un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Omul care vindea prin poștă otravă tinerilor cu gânduri de sinucidere

13 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Articolul acesta trebuia să fie doar un link între cele de duminică, dar m-a lăsat mult prea indignat și perplex și dezamăgit de cât de bolnavă poate fi mintea unor oameni, în cele din urmă, și a fost imposibil să pot exprima toate acestea într-un singur paragraf.

Se numește Merchant of Death și a apărut în Toronto Life, lucrurile de mai jos întâmplându-se în Canada. Articolul este despre un neica nimeni de 60 de ani, un bărbat destul de neadaptat la viață, care nu avea prieteni și nu-și făcea jobul bine înainte de a fi oricum dat afară după închiderea hotelului la care lucra.

Respectivul om, Kenneth Law, vindea prin Internet kituri de sinucidere. Intra pe forumuri unde diverși adolescenți discutau despre problemele lor și despre intenții de sinucidere și le vindea acestora o substanță, o otravă semi-legală. A fost legat direct de peste 120 de decese prin sinucidere, majoritatea în rândul adolescenților. Pot fi sute altele încă necunoscute.

 

M-a deranjat inclusiv stilul jurnalistic al articolului respectiv, care este scris într-un mod rece și analitic. Într-un fel este de admirat că cine a scris acel text longform a putut să o facă în acest mod, a putut să scrie pagini întregi fără a transmite niciodată indignarea sau disprețul sau furia că așa ceva este posibil.

Faptele în sine, desigur, mă uimesc și mai mult. Respectivul criminal, că eu nu-i pot spune altfel, își pierduse jobul și avea datorii. Soluția găsită a fost să vândă prin poștă, cu 60 de dolari bucata, plicuri cu otravă. Substanța în sine era nitritul de sodiu, care se folosește aproape în orice mezel cu rol de conservant și este considerat cancerigen inclusiv de OMS. În doze mari, însă, blochează oxigenarea organelor și mori sufocat. Supraviețuitorii unor tentative de suicid folosind această substanță zic că nici măcar nu este o metodă nedureroasă de a muri.

Și respectivul om și-a făcut un business din asta. Cumpăra substanța de la distribuitori. Și-a făcut câteva firme cu nume sugestive (“EscMode”) și apoi intra pe forumuri unde diverse persoane vorbeau despre gânduri de sinucidere și găsea cumpărători din rândul lor.

Vindea pachete de otravă cu 59 de dolari bucata.

For nearly three years, Law sold ­multiple kits a day. He mailed them out in envelopes and boxes without any instructions on how to use them for suicide; his customers could find that information on the forum.

 

Acum, poate că veți spune că o persoană care vrea să se sinucidă va găsi mereu o modalitate de a face asta. Sau că ar putea să-și cumpere singură otrava de la alt magazin de așa ceva. Este adevărat, dar aici apare de fapt o diferență crucială: forumurile acelea de discuție și helpline-urile anti-suicid puse la dispoziție de diverse instituții au rolul de a discuta cu o persoană sinucigașă, de a îi spune că există tratamente, că problemele nu sunt de netrecut, că situația nu este atât de rea precum pare la o decizie de impuls.

În schimb, persoanele cu gânduri sinucigașe erau aici contactate (sau învățate cum să contacteze ele) pe un vânzător care practic le spunea “hei, am auzit că vrei să te sinucizi, nu vrei să-ți trimit eu un plic cu otravă? Este ieftin și te rezolvă imediat!”

Majoritatea victimelor erau adolescenți cu probleme uzuale ale vârstei lor. Un tânăr timid era bullied în liceu. Apoi a venit pandemia de covid, nu a mai ieșit din casă, nu se mai dădea jos din pat. Un alt tânăr, diagnosticat anterior cu autism și OCD, avea probleme similare de adaptare în societate. Sunt multe astfel de cazuri, dintre care 88 în Marea Britanie, iar probabil că majoritatea sinucigașilor ar fi putut scăpa de astfel de gândit cu tratament și consiliere, dar în schimb le-a apărut în față cineva care vindea kitul de sinucidere.

Scuza criminalului:

In an interview with the Globe and Mail this past spring, he said, “I need a source of income. I hope you can understand that. I need to feed myself.”

Ce zice în schimb un părinte în același articol:

“It’s a hell of a thing when you go through every minute of the last 20 years looking for every mistake and every failure, asking yourself, ‘How did I fail so bad that it cost my baby her life?’ ”

He detailed all the things he and Sara had done to try to help Noelle: the family trips, the therapy sessions, all the times he promised her that things would get better.

“I would die for my children,” he said. “And there are predators out there who would take them for $100.” He shook his head and fought back tears. “He’s hurt so many people. Why? Because he was broke? Get a fucking job. I have two of them. I’m 56 years old, and I work 80 hours a week.”

Treaba s-a sfârșit astfel: tatăl unuia dintre adolescenții decedați, un britanic, a investigat filiera și apoi a spus totul ziarului Times din Londra. Un articol scris de ei a declanșat o investigație a poliției. Shopify, contactați de Times, a închis site-urile prin care Law vindea otravă. În paralel, și poliția canadiană cerceta creșterea numărului de sinucideri cu această substanță. Au ajuns ușor la sursa ei.

În prezent Law este în închisoare. Legea canadiană interzice asistarea sinuciderii sau împingerea cuiva spre acest act. Au un sistem de stat în care cei bolnavi terminal pot alege sinuciderea și atât. Law este acuzat de 14 astfel de asistări și riscă ani în închisoare. Britanicii l-ar putea extrăda și vor să-l acuze în 88 de cazuri.

Using Law’s Shopify purchase logs, Peel police were able to discover the scope of his operation: he had sent 1,200 packages to more than 40 different countries.

Vânzători de moarte. Sunt mulți. Același articol vorbește de alții care vând exact aceeași substanță online. Sunt în lume o mulțime de forumuri unde diverse persoane vorbesc despre idei de sinucidere și cum ar putea pune asta în practică. Sunt unii care le vând mijloacele. Sunt unii care îi împing pe alții la sinucidere, prefăcându-se că și ei sunt deprimați și vor să facă asta; asta pare o formă de crime în serie, de fapt, dar greu de dovedit.

Sunt curios cum stă România la acest capitol. Sper că nu se întâmplă și aici. Cât despre consiliere anti-suicid, la noi funcționează o linie telverde la numărul 0800.801.200, dar vineri-duminică între orele 19-07.

    15 comentarii

  1. Un adult are voie sa faca ce vrea cu viata sa, este major si vaccinat. Atata timp cat nu se arunca la metrou, desigur, ca sa strice dimineata altora.

    Personajul acesta merita sa faca puscarie si tot ce va pati acolo pentru ca le-a vandut si minorilor.

      (Citează)

    • Un adult poate sa aiba o preioada in care nu gandeste cum trebuie. In acea perioada, e deajuns ca cineva sa ii dea un impuls cat de mic, o sugestie, o incurajare si el s-ar putea sa faca pasul spre sinucidere. De aia e prevazuta in Codul Penal infractiunea de determinare sau inlesnire a sinuciderii.

        (Citează)

  2. Interesant articolul, nu imi pot inagina ca exista astfel de oameni…
    Poate ar fi bine sa scoti numele substantei si sa adaugi la final orice hotline dedicat preventiei.
    Cine stie cum indexeaza google articolul…

      (Citează)

  3. eu ma intreb ce te-a “aprins” pe tine asa de tare.
    clar a apasat un buton.. si n-ar strica sa iti dai seama (tu pentru tine) despre asta.

    altfel.. oamenii vad ca aproape la fiecare “corner” se vine otrava (da, de alt fel, dar rezultatul e tot pe acolo) unora (adulti si copii) care nu sunt mereu constienti de ce urmeaza.
    mai vad shootings si mass shootings.. si tot asa..

    deci resursa de revolta ramasa.. poate nu e aceeasi cu cea pe care o ai tu (din coltul asta de lume si relativ izolat in bula ta roz).

    da, si pe mine ma enerveaza (nu stiu exact cum sa definesc) in special ca a vandut kiturile alea unor copii, dar nu ma “declanseaza” acest “neica nimeni” mai mult decat o fac cei care vand droguri sau alte chestii din astea oribile.

      (Citează)

  4. Eu n am nimic cu suicidul atâta timp cand nu gasesc eu cadavrul. (experiență)

      (Citează)

  5. Pe mine ma triggeruiesc mai mult aia care ofera droguri copiilor cu scopul de a le crea dependentaa ca sa ii aiba de clienti.

      (Citează)

  6. “M-a deranjat inclusiv stilul jurnalistic al articolului respectiv, care este scris într-un mod rece și analitic.”
    De fapt cam așa trebuie să fie un articol – rece, analitic și imparțial, pentru că jurnalistul nu este judecător. Datoria lui e să informeze, să prezinte faptele și cititorul să tragă concluziile proprii, iar atunci când este cazul justiția să-și facă treaba.

      (Citează)

    • Este discutabil aici… discutam despre cineva care a facilitat si a incurajat sinuciderea pentru sute de copii. Indiferent de modul in care un judecator va analiza situatia, tot nu ai cum sa nu il consideri o scursura umana pe acel vanzator.

      PS: pana la urma si judecatorul tot rece, analitic si impartial trebuie sa fie, nici el nu are dreptul sa se lase influentat de empatia fata de familiile victimelor.

        (Citează)

    • Daca citeai articolul descopereai ca este mentionat 1 singur minor, de 17 ani, care s-ar fi sinucis asa. Deci nici un caz copil, daramite sute de copii.

        (Citează)

  7. e un medic in Australia care face acelasi lucru, ajuta oamenii sa moară, dar el accepta doar persoane peste 50 de ani. are și o carte, The Peaceful Pill. mă rog, el ajuta folosind alte substanță, folosita pt eutanasierea animalelor, pentobarbital. cu aia chiar mori liniștit, e folosită și la clinicia de eutanasiere din Elveția, Dignitas.

    îți recomand filmul “Mar Adentro”.

    p.s. pot sa îți spun că în majoritatea cazurilor, helpline-urile alea sunt degeaba. daca ar fi altfel, nu s-ar sinucide atâți oameni din cauza depresiei (vezi tipul de la linkin park, de ex)

      (Citează)

  8. Asta e un criminal fara doar si poate dar exista si oameni, organizatii, etc, bine intentionati care ajuta bolnavii grav sau nu chiar… dar trecuti de o anumita varsta cu kituri de testare a autenticitatii unor anumite barbiturice si cu instructiuni cum si din ce tara sa le procure. Subiect greu de abordat intr-o tara pravoslavnica si pupatoare de moaste ca a noastra…

      (Citează)

  9. Deci efectiv am aflat din articol si comentarii vreo 2-3 substante cu care, iata, lumea se poate sinucide, unele mai dureroase, altele mai nedureroase, unele trebuie in doza mai mare, altfele sunt folosite si in Elvetia, efectiv ZERO DISCERNAMANT /responsabilitate pt autorul articolului sau cel care administreaza comentariile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus