un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 5 noiembrie 2023

5 Nov 2023  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Mai știți când v-am spus despre acel ultra-maraton foarte dur, în care participanții trebuie să alerge în fiecare oră 7 km, oră de oră, până când rămâne doar unul singur? Anul acesta a câștigat cineva care a alergat 108 ore. A făcut de 108 ori circuitul, cu pauze de maxim 10 minute între alergări.

Cum arată un mic dejun românesc, conform The Travel. Uhm… nu?

Adevărata viața a gemenelor Olsen. Ca la majoritatea copiilor-vedetă, multă muncă, distracții uzuale ratate, părinți divorțați, paparazzi toată viața și apoi scandaluri și clinici de reabilitare. Păcat, îmi aduc aminte cu plăcere de filme cu cele două în rol de copii sau adolescenți, dar viața reală este mereu mai dură.

Cercetătorii ar fi găsit urme ale planetei Theia, care acum miliarde de ani s-a ciocnit cu Pământul și impactul a dus la formarea Lunii noastre. Sau poate au găsit Atlantida sub Africa, nu se știe clar.

Un virus a fost folosit pentru a duce cod ADN în urechile unor copii născuți surzi. Iar acum aceștia pot auzi. Incredibil câte probleme poate rezolva medicina modernă, următorii 20 de ani probabil vor fi extraordinari pentru domeniul acesta. “In the US and Europe, gene therapy has been notching successes, including restoring limited vision to people with genetic causes of blindness.”

În altă parte, fondatorul Lululemon, care în secret suferea de distrofie musculară, investește 100 de milioane de dolari pentru cercetarea acestei afecțiuni.

Un nou studiu despre de ce torc pisicile. Încă se studiază mecanismul biologic prin care se întâmplă asta și ce îl determină.

Cum a fost ales sistemul american de unități de măsură și logica lui. Un clip excelent de la SNL:

Regele Charles s-a întâlnit în Kenya cu veterani care în WW2 au luptat pentru Marea Britanie, Kenya fiind atunci colonie britanică. Apoi s-a întâlnit și cu rude ale luptătorilor pentru independență executați de britanici în anii 1960, când Kenya și-a cucerit independența. Trebuie să fie foarte ciudat să știi că familia ta era la conducere când se întâmplau toate acestea, chit că deciziile le lua guvernul, nu monarhul.

Anti-semitismul crește din nou în lume. Inclusiv în China, deși nu știu câți evrei a văzut vreodată chinezul de rând, deși asta te poți întreba cam despre orice țară europeană, până la urmă. Aceleași postere care au fost lipite prin București sunt lipite și în SUA, deci pare o acțiune coordonată de la nivel înalt.

BBC-ul confirmă bombardamente israeliene în zone despre care Israelul a spus că sunt safe și că palestinienii se pot refugia acolo.

Este ok să mănânci porc gătit mai roz? Pe scurt, carnea tocată ar trebui gătită well done la 72 grade C, dar carnea normală de porc, proaspătă și din surse de încredere, poate fi gătită la 63 de grade, care este un fel de medium foarte spre well-done, dar încă suculent. Așa zice US Dept of Agriculture.

Ken Mattingly a murit la 92 de ani. Trebuia să fie astronaut pe Apollo 13, dar a fost ținut la sol pentru că a avut contact cu o persoană bolnavă. A avut un rol important în a aduce misiunea la loc pe Pământ cu bine și, culmea, a zburat apoi către Lună cu Apollo 16, ajungând până la urmă acolo.

În 2021, un adolescent și-a chemat prietenii la bunica lui acasă pentru mic dejun. Au continuat să vină acolo în fiecare miercuri, bunica gătindu-le micul dejun. Adolescentul inițiator a murit anul trecut într-un accident auto, dar prietenii lui se duc în continuare în fiecare miercuri la breakfast club, ca să petreacă timp cu bunica lui.

Sandvișurile de mic dejun cresc în popularitate, în timp ce cerealele scad semnificativ. N-am înțeles niciodată mâncatul de cereale cu lapte. Majoritatea sunt pline de zahăr, făcute să fie bune la gust și să le mănânce copilul cu poftă, ca să-i mai cumperi.

44 de cărți SF și fantasy ce se lansează în noiembrie. O nouă carte din seria Murderbot, care este excelentă! Tot pe același subiect, seria Fantastic Beasts este probabil moartă, deși erau planificate inițial 5 filme. J.K. Rowling a înfuriat prea mulți oameni cu declarațiile ei și universul Harry Potter nu mai este popular.

Now & Then de la Beatles are și videoclip:

Un jucător de hochei a murit de la o tăietură de la o patină de gheață. Astfel de accidente chiar se pot întâmpla.

Fondatorul FTX a fost găsit vinovat de fraudarea cu 10 miliarde a clienților exchange-ului. Sentința va fi dată tocmai pe 28 martie, dar probabil va include mulți ani de închisoare.

În Roma s-a deschis un restaurant de lux pentru câini. Bucătarii pregătesc mâncarea și o și aranjează în boluri ca să fie cât mai bună și atrăgătoare.

Fashion Days începe Black Friday mâine între 6:30 și 7:30. Au deja multe dintre produsele ce vor fi reduse pe site. Revin și eu cu produse-vedetă, prețuri și ce ne place nouă.

Formula 1 în Brazilia, la ora 19.

    17 comentarii

  1. În România, probabil ca procesul lui FTX ar fi durat 10 ani, timp în care s-ar fi pensionat la 50 de ani judecătorul cu care a început procesul și ar fi sfârșit în final sa beneficieze de prescripție.

      (Citează)

  2. linkul cu alergatorul nu e bun

      (Citează)

  3. Am vazut primul Fantastic Beasts si daca ar fi fost din cauza declaratiilor autoarei, mi-as fi dat seama. Nu. A fost o prostie de film.

    Declaratiile lui JK Rowling sunt normalitatea insasi. Hogwarts Legacy e cel mai vandut joc din 2023.

      (Citează)

    • Sunt de acord. Eu oricum ma plictisisem de seria Harry Potter de pe la al treilea film, probabil m-as fi plictisit mai devreme de carti. Dar declaratiile sunt chiar de foarte mult bun simt

        (Citează)

  4. Consensul printre cei pasionați de hochei pare sa fie că nu e vorba de un accident, ci de agresiune cu intenție. Vâzând filmul, tind să fiu de acord, dar totuşi eu mă pricep mai mult la volei de plajă.

    https://youtu.be/r-UgwiXv-d4?si=RWRkx-K6xwgLkpJd

    Also se speculează că, agresorul fiind negru, autoritățile încearcă să nu tulbure apele ca să nu înceapă un nou bâlci.

      (Citează)

  5. J.K. Rowling a spus niste chestii foarte adevarate care au enervat doar idioti slabi de minte incapabili sa conceapa ca exista doar 2 sexe.

    Ala nu a fost deloc accident, am vazut inregistrarea, cioara aia l-a omorat intentionat pe jucatorul advers, nu exista nici o explicatie pentru baletul facut cu patina prin aer.

      (Citează)

    • Ce limbaj de balta, mai porumbel alb ce esti

        (Citează)

    • Nu înțeleg cum după aproape 9 ore comentariul ăsta jegos și xenofob e încă pe site și Gaelex încă e lăsat să-și verse mizeriile din creier aici.

        (Citează)

    • Dacă interzici retarzi ca Gaelex cum fac sensibilii ăia în Merica nu faci decât să ascunzi gunoiul sub preș. Așa e mai bine să vezi că există și să știi să te ferești.

        (Citează)

    • Eu m-am exprimat ca un lord şi sunt foarte mândru de mine. Dar în esență informația era tot aia – suspiciunea de omor cu intenție, plus culoarea autorului, foarte relevantă în context.

      Sunt uşor surprins că forma dată de Gaelex e o problemă mai de interes decât posibila muşamalizare mediatică.

        (Citează)

  6. Apropo de unitati de masura, vin si eu cu un clip interesant despre ce se foloseste in aviatie si de ce https://www.youtube.com/watch?v=BBq-WwmQ8KM

      (Citează)

  7. E o lunga istorie a evreilor în China: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_China

    In plus China nu e departe de Jidovstan (asa il numeau rușii) https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Autonomous_Oblast

      (Citează)

  8. 1. Primul link este greșit, duce la altceva
    2.”N-am înțeles niciodată mâncatul de cereale cu lapte. Majoritatea sunt pline de zahăr, făcute să fie bune la gust și să le mănânce copilul cu poftă, ca să-i mai cumperi.”

    Majoritatea sunt pline cu zahar? Depinde de unde cumperi. Daca iei variante simple, fara cutii colorate, nu au niciun pic de zahar.
    Caută beneficiile fulgilor de ovăz/secara/etc și ai să înțelegi mâncatul cerealelor.

      (Citează)

    • Da, fulgi de ovăz simpli sau musli (eventual făcut de tine, cu conținut mai redus de zahăr) și lapte sunt o opțiune foarte ok pentru micul dejun. „Cerealele” la cutie nu, au zahăr mult prea mult și mai puține fibre.

        (Citează)

  9. “J.K. Rowling a înfuriat prea mulți oameni cu declarațiile ei și universul Harry Potter nu mai este popular.” – pe fanfiction seria Harry potter e nr 1. ca nu mai apar filme noi nu-i bai, imaginatie avem, universul e deja creat…

      (Citează)

  10. …poate o noua pandemie globala. Da, stiu, suna un pic cam conspi, nu?–> ‘Aceleași postere care au fost lipite prin București sunt lipite și în SUA, deci pare o acțiune coordonată de la nivel înalt.’

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus