un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am primit un apel spam despre cum ar trebui să cumpăr acțiuni Tesla

9 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

M-a sunat cineva și mi-a spus că reprezintă Epix Trader sau Meta Trader sau ceva așa. N-am înțeles prea bine pentru că vorbea în engleză și nu una tocmai bună.

I-am zis că nu mă interesează. M-a întrebat dacă folosesc vreo platformă de trading. I-am zis că da, folosesc, și deci nu mă interesează alta, hai să nu ne pierdem timpul.

A zis că bine, hai atunci să treacă la subiect. Eu mi-am dat ochii peste cap. Subiectul s-a dovedit a fi Tesla. Îmi spune despre cum Tesla (“you know Tesla, right?”) a ieftinit mașinile și acțiunile lor au crescut cu 5%. “Asta este o creștere mare, de 5%, nu ați zice? Este un moment foarte bun de investit”. N-aș zice asta, nu, dacă pornim cu o minciună.

Aveam laptopul în față și cont la eToro, așa că am verificat imediat ca să confirm că țin bine minte ce s-a întâmplat de fapt. Tesla a scăzut în ultima lună de la un all-time-high de 296 usd la 249 usd în prezent. Este o scădere de aproximativ 10% sau, dacă vreți musai să calculăm față de acum 30 de zile, de vreo 7,5%. Mai important, tendința generală este una de scădere.

Tesla a anunțat într-adevăr o ieftinire a mașinilor sale, dar a făcut asta acum câteva luni. De asta au și crescut acțiunile lor din aprilie până prin iunie, de la 160 usd la vreo 260 usd. Nu-i rău, dar pentru cine a investit atunci.

Probabil că Tesla va crește în anii următori pe măsură ce scot pe piață Cybertruck, lansează Model 3 refresh, vând Full Self Driving-ul și către alte companii și Musk se ține departe de lupte în cuști — dar nu fix în acest moment.

I-am zis respectivului să nu-mi vândă gogoși și am închis. Mai ciudat este că m-a sunat de pe un număr de România, 031.630.0863. Nu uitați că orice dialer de telefon are și opțiunea de block number, dacă vă deranjează spam-ul. De asemenea, poate merită să le spuneți și părinților sau altora care nu au graficele în față să se ferească de astfel de apeluri.

    18 comentarii

  1. Mdeah, aceleași probleme din US au ajuns și în Europa.
    In IE și UK e sport național din păcate. Foarte mișto e când oamenii din India/Pakistan care lucrează pe aici fac mișto de acentul ălora de sună.
    Ce e frustrat e că problema e ușor de rezolvat: number spoofing e chiar simplu de rezolvat. Dar operatorii nu sunt forțați să facă asta și nu au nici un interes să o facă pe gratis.
    Cealaltă variantă tehnică e chiar să cumperi numerele alea. Și atunci ar știi toată lumea cine se ocupă de așa ceva.

    Partea nasoalā e că au devenit extrem de buni și eu deseori greu să distingă un random Joe dacă e ceva real sau nu. E chiar interesant la ce nivel de demență au ajuns băncile când te contactează pentru o fraudă reală.

      (Citează)

  2. Pai ai oprit apelul exact cand il prindeai cu minciuna. Trebuia sa intri in joc, sa vezi unde duce, ce vor. Sigur iesea un articol mai interesant ca cel actual

      (Citează)

    • Era timp pierdut. Eu nu mă bucur că-l prind cu minciuna pe unul care citește un text pe care-l are în față. Nu mă aștept oricum să se priceapă cât de cât la bursă.

        (Citează)

  3. M-a sunat si pe mine fix ieri. Cica as fi vorbit in trecut cu colegui ei, de acolo are numarul. Am lasat-o sa zica 5-6 vorbe si la prima intrebare i-am inchis telefonul. :D

      (Citează)

  4. Eu nu răspund dacă numărul care sună nu îl am în agendă și dacă nu insistă.
    Old school.

      (Citează)

    • Pai și cu curierii cum faci? Ca uneori nu insistă

        (Citează)

    • Nu are copii.

        (Citează)

    • Eu am copil mic si tocmai de aia tot ce comand comand prin easybox sau alt tip de livrare care nu implica sa fiu sunata de un curier. Pana si ikea am comandat la un punct de livrare DPD. Ma duc eu cu bebelușul sa ridic comanda cand avem timp. Ultima oară când am comandat prin curier, avea bebelușul 2 luni și mi se deconectase telefonul de la bratara, telefonul era pe silent, cum mereu este, iar curierul m-a întrebat unde imi țin telefonul.

        (Citează)

    • Ela: Pana si ikea am comandat la un punct de livrare DPD

      A început IKEA să le ambaleze foarte bine dacă încap în easybox-uri :P

        (Citează)

    • Nu mai comandati si voi chiar zilnic…

        (Citează)

    • Evident că nu am treabă cu curierii.
      Copiii sunt mari ;)

        (Citează)

  5. Pe mine m-au sunat anul trecut si au incercat sa ma convinga sa investesc in Google, pt ca era perioada stock split-ului. I-am spus ca deja colaborez cu doi brokeri si nu am nevoie de ei dar tot insistau sa ma tina de vorba.

    Am inceput sa ii intreb chestii tehnice de genul care-i diferenta dintre actiunile lui Google class A vs class C, ce PE ratio are etc. Am inchis cu un “daca nu stiti sa-mi raspundeti la intrebari din astea, atunci ce incredere pot avea in voi?”
    Le-am spus sa nu mai ma sune si i-am blocat. M-au sunat de mai multe ori timp de 1-2 saptamani dar se ducea automat in block.

      (Citează)

  6. Asta nu e spam. Este cold calling.
    Nici macar nu stim daca e tentativa de frauda sau nu.

    Si da, era mai interesant daca mergeai mai departe, poate aflai cine e in spatele acestor apeluri. Eu primeam din astea inainte de pandemie – vorbitori de romana care sunau de pe numere aparent romanesti.

      (Citează)

  7. Da, parca si vad cum il suna pe taica-miu:
    – Alo?
    -Alo, da, cu cine vorbesc?
    -Stiti Tesla, nu?
    -Da, cu cine vorbesc?
    – Nu v-ar interesa o..
    -Nu ma intereseaza ma, am deja 2, una in magazie si mai e una prin pod!!!
    …………………

      (Citează)

  8. Matilda:
    Pai cred ca e spam pentru ca nu le-ai dat nr niciodată pentru a fi folosit în acest scop. Gdpr.

    La vdf apare clar msg : esti de acord sa primesti de la vdf si partenerii …
    La banca idem( optiuni marketing) La di magazine online idem.

    Deci de cate ori ti-ai dat acordul sa-ti fie folosite datele GDPR ?

    Asta-i nimic. Sa vezi cand iti spune la tel ( un necunoscut) nume, prenume, adresa..

    Au facut unii inchisoare (degeaba ) pt ca li s-au furat datele. Alti ghinionisti sunt buni de plata zeci si sute de mii euro.

    Dar parerea generala e : nu avem nimic de ascuns deci dam voie tuturor.

      (Citează)

  9. Eu am inceput sa inchid ca un badaran. Pierdeam prea mult timp sa fiu politicos.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus