un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul (și ultimul) cântec Beatles – Now and Then, a fost lansat oficial după tot felul de procesări AI

3 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Melodia aceasta, Now and Then, are vreo 50 de ani de când a fost scrisă și înregistrată prima oară, dar abia acum a putut fi lansată. Povestea ei este un exemplu de succes al tehnologiei moderne.

Din ce înțeleg eu, John Lennon s-a înregistrat pe o casetă audio oarecare, pe un casetofon din apartamentul său, cântând această melodie.

În 1995, McCartney, Harrison și Starr, cei trei Beatles în viață în acel moment, s-au întâlnit pentru a înregistra câteva melodii folosind și vocea lui Lennon disponibilă pe înregistrări mai vechi. Din ce înțeleg eu, pentru Now and Then nu s-a putut face nimic deoarece pe singura înregistrare pe care o aveau la dispoziție se auzea prea slab vocea lui Lennon și prea puternic pianul la care cânta acesta.

Fast-forward la anii de acum, când regizorul Peter Jackson a făcut un documentar despre The Beatles pentru Disney+. Pentru acel documentar, echipa lui a creat sau a folosit un software AI care separă vocea și instrumentele de pe înregistrări vechi. Pare un soi de AI care, prin machine learning, a învățat cum sună un pian, o chitară, o voce umană și deci la final îi poți spune “ok, acum separă-le în track-uri separate din înregistrarea asta”.

Și au aplicat asta pe înregistrarea veche cu Lennon cântând Now and Then, iar dintr-o dată, prin tehnologia modernă, au avut la dispoziție vocea acestuia, gata de a fi mixată și probabil îmbunătățită pentru un nivel calitativ modern.

McCartney și Starr și-au înregistrat și ei în studio părțile lor din melodie. Harrison a murit în 2001, dar în 1995, când au încercat prima oară să facă ceva cu această melodie, și-a înregistrat partea sa și acea înregistrare a fost folosită acum în varianta finală. La final, a ieșit melodia Now and Then, lansată acum, cântată de cei patru Beatles, doar că în diverse perioade.

Este o baladă melancolică, dar plăcută, are versuri frumoase și se termină pe un ritm bun. Iar dacă vreți să ascultați mai mult Beatles, playlist-ul This is The Beatles de pe Spotify este un loc bun de început.

Versuri via Genius:

[Intro]
(One, two, three)

[Refrain]
I know it’s true
It’s all because of you
And, if I make it through
It’s all because of you

[Verse 1]
And, now and then
If we must start again
Well, we will know for sure
That I will love you

[Chorus]
Now and then
I miss you
Oh, now and then
I want you to be there for me
Always to return to me

[Verse 2]
I know it’s true
It’s all because of you
And, if you go away
I know you’ll never stay

[Chorus]
Now and then
I miss you
Oh, now and then
I want you to be there for me

[Bridge]
(Ah)
(Ah)
(Ah)
(Ooh)
(Ah)

[Refrain]
I know it’s true
It’s all because of you
And, if I make it through
It’s all because of you

    8 comentarii

  1. “echipa lui a creat sau a folosit un software”
    cum intelegem asta?

      (Citează)

    • Nu i-a fost clar (autorului) dacă s-a folosit un soft dedicat disponibil pe piață, sau a fost dezvoltat unul pentru cazul respectiv.

        (Citează)

  2. A lansat si Freddie o melodie de curand (mai buna decat asta), acum Lennon, daca aud ca lanseaza si Cotabita o melodie noua, miracolul tehnologic ar fi complet.

      (Citează)

  3. Problema cu piesa este ca au ciopartit ce a compus Lennon, care oricum era incomplet. Varianta originala a casetei, fara procesari, exista pe Youtube. Piesa originala mai are o strofa, care contine versuri considerate ‘problematice’ in 2023 (“I don’t wanna lose you, Abuse you or confuse you”), asa ca McCartney a ales s-o elimine complet. De asemenea, tot in demo se pot auzi portiuni in care Lennon nu a finalizat versurile, iar acelea au devenit foarte clare in versiunea finala, semn ca le-a scris McCartney si le-a cantat AI-ul.

    Nu stiu de ce e folosita tehnologia pentru a adauga si a intregi. Era suficient sa scoata piesa la lumina cat se poate de mult dintre fasaieli si pacanituri, fara s-o editeze “modern”.

    Un exemplu bun e inregistarea “1971: The Road Starts Hear” de la Aerosmith, in care au pastrat intacte instrumentele si doar le-au mixat stereo, ca pe caseta erau trase la repezeala.

    Sunt curios daca in viitor, cu ajutorul AI-ului, se va reface si Colosseum-ul din Roma, ca prea arata aiurea asa, incomplet. Daca tot il curata si-l peticesc an de an, de ce sa nu-l refaca la loc, ca sa arate frumos. Si sa faca mall inauntru.

      (Citează)

    • Păi bine, dar tu te plîngi că nu au păstrat varianta lui Lenon așa cum a făcut-o el… Păi atunci las-o ca a lui John Lenon, nu mai e Beatles… Ceilalți nu au voie să aibă un input? Hai să ne bucurăm de ultima piesă Beatles și atât.

        (Citează)

  4. ce se aude pe caseta, ce se aude? se aude ca vine banii, banii, tiarardrqului de fomisti. il mulg pe lennon ca pe o lemmon(lamaie).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus