un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vrei o soluție de iluminare stil Ambilight pe un televizor? Toate soluțiile din piață sunt scumpe și impractice

21 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Mi-ar plăcea o iluminare stil Ambilight pe spatele televizorului meu. Oricum avem lumini ambientale în sufragerie, dar un televizor cu Ambilight, care aruncă pe perete lumină în funcție de culorile afișate în acel moment pe ecran, este mult mai spectaculos.

Dar nu am televizor cu Ambilight și nici nu plănuiesc să-l schimb pe cel actual doar din acest motiv. M-am uitat însă de alte soluții 3rd party ce pot fi adăugate pe orice televizor și majoritatea sunt greu de utilizat, iar una în particular pare atât de întortocheată încât dai ochii peste cap.

(acesta este un televizor Philips 50PUS8807 testat anul trecut)

 

Întâi, chiar Philips Hue vindea un aparat pe HDMI care analiza semnalul video și aprindea o bandă LED (pe care să zicem că o lipeai pe spatele televizorului) în funcție de culorile din imagine. În teorie sună bine.

În practică, nu mai folosesc semnal HDMI decât pentru consola PS5. Pentru televiziune nu mai am un set-top box, ci direct card CI+ cu cablu coaxial. Majoritatea timpului, însă, mă uit la Netflix și Disney+, iar acolo semnalul vine prin Wi-Fi.

Adăugați la asta și faptul că acel Hue Play HDMI Sync Box, cum se numește, costă 1.100 de lei. Și nu orice bandă LED Philips Hue poate schimba culoarea fiecărui LED individual din ea, apropo. Nu, cele numite Lightstrip sunt RGB, dar întreaga bandă are o singură culoare la un moment dat. Cele care pot regla culoarea fiecărui LED din cele câteva zeci din interiorul lor se numesc Play Gradient și costă în jur de 1.000 de lei pentru un televizor de 55 de inci. În total costă cât un televizor Ambilight. Nu mersi.

 

O altă soluție este o aplicație de smart TV Philips Hue, lansată pentru televizoarele Samsung. Doar pentru televizoarele Samsung, anumite modele din 2022 încoace. Altfel spus, un parteneriat Samsung-Hue.

O aplicație de smart TV este o idee bună deoarece rulează permanent în televizor și deci poate analiza imaginile afișate pe ecran pentru a sincroniza becuri externe cu ele. Eu nu știam că o aplicație de smart TV poate “intercepta” ce afișează o altă aplicație din televizor pe ecran. La propriu fiecare cadru în parte, nu doar numele aplicației și poate programul rulat. Credeam că au un sandbox mai bun pentru fiecare aplicație în parte.

Lăsând asta la o parte, aplicația Hue de Samsung funcționează deci și cu Netflix, Disney+, televiziunea normală și orice altceva. Problema ei este că are un preț de 130 de euro în țările unde este disponibilă. Mai mult, trebuie conexiune permanentă la Internet pentru a o rula. Aplicația analizează culorile afișate în cadrul de pe ecran și trimite informația aceasta prin Internet, prin serverele Hue și poate și Samsung, până la becurile lipite de același televizor din care a plecat comanda.

 

Acum vine ideea și mai ridicolă. Nanoleaf a lansat recent o soluție numită Nanoleaf 4D. Nanoleaf face diverse lumini ambientale, sunt bune, dar scumpe.

Nanoleaf 4D include o bandă LED de lipit pe spatele televizorului. Nu are însă aplicație de smart TV și nici vreo cutie care interceptează semnalul. Soluția include o cameră video care îți filmează ecranul, analizează culorile de pe el și transmite comenzi benzii de LED-uri din spatele televizorului, prin intermediul unei mici cutiuțe de control.

Feels stupid. Pare o improvizație prea mare pentru luminițe colorate. Camera, care arată ca un webcam, trebuie fixată fie în partea de sus a televizorului, exact ca un webcam ațintit în jos spre ecran, adică acolo unde te va deranja mereu vizual. O mai poți pune jos, pe mobilă, în fața televizorului, unde la mine non-stop ar dărâma-o pisicile sau ar trage Alice de ea.

Măcar camera nu este conectată la Internet și nu transmite permanent video și audio din sufrageria ta către serverele propriu. Tot pare o metodă prea întortocheată.

Foarte complicat să pui niște lumini colorate reactive pe televizor, nu?

    20 comentarii

  1. Poate este modul universului de a-ti spune ca aceasta iluminare este o prostie de care nu este nevoie…

      (Citează)

    • Subscriu, e cea mai mare prostie ever adaugata unui tv. Am cumparat un philips fix pentru asta crezand ca e o minune. E porcarie, nu ai cum sa privesti la tv cand se scalambaie lumina aia dinamica in spate iar daca pui pe o culoare fixa, dupa un timp devine obositor sa privesti la tv.
      Deactivare a scris pe ea.
      Ps. O telecomanda mai buna si un soft mai rapid nu au putut face astia de la philips..

        (Citează)

    • Sa nu uiti niciodata ca nu suntem toti la fel ca tine !

        (Citează)

  2. Am rezolvat această problemă cu o bandă Led Nanoleaf essentials de 2M (aprox. 250 lei) ce are iluminare individuală pe fiecare led. Automatizare prin Apple HomeKit, când TV-ul pornește sau se oprește se pornește/oprește și banda). TV-ul este LG cu HomeKit. Bandă este setată pe o anumită scenă. Nu ține cont de imaginile de pe TV dar creează un efect frumos. O variantă mai ieftină ar fi TP-link care pentru aceeași bani oferă o bandă led cu aceleași caracteristici de 5M

      (Citează)

  3. Cuvantul impractic mi se pare la fel de nepractic ca luminile alea.

      (Citează)

  4. Asa e cand ai mult timp liber….

      (Citează)

  5. Exista varianta diy cu pi + hyperion, asta daca mai gasiti pi de vanzare :-)

    https://youtu.be/urOEHzbV48A?si=8nQNvAOokTNEyhmE

      (Citează)

  6. Mai este banda govee cu camera pe la 50€ frecvent in oferta, pe ei i a copiat nanoleaf

      (Citează)

  7. Cea mai bună variantă e să lipești cu scoci niște luminițe de Crăciun.

      (Citează)

  8. chiar acu doua zilei am cumparat de emag asta : https://www.emag.ro/banda-led-rgb-inteligenta-gosund-sl1-b-wi-fi-usb-16w-sincronizare-muzica-lumina-colorata-2-8m-compatibil-alexa-google-assistant-6972391282300/pd/D6RW5SMBM/

    cica are microfon incorporat in cutiuta de comanda… am lipit-o pe spatele tv-ului si chiar luminitele se aprind in ritmul sunetului…

    la banii aia…e acceptabil

      (Citează)

  9. Din seria “First world problems”.

      (Citează)

  10. am un prieten care si a luat tv cu ambilight.
    l-a folosit la inceput iar acum il are ori pe off ori pe lumina statica.
    si mie mi se pare deranjanta acea lumina in majoritatea cazurilor de utilizare…

      (Citează)

  11. Ce amuzanti sunt unii, atat de vehementi in legatura cu gusturile altora…
    Eu mi’am cumparat TV Philips Ambilight TOCMAI pentru iluminarea aceea pe spate. O tin activa tot timpul, si avand in vedere ca ecranul are o diagonala destul de mare (75 inch) imi place foarte mult efectul creat.
    Din punctul meu de vedere isi merita banii, si daca (sau cand) ar fi sa’mi iau alt TV, sigur as alege tot un model cu Ambilight (dar cu OLED, si diagonala cat mai mare!).

      (Citează)

  12. vinde tv, ia tv cu ambilight = problem solved

      (Citează)

  13. Si cei de la govee au in portofoliu o solutie tot cu camera T1, T2 si box cu hdmi. Eu am varinta T1 cu camera si lasa de dorit acuratetia culorilor, un pic influenteaza si peretele din spate care este un crem. Varinata T2 pare mai promitatore penru ca, are doua obiective in camera care iau imagini din doua parti si banda led este cu 60 l/m fata de 30 l/m cum am eu.

      (Citează)

  14. Mai există opțiunea Lytmi: https://www.lytmi.co/, similară cu modul de funcționare al Sync Box de la Hue. Nu este ieftin comparat cu 50$ Govee, dar este considerabil mai ieftin decât Sync Box.

      (Citează)

  15. Eu am ecosystem de la yeelight & xiaomi. (sincere salutari tovarasului Xi). Solutia mea a fost sa pun o banda LED lipita pe spatele TVului care se aprinde seara singura seara intre anumite ore pe o scena cu rosu.

    Am system de iluminat ambiental intr-un dormitor, cu un pat care “pluteste” (nu are picioare vizibile) si pe contur am tot o banda yeelight care imprastie lumina spre podea. Se porneste seara automat, o pot stinge cu buton (ascuns) de langa pat.

    Am system de iluminat ambiental in birou, montat pe un dulap ce improsca lumina spre tavan pe 60% din latura camerei. La o anumita ora se porneste dimineata si imi foloseste drept ceas de alarma.

    Mi se pare super linistitor si mult mai placut de urmarit fata de un TV cu fundal intunecat. Din aplicatie pot seta modul de “movie” care schimba scena intr-un violet/albastrui.

    Un prieten are din aia de la Govee cu camera deasupra. Am stat vreo 2 seri la TVul lui, si nu m-a impresionat. Implicit nici aia nu stie sa se aprinda simultan cu TVul, si da-i din aplicatie … prea mult pt mine.

      (Citează)

  16. Banda LED, daca ai TV-ul “incastrat”.
    Nu ma deranjeaza la ochi cand ma uit, dar nici nu ii vad utilitatea (in afara ca “da bine”).
    Telecomanda sau mini-tastatura asociata sa fie cu iluminare, aia e important, da.

      (Citează)

  17. avem impracticabil si nepractic, versiunea ta inca nu e in dex.

      (Citează)

  18. Finul tău, Marian are Philips cu ambilight parcă. Că e îndrăgostit de Philips-uri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus