un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ministrul Educației laudă rezultatele României (practic, ultimul loc) și o rețea de boți o elogiază

6 Dec 2023  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

În mod normal, după rezultatele dezastruoase de la evaluările PISA ale învățământului românesc, ministrul educației ar trebui să-și dea demisia. Împreună cu ea ar trebui să plece și toată gașca de inspectori. Dacă nu este vreo îmbunătățire în învățământ, de ce să mai stea acolo? De ce să toace banii publici?

Citez din Biziday despre rezultate:

Elevii români au obținut cele mai proaste rezultate la testele PISA din UE, cu excepția celor din Bulgaria. Doar 2-4% au performanțe de nivel înalt, în timp ce 42% nu înțeleg ceea ce citesc, iar 49% au cunoștințe de matematică atât de slabe încât nu pot face, de exemplu, conversia prețurilor într-o altă monedă.

Ministrul Educației, Ligia Deca, ca la PNL, vede doar rezultate bune în învățământul românesc și testarea PISA.

Într-o postare pe Facebook, laudă realizările și rezultatele testului. Învățământul românesc este la același nivel că în 2018! De prost, aș adăuga eu. Mă mir că nu îl compară cu cel din 1932 ca să ne demonstreze cât de bine ne merge sub bagheta ei de conducător. Încă o veste bună: “rezultatele tării noastre au rămas aproape stabile.”

În comentarii, multă lume îi spune practic că este o proastă.

Așa că ministrul face ceea ce ar face oricine: setează boți care să o laude și să-i dea share la realizări.

Sunt ani de zile de când PSD și iată și PNL folosesc aceste metode. Lui Facebook nu-i pasă. Să vedeți ce manipulare ne așteaptă la alegeri în acest ritm.

Unde o fi Iohannis cu planul lui pentru învățământ și discursul despre cum PSD-PNL este soluția bună pentru România?

    23 comentarii

  1. Ce penibil… Mi-e absolut frica de genul asta de stiri si de ideea ca Alice in sistemul asta de invatamant ar intra.

      (Citează)

    • Credeți că ar fi prea târziu să plecați în altă țară?

        (Citează)

    • Educatia, din fericire, e o problema in care poti arunca cu bani si o poti rezolva. La fel si sanatatea daca nu e ceva urgenta. Ce te faci cu justitia insa? Justitie privata nu exista.
      Anyway, din cele 3, educatia e cea mai mica problema.

        (Citează)

    • Faceti in asa fel incat sa o dati pe Alice la una din top 10 scoli/colegii. Pompati bani in activitati extrascolare si meditatii (va fi cazul), si totul ar trebui sa fie OK. Sau scoala privata, daca va tine portofelul.

        (Citează)

    • cum ma deiutza, nu mai plecam din jegul asta de loc?? of of mai mai….

        (Citează)

    • @Deea, de ce ti-ai schimbat recomandarea? Pana acum nu spuneai ca toata lumea trebuie sa plece din tara, ca este singura solutie, mai ales pentru a asigura un viitor copiilor?

      Si daca deja in cateva luni ti-ai schimbat atitudinea atat de mult, de ce ar avea cineva incredere in recomandarile tale?
      Adica timp de 2-3 ani ai recomandat ceva gresit… ce garantie ar avea cineva ca acum nu gresesti la fel de mult?

        (Citează)

    • Nu prea inteleg care e treaba cu evaluarile PISA dar nu cred ca indica realitatea. Adica, ne spun ca suntem (aproape) ultimii din Europa. Totusi, cand te uiti si vezi ca sunt multi studenti care sunt primiti la facultati din vest, multi tineri ingineri si medici care isi gasesc de lucru in afara tarii, asta ne arata ca nu suntem asa de prosti cum o indica testele alea. Din contra. Daca te tii de carte si termini o facultate, ai sanse mari sa reusesti, oricat de prost am considera ca este invatamantul nostru.
      Problemele ar fi altele. Coruptia ar fi in top urmata de faptul ca poti reusi in institutiile statului numai cu sprijin politic.
      Se pot face multe lucruri in invatamant dar sa nu cadem in depresie ca lucrurile stau foarte rau.

        (Citează)

    • Aia 2% pleaca.

        (Citează)

    • Cm, nu vezi nimic. In primul rand, cu toate universitatile de carton, romania are cel mai mic numar de stundenti din UE (raportat la populatie). 2. Nici una din “marile” facultati romanesti (alea bune) nu e in top 500 universitati din lume. Era la un moment dat babes bolay, dar parca a iesti si aia. Ca sa intelegi, ungaria, cehia, polonia au multe reprezentate pe acolo. Asa ca aia cu multii ingineri si multii medici pe care ii vezi tu, e aberatie, nu sunt multi deloc.

        (Citează)

    • “Totusi, cand te uiti si vezi ca sunt multi studenti care sunt primiti la facultati din vest, multi tineri ingineri si medici care isi gasesc de lucru in afara tarii,”

      Puteti spune concret cati? Un milion? Doua milioane? 20% dintre absolventi? 50% dintre absolventi? Va dati seama ca parerile scoase din burta pot fi complet gresite?

      Va spun eu o parere tot din burta, daca discutam de studenti: discutam de maxim 15% dintre elevi, adica cei care prind primele licee din urbanul mare. Mai mult, si stiu ce spun, peste sistemul de stat de educatie, intra un intreg sistem privat de pregatire individuala, care se practica MAI ALES in liceele bune, caci parintii au resurse financiare (necesarul e in jur de 3000 de euro anual)

      In conditiile asta, discutam de 50% dintre elevi abandonati total, care au pierdut cursa definitiv. Vreo 35% care sunt la limita de supravietuire in privinta educatiei. Si cei 15%, pe care ii tot scoateti in fata, sunt cei care au parte de o educatie buna (si aia, repet, sustinuta bine financiar de parinti, an de an).

      Asta e sistemul public de educatie in Romania astazi. Si am facem bine sa intelegem asta cat mai repede, caci e evident ca sistemul trebuie schimbat din radacina.

        (Citează)

    • @CM, ba da, testele PISA indica realitatea. Chiar daca avem 2-3 elevi care reusesc sa obtina cate o bursa la o facultate din afara tarii, acestia nu reprezinta un esantion reprezentativ.
      Daca ne uitam in jurul nostru o sa vedem ca foarte multi nu pot intelege un text simplu si nici nu stiu sa faca un calcul simplu. Am vazut oameni din jurul meu care nu stiu nici macar sa calculeze un bacsis de 10% la restaurant si sunt nevoiti sa scoata telefonul sa faca asta.

        (Citează)

    • @Matilda
      Are 4 ani deja impliniti copilul meu. Stam de capul si pe capul lui in fiecare Zi. Explicam, aratam. Nu vreau sa fie geniu, dar nu ma bazez pe sistemul de educatie in care eu lucrez de aproape 20 de ani. Nu predau, sunt auxiliar. Nu i pasez UN ecran sub Nas si il las asa sa treaca timpul. Are intrebari, e curios iar noi, ca parinti, suntem langa el sa i explicam si sa il invatam. Uneori, mi a dat niste raspunsuri de am ramas uimit. Nu ne nastem parinti, ci devenim parinti fiind alaturi de copiii nostri, Zi de Zi.

        (Citează)

  2. Trebuie sa mergem un pic mai departe si sa intelegem ca banii cu care sunt platite serviciile prestate de fermele alea de troli sunt tot bani publici.

    Am observat asta prima data pe vremea lui Firea, care platea cu bani publici reclama pentru firmele primariei sau chiar pentru primarie.

    In Romania modelul este ca cei care ajung la putere folosesc banii publici ca cumpere servicii media, pentru a manipula si prosti pe fata oamenii. Sincer, as prefera sa ii fure ca daca ii fura tot mai sunt sanse sa fie prinsi.

    In loc de asta avem insa ceva mult mai rau: un sistem pervers care consuma resurse doar pentru a se servi pe el insusi.

      (Citează)

    • Păi de la Dragnea a pornit, care plătea niște consultanți israelieni care cam asta făceau, erau mână în mână cu Cambridge Analytica și cu boți de băgat strâmbe.

        (Citează)

    • mnu. probabil erai prea tanar pe atunci. “roata” s-a inventat cu mult inainte.
      primul care a ridicat la nivel de instrument politic de prim rang aservirea mass mediei prin plata a fost Adrian Nastase.

        (Citează)

  3. Nu trebuie boți ca să îi laude.
    Unele partide au platforme de “voluntari” unde primesc mici taskuri de genul ăsta, unde se organizează ca să ceva pentru puncte, recompense etc.
    Am văzut doar în dezvoltare asta, acum câțiva ani, dar oricum era făcută în colaborare cu un partid, nu era un produs teoretic doar.

      (Citează)

  4. Comentariile alea zici ca sunt scrise de chat gpt

      (Citează)

  5. Postaci de partid? Ca botii costa…

      (Citează)

  6. Asta e un fel de : nu se mai scoala, dar uitati ce frumos atarna.

      (Citează)

  7. add:
    Educatia, din fericire, e o problema in care poti arunca cu bani si o poti rezolva. La fel si sanatatea daca nu e ceva urgenta. Ce te faci cu justitia insa? Justitie privata nu exista.
    Anyway, din cele 3, educatia e cea mai mica problema.

    add:
    Educatia, din fericire, e o problema in care poti arunca cu bani si o poti rezolva. La fel si sanatatea daca nu e ceva urgenta. Ce te faci cu justitia insa? Justitie privata nu exista.
    Anyway, din cele 3, educatia e cea mai mica problema.

    Ai punctat bine problema . Rezolvi cu scoala si cu medicina daca ai bani, din pacate sistemul nu se adreseaza doar celor 10-15% din populatie care au bani ci si celorlalti din toate satele si orasele romaniei . Dar in principiu au dreptate, daca ai bani ai rezolvat problema scolii pe termen scurt.

    LE : a sughitat sistemul mega complicat de a raspunde cuiva care a comentat intr-un comentariu :)

      (Citează)

  8. PartidulSpecialiiRomânia

    07/12/2023 la 10:26 PM

    Am ajuns prea tarziu pentru sedinta de laba-n cerc? Hurr durr analfabeti functionali hurr durr sunt absolut socat hurr durr jos fsn

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus