un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de decembrie 2023

29 Dec 2023  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

A fost o lună bună pe burse. Probabil se pregătesc pentru căderea tradițională din ianuarie și februarie, care în ultimii 3 ani au fost luni foarte slabe, ce-i drept de obicei din motive care nu erau direct legate de economie.

BURSE

Situația mea în eToro în data de 27 decembrie este:

  • o săptămână: +2%
  • o lună: +6,6%
  • 3 luni: +11,9%
  • 6 luni: +9,5%
  • 12 luni: +28%
  • YTD: +27,2%

Este decembrie, deci ultima cifră mă interesează în mod special. Cu o creștere de 27%, a fost un an foarte bun, aș spune eu. Portofoliul meu a crescut ușor peste S&P500, care a crescut cu 24% în acest an.

Sunt profitabil pe 20 de dețineri de acțiuni: Lululemon, Semtech Corp, Visa, Mastercard, Adobe, McDonald’s, Eli Lilly, PepsiCo, Intuitive Surgical, NVIDIA, Amazon, ASML, Meta, Microsoft, Novo Nordisk, TSMC, Seanergy Maritime, Apple, Berkshire, Google.

Mai sunt profitabil și pe 5 din cei 6 CopyTraders pe care-i urmăresc pe eToro.

Seanergy a fost o surpriză plăcută, a tot crescut și nu mă așteptam la asta. Am vândut Apple fix când scriu această linie, cu 8% profit. Compania tocmai a scos de la vânzare ceasurile Watch S9 și Ultra 2 și acțiunile au scăzut astăzi și cred că vor mai scădea o vreme.

NVIDIA are variații mari și cam îngrijorătoare. Este la 490 USD astăzi, aproximativ ca acum 5 săptămâni, dar în acest interval de timp a scăzut și la 450 usd pe 4 decembrie. Interzicerea unor exporturi către China le va afecta profitul, la fel și lansarea de către AMD a unei serii de acceleratoare AI.

Tesla mă uimește că a avut recent un mic salt, deși au apărut zvonuri despre problemele de producție ale bateriilor Cybertruck.

În rest, bursele sunt la un all-time high. NASDAQ100 este pe la 16.912, cea mai mare valoarea anterioară fiind de 16.923 USD. Poate va trece chiar și de 17.000 USD în curând. Nu a atins niciodată acest prag, de fapt acum sunt momentele de maxim istoric.

Vom vedea ce se întâmplă. Mă aștept la o corecție în lunile următoare, mai ales că această creștere din ultimul trimestru nu îmi este clar pe ce este întemeiată.

Majoritatea acțiunilor au fost pe verde în ultima lună, notabilă fiind scăderea Oracle:

Evoluția S&P 500 și NASDAQ 100 în ultima perioadă:

Indicele Fear & Greed este pe Extreme Greed, adică acțiunile ar putea crește în continuare pentru că se cumpără:

 

BURSA ROMÂNEASCĂ

Și aici a mers bine. În ultima lună, portofoliul meu micuț a crescut cu +10,18%, pe când indicele BET al BVB cu 4,28%.

Sunt profitabil pe toate deținerile, dar cele mai bune sunt TTS și Sphera Franchise Group. Despre Sphera Group am citit un articol despre cum Swiss Capital vede acțiunile la 30,2 lei la final de 2024. Acum sunt 25 lei, dar acum 3 luni erau 20 de lei, de exemplu. Ar trebui să mănânce lumea mult KFC-Taco Bell-Pizza Hut ca să se întâmple asta.

Nu mi-a ieșit manevra cu Fondul Proprietatea despre care scriam luna trecută. Oferta de răscumpărare acțiuni a fost suprascrisă în ultimele 2 zile ale perioadei respective cu mai mult de dublul numărului de acțiuni pe care FP le răscumpăra la suprapreț. Dacă aveai să le vinzi 100 de acțiuni, ei luau doar 47,5 dintre ele.

FP răscumpăra acțiunile cu 0,6319 lei/unitate, în condițiile în care valoarea lor de piață era cam de 0,52 lei în acel moment. Eu am cumpărat acțiuni în plus cu câteva zile înainte de încheierea perioadei, cu gândul că mi le vor lua pe toate. Nu s-a întâmplat asta, au luat doar 47,5% din câte acțiuni aveam eu, iar pentru restul a scăzut valoarea spre 0,45 lei (pentru că mulți au vândut în piață ceea ce mai aveau oricum).

Din fericire, s-a întâmplat ceea ce estimam că se va întâmpla, adică valoarea lor a crescut constant și acum este de aproximativ 0,5 lei. Altfel spus, dacă vând acum actiunile în plus pe care le am, recuperez cât am dat pe ele la final de noiembrie. Având în vedere dividendul mare plătit de FP acum câteva luni, plus acțiunile vândute în oferta specială de 0,6319 lei, pot spune că am profitat binișor până acum de pe urma lor.

CRIPTO

Bitcoin a crescut cu aproape 10.000 USD în ultima lună. A sărit de la 35k la 44k, un nivel maxim pe 6 decembrie, apoi a scăzut la 41,5k și de atunci a crescut lent spre 43k USD, cât valorează acum.

Ethereum este acum pe la 2.350 USD, un nivel maxim pentru acest an, nivel pe care l-a mai atins și acum o săptămână.

Nu știe nimeni ce se va întâmpla în viitor. Dacă scad bursele tradiționale în perioada următoare, este posibil să crească din nou criptomonedele deoarece uneori banii scoși din acțiuni se duc și în astfel de direcții.

FONDURI DE INVESTIȚII

Și fondurile de investiții au mers bine, personal am randament între 5 și 10% fără să adaug bani în ultimele luni. Alice stă cel mai bine: fondul în care i-am pus anual bani de ziua ei este la +11,6%, fiind mai bogată decât mine în această privință.

Din 30 de fonduri Goldman Sachs din portofoliul ING, 27 au randament pozitiv la un an și doar 3 dintre ele negativ, de altfel.

ING a mai avut o ofertă bună recent și am profitat de ea direct în Homebank: dobândă 7% pe an la un depozit bonus pe 4 luni. De obicei este 6%, dar tot ca ofertă specială, că în rest mi se pare că ei dau 4% dobândă pe an la depozite la termen.

IMOBILIARE

Am început să cred că va urma o scădere a prețurilor apartamentelor. Pur și simplu sunt prea multe în piață și nu știu cine le va mai cumpăra la prețul de acum.

De exemplu, unde am cumpărat noi în martie 2022 în Core încă sunt de vânzare apartamente de 2 camere. Nu știu câte și poate sunt cele mai indezirabile de deasupra intrării sau ceva, dar mă mir că încă nu le-au vândut pe toate.

Până acum, o mare parte dintre apartamentele din piață erau cumpărate ca investiții de tot felul de oameni cu afaceri sau cu venituri din surse discutabile. Multe nici nu erau închiriate cuiva, ci stăteau goale cu gândul că valoarea lor va crește cu 20-30% în următorii doi ani. Știu mai multe astfel de situații.

Încep să cred că inclusiv acest tip de investitori va fi mai rar de găsit. În Europa a început treptat o stagnare și chiar o scădere a prețurilor. Imobiliarele nu sunt foarte corelate cu situația altor țări, ci mai degrabă prețul este influențat de cererea și oferta și economia orașului în sine. Cu toate acestea, dacă economia Europei încetinește, se va simți și la noi încetinirea aceasta și va avea impact în puterea de cumpărare.

Nu mai zic că toate creșterile de taxe și restul măsurilor recente nu fac atractivă acum angajarea la credite și cheltuieli mari. Cred că cererea de apartamente va scădea.

Problema este că scăderea prețurilor are o inerție mare, după criza din 2009, de exemplu, prețurile au scăzut și au ajuns la un minim tocmai în 2015, înainte de a reveni la creștere.

 

    6 comentarii

  1. “….mai ales că această creștere din ultimul trimestru nu îmi este clar pe ce este întemeiată.”

    E simplu, deja piata a inglobat in pret predictiile de scaderi de dobanzi de la anul, dupa discursul dovish al tov. Powell. Orice abatere de la plan ar putea aduce ceva frictiuni pe burse.
    Intr-o nota pozitiva insa, gandeste-te ce impact pozitiv ar putea avea o posibila incheiere a conflictului din Ucraina la anul.

      (Citează)

  2. Eu astept articolul cu calculele taxelor la ce day trading faci tu acolo. O sa fie fun.

      (Citează)

    • add:
      Eu astept articolul cu calculele taxelor la ce day trading faci tu acolo. O sa fie fun.

      Si rezolvarea dublei impozitari

        (Citează)

  3. Salut.

    Daca poti detalia te rog – ce fond de investitii folosesti pentru banii lui Alice?

    Am 2 copii si caut o varianta de economisire pentru ei de care sa se bucure la 18 ani.

    Multumesc.

      (Citează)

  4. Hai cu scaderea aia mai repede ca de aproape 2 ani astept o stagnare/scadere ca sa imi cumpar si eu un apartament naibii sa ma mut in el

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus