un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iată ce aeronave și autovehicule am văzut la Baza 90 Otopeni

13 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Am fost sâmbătă dimineața la Baza 90 Otopeni, după cum spuneam. Ne-a plăcut vizita, mai venim.

O surpriză plăcută a fost că până la urmă au organizat o parcare în curtea bazei. În anunțuri spunea că nu se asigură parcare, dar au permis parcare pe un teren din bază unde cred că au încăput foarte bine organizat vreo 200 de mașini și bine au făcut. Chiar a venit foarte multă lume, iar strada Zborului, care duce la bază, era deja plină de mașini parcate pe toate părțile posibile.

Am apreciat și veselia și amabilitatea întregului personal al Bazei 90 și le mulțumesc pentru asta. Poate că și oamenii erau bucuroși să arate publicului unde lucrează ei și cu ce lucrează în fiecare zi. În fond, puțini știu cum arată o bază militară în spatele gardurilor. Toți cei pe care i-am întâlnit pe acolo, indiferent că erau de la verificările de securitate, de la organizare sau de la “standurile” demonstrative, au fost foarte amabili și binevoitori.

Iată un clip de 3 minute cu principalele aparate văzute:

Susține-mă cu un Subscribe:

Spre deosebire de vizita din 2016, acum nu putea fi văzute și aeronavele Antonov. Păcat, sunt “păsări rare” și merită văzute pentru a realiza mai bine cum au evoluat astfel de aparate de-a lungul timpului, de la Antonov An-26 la Spartan, de exemplu.

Am văzut în depărtare un Antonov An-26 atunci când s-a întors dintr-un zbor de survol. L-au vopsit cu bot de rechin. Am văzut decolând și Hercules și Spartan-uri, au trecut pe deasupra F-16, elicoptere IAR 330 au făcut acrobații. Mi s-a părut o zi plăcută pentru toate vârstele. Mai merg și altădată.

Avionul de mai sus este unul din istoria aviației române (sau o replică, cel mai probabil, dar mai important este cum arăta un avion la începutul aviației militare în România). Sublocotenentul Negrescu a aterizat cu el în 1912 lângă Focșani, moment considerat cel de inaugurare a tradiției aviatice legată de școlile și bazele militare din acea zonă din ultimii 111 ani.

M-am salutat și cu câțiva cititori. Unul dintre ei chiar mi-a mulțumit că am publicat un reminder sâmbătă dimineață, că uitase de eveniment și i-am readus astfel aminte. Sper că le-a plăcut tuturor vizita.

    4 comentarii

  1. All good and dandy.
    Problema e ca MAPN iar si-a ratat menirea de a fi Ministerul Apararii Nationale si si-a batut joc de amaratii aia din Delta punandu-le cateva tuburi de beton si saci de nisip pe post de adaposturi antiaeriene ca sa se ascunda ca soarecii daca le-o fi frica cand dau animalele alea de rusi cu drona in ucranineni survoland RO.
    Ca de aia tulcenii sunt mandrii cetateni ai unei tari membre NATO si EU care NU se afla in razboi cu nimeni.
    Nu cumva ca trantorii astia din MAPN si Guvern sa fi pus “n” radare sa supravegheze frontiera aia plus “y” baterii de aparare anti aeriana (Oerlikoane, Gheparzi si ce mama masii mai avem noi util in cazuri din astea dar folosim exclusiv la defilari si expozitii in aer liber ca in rest au pampersii grija de fundul nostru).
    Nu ne trebuie nici o aprobare de la nicio UE, NATO ca sa ne folosim armamentul defensiv exclusiv in scopul apararii granitelor si cetatenilor Romaniei de posibile urmari colaterale ale razboiului de la granita.
    Noi suntem din pacate intr-o pozitie unica: nicaieri pe teritoriul Ucrainei razboiul nu se duce la 150m de granita unui membru NATO cum e in cazul Romaniei.
    Ori aceasta situatie particulara cere pregatire si masuri dedicate.

    Dar cum spuneam si cu alte ocaziii: cel mai mare inamic al natiunii romane este statul roman prin reprezentantii sai.

      (Citează)

  2. Era un Antonov chiar la intrarea in baza, asa ca evergreeen display.

      (Citează)

    • Cel mai tare imi place cand ducem copiii sa le aratam tehnica militara pentru distractie, am vazut si o masa cu tot felul de puscoace, sa puna copilul mana pe un pistol, pe o mitraliera, razboiul e fun.

        (Citează)

  3. Off topic: urăsc faptul că Youtube activează de fiecare dată acel auto-play al clipului următor. Și dezvoltatorii Youtube sunt niște sneaky bastards. Reușesc să ocolească setarea mea din browser unde am dezactivat auto-play.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus