un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

YouTube va folosi un AI pentru a face rezumatul clipurilor video

10 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Momentan este un test anunțat acum câteva zile, dar YouTube va folosi un AI pentru a face rezumatul unor clipuri video. Va fi o funcție testată pe puțini utilizatori și doar pe clipuri în engleză. Dar na, așa se fac testele. Dacă merge bine, probabil vor extinde funcția aceasta.

Sistemul nu este dificil. V-am arătat anterior o extensie de Chrome care folosea ChatGPT pentru a face imediat rezumatul unui clip video. Metoda era simplă: YouTube face subtitles automate pentru clipurile în engleză, iar extensia lua acel subtitle și îi cerea lui ChatGPT să-i facă rezumatul. Puteai alege tu cât de lung să fie și cu ce structură.

Funcționa și pentru alte limbi, câtă vreme creatorul urca subtitles în limba respectivă. Glarity întâi le traducea în engleză.

Probabil că YouTube va face fix la fel, dar folosind Bard, că este al lor.

Nu înțeleg însă care este end-game-ul YouTube în această ecuație. Un rezumat te face să nu mai urmărești clipul respectiv. Interesul platformei ar trebui să fie ca utilizatorii să urmărească mai multe clipuri, să stea cât mai mult timp conectați pentru că astfel curg și banii din reclame.

Acum s-ar putea argumenta că un rezumat te ajută să înțelegi dacă vrei să urmărești acel clip sau nu. Da… dar nu musai. Mai degrabă nu. Să zicem că vreau să merg în Roma. În loc să mă uit la 5 vloguri despre turiști în Roma, pot să citesc rezumatele lor. Văd din rezumatul text că 4 din 5 recomandă Vaticanul și Colosseum-ul și tiramisu-ul de lângă Piața Navona, așa că o să fac și eu la fel.

Sau vreau să văd review-uri pentru un telefon. Din rezumat o să văd că 5 revieweri laudă autonomia și se lângă de difuzoare. Mi-am format o opinie suficientă. Dacă citesc doar rezumatele, nici măcar nu voi ști că unul dintre acele 5 review-uri este bine făcut și de la un om cu experiență și că poate merită urmărit în întregime și de abonat pe viitor.

Sunt un pic duse la extrem exemplele. Îmi dau seama și că majoritatea ar prefera să citească un rezumat decât să urmărească 20 de minute de vorbe și sponsori… dar YouTube ca platformă ar vrea de fapt contrariul.

Pare că încep să facă exact ce face și Google Search atunci când arată diverse snippets la căutarea ta, cu citate din site-uri care îți răspund fix la întrebarea ta. Nu cred că acel mecanism ajută în vreun fel creatorul site-ului. Pe mine m-a făcut de multe ori să nu mai dau click.

    2 comentarii

  1. Probabil va fi disponibil doar pe YT Premium, astfel YT nu pierde fiindcă omul nu se mai uită la video.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus