un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony lansează un PlayStation 5 mai subțire

11 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Noi îi vom spune variata Slim, dar este de remarcat că PlayStation nu folosește acest nume. Pentru ei, este doar “the new PS5” și “a new PS5 model”. Bănuiesc că de acum încolo vor produce doar această variantă mai subțire, care va fi lansată pe piață întâi doar în SUA în luna noiembrie.

Update: în stoc la eMAG pe 28 noiembrie 2023, that was fast.

Noul model este cu 30% mai mic în volum și cu 18% mai ușor, zice Sony. Are 358 × 96 × 216 mm față de 390 mm × 104 x 260 mm și 3,2 kg față de 3,9 kg, cât are revizia 2022 a consolei, cea actualmente în magazine.

Va avea în continuare două ediții, cea cu unitate optică Blu-Ray și o Digital Edition fără unitate optică (2,5 kg!) — dar șmecheria acum este poți cumpăra ediția Digital și îi poți atașa ulterior o unitate optică.

Iată profilul modelului inițial, cel lansat în 2020. Tot cu burtă la unitatea optică, dar ușor mai lată.

PlayStation a gândit bine sistemul. Noul model nu are două panouri laterale mari și albe, ci acum are patru panouri, fiecare laterală fiind împărțită în două segmente detașabile individual. Se pare că panourile de sus sunt glossy și cele de jos sunt mate, ceea ce s-ar putea să îi dea un aspect mai ciudat, dar aștept să văd console înainte să o judec în acest aspect.

Unitatea optică se poate atașa astfel: detașezi unul dintre panourile din partea de jos, introduci acolo o unitate optică “plug and play” pe care ți-o vinde separat Sony și apoi astupi totul cu un alt panou care are o burtă mai mare. Consola va arăta precum cea cu unitate optică.

Acum sunt curios dacă cele vândute direct cu unitate optică au acea unitate detașabilă sub panou sau pe acele modele unitatea este altfel integrată și nu poate fi extrasă. Oare poți cumpăra modelul complet și apoi să vinzi altcuiva unitatea optică sau să o împrumuți altcuiva temporar? Rămâne de văzut și asta.

Stocarea internă este de 1 TB, ușor crescută de la 825 GB în prezent.

Prețuri:

  • PS5 slim cu unitate optică: 550 euro
  • PS5 slim Digital Edition: 450 euro
  • unitate optică separată: 120 euro
  • un nou stand vertical: 30 euro

Sunt aceleași prețuri ca în prezent. În afara cazului în care mărimea chiar contează pentru voi, eu aș spune să nu așteptați lansarea acestui model Slim dacă vreți acum o consolă PS5. Probabil că va ajunge în România în primul trimestru din 2024, poate chiar în al doilea. Până atunci puteți lua modelul actual (la preț standard pe eMAG, PC Garage) și să vă jucați Spider-Man 2 și multe alte jocuri care s-au lansat în această perioadă și se vor lansa până la final de an.

Pot fi și motive bune pentru așteptat modelul Slim. De exemplu, PS4 Slim a îmbunătățit standardul USB al porturilor de pe consolă și a adus Wi-Fi și Bluetooth mai rapid. Acum, însă, nu par alte lucruri de îmbunătățit pe consolă dincolo de dimensiunile ei.

Îmbunătățirile ar putea apărea la un viitor model PS5 Pro. Atunci Sony ar putea introduce o tehnologie mai bună de producție a cipurilor, ceea ce i-ar scădea consumul și i-ar crește performanța, plus cine știe ce funcții mai găsește Sony de adăugat.

Pentru PS4, o ediție Slim și una Pro au fost lansate după 3 ani. Au trecut și acum 3 ani de la lansarea PS5, dar iată că PlayStation anunță doar modelul Slim, nu și unul Pro. Bănuiala mea este că unul Pro ar putea sosi la final de 2024. Are sens să aștepte un pic mai mult după ce primul an al PS5 pe piață a fost de fapt marcat de stocuri foarte mici.

    14 comentarii

  1. Varianta noua cu unitate optica arata dezgustator, este asimetrica, deformata si complet inestetica.

      (Citează)

    • Anumit facuta, pentru ca utilizatorii sa incline inspre varianta digitala , in acelasi timp sa nu se poata plange ca le-a luat Sony posibilitatea de a avea versiunea cu disk, pentru care ei detin jocurile in format fizic si le pot vinde separat, bla, bla bla.

        (Citează)

  2. Desi sun fan Playstation… mi se pare ca xbox arata mai bine… cacatu asta nici nu ai unde sa il asezi in casa ca sa dea bine sa fie elegant cat de cat, oricum l-ai pune arata foarte urat…

      (Citează)

  3. Fiul meu are PS5 datorita blogului asta ca daca nu aflam aici de o reducere nu plateam pret de specula pe el. Nu stiu cum e pe partea de jocuri ca nu obisnuiesc dar ca si obiect e cea mai cretina creatie pe care am pus vreodata mana. Eu nu am vazut ceva mai cretin dpdv al designului (poate la posete de dama sa fie concurenta dar nu e pasiunea mea), nu poti sa il asezi stabil pe o suprafata plana.
    Cand ma uit la noile modele imi aduc aminte da bancul ala cu tipul pe care il chema Cacat Ion si la presiunea publicului si-a schimbat numele in Cacat Vasile. Cam asa a facut si Sony, un cacat ps5.

      (Citează)

  4. Sunt curios ce a fost scos din noua versiune pentru – 700g, oare tot din heatsink?

      (Citează)

  5. Eu vreau varianta slim facuta de baiatul de pe canalul DIYPerks. Bine, as vrea daca m-as juca pe consola.

      (Citează)

  6. dar șmecheria acum este poți cumpăra ediția Digital și îi poți atașa ulterior o unitate optică.

    Dar de ce nu ai cumpara de la bun inceput solutia de care ai nevoie?

      (Citează)

  7. Deși jocurile sunt destul de bine făcute, faptul că Sony are exclusivitate pentru câțiva ani la majoritatea jocurilor pentru console mă dezgustă

    Nu mai zic de faptul că apoi își bat joc de noi prin porturi neoptimizate ce nu merg mai deloc pe PC

    Sony e un gigant prea mare și nu e bine, lumea nu are decât de câștigat dacă se lansează Spiderman, god of war, horizon, demon souls, Bloodborne, ghost of sashimi pe pc

      (Citează)

    • Cei care au PC de gaming reprezinta un procent infim din totalul clientilor anumitor jocuri. Un PC de gaming care egaleaza consolele ca si performante, costa in prezent minim dublu din pretul consolei. Apoi foarte putini pot face diferenta de FPS(multi nici nu stiu ce inseamna) sau calitate intr-un joc. Trebuie sa fi un gamer mega pasionat ca sa cumperi un PC de gaming care dupa 2 ani e deprecated. O consola poate sa te tina decent 10ani, asta si pt ca jocurile sunt mai bine optimizate pt console. Sony nu se lupta cu posesorii de PC, ei vor doar sa ingroape microsoft si nintendo(competitia). Din pacate microsoft detne si windows(in afara de xbox) care este instalat pe foarte multe PC. La randul lor si Microsoft si Nintendo au exclusivitatile lor…

        (Citează)

  8. Eu sa vreau sa o cumpar, nu am unde sa o pun, sincer, imi strica tot aspectul camerei…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus