un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cool stuff: căști AirPods văzute prin tomografii de înaltă rezoluție

6 Dec 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Dacă vreți să vedeți ceva cool, uitați-vă la tomografii detaliate cu căști AirPods Pro. Le-au făcut cei de la Lumafield și compară căștile cu niște copii ieftine, iar surpriza cea mai mare este când le vezi interiorul.

Au tot felul de imagini super-detaliate cu interiorul căștilor, așa cum este suprins în seria de radiografii. O tomografie computerizată (sau CT scan, cum zic străinii) este de fapt o serie de foarte multe radiografii făcute ca niște felii, ca niște straturi, ale unui organ sau, în cazuri industriale, ale unui aparat. Iar apoi un computer le îmbină pe toate într-un obiect 3D.

Site-ul are și un mod de vizualizare 3D în browser, așteptați să se încarce pentru că este spectaculos. Poți roti și face zoom în căști în ce nivel de detaliu vrei tu, uitați câteva capturi făcute de mine mai jos:

 

Este o frumusețe industrială acolo, este chiar uimitor să vezi în detaliu toate micile componente care intră într-un stem de câțiva milimetri în diametru, să vezi cum au tras cablurile prin el, cum au înghesuit bateria pe unde s-a putut și alte asemenea detalii. Ca la o tomografie medicală, poți chiar și să vezi feliile în sine și să pătrunzi nivel cu nivel pe fiecare axă într-un AirPod Pro.

Prin comparație, cele două fake-uri par niște căști de la care te aștepți să zornăie, având în vedere câte spații goale sunt în interior. Un model include chiar greutăți, lest sau balast sau cum vreți să-i ziceți, cu singurul scop de a aduce fake-ul la aceeași greutate cu casca originală, ca să păcălească mai ușor.

Mai au pe site și CT-uri cu încărcătoare Apple de laptop. Explică ei pe acolo cum cele fake au mai puține componente de filtrare sau disipare a căldurii, iar un încărcător fake nici măcar nu avea împământarea ștecherului conectată la ceva în interior.

 

 

Cei de la Lumafield au de altfel pe site o mulțime de obiecte scanate și explorabile 3D. M-am uitat și la un espressor Nespresso și la o râșniță manuală Porlex, cum am avut și eu cândva, dar și la o boxă Sonos Roam. Prin octombrie a devenit viral o imagine de-a lor cu un cablu Thunderbolt de 140 de dolari, dar care era excelent făcut în interior și cu un PCB de calitate și fire bine ecranate.

Mi se pare uimitor la ce rezoluție mare poți vedea componente submilimetrice. Așa se face și spionajul industrial, la o adică. Nu mai stă nimeni să “disecte” sub un microscop o componentă mică, atunci când un scanner CT industrial îți dă direct imagini 3D la rezoluție înaltă.

    3 comentarii

  1. Daca iti place sa vezi ce e in interiorul castilor si incarcatorului Apple fara a le desface, canalul lui Adam Savage ex-Mythbusters are un video misto unde arata diferentele intre produsele originale si cele fake https://www.youtube.com/watch?v=Db99cXMD780

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus