un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ratchet & Clank: Rift Apart este exemplul perfect de joc de consolă

13 Aug 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Ratchet & Clank: Rift Apart este cel mai bun exemplu de joc care se potrivește perfect pe o consolă. PlayStation mi-a trimis o copie și am jucat vreo 60% din el până acum. În toți anii mei de PS3, PS4 și acum PS5 n-am întâlnit un joc mai mișto exact pentru sistemul de consolă, adică acela cu mici combo-uri de comenzi din gamepad, lumi și personaje plăcute vizual, o poveste relaxantă și acțiune care crește exact în ritmul necesar pentru entertainment.

It’s that good. Și apropo, include subtitrare și în limba română, dacă este nevoie de ea, ceea ce va face mulți copii sau adulți nevorbitori de engleză să se poată bucura de joc.

Vizual l-aș putea asemăna cu ce se vede prin noile filme Star Wars. Spre deosebire de anterioarele Ratchet & Clank, acțiunea se desfășoară acum în spații mult mai largi. Cele SF au acel aer din Star Wars, cum sunt scenele din Coruscant, cu tot felul de tehnologii, nave de toate felurile, rase foarte diferite și multe culori vii. Cei de la Insomniac Games au reușit să le facă foarte plăcute vizual și cumva… fericite, adică fără momente dark sau tragedii, inclusiv în acele zone aflate în diverse conflicte.

Jocul este entertaining în adevăratul sens al cuvântului, pleci mai binedispus când îi dai Exit după o perioadă, dar asta nu înseamnă că ar fi pentru copii. Poate că paleta de culori induce această idee, însă totul este plăcut și pentru adulți, în sensul acela în care și desenele animate celebre și bine făcute sunt urmărite și de adulți.

Crește numărul personajelor. Ratchet și Clank, care erau perechea tradițională din jocul anterior, se găsesc acum separați în diverse lumi paralele de un accident. Clank întâlnește un alt lombax, pe Rivet, care este tot mecanic. Ratchet întâlnește un alt robot, Kit. Majoritatea acțiunii se întâmplă deci în paralel (și în lumi paralele) pentru că unele “planete” sunt vizitate de Rivet & Clank și altele de Ratchet & Kit în încercarea lor de a remara Dimensionator-ul și de a-l înfrânge din nou pe Nefarious.

Repet, senzația principală pentru mine a fost de Star Wars. O lume este stil Coruscant, aglomerată, SF ca aspect. Alta este deșertică, dar cu construcții plutitoare; în altă parte găsești o planetă distrusă, cu gravitație joasă, dar din când în când treci într-o lume paralelă în care încă este întreagă. Toate sunt populate de diverse rase amuzante ca aspect și voce, ai la dispoziție vreo 7 arme diferite pe care le poți și upgrada și, ca în majoritatea jocurile tip adventure/platform, apare din când în când și câte un boss ce trebuie bătut. Animațiile și vocile te pot face să crezi că urmărești un desen animat făcut de Pixar cu buget mare.

Îți mai schimbi costumul, sunt diverse răsturnări de situație în poveste, periodic primești și câte un nou tool ce te ajută să prinzi viteză mai mare sau să sari mai mult. Mai sunt și niște mini-games din care poți obține câte un bonus. Mi-a plăcut unul stil Lemmings (sper că unii vă aduceți aminte acel joc legendar de PC din anii 90), în care trebuie să ghidezi hoarde de maimuțoi pe traiectoria corectă spre finalul nivelului.

Grafica este bună, după cum vă spuneam. 4K cu HDR pe televizorul meu, gameplay foarte fluent. Apropo de gameplay și entertainment, am apreciat foarte mult faptul că există nevoia de a face mici combo-uri pentru lupte mai speciale sau pentru a naviga prin nivel (clasicele “apasă X la momentul potrivit pentru a te agăța de ceva”), dar în nici un caz nu ți se cere să fii expert în butonarea controllerului sau să faci niște combinații atât de ample încât să devină stresante. De asta mi-a plăcut și jocul, este o poveste bună, plăcută vizual, care te solicită exact cât trebuie pentru a te relaxa, fără să se ducă în frustrare (sau poate se duce pe dificultatea maximă, nu știu asta).

Probabil n-ar trebui să mă mire asta. Dezvoltatorii, Insomniac Games, au făcut și Spider-Man și apoi Miles Morales, jocuri foarte echilibrate, și deci au mâna făcută în game design.

Per total, Ratchet & Clank: Rift Apart chiar este un joc bun pentru orice vârstă și unul din titlurile mari de PS5 în acest an. Pachetul de PS5 cu acest joc inclus pare dintr-o dată o afacere tot mai bună. Am scris de multe ori aici pe blog când a fost în stoc la Altex, altădată am pus pe Facebook când a fost la Flanco. Jocul poate fi luat și separat, direct digital de pe magazinul PlayStation sau din eMAG, Altex, Media Galaxy și Flanco.

    9 comentarii

  1. Am avut norocul să prind PS5 cu Ratchet and Clank la bundle prin iunie. M-am apucat de The Last of Us 2 și l-am terminat. Jocul a fost superb din toate punctele de vedere. Acum joc Marvel’s Spider-Man Remastered și din când în când GTA 5 Online și 3On3. Nu știu cum să facem să schimbăm niște ID-uri de PSN 😁

      (Citează)

  2. L-a trimis PlayStation? Cum au reușit?

      (Citează)

  3. O fi bun, dar 400 de lei, noul prețul standard pentru un joc de PS5, cam ustura.

      (Citează)

  4. EU am avut PS4 si am renuntat la el pentru ca nu vedeam subtitrarile pe un 120 cm de la 4 metri. Plus ca nu m-am obisnuit cu controller-ul la shootere. E drept, eram genul mouse si tastatura. Tot asa mici is fonturile?

      (Citează)

  5. ipo:
    EU am avut PS4 si am renuntat la el pentru ca nu vedeam subtitrarile pe un 120 cm de la 4 metri. Plus ca nu m-am obisnuit cu controller-ul la shootere. E drept, eram genul mouse si tastatura. Tot asa mici is fonturile?

    Le poți modifica

      (Citează)

  6. Claudiu:
    De asta contul PSN il faci pe regiune US, cum am mai zis si alta data si nu m-a inteles nimeni, unde e 70$ full price. Adica 291 lei la cursul de azi.
    https://store.playstation.com/en-us/product/UP9000-PPSA01473_00-RATCHETCLANKRIFT/

    De obicei sunt si reduceri mai mari decat in celelalte regiuni.

    Iti trebuie VPN ca sa poti face contul pe US ?

      (Citează)

    • Nu, iti trebuie doar o adresa valabila din US si va trebui sa cumperi carduri prepay cu care sa alimentezi contul pt. ca nu accepta plata direct cu carduri din RO. Gasesti usor carduri in multe magazine pe net, inclusiv amazon. Ocazional gasesti carduri chiar sub pretul scris pe ele si poti sa cumperi un card de $50 cu $48.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus