un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două clipuri video spectaculoase filmat cu iPhone 14 Pro

18 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am văzut că v-au plăcut filmele șmechere făcute cu noul iPhone de oameni foarte pricepuți în domeniu. Să știți că sunt astfel de clipuri și cu iPhone 14 Pro, de fapt, uitați-le mai jos.

În fiecare an sunt câțiva videografi care fac clipuri absolut senzaționale cu iPhone varianta Pro. De când cu filmarea ProRes, chiar și mai reușite. Dacă le analizați însă dincolo de calitatea imaginii, ce le face mereu excelente este mai degrabă montajul, iar înainte de asta planificarea. Sunt foarte multe scene filmate, cu un plan bine gândit de a le monta în tranziții naturale sau spectaculoase care pur și simplu “merg”.

Tipul din acest an cu clipul cu Chicago a făcut unul la fel de bun și cu iPhone 14 Pro, anul trecut:

De exemplu, știu să realizez tehnic tranziții precum cele de la 1:00 și 1:34, când imaginea se schimbă după un stâlp, dar nu-mi vine niciodată ideea să și filmez așa ceva. Să văd un stâlp aici și unul acolo și să mă gândesc “ia să filmez aproape de ele ca să am material pentru o tranziție frumoasă”.

Un singur stâlp este suficient, de fapt. Trebuie să te gândești dinainte că, dacă filmezi așa aproape de unul, poate fi o tranziție bună între exteriorul stației de metrou și interiorul trenului, să zicem, privitorii înțelegând imediat sensul narațiunii.

Mi-au mai plăcut și cadrele în care camera se deplasează paralel cu trenul sau cu autobuzul, precum la 0:46 și în special la 1:06. Mi-ar plăcea să am talentul și imaginația și timpul de a face astfel de clipuri. Autorul are și un behind the scenes despre cum a făcut totul cu iPhone 14 Pro și apoi editare de culori.

Uitați și un clip din Veneția filmat cu iPhone 14 Pro Max. Mi-ar plăcea să pot face astfel de clipuri cu vacanțele noastre:

Am o dilemă în legătură cu iPhone 14 Pro, de fapt. Momentan prețul este cu vreo sută de euro mai mic decât al unui iPhone 15 Pro. Noua generație vine cu câteva avantaje, dar mă așțept ca prețul lui iPhone 14 Pro să scadă pe când iPhone 15 Pro (și același lucru pentru Max, de fapt) va rămâne cu același preț multe luni.

Și dilema este următoarea: să zicem că ai un iPhone mult mai vechi și vrei să faci upgrade. Ai deja toate accesoriile posibile pe Lightning: încărcătoare în casă, cabluri în mașină, cablu mic pentru baterie externă, căști cu Lightning etc. Poți cumpăra un iPhone 14, mai ieftin și pentru care ai deja toate accesoriile și care oricum mai are vreo 5-6 ani de update-uri de iOS în față, sau noul iPhone 15, mai scump, necesită cabluri noi și poate și alte accesorii, dar cu beneficiile noii generații și a compatibilității USB-C.

Voi ce ați alege, în această situație? Sau poate ce ați ales deja între cele două?

    10 comentarii

  1. Nu știu de ce am impresia ca telefonul contează 1%.

      (Citează)

  2. Dar daca ar fi acelasi om priceput cu un Samsung sa zicem, ar putea sa filmeze clipurile la fel? Sau e ceva ce numai pe iPhone pot sa faci?

      (Citează)

  3. “Uitați și un clip din Veneția filmat cu iPhone 14 Pro Max. Mi-ar plăcea să pot face astfel de clipuri cu vacanțele noastre:”

    Genul ăsta de clipuri pe lângă faptul ca se fac cu skill si, mai cu orice flagship le poti realiza, mai ales cele care filmeaza log/prores, trebuie timp alocat fix pentru asta. Nu e ca si cum stai cu telefonul in mana si mananci un burger si mai filmezi ceva. Stai toata ziua si cauti spot-uri, lumina. Bine, de fapt, dimineața si seara ca pe zi n-ai ce face cu lumina aia dura :)

      (Citează)

  4. Pai oamenii astia au filmat ore de continut ca sa scoata un video de 3-4 minute cat de cat si editat masiv in programele de profil.
    Fa un curs de fotografie/filmare profi si vezi macar daca iti place. Nu e distractiv deloc.

    Mai degraba te joci cu setarile automate de la Pixel-urile astea noi, editeaza destul de bine foto si video, chiar si pentru incepatori.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus