un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mai aveți obiceiuri adoptate în pandemia de covid?

6 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Am o curiozitate: ați mai păstrat vreun obicei adoptat în timpul pandemiei? Mai faceți ceva ce ați început să faceți în pandemie? Mai purtați mască, mai vă tundeți acasă, mai vă feriți de aglomerații?

Mi-a venit ideea în timp ce eram la frizerie și mi-am adus aminte de cele câteva dăți când m-a tuns Matilda acasă, în lockdown. M-am întrebat apoi dacă mie mi-a intrat în obișnuință vreun obicei dobândit în anii 2020-2021 și… n-am găsit vreunul. Problema este că, odată ce îți intră ceva în obișnuință, este ca și cum l-ai face de o viață și nu mai știi exact când ai început asta. Cine știe, de fapt, ce fac acum complet mecanic, dictat de subconștient, iar eu nici nu-mi mai dau seama de asta?

M-am gândit însă la câteva lucruri care au rămas cu noi după pandemie:

  • nu prea se mai înghesuie oamenii în magazine, dacă este deja plin înăuntru. Am observat asta în mai multe situații, de obicei în magazine mici. Dacă văd că într-o brutărie sau farmacie deja sunt 3-4 oameni la coadă, unii oameni preferă să aștepte afară și se formează o micuță coadă în fața magazinului.
  • nu se mai înghesuie oamenii nici în lift, cel puțin nu la bloc. Sunt mult mai dese situațiile în care se zice “mergem pe rând, este ok”. Sau poate doar mie mi se zice așa, cine știe.
  • uneori văd oameni cu mască pe față. Mă gândesc mereu că poate au covid și știu asta, dar ies din casă din diverse motive.
  • unele spații comerciale încă au semne de distanțare și anunțuri la intrare privind norme de protecție.

Societatea noastră a trecut prin mai multe schimbări, dar nu știu dacă sunt conștientizate bine. Work from home este ceva despre care se vorbește zilnic, iar unele companii renunță la spațiul de birouri pentru că nu mai au nevoie de el, în timp ce altele recheamă angajații la birou. A crescut mult plata cu cardul la magazinele online. Simt că platformele de livrare de mâncare au avut încasări mult mai mari de când cu pandemia. Se vând mai multe haine pentru stat confortabil în casă decât pentru mers la birou.

 

Știți ce mi-ar plăcea să rămână după pandemie? Ideea de a purta mască atunci când ai gripă sau ești răcit cobză și totuși te duci în spații aglomerate cu alți oameni. Văd uneori prin metrou oameni cărora le curge rău nasul și își horcăie plămânii pe cei din jur, dar nu poartă o mască, deși acestea sunt acum disponibile pe oriunde.

În România, apropo, tocmai a fost un val de covid. Maximul a fost pe 26 septembrie, săptămână în care se înregistrau peste 14.800 de cazuri. Pe 9 octombrie a scăzut sub 10.000 de cazuri săptămânale și în ultima săptămână au fost înregistrat 6.400 de cazuri. Înregistrate, că real cine știe câte sunt. Eu și Matilda și Alice mi se pare că suntem răciți aproape mereu din luna mai încoace. Ne-am testat de câteva ori și de covid, dar n-a fost niciodată, însă cine știe cât de bune mai sunt testele astea de farmacie.

 

    16 comentarii

  1. 1. Wfh – doamne ajuta. Multi deja nu mai vin la birou daca sunt raciti si nimeni de la HR nu-si da ochii peste cap pentru asta ba dimpotriva, e puterinic incurajat sa ne protejam colegii.
    2. Cautat alternative “locale” de cumparaturi – nu ne mai suim in masina sa mergem la Auchan. Cumparam de pe raza localitatii.
    3. Cat se poate, comandam online si/sau livrare la locatii tip easybox. Evit contactul cu aglomeratia si ma feresc ca de ciuma sa fiu aproape de oameni care sunt evident raciti si nu au o masca. Multi mai poarta cand sunt raciti. La fel, inca sunt oameni care in spatii mici (gen farmacii locale) intra pe rand.

    Si am reusit sa scapam de Covid pana acum. Asta e partea cea mai buna

      (Citează)

  2. 1. Spalam pe jos, in hol dupa ce venim de afara.
    2. Stergem toate alimentele pe care le cumparam. Este incredibil cat jeg poate fi pe ele si cum inainte acceptam sa le bag in frigider/camara fara sa le sterg inainte de pandemie.
    3. Purtat masca in spitale/clinici sau spatii aglomerate unde poate exista risc sporit de a contacta viroze/covid/gripa
    4. Lasat hainele de afara intr-un loc special pe hol
    5. Dus obligatoriu cand venim de afara, mai ales cand am fost in spatii foarte aglomerate sau am venit in contact cu multi oameni.

      (Citează)

    • Nu cumva sa-ti saruti sotia dupa ce a fost afara. Doar dupa o perioada de carantina.
      Doza a 4-a ai facut-o? Antigripal? Ai grija sa nu ratezi ceva.
      Ce va mai placea voua in perioada cu restrictii…

        (Citează)

    • Aproape la fel fac și eu. 😅

        (Citează)

  3. “mai vă tundeți acasă, mai vă feriți de aglomerații?”

    Mai vă citiți nwradu?

      (Citează)

  4. Am ramas cu dezinfectantul in masina, cu obiceiul de a nu mai pune mana pe diverse clante cand deschid usi (bloc, magazine etc.) – le apas cumva cu incheietura. Plus obiceiuri proaste – stau mai mult in casa, nu ma mai plimb atata.

      (Citează)

  5. Spălatul pe mâini cu religiozitate înainte de masă (deși faceam asta și înainte, acum mi se pare că o fac mai conștient și mai riguros).

    Strănutatul in cot, nu in mâini. Și i-am mai învățat și pe alții să facă asta.

    Work from home nici nu-l mai mentionez. La fel și cumpărăturile de la magazine precum bringo sau freshful.

      (Citează)

  6. Cand ajung acasa imi dezinfectez telefonul, cheile, portofelul, etc.
    Incerc sa nu pun mainile pe clante, prin metrou sau alte locuri cu mult trafic. Ma spal des pe maini.

      (Citează)

  7. Șterg cu spirt ce întra in casa.
    Inainte spălăm doar ce întra în frigider sau spălăm ce stătea prin depozite.

      (Citează)

  8. Dan.S:
    Nu cumva sa-ti saruti sotia dupa ce a fost afara. Doar dupa o perioada de carantina.
    Doza a 4-a ai facut-o? Antigripal? Ai grija sa nu ratezi ceva.
    Ce va mai placea voua in perioada cu restrictii…

    Omul face toate alea in casa lui.
    Nu te afecteaza cu absolut nimic.
    E alegerea lui ce vaccinuri isi face. Poate purta masca unde doreste.

    Nu zice sa faca altii ceva, spune doar cum si ce face el, culmea, spre binele lui si a familiei lui.

    Nu inteleg care este problema ta.

      (Citează)

  9. Dan.S:
    Nu cumva sa-ti saruti sotia dupa ce a fost afara. Doar dupa o perioada de carantina.
    Doza a 4-a ai facut-o? Antigripal? Ai grija sa nu ratezi ceva.
    Ce va mai placea voua in perioada cu restrictii…

    Imi pare rau dar nu vorbesc retardeza.

      (Citează)

  10. Mă spăl pe mâini mai des, tușesc în cot, dau telefonul cu spirt. De aglomerații m-am ferit mereu, dar acum sunt și mai anxios. Evit transportul in comun.

      (Citează)

  11. Știți ce mi-ar plăcea să rămână după pandemie? Ideea de a purta mască atunci când ai gripă sau ești răcit cobză și totuși te duci în spații aglomerate cu alți oameni.

    Eu și Matilda și Alice mi se pare că suntem răciți aproape mereu din luna mai încoace.

    banuiesc ca nu s-a pus problema de purtat masca.

    chiar, ce se mai aude cu vecinu’ ala? si-a mutat masina ca asa voiai?

      (Citează)

  12. Bă tembelilor, fără sistem imunitar cu tot spălatul și dezinfectatul vostru ați fi morți într-o săptămână. Sistemul imunitar trebuie și el antrenat și expunerea constantă la mediul exterior îl antrenează. Dacă voi spălați tot ce mișcă o să se atrofieze ca să zic așa și când o să dați la un moment dat de o doză mai mare de patogeni (ceea ce o să se întâmple dacă nu trăiți 24/7 într-o bulă) o să fie mult mai rău. Ori nu o să reacționeze destul de rapid sistemul imunitar și face ravagii virusul, ori o să acționeze exagerat și să facă mai multe daune decât patogenul în sine, ori amândouă. Calmați-vă în plm. Igienă simplă gen duș periodic, spălat pe mâini (mai mult pentru paraziții externi nu pentru patogeni) și gata.

      (Citează)

  13. A fost frumos in pandemie ca m-am lamurit de oameni prieteni din fosta lista de prieteni. Inca astept scuze de la ei pt enormitatile si faptele pe care le-au facut (si) in directia mea

    Apoi inca mai vad (rar) oameni singuri in masina si care poarta masca, ii las sa treaca chiar daca ei imi dau prioritate (ca si pieton / sofer) – in pandemie se spunea ca erau useristi :))).

    Invatatura cu stranutatul in pliul cotului e foarte buna, trebuie insa avut grija sa nu ramana acolo ceva scarbos dupa stranut :))

    Pandemia am trecut-o mergand la lucru zilnic intr.o fabrica de 4500 de oameni. Unde undeva la final de februarie, chiar cand incepuse nebunia dincolo, venise un palet cu o cutie mare, de la un furnizor din Wuhan :))), aia a fost o poza care a circulat prin fabrica unde toti ne dadeam coate si chicoteam, cine se baga sa o deschida, sa o atinga :)))

    Sanatate si minte sa avem, ca le vom duce toate!

      (Citează)

  14. Da. Că majoritatea sunt bune oricând. Gen nu mai cobor la curier cu hainele de casă, arunc ambalajele de carton în loc să le bag direct în frigider / spăl un pic restul, desfac coletele sau bagajele pe hol…😬

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus