un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un Antonov An-30 a fotografiat de sus Bucureștiul

4 Dec 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Sâmbătă dimineață am fotografiat avionul de mai jos pe cer deasupra Bucureștiului. Credeam că este un avion ucrainean care zboară pe deasupra României cam o data pe săptămână și face zgomot multe cu motoarele sale cu elice.

S-a dovedit a fi un Antonov An-30, conform Flightradar24, decolat de la Baza 90 Otopeni. Iar după traiectoria pe care a urmat-o pe deasupra orașului, parcurgându-l în zig-zag de câteva ori, am bănuit că face mapare sau fotografiază detaliat orașul.

Este un avantaj în a fotografia în perioada aceasta orașul de sus: copacii nu mai au frunze, deci se vede mult mai bine solul. În plus, ziua de sâmbătă a fost una cu vizibilitate bună, fără nori.

Se pare că am intuit bine. Vi se pare ceva ciudat în botul avionului în fotografia editată de mai sus (era la aproape 3000 de metri, nu am una mai clară)?

An-30 este un avion de supraveghere aeriană, de fotografiere și mapare. Partea frontală a avionului are foarte multe ferestre, iar acolo stă navigatorul. Echipamentul de fotografiere este mai în spate, protejat de niște panouri care se deschid la nevoie. M-am uitat pe comunicatele MApN și ROAF și (încă) nu spun nimic despre acest zbor și de ce l-au făcut.

România are două astfel de aeronave în dotare, cu numerele de înregistrare 1104 și 1105. Zborul de sâmbătă a fost efectuat cu 1104.

Dacă vreți să citiți despre un avion de spionaj ultra-modern, citiți despre ARTEMIS care patrula frontiera noastră la începutul războiului din Ucraina.

    11 comentarii

  1. A fost Putin. L-a chemat Vântu să-i zică ce să facă…

      (Citează)

  2. România are două astfel de aeronave în dotare, cu numerele de înregistrare 1104 și 1105. Zborul de sâmbătă a fost efectuat cu 1109.

    excelent!

      (Citează)

  3. Frumos pasaroiul, nu ca rusii ar fi facut vreodata avioane urate, poate doar Su-22.

      (Citează)

  4. Folosesc frecvent nearmap, pe partea de vest a americii au pe ultimii 10 ani, cate 4-6 poze pe an. Unele orase au soft sa detecteze automat conturul caselor, in cazul in care proprietarii construiesc fara autorizatie primesc instintare sa platesca pentru autorizatie sau sa demoleze.

      (Citează)

  5. Este de fapt un AN 24 modificat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus