un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile iPhone 15 au USB-C, iar versiunile Pro introduc carcase de titan și cameră cu zoom 5x

12 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Apple tocmai a prezentat noile iPhone 15 și ceasul Watch seria 9. Și da, noile iPhone au port USB-C, iar modele Pro sunt făcute din titan și toate vin cu diverse îmbunătățiri în noua generație.

Vor fi disponibile începând cu 22 septembrie. Prețurile pornesc de la 1.449 euro pentru iPhone 15 Pro Max, 1.199 euro pentru 128 GB și 949 euro pentru iPhone 15.

Înainte de dispozitive, să zic și asta: când vezi la începutul prezentării toate acele cazuri de oameni salvați din accidente sau cancer sau probleme de inimă sau tumori ce nu erau anterior descoperite, doar pentru că au avut la mână un Apple Watch sau în buzunar un iPhone, asta contează foarte mult în decizia de achiziție.

Astfel de funcții fac produsele Apple atât de populare. Nici un alt brand concurent încă nu se poate lăuda cu atâtea cazuri de oameni a căror viață a fost salvată.

Apple Watch 9

Mi-a plăcut ce au anunțat despre Watch 9. În primul rând, gesturi pentru a controla ceasul cu mâna pe care îl porți: lovești de două ori arătătorul de degetul mare și ceasul face comanda principală din meniul în care se află: face Snooze dacă sună o alarmă, răspunde la telefon dacă te sună cineva, oprește un cronometru etc.

Îmi place asta. Nu știu dacă v-ați dat seama, dar smartwatch-urile au nevoie de fapt de două mâini pentru a fi utilizate. La una le porți, cu cealaltă apeși pe ecran. Iar uneori într-o mână ai pungi de cumpărături sau copilul sau ești pe bicicletă sau tocmai dai cu condimente niște carne de pui, așa că nu poți opera ceasul.

Noile gesturi de pe Apple Watch 9 chiar sunt o soluție bună la o problemă reală.

Mai mult, comenzile Siri sunt acum procesate în ceas, util pentru cei ce folosesc Siri. Și asta îmi place mult. Comenzile sunt mai complexe acum. Îi poți cere lui Siri să pornească un workout sau să-ți spună cât ai dormit noaptea sau ce puls ai avut.

Asta scutește o mulțime de efort de a naviga cu degetul prin meniuri și ferestre pe un ecran de mici dimensiuni. Îmi place ideea.

Aceste noi funcții din Apple Watch 9 sunt făcute posibile de un chipset nou, numit S9. N-au zis în ce tehnologie este fabricat, dar are 5,9 miliarde de tranzistoare (ceea ce pentru un ceas este wow) și este cu 60% mai rapid decât generația anterioară. Poate face mult mai multe procesări, inclusiv Siri, direct în ceas.

Ecranul urcă la 2000 nits (practic dublu față de Seria 8) și coboară la 1 nit pentru situații când nu vrei lumină puternică, de exemplu noaptea sau în sala de cinema.

Ceasul are și Ultra Wide Band pentru a găsi cu precizie telefoane iPhone compatibile. Dacă te apropii de un difuzor HomePod, îți va afișa playlist-uri de-ale tale ca să poți lansa muzica direct dintr-o apăsare. Asta înseamnă de fapt “ecosistem” inteligent gândit.

De remarcat însă alt detaliu din prezentare: noile comenzi vocale Siri se lansează întâi în engleză și mandarină, alte limbi urmând a fi adăugate ulterior. Mandarina ca limbă de lansare inclusiv aici, interesant.

Apple Watch Ultra 2

M-a surprins anunțul și cred că i-a surprins pe mulți. Majoritatea proprietarilor de Watch Ultra au investit o mulțime de bani anul trecut în acest ceas și acum apare deja o generație mai bună.

 

Un astfel de produs de obicei primește ceva mai rar update-uri, vezi căștile Airpods Max ca exemplu.

Modificările sunt importante, de fapt. Watch Ultra 2 are de fapt toate funcțiile noi de la seria 9, adică noile comenzi Siri și detecția de pocnit din degete, pe lângă unele îmbunătățiri minore specifice seriei Ultra.

Pun pariu că mulți posesori de Ultra 1 vor trece la Ultra 2, chit că nu foarte încântați de noua cheltuială.

iPhone 15 și 15 Plus

iPhone 15 în sfârșit vine în culori plăcute, jucăușe, chiar dacă nu foarte saturate. Îmi place asta, este nevoie de telefoane colorate pe piață, mă săturasem de alb-gri-negru și poate încă o nuanță moartă.

I-au adus și Dynamic Island pe ecran, telefonul având acum punch hole, și sunt câteva îmbunătățiri și aici pentru aplicațiile gestionate.

Seria iPhone 15 oferă în continuare o versiune de 6,1 inci pentru modelul standard și 6,7 inci pentru iPhone 15 Plus, iar ecranul urcă acum la 2.000 nits luminozitate peak și este protejat de un strat numit “Ceramic Shield”, descris de Apple ca fiind mai rezistent decât orice sticlă de pe alte telefoane.

Camera are 48 megapixeli f/1,6. Algoritmul de procesare este însă mai complex: face un binning de 2×2 pixeli pentru imagini de 12 megapixeli cu multă lumină surprinsă în ele, dar apoi folosește fotografia inițială de 48 megapixeli pentru a adăuga detaliile fine în cea de 12 megapixeli, combinându-le pentru o imagine finală de 24 de megapixeli.

Interesant sistemul. Mereu m-am întrebat de ce producătorii se opresc la a micșora de 4 sau de 9 ori rezoluția prin binning. Adică ok, așa obții imagini mai luminoase, dar de ce nu combini apoi această informația de luminanță cu una de rezoluție mai mare pentru culori și detalii fine? Și iată că Apple fix asta face acum.

Și da, telefoanele au acum port USB-C. Lansează odată cu telefonul și AirPods Pro gen 2 cu USB-C și căști pe fir cu USB-C. Nu s-a zis ce versiune de USB folosește iPhone 15, asta va trebui descoperit la teste. Nu m-ar mira să fie totuși USB 2.0. Se confirmă, iPhone 15 are USB-C 2.0 la 480 Mbps, doar versiunile Pro au USB-C 3.0.

Sunt și alte noutăți: pe lângă apeluri de urgență prin satelit, apoi poți cere asistență rutieră prin satelit către AAA-ul american. De asemenea, noul cip UWB bate la distanță mai mare și te poate ajuta să găsești și prieteni prin mulțimea de oameni, Apple arătând un astfel de caz la 20 de metri distanță.

 

iPhone 15 Pro și 15 Pro Max

Carcasa este dintr-un aliaj de titan, deci mai rezistentă și cu greutate redusă. Sunt de fapt două straturi, titan pe exterior și aluminiu la interior. Telefoanele păstrează o textură “brushed” metalică și sunt disponibile cât mai “natur”, ca să zic așa, cu doar o versiune ușor albăstruie pe lângă clasicele alb, negru și argintiu.

Pe lateral a dispărut slider-ul de mute și apare noul Action Buton zvonit de mult. Acesta poate fi configurat în mai multe moduri. Poate opri în continuare sonorul, dar poate vrei să deschidă un voice memo pentru a dicta rapid o idee. Există multe alte scenarii sau posibilitatea de a-l cupla cu un Shortcut pentru, de fapt, cam orice acțiune.

Chipsetul de la bord este Bionic A17 Pro. Este fabricat în 3 nanometri, are 19 miliarde de tranzistoare la bord, o configurație 2P+4E de nuclee de procesare, GPU cu 6 nuclee, Neural Engine cu 16 nuclee. iPhone 15 Pro face procesare ray tracing de 4 ori mai rapidă decât generația anterioară.

Ecranul are bezel-uri mai mic și deci dimensiunea telefoanelor a scăzut un pic, dar diagonala ecranelor rămâne aceeași, 6,1″ pe iPhone 15 Pro și 6,7″ respectiv pe 15 Pro Max.

Camera principală are tot un modul de 48 megapixeli f/1,76. Și iPhone 15 Pro folosește un algoritm hibrid de binning, adăugând detaliile din imaginea de 48 megapixeli peste cea luminoasă obținută prin binning-ul la 12 megapixeli. Rezultă o fotografie de 24 megapixeli.

A doua cameră rămâne cea ultrawide de 12 megapixeli. Culmea este că revin vremurile filmării 3D. Camera ultrawide, împreună cu cea normală, pot filma 3D dacă vrei asta, o funcție gândită pentru viitoarea cască Vision Pro.

A treia cameră aduce însă încă o diferență între Pro și Pro Max, dincolo de diagonala ecranului:

  • iPhone 15 Pro: zoom optic 3x, f/2,8 OIS
  • iPhone 15 Pro Max: zoom optic 5x, f/2,8 OIS cu stabilizare suplimentară și pe adâncime, adică senzorul se mișcă pe toate trei axele pentru stabilizare.

Ambele au același senzor, 12 megapixeli. Pro Max vine cu o soluție foarte bună, de fapt. 5x este un zoom… exact cât trebuie, ca să zic așa. Apropie obiecte aflată la distanță mare, dar nu atât de mult încât să te lupți să le ții în centrul camerei. Păcat că senzorul este destul de mic. Un senzor mai mare ar permite și un zoom digital foarte bun până la 10x. Chiar și așa, iPhone 15 Pro Max devine un concurent mai puternic decât era înainte pentru S23 Ultra (și S24 Ultra, de fapt) pe partea de zoom optic.

USB-ul aici s-a zis că ar fi USB 3, o conexiune suficient de rapidă pentru a transfera prin cablu zeci de GB de filmări ProRes, la nevoie. Mai exact, este USB-C 3.0 la 10 Gbps.

PREȚURI

Momentan în euro, dar vor fi practic convertite și rotunjite în lei probabil la listarea oficială de precomandă din 15 septembrie:

 

    24 comentarii

  1. E mind blowing ce au arătat cu Spatial Video și Apple Vision Pro.

    Doar Apple poate integra atât de bine produsele și software-ul între ele.

      (Citează)

  2. Posesorii de AW Ultra nu vor fi încântați că a apărut o nouă versiune doar pentru că au dat bani mulți pe versiunea anterioară. Dar îl vor cumpăra (chiar dacă n-are mare lucru în plus) pe ăsta nou, dar nu le convine că e scump. Îmi place, undeva, departe, are sens. #echipastatut

      (Citează)

  3. 35€ un adaptor, never change apple.

      (Citează)

  4. Au confirmat indirect in video ca iphone 15 (non-pro) are usb 2.0:
    Au zis ca 15 pro are viteze de transfer de pana la 10gbps, apoi au zis ca viteza este de pana la 20 de ori mai mare ca pe iphone 15. Eu de aici deduc: 10gbps / 20 = 500mbps, adica usb 2.0 de 480mbps.

    In fine, nu-i ca si cum folosea prea multa lume cablul pentru descarcat pozele sau alte fisiere, iar pentru impatimiti, go pro

      (Citează)

  5. Wow, zoom 5x… adică ce avea P30 Pro de acum 4 ani. Sa te lauzi cu chestii făcute de Huawei, asta chiar e o realizare.

      (Citează)

  6. Doamne cat mai lauzi porcariile astea care in fiecare an sunt cu 60% mai bune decat anul anterior, sunt si mai albe si au si mai un singur buton … iar acum, noutatea absoluta, au mufa usb-c.

    Nu prea ai simtul ridicolului.

      (Citează)

  7. Incet incet se apropie de calitatea unui S23U 😀 la anul se pare ca o sa avem un 6.9 inchi la un potential iPhone Max sau …un nume “revolutionar” Ultra.

      (Citează)

  8. dupa ce cumpar eu ceas, masina, telefon, sa se inchida fabricile sa nu mai apara modele noi, ca altfel consider ca mi-am luat teapa. Daca nu pui ceva nou, nu inovezi, daca inovezi tot nu e bine, si uite asa printre mormaieli legate mai ales de pret se vor vinde si astea la greu. Pentru toti ceilalti exista P30, cum zice reclama si cineva mai sus.

      (Citează)

  9. Functia cu double-tap de au facut asa mare tam-tam pe apple watch 9 e disponibila si pe versiunile anterioare, via setarile din Accesibility (Assistive Touch). Doar ca acum e o setare mai la vedere, sa zica si ei ca aduc ceva nou.

    Despre USB-C, au mentionat chiar direct in prezentare cand era vorba de chip-urile din Iphone 15, ca controllerul USB folosit e USB2, la fel cum au mentionat la chip-urile din Iphone 15 Pro ca vor folosi controller USB3.

      (Citează)

  10. Apelurile de urgenta prin satelit parca nu erau disponibile in Romania nu?

      (Citează)

  11. Eu am Apple Watch Ultra, cumparat anul trecut si nu o sa il schimb acum. Singurul motiv care m-ar fi facut sa il schimb acum ar fi fost o baterie mai mare, sa ajunga macar la 3 zile, fara low power mode.

      (Citează)

  12. dupa multi ani de samsung, am trecut la 12 pro max, 13 pro max si acum 15 pro max probabil

    e importanta si partea cu poze etc , dar pe mine ma intereseaza partea software si integrarea diverselor platforme de la job care le folosesc, toate merg perfect pe apple, in timp ce pe samsung, la varianta de top erau mereu probleme.

    daca iti permiti, nu exista produs mai bun decat apple

      (Citează)

    • “daca iti permiti, nu exista produs mai bun decat apple”

      Nu sunt de acord cu asa ceva. Folosesc cu mare placere iPhone, iPad.
      Apple watch nu folosesc, e interesant dar macar cateva zile sa tina bateria, nu ore.
      Mac nu folosesc, nu-mi place MacOS. Poate din cauza ca folosesc Windows de cand ma stiu.
      Apple TV nu, prefer Chromecast.
      Alte produse n-am incercat, nu ma pronunt.

        (Citează)

    • Daca iti permiti, cel mai bine e sa ai asistent personal, asa incat sa nu pui mana pe telefon decat ca sa iti suni amanta. Caz in care nu conteaza pe ce telefon pui mana.

        (Citează)

    • @teo, depinde foarte mult si de aplicatiile folosite. Daca majoritatea celor din firma ta folosesc telefoane Apple este normal ca departamentul IT/Software sa adapteze aplicatiile folosite pentru ecosistemul Apple.

        (Citează)

    • Eu zic ca imi permit si apple e o mizerie. Singura chestie la care apple cred ca sunt cei mai buni e tableta. Ipad-ul e fain de tot. Bine, si headset-ul AR.

        (Citează)

  13. Gesturile cu degetele (pinch, double pinch etc) si pumnul sunt disponibile si pe Apple Watch 8 ca assistive touch!

      (Citează)

  14. In afara de cateva chestii interesante la Pro Max restul sunt abureli. Iar la ceasuri aproape ca nu e nici o diferență față de anul trecut.

      (Citează)

  15. Sunt și alte noutăți: pe lângă apeluri de urgență prin satelit, apoi poți cere asistență rutieră prin satelit către AAA-ul american.

    Cum de a ajuns chestia asta in articolul tau ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus