un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Luna august ar putea fi cea mai bună a anului pentru gaming

3 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Luna august are cele mai multe lansări de jocuri mult-așteptate din acest an. Am făcut mai jos o listă. Va fi o lună wow.

Știți cum cei ce lansează filme în cinematografe au grijă să nu se nimerească prea multe titluri bune în aceeași perioadă, că oamenii nu se duc să le vadă pe toate? Nu pot să înțeleg cum la jocuri se pot lansa 5-6 titluri foarte așteptate în aceeași lună, mai ales că prețul unuia este mult mai mare decât al unui bilet de cinema. Pur și simplu nu au cum să câștige toate această cursă.

Înainte de jocurile care se lansează efectiv în august, vreau să zic că acum câteva zile s-a lansat varianta de PC pentru Ratchet & Clank: Rift Apart, un joc de top pentru PlayStation 5. L-am jucat acolo, am scris despre el, seamănă cu un desen animat Pixar în talentul de a crea și anima personaje. Este un action-adventure bun pentru toate vârstele, iar acum și pe Steam.

Anyway… luna august. Se lansează multe jocuri acum, iar mai jos le-am pus doar pe cele pe care le-aș juca eu (și sper să o și fac) sau care mi se par interesante.

Baldur’s Gate 3 – pe 3 august pentru PC, în septembrie pe PS5

Steam. Astăzi. Este un moment semnificativ. Baldur’s Gate 1 și 2 au fost RPG-uri extraordinare, foarte complexe, foarte lăudate. Aveam colegi în facultate care erau obsedați ce aceste jocuri, le știau toate trucurile și secretele și șmecheriile.

De ce moment semnificativ? Pentru că primele două jocuri au apărut în 1998 și 2000. Partea a treia acum arată că poate revine moda RPG-urile complexe. Review-urile sunt bune (“overwhelmingly positive” pe Steam), cei care l-au jucat au spus că este un adevărat D&D și un RPG în care poți face orice vrei tu.

Atlas Fallen – pe 10 august pentru PC, PS5, Xbox X/S

Steam, PS Store. Un alt joc pe care-l urmăresc de mult. Are loc într-o lume ce combină fantasy-ul cu un pic de tehnologie, o lume deșertică plină de creaturi de mari dimensiuni, magie, lupte spectaculoase.

Este un action RPG în care pare că poți controla chiar nisipul pentru a face arme spectaculoase. Nu știu detalii despre poveste, iar producătorii spun ca nu este un joc gen Soulslike, ci ceva mai… normal.

Hammerwatch 2 – pe 15 august pentru PC și PS4/PS5

Steam. Jocul este un RPG top-down cu grafică similară cu ce exista acum 20 de ani, dacă nu mai mult. Pare însă fun. Pare genul de joc făcut de un studio indie și care poate fi reușit și distractiv.

Shadow Gambit: The Cursed Crew – pe 17 august pentru PC și PS5

Steam, PS Store. Este un joc de care nu cred că au auzit mulți și nici măcar nu are cerințe mari de sistem, vrea GTX 1660 si procesor de acum 6 ani.

Ca joc, este un stealth strategy game cu pirați, dar pirați mai cu magie, undead characters, comori, din astea. Este genul de strategie stil XCOM, unde controlezi un grup mic de personaje cu diverse abilități prin nivel. Din felul în care dușmanii au câmpul vizual arătat în joc, mie îmi aduce aminte și de o serie mult mai veche numită Commandos: Behind Enemy Lines. Chiar vreau să-l joc.

Madden NFL 24 – pe 18 august pentru PC și PS4/PS5

Steam. PS Store. Nu știu câți fani are NFL-ul la noi și câți joacă și seria oficială de jocuri cu fotbal american, dar Madden NFL, ca și FIFA și NBA, este în fiecare an un titlu emblematic pentru industrie.

Immortals of Aveum – pe 22 august pentru PC, PS5

Steam, PS Store. Jocul este practic un shooter, dar unde nu ai arme clasice, ci diverse tipuri de magie cu care tragi în inamici. Asta ar trebui să ducă la tot felul de combo-uri puternice, iar trailerele sunt spectaculoase și pline de efecte speciale.

Joci rolul lui Jak, un soldat care are de descoperit mistere și salvat lumea cuprinsă de război.

Nu pot decât să sper că va fi bun și nu un alt Forsaken. Genul acesta de jocuri pot arăta bine în trailer, apoi în realitate devine monotone, folosești o singură magie și poate inamicii sunt proști rău. Rămâne de văzut.

Blasphemous 2 – pe 24 august pentru PC, PS5

Steam, PS Store. Blasphemous 2 este un plaform practic 2D, un joc de acțiune tip hack and slash ca pe vremuri. Promite lupte mișto, acțiune bună, o poveste interesantă. Ar trebui să ruleze pe orice sistem. Costă pe măsură, 27 euro sau 130 de lei pe PS.

Armored Core 6: Fires of Rubicon – pe 25 august pentru PC, PS4/PS5

Steam, PS Store. Cred că-l voi cumpăra și eu de la început pentru că jocul îmbină două elemente care-mi plac foarte mult: battlemechs, eu fiind #fandemic al seriei Mechwarrior, și o lume SF spectaculoasă. N-am jucat niciunul din serie până acum, nici nu știam de ea, dar îmi place ce văd acum.

Jocul este doar cu roboți. Este făcut de FromSoftware, care m-a impresionat cu Elden Ring anul trecut, și jocul poate părea asemănător, dar este doar cu roboți. Tu ai unul și îl configurezi cum vrei înainte de misiunea, apoi urmează un șir lung de lupte cu inamici de toate dimensiunile, unde contează skillurile tale de a folosi armele din dotare, de a face dodge și de a profita de teren.

Sea of Stars – pe 29 august pentru PC, Switch, PS4/PS5, Xbox X/S

Steam. Încă un joc cu grafică retro, îmi aduce aminte de Final Fantasy-urile de pe la începutul seriei. Chiar seamănă cu un Final Fantasy, fiind un RPG cu magie, poveste legată de salvat lumea șamd. Cum am spus și la altele mai sus, s-ar putea dovedi unul dintre acele jocuri dezvoltate de o echipă mică, fără buget de nivel AAA (sau AA), dar care este distractiv și plăcut.

În caz că nu era clar, Baldur’s Gate 3, Atlas Fallen, Immortals of Aveum, Armored Core 6 și poate și Madden NFL sunt printre cele mai așteptate jocuri ale anului, urmărite de fani încă de când au fost anunțate acum câțiva ani. Să sperăm că ies bine. Dacă 50% dintre ele ies bine, luna aceasta rămâne cea de top a anului 2023.

Apoi vine septembrie. Pe 6 septembrie se lansează Starfield, iar varianta Premium beneficiază de early access începând cu 1 septembrie.

    6 comentarii

  1. Broforce bro, unde e Broforce…

      (Citează)

  2. Pentru BG3 mai ca as fi tentat sa imi repar PC-ul, pentru ca nu se stie ce soarta misterioasa l-a lovit de a decis sa nu mai porneasca de nici un fel dupa ce ani de zile a pornit zilnic fara nici o problema.

      (Citează)

  3. “Nu pot să înțeleg cum la jocuri se pot lansa 5-6 titluri foarte așteptate în aceeași lună, mai ales că prețul unuia este mult mai mare decât al unui bilet de cinema.”
    = S-ar putea ca logica să fie similară cu “Dacă în Centrul Vechi din București sunt multe localuri, acolo e un bun loc să deschidem unul nou”.
    Pare paradoxal, dar cel mai bun loc în care să deschizi o farmacie s-ar putea să fie lângă o altă farmacie.

      (Citează)

  4. Shadow Gambit e fix in stilul Commandos/Desperados, adica real time tactics. Sigur va fi bun, studioul exceleaza in genul asta. XCOM e turn based, nu prea are legatura.

      (Citează)

  5. n-am rezistat si am luat bg3. Sper sa mearga bine pe mac. Revin cu un comentariu, momentan se tot descarca:(

      (Citează)

  6. update: o sa revin cu comentariul in septembrie candva ca varianta de mac atunci se lanseaza. pana atunci ma pot juca cu varianta din early access care e relativ ok

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus