un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Voi cum vedeți dopajul lui Halep? Fals, accidental sau intenționat?

14 Sep 2023  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Voi ce părere aveți despre tot scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep? Credeți că s-a dopat? Dacă da, a făcut-o cu intenție sau a fost o greșeală?

Pentru cei care nu știu detaliile, Halep a fost suspendată 4 ani prin decizia unui tribunal independent. Ea oricum fusese temporar suspendată din tenis în octombrie 2022, acum aproape un an, după ce un test făcut la US Open în 2022 a ieșit pozitiv la o substanță numita Roxadustat (prima acuzație).

Tribunalul acesta a sancționat de asemenea și neregularități din pașaportul biologic al sportivei (a doua acuzație). Pe baza informațiilor din 51 de probe recoltate de-a lungul timpului, tribunalul a concluzionat că cel mai probabil este vorba de dopaj, o contaminare accidentală nefiind o explicație suficientă pentru problemele din pașaportul biologic.

 

Câteva informații în plus:

💊 Roxadustatul este o substanță interzisă de WADA (organizația mondială anti-doping) deoarece este considerat un agent de dopaj al sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii, ceea ce crește performanța corpului uman.

Tribunalul acesta independent a fost fondat de 7 organizații importante din tenisul mondial, inclusiv ATP și WTA. Decizia în sine a fost confirmată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA). Simona Halep poate face recurs la decizia ITIA direct la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, TAS, care se ocupă de multe sporturi, nu doar de tenis.

➡️ Ce spune Simona Halep: înainte de sezonul 2022, la sfatul echipei ei, și-a schimbat regimul alimentar și suplimentele pe care le ia, toate fiind însă substanțe aprobate de WADA. Ea spune că roxadustatul este cel mai probabil provenit din colagenul pe care-l înghițea, colagen produs în China de o firmă europeană.

Halep a apelat la profesorul Alvarez ca specialist pentru a-și susține nevinovăția. Profesorul respectiv spune într-o declarație următoarele:

  • concentrația de roxadustat din părul Simonei (și poate și alte probe) era atât de mică încât nu e posibil să fie un dopaj intenționat, cu rezultate care să influențeze jocul sportivei.
  • nivelul de roxadustat al Simonei este de 0,2 nanograme pe mililitru (în urină), adică infim. O concentrație de 100 de ori mai mare ar fi fost normală dacă sportiva se dopa intențional
  • substanța a fost găsită în pulberea de colagen utilizată de sportivă. O colegă de-a profesorului, care a consumat acel colagen ca test, a început să fie pozitivă la roxadustat.

Problema este că laboratorul acreditat de WADA, dar și alt laborator, nu au găsit roxadustat în pulberea de colagen. WADA spune, și mi se pare corect, că ei pot da crezare doar testelor făcute în laboratoarele proprii, acreditate de ei.

De asemenea, din 51 de probe prelevate în doi ani, într-una singură a fost găsit roxadustat și într-o cantitate infimă. În proba luată cu 3 zile înainte de aceasta, nu era. Nu a fost nici în probele ulterioare.

📈 Legat de pașaportul biologic, acesta cuprinde un istoric al testelor medicale făcute unui sportiv. Simonei Halep i-au fost prelevate 51 de probe de sânge și/sau urină în 2022 și 2023, inclusiv în perioada suspendării.

Sistemul pașaportului funcționează astfel:

  1. sportivilor li se iau periodic probe de sânge.
  2. atunci când anumiți parametri din sânge ies din normal, se aprind niște semnale de alarmă pentru că ar putea fi indicii de dopaj (ca analogie, așa cum un colesterol prea mare ar putea fi un indiciu că mănânci prea mulți carbohidrați).
  3. parametrii sportivului, dar nu și numele acestuia, sunt comunicați unui grup de experți care pot cere testări suplimentare și o analiză detaliată a sportivului respectiv.

Pe scurt, în cazul lui Halep s-au aprins niște semnale de alarmă și sportiva a fost testată ceva mai des anul trecut, în 2022. Decizia tribunalului nu spune câte teste au fost suspicioase, ci doar că au existat neregularități și probabil acestea sunt un indiciu de dopaj. Acesta a fost al doilea motiv pentru care Halep a primit 4 ani de suspendare.

➡️ Ce spune Halep despre pașaportul ei biologic: că experții care au analizat totul și-au schimbat părerea după ce au aflat că este vorba de ea. Mai exact, spune că 2 experți au votat că n-ar fi dopaj la mijloc, dar apoi au aflat că este vorba de probele Simonei Halep și și-au schimbat votul în “dopaj”.

ITIA răspunde acestei acuzații spunând că nu a fost cazul, anonimitatea sportivului a fost păstrată conform procedurilor, totul s-a desfășurat ca la carte.

Simona Halep va face contestație la TAS la Lausanne, are 21 de zile la dispoziție pentru asta. O suspendare de 4 ani acum practic i-ar încheia cariera, că ar ieși la 36 de ani din nou pe teren.

De reținut un element important: tribunalul acesta și organizațiile implicate nu judecă intenția și vinovăția cuiva, ci doar strict dacă a existat dopaj sau nu. Chiar dacă este total accidental și nedorit, se consideră că dopajul acela a influențat jocurile și deci se anulează rezultate și se dau suspendări oricum. Amintiți-vă cazul Andreei Răducanu din gimnastică, de exemplu.

Altfel spus, chiar dacă cineva i-ar da pe ascuns și ca să-i facă rău Simonei Halep substanțe dopante, tribunalul tot ar suspenda-o pe sportivă. Exagerez aici un pic ca să înțelegeți că tribunalele acestea nu caută musai intenția de a trișa, ci doar dacă s-a obținut sau nu un avantaj nesportiv. Din ce înțeleg eu, sportivii de exemplu nici măcar nu mănâncă din mâncarea comandată de alții sau pregătită de alții, tocmai pentru a nu risca vreo contaminare nedorită.

 


Cam acestea sunt faptele până acum.

Am ascultat ieri și emisiunea România în Direct a lui Striblea. I-a avut invitați pe Cătălin Tolontan și Mircea Meșter, care au venit cu informații concrete și multe lămuriri despre proceduri. Vă invit să o ascultați. Mircea Meșter are un alt rezumat foarte bun aici.

Au intervenit însă și ascultători și am auzit toate teoriile posibile. Americanii erau geloși pe succesul româncei și au vrut să o înlăture din tenis. Asta deși doi din cei trei membri care au analizat pașaportul sunt europeni, iar Halep oricum nu era într-o formă prea bună în ultimii ani, iar tenisul mondial oricum nu este dominat de americani.

Altcineva a spus că Serena Williams i-a copt-o Simonei, fiind geloasă pe faptul că românca a învins-o cândva destul de categoric. Personal cred că lui Williams nu-i contestă nimeni calitatea de cea mai bună jucătoare de tenis a vremurilor moderne și n-are de ce să aibă astfel de răzbunări.

Dar na, oamenii sunt patrioți și poate văd conspirații oriunde, pe motivul clasic că noi suntem români și nimeni nu ne vrea la masa mare.

Cum văd eu lucrurile? Sunt trei variante:

  1. Rezultatele au fost greșit interpretate de specialiști, nu poate fi vorba de dopaj, procedurile de analiză nu au fost bine respectate și Halep a fost suspendată acum pe nedrept, dintr-o greșeală a “justiției” sportive.
  2. Halep chiar a consumat o substanță interzisă, dar fără să vrea. Suplimentele luate erau contaminate voit sau din greșeală la fabrică (știți cum e, “poate conține urme de alune și soia”) sau cineva din staff-ul Simonei a făcut o greșeală când i-a prescris aceste substanțe, așa cum și medicul Andreei Răducanu a greșit cândva. Echipa ei poartă vina în acest caz, dar sportivul plătește.
  3. Halep s-a dopat cu bună știință.

Ziceți voi ce credeți că s-a întâmplat și cum estimați că se va rezolva totul.

Puteți citi și declarația Simonei Halep aici.

    43 comentarii

  1. cred ca a fost o contaminare accidentala. si ca dupa 1 an in care au tinut-o pe bara nu puteau sa dea alt verdict ca se expuneau la niste despagubiri monstru

      (Citează)

  2. “ Cum văd eu lucrurile? Sunt trei variante:”

    Verbă excesivă fără nici o concluzie.

      (Citează)

    • Teoretic exista si a patra varianta – suntem intr-o simulare si nimic nu este real, asa ca Radu ne-a ajutat si a limitat optiunile pentru noi.

      Uneori ajuta, de exemplu raposatul Ilie Dobre a zis la un meci incheiat cu scorul de 3-0 ca scorul a evoluat astfel: 1-0, 2-0, 3-0, o clarificare binevenita la vremea aia, zic eu, ca nu exista internet deci ciuciu posibilitate de a verifica informatia.

      PS Meciul avusese loc “in Banie”, imi amintesc perfect ca si cum ar fi fost ieri.

        (Citează)

    • A cincea variantă cu „nu știu și nici nu mă interesează” s-a menționat?

        (Citează)

    • Marean: raposatul Ilie Dobre

      Pe cine faci tu răposat?

      Ilie Dobre (n. 24 septembrie 1953, Mitrofani, Vâlcea, România) este un comentator sportiv de radio și scriitor român de cărți pe teme sportive.

        (Citează)

    • Well that is… sunt complet discombobulated, eram convins ca s-a stins aceasta voce inegalabila a radioului, dar nu.

        (Citează)

  3. “Cel mai probabil a fost dopaj” – ăla nu e tribunal, ci altceva

      (Citează)

  4. Eu nu inteleg de ce a luat atat de mult timp luarea deciziei daca rezultatele au fost atat de clare.
    In ceea ce priveste dopajul, daca a facut-o ar trebui sa fie diplomata si sa recunoasca.
    Daca nu, sa lupte pana in panzele albe, pentru ca e vorba de imaginea ei.

      (Citează)

  5. Care-i scopul articolului? Pe aici sunt oameni seriosi si pregatiti nu telespectatori de la Antena Stars sau Kanal D unde barfa e la ea acasa. N-avem acces la informatiile din dosar.

      (Citează)

    • Nicu: Care-i scopul articolului?

      autorul nu stie ce sa creada si doreste sa ii confirmam ce si-ar dori sa creada (sau macar sa se alinieze trendului).

      ps. presupunere, evident.. la fel ca toata pagina asta.

        (Citează)

    • Same here.

      Îmi amintește de întrebările lui DD despre Elodia: și-a făcut cioacă nevoile între Rucăr și Bran?

        (Citează)

    • Mie mi s-a parut util articolul…

        (Citează)

  6. Accidental.

      (Citează)

  7. Nu mă pronunț despre dopaj pentru că nu am datele necesare, dar Serena a sărit ca rața la muci și imediat după verdict a dat tweetul ăla jegos cum că “8 e un număr mai bun”, evident despre ce bine ar fi să i se dea retroactiv al 8-lea titlu la Wimbledon, după finala pierdută în fața Simonei (n-am zis că i-a copt-o, atenție). Zero caracter, așa cum a arătat și în finala pierdută cu Osaka la US Open (reminder: https://www.youtube.com/watch?v=3aKl4bV1nJc).

      (Citează)

  8. Discutia despre cazul Halep este prezentata prost cam de toata presa. Mircea Mester este singurul care face un pic de ordine in caz, dar se simte un pic tonul partinitor. Revenind la caz, situatia este foarte simpla, ai consumat substante interzise cu sau fara voia/cunostinta ta regulile sunt ca esti out din sport pe o perioada de timp(in general cariera ta sportiva e incheiata). Pentru cei mai tineri ii rog sa faca o cautare pe google despre doi “mari sportivi”: Jan Ullrich, Lance Armstrong. Amandoi faceau ravagii in anii 90 inceput de ani 2000 in ciclism si ulterior s-au dovedit a fi mari dopati. In ambele situatii oamenii aia au fost rasi din scripte si nimeni nu mai vorbeste despre ei ca fiind mari sportivi ci niste trisori.
    Noi in schimb facem analize pe text, daca a facut sau cum a facut si daca are cineva cu noi. Asta arata primtivismul nostru ca poporul, respectiv relativitatea care ne place s-o avem cand vine vorba de lucruri. Sa ne gandim ca nu Halep ar fi fost gasita dopata, ci una din adversarele ei in fata careia ar fi pierdut o finala. Am fi fost la fel de analitici sau am fi vrut ca regulamentul sa se respecte la virgula?
    Revenind strict la caz, cariera ei este incheiata de facto. Orice idee de a sustine acuzatii nefondate in urmatoarea perioada o sa i se intoarca impotriva sa. In fond s-ar putea ca anumite entitati ce au fost direct sau indirect acuzate sa ii puna de un proces unde sa-i ia toti banii adunati din tenis. De asemenea nu o sa-i plang de mila unui sportiv care joaca pentru propria-i persoana si care banii ii primeste de la prostii care se uita la el. Nu uitati ca daca maine nimeni nu se mai uita la tenis, toti sportivii astia o sa trebuiasca sa intre in campu muncii reale, platite cu minim sau mediu pe economie.

      (Citează)

  9. Nici tenisul nu mai este tenis. Consider că Simona este o victimă a mișculațiilor care se fac în “selecta” lume a tenisului… Hai să fim serioși, dacă e să fie “0,2 nanograme pe mililitru…” asta o capeți și dache respiri aeru, deci hai să fim serioși. Este clar că este o mînăreală la adresa Simonei, și tare mă tem că e mai mult decît atît, am eu așa o bănuiala că spectrul se întinde la tenisul românesc. Nu am argumente convingătoare în acest, ci este doar așa, o bănuială de-a mea. Atunci cînd sportul devine o afacere și cîștigurile se joacă în fucție de pariuri, atunci sportul nu mai este sport, este o cacealma cu pretenții de corectitudine.
    Pentru mine, Simona rămîne un simbol și o iubesc ! …oriunde te-ai afla !!

      (Citează)

    • o da, oculta mondiala vrea opreasca din ascensiune’i fulminanta o sportiva care la mom testarii era in cadere libera in clasament… pt ca… pitong…

      ani de zile cat era in varf (si #1 in clasament) nu era nici o pb… acum la sfarsitul carierei, acum e de lucrat cu misculatii…

      #makessense, #100%legit #logicabeton

        (Citează)

    • Ai si gasit sportul, tenisul feminin. Locul 1 in lume a fost pana acum o saptamana una din Polonia, acum e una din Belarus. Prin top 20 ai aproape permanent Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, Letonia, Romania (daca mai prinde Sorana), la dracu, vad acum Maroc si Grecia. Numai mega-puteri mondiale.

        (Citează)

  10. Peredhil:
    A cincea variantă cu „nu știu și nici nu mă interesează” s-a menționat?

    Subscriu

      (Citează)

  11. S-a dopat cu buna stiinta. Nu exista contaminare accidentala cand iesi pozitiva + ai pasaportul biologic varza. Dar oamenii si-au facut idoli din toti prostii si acum cauta teorii conspirationiste.

      (Citează)

  12. 1. Analiza de la USOpen e reala, nu e un fals.

    2. Canatitea e infima si nu apare nimic la un test antidoping facut cu doar 3 zile inainte -> discutam cel mai probabil de o ingerinta involuntara. De altfel, acea cantitate infima evidentiata la test era imposibil sa produca vreun efect benefic dpdv sportiv

    3. Iarasi probabil, sursa e cea indicata de avocatii lui Halep – acel supliment

    4. Agentia anti-doping nu are ceva cu Halep, ca e romanca, dar si-a frecat mainile de bucurie. A prins un peste mare, dar fara mare suport real in cei care fac si desfac in tenisul mondial. Poate sa isi arate muschii, poate sa capete putere reala. Faptul ca Halep nu s-a declarat vinovata si a mai si facut gura i-a facut sa apese si mai tare pedala cu tratamentul dur fata de Halep – vezi scoaterea din joben a unui alt cap de acuzare, amanarile repetate si asa mai departe.

    De altfel, a fost o tacere cvasi-totala in lumea jucatorilor privind tratamentul la care e supusa Halep, in principal legat de amanarile fara sfarsit. E deja frica acolo. Jos palaria pentru Alize Cornet.

    5. Verdicul a parut ca la un penalty acordat foarte, foarte usor. “E acoperit de regulament arbitru, fundasul a pus mana pe atacant, chiar daca ala a simulat si nu a cazut din cauza aia” . Avem un test pozitiv? Avem. Avem o decizie de la niste experti ai agentiei privind analizele de sange (in care se scrie “posibil dopaj”)? Avem. Dam pedeapsa maxima.

    Pare exagerat si lipsit de orice nuanta. Intr-un proces civil nu s-ar fi obtinut pedeapsa maxima cu asa probe. Dar asta este viata, nu e un proces civil. Si nu esti nici Serena Williams, sa refuzi testul anti-doping cand te cauta aia acasa si sa il suni, plina de spume, direct pe seful agentiei anti-doping.

    Sper ca Halep sa gaseasca o cale sa treaca cu bine peste asta. Ca e pacat de cat a muncit.

      (Citează)

    • silicon_v: o ingerinta involuntara

      Ingerință, ingerare… tot aia.

        (Citează)

    • Cea mai buna analiza dintre toate materialele pe care le-am citit, inclusiv cele scrise de profesionistii impostori din presa (exemplu AK Adevarul).
      Imi permit sa adaug ca SH si-a facut operatie de micsorare de sani asa, ca exemplu de sacrificiu.
      Am inregistrate video toate victoriile importante ale SH. Aceasta minune a sportului romanesc a aparut ca un trandafir in desert. Pentru cei mai tineri, vom mai avea un sportiv ca ea peste 50 ani probabil.

        (Citează)

  13. care 36 de ani fratic? are 31 acum. a fost suspendata la 30.

      (Citează)

  14. Si ca sa nu se creada ca fabulez, uite stirea reala.

    In 2011, Serena Williams‘ assistant reportedly called 911 in the early hours of the day because the player suspected a burglary. Consequently, the player locked herself in the panic room just in case things got serious. However, later the confusion dissipated as it was a drug tester from an unspecified tennis association.

    In fapt, era unii de la agentia de dopaj pentru un test inopinat. Cand i-a vazut, a inchis usa si s-a bagat direct in camera de panica. Astat acolo pana au plecat aia, apoi a sunat la 911, apoi a sunat la Simon, seful agentiei, sa se planga ca e testata prea des. Evident, nu a mai facut niciun test in ziua aia.

      (Citează)

  15. Fals, accidental sau intenționat?

    In niciun fel, nu ma pricep destul pentru nivelul ăsta de finețe.
    Și nu contează.

    Dacă are substanța în sânge și e responsabilitatea ei să n-o aibă înseamnă că a beneficiat de un avantaj care e definit ca incorect, față de ceilalți concurenți și este penalizată pentru asta.
    N-au băgat-o la pușcărie, o penalizează profesional pentru încălcarea regulilor pentru care e responsabilă: are un contract cu asociația care organizează competiția asta.
    Dacă noi doi ne înțelegem că vii la mine la muncă și n-ai voie cu gram de alcool în sânge – zic așa, pentru chestii pe care le pricepem mai ușor – înseamnă că dacă am găsit gramul ăla ai încălcat contractul, nu mă interesează că ai mâncat o salată cu oțet, sanchi, sau 2 mere care au fermentat în stomac, aia nu e treaba mea – eu n-am zis să nu bei alcool pe gură , sau alte specifice – am stabilit că te testez la sânge sau la respirație și n-ai voie să ai alcool. Simplu. Cum faci asta te privește, gen ca și pe ceilalți, dacă nu reușești să ajungi la nivelul meu de exigență, ghinion.

    În cazul de față, firește că decizia se poate contesta, se pot judeca, la o adică și în civil, dar un contract e un contract.

      (Citează)

  16. Sorin A.:
    .Este clar că este o mînăreală la adresa Simonei, și tare mă tem că e mai mult decît atît, am eu așa o bănuiala că spectrul se întinde la tenisul românesc. Nu am argumente convingătoare în acest, ci este doar așa, o bănuială de-a mea. Atunci cînd sportul devine o afacere și cîștigurile se joacă în fucție de pariuri, atunci sportul nu mai este sport, este o cacealma cu pretenții de corectitudine.

    Oculta tenisului nu ne vrea!!
    Naționala României nu se califica din cauza jocurilor la pariuri de aia nu avem nici un jucător in Premier League! Păcănele sunt de vină!

      (Citează)

  17. Un sportiv de tip precum Simona are staff care îi face programul de recuperare, ii da medicamente alimentație etc. Eu cred că e vorba despre neglijenta celor din staff. Substanța găsită a fost în cantitate mica si nu putea sa o ajute in mod real. Daca e sa urmărim rezultatele in perioada pe care e acuzată, nu a avut deloc o forma fizica f bună, cel mult una normală.
    Consider că dacă era vorba despre un sportiv anonim nu se considera dopaj. Dar așa cei care au votat pentru, probabil se simt foarte importanți pentru verdictul de dopaj a unui sportiv de top.
    Nu întotdeauna decizia unei comisii reflecta realitatea/adevărul. Ea sigur nu a vrut să ia asemenea substanțe.

      (Citează)

  18. pare inscenare, nu ne vor ca nu suntem de-ai lor

      (Citează)

  19. CM:
    Un sportiv de tip precum Simona are staff care îi face programul de recuperare, ii da medicamente alimentație etc. Eu cred că e vorba despre neglijenta celor din staff. Substanța găsită a fost în cantitate mica si nu putea sa o ajute in mod real. Daca e sa urmărim rezultatele in perioada pe care e acuzată, nu a avut deloc o forma fizica f bună, cel mult una normală.
    Consider că dacă era vorba despre un sportiv anonim nu se considera dopaj. Dar așa cei care au votat pentru, probabil se simt foarte importanți pentru verdictul de dopaj a unui sportiv de top.
    Nu întotdeauna decizia unei comisii reflecta realitatea/adevărul. Ea sigur nu a vrut să ia asemenea substanțe.

    Da, aveau Roxadustat cei din staff asa, just in case cum ar veni. Cand s-a apucat Merlin-ul Simonei sa amestece potiunile a pus mana din greseala pe Roxadustat. Ca se stie doar, orice sportiv de top are un Roxadustat prin camara. Sa fie acolo la nevoie.

      (Citează)

    • Am citit motivarea tribunalului, a fost fabricat un singur lot din suplimentul ăla, 2 din cele 4 ingrediente erau originare din China, nici măcar reprezentatul companiei (care de fapt subcontractase producția către altă firmă) nu știa dacă vitamina C (chinezească) folosită în compoziție era naturală sau sintetică, ei doar au solicitat subcontractantului să nu conțină tâmpenii, dar nu au verificat. Deci varză, dar companie mare, sponsor de antrenori și jucători (nu se menționează numele).

        (Citează)

    • “(redacted) had sourced those ingredients from Canada, Chile and China. (redacted) had confirmed to (redacted) (clearly since Ms Halep’s case had come up) that they did not open the packaged ingredients received from its suppliers before sending them on to (redacted); that they had never previously heard of Roxadustat; and that while the supplier of the Keto MCT coconutoil powder (ingredient (a)) was based in Qingdao, China, (redacted) had no further information on their manufacturing process.(6) Ingredient (d), ascorbic acid, had also come from China but he could not be sure whether it was natural or synthetic.118. (redacted) had only ever produced one batch of Keto MCT. (redacted) would be shocked and surprised if Keto MCT contained Roxadustat. Although we have no way of telling from the evidence how likely or unlikely it is that any of the raw ingredients supplied to GI contained Roxadustat, we cannot rule that out. We have no information about the particular raw ingredient sources in China but as a sports tribunal we take notice (what in national courts would be judicial notice) of the simple fact that China is a notoriously risky source of potentially contaminated supplements and ingredients of supplements used by athletes and players in many countries. Although we are appreciative of cooperation, in the end, his evidence does not help us in deciding whether or not there was Roxadustat in the Keto MCT tested by Professor Alvarez and SMRTL. Our conclusions on that issue have to be drawn from all the other evidence, particularly from the expert witnesses.”

        (Citează)

  20. Aham, singurul caz depistat fix la romancuta noastra. Era vreun supliment unic sau cum?:)))
    Alt sportiv nu a mai fost prins cu asa ceva, oare de ce.

    Cred ca manca roxadustat microdozat cu paine

      (Citează)

    • Era primul (si singurul) lot din acel supliment, nu e ceva ce iei din farmacii. Daca citesti motivarea, vezi ca preparatoarea Simonei a aflat de la alt preparator care avea un jucator caruia i l-a dat. Ca ala n-a fost prins nu e de mirare, unii jucatori sunt testati mult mai des decat altii (vezi Simona, testata de zeci de ori pe an, chiar atunci in 26 si 29 august 2022; iar in 2019 a avut 27 de teste), altii au 1-2 teste anuale; in 15 zile cat rezista urmele in corp poate nu este testat si aia e, a avut noroc.

        (Citează)

  21. Voi cum vedeți dopajul lui Halep? Fals, accidental sau intenționat?

    Neinteresant.

      (Citează)

  22. Roxadustatul gasit e doar partea vizibila a icebergului. Valorile din pasaportul biologic sunt alea grave, de cand s-a dus la Muratoglu i-au sarit in sus niste valori. O sa le vezi in motivarea deciziei de suspendare ca devin publice si incep sa fie analizate.
    Adica au avut indicii ca se dopeaza cu mult inainte si i-au crescut numarul de teste pana au prins-o cu ceva. De aia 4 ani. Si nu 6 ani pentru ca doar roxa ala nu putea fi singu de vina, stiau ca mai era ceva dar nu au gasit ce.
    Urmatorul pas e sa verifice cati antrenati de Muratoglu in 2022 au avut brusc probleme, accidentări sau alte absente motivate divers ca sa iti dai seama de amploare.

      (Citează)

  23. Eu doar sper ca are/i-au ramas suficienti bani cat sa se retraga in liniste si pace pana la final de viata.

      (Citează)

  24. Nu tineam neaparat sa am o opinie despre cazul Halep, dar acum ca am citit rezumatul facut de Mester la verdict, tind sa cred ca a trisat.

    Pare ca a fost o contaminare accidentala cu roxadustat care a dus la descoperirea accidentala a unor probleme mai mari cu manipularea sangelui – ghinion csf ncsf.

      (Citează)

  25. Pare un dopaj ascuns, gasind o varianta intr-un medicament nou sugerat de o persoana din staff-ul lui Mouratoglou. Cand firul e prea lung, variantele sunt si ele mai multe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus