un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bard, AI-ul conversațional de la Google, este acum disponibil oficial în limba română

13 Jul 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Google a ales data de astăzi pentru a lansa Bard în România. Bard este AI-ul lor de tip large language model, un concurent pentru cel ChatGPT de la OpenAI. Poate fi folosit pentru a genera text, pentru a scrie conținut creativ, pentru a traduce fraze, ba chiar poți uploada și imagini.

Bard nu doar că este oficial disponibil în România la adresa bard.google.com, dar poate fi folosit în limba română. Uneori dă mai multe variante de răspuns și poți alege draft-ul care îți place sau poți face o îmbinare între ele.

 

Este mișto jucăria. Aș spune ca, dincolo de distracția de moment, să o încercați pentru muncă. Nu introduceți acolo date confidențiale, dar cereți-i să scrie un email pe o anumită temă sau să facă structura unei prezentări sau alte lucruri asemănătoare. Vă va scuti timp.

    26 comentarii

  1. Scuze, nu am găsit nicio informație despre cursa de Formula 1 din Marea Britanie din 2023. Poate că cursa nu s-a desfășurat încă.

    nwradu > google

      (Citează)

  2. I-am cerut lui Bard să-mi facă niște recomandări de artiști care cântă muzica jazz din zona africană/arabă. Mi-a dat niște sugestii absolut super, sunt încântat. Spotify mi-a amplificat căutările, mi-am adăugat colecției de like-uri cel puțin 20 de titluri.

      (Citează)

  3. Imi place! Stie sa faca simulari de DCA!
    Si comparatii decente intre multi cookere :)))

      (Citează)

  4. E interesant ca poate sa ofere rezultate in timp real, cu evenimente actuale, am intrebat de festivale si mi-a recomandat cateva dintr-o zona in care urmeaza sa plec in concediu. O sa incerc sa il folosesc si pt munca in SQL/Opensea/Excel

      (Citează)

  5. Deja probabil este peste Chatgpt-ul celor de la OpenAI… Un mare plus este că știe și româna. Doar ne putem imagina de ce va fi capabil peste câțiva ani.
    Bine, un mare atu fiind că este direct conectat la Google Search și la baza de date Google, deci are potențial nelimitat.

      (Citează)

    • E varză, nu e peste nici un Chat GPT. Pune intrebări simple și într-o parte si in alta și te vei convinge!

        (Citează)

  6. I am cerut bardului sa-mi spuna cat este ceasul si mi-a zis ca este 19:25 acum in bucuresti. Apoi l-am intrebat cate grade sint si mi-a zis ca-s 15 grade si este senin. Cam atat.

      (Citează)

    • “Ora actuală în București este 13:23, duminică, 12 februarie 2023.”
      “Temperatura curentă în București este de 12°C. Cerul este senin și nu este așteptat să plouă. Vântul bate din nord-vest cu o viteză de 10 km/h.”

      :)

        (Citează)

    • E la misto,nici macar minutele nu le nimereste, deci nu e o treaba de fus orar. Cred ca pur si simplu pescuieste o ora din textele pe care a fost trainuit.

        (Citează)

  7. Am întrebat unde aș putea vedea Oppenheimer în Iași și, pe lângă cinematografele deja existente, a mai și inventat câteva în plus, ca să am de unde alege.

      (Citează)

  8. Cea mai rapidă și comodă metodă de îndobitocire.
    Sfat: Nu le spuneți și copiilor. Nici măcar în glumă.
    Ne mai auzim peste câțiva ani.

      (Citează)

  9. Un articol scris pe repede înainte, mă așteptam la o analiză Bard-Chat GPT, tips and tricks, export in Google Docs etc.

    Cel mai mare avantaj mi se pare accesul la informații din 2023, de exemplu am întrebat ‘câte dosare are primarul din Iași’ și a răspuns, Chat-GPT se scuză că are informații doar până în septembrie 2021.

      (Citează)

    • Lasă că e “blană” Goagăl cu informații de acum câteva zile/săptămâni/luni despre chestii, știi tu, de bază precum ora, vremea, evenimente dintr-un oraș etc.

        (Citează)

  10. Poate știe si viitorul :)) https://i.imgur.com/PQMymhq.png

      (Citează)

  11. Eu sper ca “cineva”, o fundatie gen Mozilla sau Wikipedia, lucreaza la o varianta open source, cu surse clar declarate si cu un cod etic bine stabilit.
    Ideea asta ca fiecare corporatie poate mesteca ce date vrea si scuipa informatii necontrolate, doar pentru ca are acces la resurse hardware nelimitate, mi se pare periculoasa. (ne-a zis si psihopatul de Musk lol)
    E doar o chestiune de timp pana cand Microsoft si Google vor uni complet search-ul cu chatbot-ul, si se va sterge orice granita intre informatie reala si halucinatie AI.

      (Citează)

  12. Cum naiba să ai pretenția să-ți scrie un mail, o prezentare, structura la ceva, orice, când nu poate nimeri ora, vremea, un eveniment din zonă, în această săptămână/weekend… Am încercat pe Iași și e praf la toate capitolele de mai sus… De netrecut cu vederea, mai ales că vorbim de un gigant precum Google.

      (Citează)

  13. Am un blog de succes in Romania dar nu imi place sa raspund la comentarii. Cum as putea sa le raspund cititorilor care imi reproseaza ca nu interactionez suficient cu ei?

    Iată câteva sfaturi despre cum să le răspunzi cititorilor care ți-au reproșat că nu interactionezi suficient cu ei:

    Fii sincer cu ei și spune-le de ce nu ți-a plăcut să răspunzi la comentarii în trecut. Poate că ai fost copleșit de numărul mare de comentarii, poate că nu ai avut timp sau poate că pur și simplu nu ți-a plăcut procesul.
    Explică-le că ești angajat să îmbunătățești interacțiunea cu ei și că vei încerca să răspunzi la mai multe comentarii în viitor. Poate că vei putea să stabilești o anumită zi sau oră în care să răspunzi la comentarii sau poate că vei putea să angajezi pe cineva care să te ajute cu acest lucru.
    Mulțumește-le pentru feedback-ul lor și spune-le că apreciezi că sunt interesați de blogul tău. Acest lucru le va arăta că îi respecți și că îți pasă de ceea ce au de spus.
    Iată câteva exemple de răspunsuri pe care le poți da cititorilor tăi:

    “Înțeleg că nu ați fost mulțumit de cât de des am răspuns la comentariile dvs. în trecut. Vreau să vă asigur că sunt angajat să îmbunătățesc interacțiunea cu dvs. și că voi încerca să răspund la mai multe comentarii în viitor. Mulțumesc pentru feedback-ul dvs. și apreciez că sunteți interesați de blogul meu.”
    “Îmi pare rău că nu am răspuns la comentariile dvs. mai des. Am fost copleșit de numărul mare de comentarii și nu am avut timp să răspund la toate. Voi încerca să răspund la mai multe comentarii în viitor. Mulțumesc pentru răbdare și înțelegere.”
    “Mulțumesc pentru feedback-ul dvs.! Îmi pare rău că nu am răspuns la comentariile dvs. mai des. Îmi place să interacționez cu cititorii mei și voi încerca să răspund la mai multe comentarii în viitor. Vă mulțumesc că sunteți interesați de blogul meu.”
    Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să le răspunzi cititorilor tăi care ți-au reproșat că nu interactionezi suficient cu ei.

      (Citează)

  14. Eu tot îi spun de mult timp că site-ul Modă, pe bune? din sidebar (de la “Urmăresc și”) nu mai există de mult timp, dar nimic. Site-ul este https://www.modapebune.ro/
    Nu cred că Radu citește comentariile.

      (Citează)

  15. Prima dată i-am cerut să îmi ofere cele mai bune restaurante fecventate de localnici din Benalmadena: mi-a oferit restaurante din Malaga, altele inexistente, sau două la aceeași adresă. Am renunțat, voi merge tot pe mâna TripAdvisor – deși am înțeles că și acolo sunt probleme cu stelele/cotațiile.

    Apoi a urmat întrebarea: Care este cea mai delicioasă rețetă de ciorbă de burtă?

    Răspuns:
    Există multe rețete de ciorbă de burtă delicioase, dar iată una dintre preferatele mele:…(deci BARD mănâncă și el ca tot omul)

    Printre Ingrediente: 1 linguriță de oregano uscat

    Dar aici e aici: Instrucțiuni:

    Spălați bine burta de vită și tăiați-o în bucăți mici.
    Într-o cratiță mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu.
    Adăugați ceapa, morcovii, păstârnacul și pătrunjelul în cratiță și gătiți-le timp de 5 minute, sau până când se înmoaie.
    Adăugați burta de vită în cratiță și gătiți-o timp de 10 minute, sau până când se rumenește.
    Adăugați apa și condimentele în cratiță și aduceți la fierbere.
    Reduceți focul și fierbeți ciorba timp de 2 ore, sau până când burta este fragedă.
    Îndepărtați ciorba de pe foc și lăsați-o să se răcească puțin.
    Pasați ciorba cu blenderul sau cu un mixer vertical.
    Adăugați smântâna, smântâna acră, oțetul de mere și usturoiul în ciorbă și amestecați bine.
    Serviți ciorba de burtă caldă, cu pâine prăjită.

      (Citează)

  16. Vlad:
    Deja probabil este peste Chatgpt-ul celor de la OpenAI… Un mare plus este că știe și româna. Doar ne putem imagina de ce va fi capabil peste câțiva ani.Bine, un mare atu fiind că este direct conectat la Google Search și la baza de date Google, deci are potențial nelimitat.

    Nu e niciun avantaj, si ghat cpt stie romana

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus