa sa stau jos ca sunt foarte obosita si mai sunt si insarcinata?
    – Ooo, ce dragut. Bineinteles. Dar in a cata luna de sarcina sunteti?
    – Aaa, nuu. De vreo 15 minute. Ca de aia sunt atat de obosita”

      (Citează)

  6. Abia astept scandalurile ca tot vin sarbatorile si-or sa fie clasicele cozi prin supermarketuri.
    Ca sigur romanu fiind roman, daca are in dotare un copchil d-asta mic, sigur il ia cu el ca sa profite si sa se bage in fata. Evident la adapostul legii.
    Deja am vazut o faza in auchan, cu o “mamica” cat mobydick, care facea ca toate alea ca ea are prioritate ca e cu copilu dupa ea. Si nu ca n-ar fi lasat-o careva, da’ simtea nevoia sa fie speciala si sa iasa in evidenta. Ultrafeminista gen.

      (Citează)

    • Se ivesc unele oportunități pentru întreprizători:
      „Închiriez copil mic pentru cumpărături în perioada sărbătorilor, tarif negociabil.”
      Sau unele subiecte de discuții:
      „Doamnă, sunteți însărcinată, sau doar pantagruelică? ”

        (Citează)

    • ”Doar puțin rubensiană…”

        (Citează)

  7. Flash news nu toate handicapurile sunt vizibile șefu

      (Citează)

  8. “Oricum, să lași o persoană gravidă sau cu copii mici să se bage mai în față la casele de marcat nu mai este un gest de curtoazie, ci o obligație legală.”

    nu chiar.

    legea spune ca MAGAZINUL e obligat sa-ti acorde prioritatea, nu clientii.

    diferenta e importanta pentru ca nu-mi pasa de clienti. nu vreau sa ma cert cu 10 oameni la coada. vreau sa-i fac semn casierei si ea sa se certe cu 10 oameni si sa ma bage in fata.

    poate parea de nuanta, dar e mare diferenta.

      (Citează)

  9. cei de etnie vor avea dreptul legal sa se bage in fata, nu doar tupeu.

      (Citează)

  10. Eu simt că nu am nevoie de prioritatea asta și o cam refuz. Că mă duc asumat cu copiii după mine. Accept rar, dacă nu e aglomerat și am 3 chestii.

    Faze aiurea: postare pe fb, tanti nemulțumita că nu au fost lăsați cu copilul în față. Mergem tot neamul și pentru că avem un copil mic cu noi cerem prioritate? Înțeleg dacă e un adult cu 1-2-15 copii, dar dacă v-ați hotărât să mergeți în excursie la lidl poate ieși unul afara cu copilul până plătește celălalt.
    Alta. Casele rapide Kaufland. Se bagă o alta tanti cu copilul în față cu vreo e chestii. Peste câteva secunde ajunge și soțul cu coșul plin. Wtf, că sigur pentru asta s-a dat legea.
    Ahhh, la Carrefour am văzut o casă speciala pentru prioritate. Goală. Adică stătea tanti casiera și aștepta prioritățile.

      (Citează)

  11. A fost nevoie de o lege care sa reglementeze o chestie ce tine de bun simt.

      (Citează)

  12. PartidulSpecialiiRomânia

    16/12/2023 la 12:48 PM

    Carne de porc x lei
    Orez pt sarmale y lei
    Vin rosu z lei
    Etc.

    Plin de gremlini* care urla si alearga in toate directiile de nepretuit

    *a nu se intelege ca cei mici sunt gremlini, dar ca asa se comporta cei mai multi, n-or sti parintii sa nu ii ude si sa nu le dea de mancare dupa miezul noptii…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus