un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Vânzările de telefoane ajung la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, dar topul producătorilor rămâne neschimbat

19 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

20% din telefoanele vândute în trimestrul 3 în lume au fost Samsung. Coreeni au rămas numărul unu mondial, cum sunt de multă vreme.

De fapt, între topul a rămas neschimbat, cu mici modificări doar la ponderea fiecăruia în cota de piață:

  1. Samsung 20%
  2. Apple 16%
  3. Xiaomi 12%
  4. Oppo 10%
  5. Vivo 8%

Restul de 34% este împărțit de alți producători, dintre care doar Honor și Huawei au înregistrat creșteri în ultimul trimestru. Un gap de 4% se păstrează între primii trei, exact ca acum un an. Am întrebat în jur după cote de piață și în România, poate găsesc date.

Interesante sunt însă datele de mai jos, care arată că 2023 va fi anul cu cele mai mici vânzări de telefoane mobile din ultimul deceniu. Se vor vinde în jur de 1,15 miliarde de telefoane, mult mai puține decât minimul anterior de 1,318 miliarde din 2014. Vânzările din trimestrul 3 reconfirmă această estimare.

Motivul probabil că îl intuiți corect: scade rata cu care oamenii își înlocuiesc telefoanele cu modele noi. Aici sunt motive care țin chiar de telefoane, adică cele vechi sunt în continuare performante și functionează bine, pe fondul unei plafonări a tehnologiei. Sunt și motive economice, precum o ușoară incertitudine economică ce a micșorat vânzările din SUA și Asia.

Segmentul premium este în creștere, Apple fiind foarte bine poziționat aici. Vedem peste câteva luni dacă per total în 2023 reușește să fie numărul 1 ca volum de vânzări, iPhone 15 generând de fapt grosul vânzărilor în trimestrul 4 al anului. Având în vedere că se zice că vânzările din China sunt ușor dezamăgitoare, s-ar putea să nu fie.

sursa: Counterpoint Research.

asus s5507

    16 comentarii

  1. 2 motive.
    1- e saracie, lumea nu mai schimba telefoanele
    2- plafonarea tehnologiei. Nu are rost sa schimbi telefonul pentru o camera mai buna cu 2%, sau procesor mai rapid cu 7% decat la vechiul model.

      (Citează)

    • Multumim pentru rezumatul facut la textul scris de Radu.

      Radu:
      Aici sunt motive care țin chiar de telefoane, adică cele vechi sunt în continuare performante și functionează bine, pe fondul unei plafonări a tehnologiei. Sunt și motive economice, precum o ușoară incertitudine economică ce a micșorat vânzările din SUA și Asia.

        (Citează)

  2. Am Galaxy S10 lite din 2020 si inca ruleaza bine…

      (Citează)

  3. Părerea mea e că s-a pierdut și din interes, sunt deja cam 10 ani în care a fost totul centrat pe telefoane. Se vede și pe YT că lumea s-a cam plictisit, dacă acum câțiva ani comparațiile de telefoane și review-urile aveau succes luni după lansări, acum nu prea mai merge. De asta începe să fie mai mult entertainment care are un telefon pe undeva (cum era în postarea de ieri cu clipurile alea filmate cu iPhone), că nu mai e nimeni (generic spus) interesat care telefon are cea mai bună cameră și care e deschiderea maximă a diafragmei.

    Se mai uită lumea și la alte gadget-uri, aspiratoare, console portabile, căști, ceasuri sau alte accesorii, poate chiar camere foto sau video sau chiar muzica pe discuri de vinil. Asta din urmă a prins ceva tracțiune, momentan nu se pot produce destul discuri pentru a satisface cererea. Așa că dacă ai urmărit telefoanele și ți-ai tot cumpărat diverse modele în ultimii ani, poate începi să te uiți și în alte părți când vrei să dai câteva sute sau o mie de euro.

      (Citează)

  4. Samsung are cota de 20% cu telefoane de maxim $150. Nu au nici un flagship în top 10 smartphone-uri vândute de mulți ani.

      (Citează)

  5. 1,15 miliarde, fata de 1,318 miliarde nu mi se pare ca sunt “mult” mai putine.
    12.8% scaderea – era cumva de asteptat.

    Pe langa cele 2 argumente cu tehnologia plafonata si saracia, mi se pare ca in pandemie lumea a si cumparat tehnologie mai multa sau mai des. Acum e o corectie naturala

      (Citează)

  6. 3, 4 si 5 nu-s aceleasi telefoane?

      (Citează)

  7. stai sa vezi scaderi dupa ce ii obliga UE sa bage baterii user-replaceable

      (Citează)

  8. Mie îmi schimbă angajatorul telefonul la 2 ani, nici nu îmi mai bat capul să le scot din cutie, ori le dau mai departe, ori le țin de rezervă, în caz că îl pierd sau sparg pe cel curent. Asta de vreo 3 cicluri.

      (Citează)

    • Trebuie sa ne conectam sa mai schimbam cateva idei.
      @Radu stiu ca nu prea citesti pe-aici, dar, just in case, ne pui in legatura? Da-i, te rog, mailul meu

        (Citează)

    • Gdpr much? 😄

        (Citează)

    • What GDPR cand eu am cerut sa-i dea lui mailul meu? Nu-i ca si cum am cerut eu mailul lui
      Anyway, o sa-i raspund la un articol mai actual, gen stirile despre tehnologie de luni

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus