un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ați plăti 4 lei pentru un review bun pe Google Maps?

11 Dec 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

14 comentarii

Când cineva face un sistem bun și util și utilizat pe scară largă, se va găsi și altcineva care să trișeze, dacă asta îi aduce bani. În cazul de față, cu review-uri Google false.

Matilda a primit din senin spam-ul acesta pe WhatsApp. Nu-mi dau seama din mesajul prost tradus dacă oamenii sunt plătiți cu 4 lei sau 15 lei pentru a lăsa review-uri în Google Maps pentru restaurante și hoteluri, dar să fie de 5 stele și review-uri bune!

Și banii vin. Îmi spunea proprietarul unui restaurant din străinătate că la un moment dat urcase din top 30 în top 20 pe Tripadvisor în acel oraș și i s-a dublat numărul de clienți, nu mai făcea față cu aglomerația.

Culmea este că nu există o soluție simplă pentru asta. Acum ceva vreme citeam de restaurante care trișau algoritmul Google punându-și nume de tipul “thai food near me”, deoarece asta căuta lumea pe net.

Amazon permite doar review-uri de la cumpărători ai produsului, dar asta nu a oprit nimic. Sunt rețele de oameni care cumpără câteva zeci de bucăți dintr-un produs, pe adrese și conturi fictive diferite, doar pentru a avea apoi dreptul de a publica zeci de review-uri bune în site.

Când vinzi cine știe ce produse cu adaos mare și speri la vânzări de sute de bucăți, iar un rating bun pentru seller sau produs face diferența între 50 pe săptămână și 500 pe săptămână, îți permiți pierderea inițială. De multe ori nici nu este pierdere, vânzătorul poate chiar recuperează marfa și o vinde din nou.

    14 comentarii

  1. Este scam. Intai a fost un sistem facut pentru like-uri pe Youtube acum au migrat pe recenzii.

      (Citează)

    • Ieri am primit mesaj pentru faza cu YouTube.
      Chestie dubioasă: pe WhatsApp de Windows îmi apărea că durează până se încarcă mesajul și nu puteam efectiv să îl văd. După o zi apare notificare pe telefon și intră mesajul.

        (Citează)

  2. Man, e alta schema la mijloc. Vezi pe net

      (Citează)

  3. Am fost sunați direct la ambele restaurante unde prestăm eu și consoarta.
    Dacă suntem interesați de recenzii pozitive contracost.
    Ceva sudamerican după accent.
    Am refuzat, și la două săptămâni câte trei recenzii de locație. De la chipurile, aceiași trei clienți. Recenzii din-alea ,, mâncare oribilă, servicii proaste etc,,.
    Am săpat un pic și între două recenzii postate la 15 minute de unul dintre,, clienți,,, la mine nașpa și alt restaurant maxim de lux, era o distanță de aproximativ 350 de km.🙂

      (Citează)

  4. Schema e alta aici, într-adevăr, dar privind îngrijorarea ta, există soluții pentru asta: Google ar putea permite review-uri doar celor care au fost la respectiva locație. Asta ar însemna, însă, să facă și ceva util publicului cu datele pe care le colectează despre tine, dar cum din asta nu ies bani probabil nu vom vedea în veci așa ceva.

      (Citează)

  5. Mă așteptam ca tu și Matilda să recunoașteți ușor un mesaj de tip scam/physhing așa de evident. Îți permite că poți câștiga și 1000 de lei pe zi ca sa dai like la videoclipuri pe tiktok.

      (Citează)

  6. Oricum Google șterge recenziile false, în ultimul timp, deci nu are sens.

      (Citează)

    • Mamă, și cum le șterge….
      De pe cont de administrare trimis, sunt la fel de interesați cum ești tu interesat pe persoană fizică de mine. Gen, deloc.

        (Citează)

    • Da, am facut recenzie la o benzinarie partener MOL, la intrare in Bucuresti, ca nu te lasa la toaleta daca nu cumperi ceva de 5 lei intai, am primit mail de la google ca recenzia a fost stearsa ca e fala. Si daca vreau sa trimit recurs. Asta cu recursul m-a facut sa rad mult si bine. Am sters in scimb toate recenziile mele de pe google, care insumau cateva zeci de mii de vizualizari.

        (Citează)

  7. Am fost și eu abordat de unul care voia sa ma plătească pentru subscribe la canale youtube. Mi-a dat 33 USDT pe binance. I-am scos înainte sa apuce sa-mi spună ce voia sa fac cu ei. S-a supărat, m-a făcut hot, apoi nu mi-a mai răspuns.

      (Citează)

  8. Marius:
    Este scam. Intai a fost un sistem facut pentru like-uri pe Youtube acum au migrat pe recenzii.

    Am primit si eu, pare ca e campanie nationala, te contacteaza pe Whatsapp un nr din Maroc, apoi treci pe Telegram, ziceau ca ar face parte din compania Grin, vedem cum evolueaza scam-ul la final trimitem Interpolul la grin.co

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus