un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 13 august 2023

13 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Despre Untold, aglomerație și un incendiu care putea deveni o tragedie. Un articol mult prea lung, dar care ridică niște semne de întrebare. S-a trecut foarte repede în presă peste un incendiu izbucnit la Untold. Autoritățile par mai concentrate pe a amenda muzicieni care înjură prea tare decât pe a răspunde dacă și-au făcut treaba în ce privește verificarea numărului de oameni admiși pe stadion și ieșirile de siguranță. Nu de alta, dar există precedente despre cum nu și-au făcut-o.

S-au împlinit 78 de ani de la lansarea bombei nucleare asupra Hiroshima. Pun din nou un link la articolul extraordinar pe care le-am citit despre asta, povestea a 6 supraviețuitori ai Hiroshimei, un text scris imediat după război și republicat recent. Excelent material! L-am recitit acum. Impresionant ca prima oară.

Cum fac the biggest coffee nerds espresso. Omul din clip chiar folosește toate trucurile și tot felul de accesorii foarte scumpe, inclusiv o pâlnie magnetică.

Wegovy, un medicament de obezitate, reduce și riscul de boli cardiace. Acțiunile companiei au crescut serios după acest studio.

Incendiu semnificativ în Hawaii, in insula Maui. Sâmbătă erau deja 67 de persoane decedate, peste 1700 de case distruse de flăcări, peste 1000 de persoane încă dispărute și pagube de miliarde de dolari.

În 2019, trei prieteni au investit 3000 de dolari într-o companie de vândut tricouri. Anul acesta vor vinde de 250 de milioane de dolari.

Fotografii extraordinare cu animale și natură. Vreau totuși să știu unde este fotografiat acel păianjen și să nu merg niciodată acolo.

Arhitectură modernă adaptată căldurii de acum.

20 de restaurante bune în New York. Pentru newyorkezul din tine, desigur.

Tiesto a avut un set excelent la Tomorrowland. Ascultați-l pe fundal:

5 semne ca ai putea avea nevoie de mai mulți electroliți în corp. Acum nu știu ce să zic, semnele alea spun că ar trebui să întrebi și un doctor.

Watermelon popsicle. De făcut cândva pentru Alice. Vreau să mănânc supă din aceasta. Street food premiat și în Singapore. Tort din clătite.

O femeie a fost atacată simultan de un șoim și de un șarpe. Eu m-aș duce pe la biserică.

Despre distileriile de whiskey din statul New York.

Vinzi ceasuri multicolore Swatch? Ai putea fi închis 3 ani în Malaezia. Ceasurile cu culori “gay” sunt interzise, iar autoritățile au și confiscat ceasuri din magazine.

Cum să faci mâncare sănătoasă pentru câteva zile:

Rusia a lansat o sondă către Lună. Va aseleniza peste câteva zile.

Detalii despre BTM-3, un vehicul militar care sapă tranșee. Și cică sapă 700 de metri pe oră!

Suits a rulat 3 miliarde de minute pe Netflix, dar scenariștii au primit în total 3000 de dolari pentru asta. De asta fac grevă.

    20 comentarii

  1. Wow sinistru ce se intampla cu Untold.
    Ca a fost supraaglomerat la IG este una, dar faptul ca exista o omerta in media in legatura cu asta este la fel de grav. Faptul ca se foloseste spatiul public abuziv pt festival nu stiam. Etc etc

    F bun articolul, pana acum eram asa si asa cu festivalul asta, acum sunt 100% impotriva.

    Este o mizerie tipic romaneasca in care unii fac bani cu sustinerea statului si isi mai si bat joc de cetateni.

      (Citează)

    • Sunt absolut convins ca Boc nu a luat o roaba de bani spaga pt festivalul asta.

        (Citează)

    • Pai prima oara cind a fost facut Untold a fost făcut pe datorie cu bani de la stat, ca Kereji āla era un rupt in cur, dupa aceea a facut bani de “invirtit”…

        (Citează)

    • Important e că Untold nu plătește bufetieră cu un salariu de profesor, cum am auzit că e dezmăț la ministerul finanțelor

        (Citează)

  2. Frumos cand apare negru pe alb de ce festivalurile sunt niste gunoaie care trebuie interzise.

      (Citează)

    • Alo, cum să le interzică?
      Și noi, poliția, cum mai luăm 75% spor pentru lucru sâmbăta, duminica și sărbătorile legale la Cluj, Mamaia și alte localități însetate de festivaluri?

        (Citează)

    • Și detașări cu cazare moca pentru toată familia…

        (Citează)

    • E bine ca incepe lumea sa se mai trezeasca si sa contrazica naratiunea oficiala, care oricum era cusuta cu ata alba, si se mai revolta impotriva jegosismelor, jupuitului si batailor de joc care sunt practica si regula la festivaluri.

      Dupa ce ING a fost f* in gura repetat pentru ca ridica in slavi plata cu bratarile s-au prins si ei ca este de absolut porc cum au intors-o ca la Ploiesti la festival, dupa ce ieri promovau solutiile mobile, contactless si POS-ul pe telefonul mobil.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Frumos cand apare negru pe alb de ce festivalurile sunt niste gunoaie care trebuie interzise.

      Pari foarte pornit pe festivaluri, deși nu mergi. Ți s-ar îmbunătăți viața dacă s-ar interzice sau doar te-ai bucura că alții nu se mai distrează cum vor ei?

      Omenirea are nevoie de distracție, este o necesitate a creierului. Important este să ceri să ți se asigure siguranța în timp ce faci asta, în special în astfel de locuri. Altfel, să se interzică orice, statul în casă te ferește de pericole.

        (Citează)

    • Mergi la somn prietene, asta este o mentalitate periculoasa de bosorogeala comunista care incalca niste drepturile fundamentale , dar daca tot vrei liniste iti dau eu una,muta-te in munti si fa-te pustnic, nu te obliga nimeni sa mergi la event-uri, din ce pare esti fustrat ca altii se distreaza si tu nu ai pic de social skill.

        (Citează)

  3. Lumea care n-a fost la Untold rezonează la ce citește în funcție de prejudecățile pe care le are. E vorba că fiecare își validează părerea căutând un articol în care să scrie ce crede el. Dar mai bine vă duceți acolo ca să aveți o părere, chiar dacă subiectivă (că de aia e părere), măcar în cunoștință de cauză.

    Dar așa… să dăm dreptate unora și să-i înjurăm pe alții… nu știu la ce ajută.

    Cum ar fi să-ți spun eu acum că n-am putut să intru la Imagine Dragons de la început pentru că era aglomerat, dar era culoar liber pentru evacuare în dreptul fiecărei căi de acces?! O să ai încredere în ce-ți spun eu? Că am văzut cu ochii mei. Sau că incendiul ăla (care “putea cauza o tragedie ca la Colectiv” – ba nu, nu putea, că era în aer liber, nu într-un beci, și oamenii aveau zeci de căi de ieșire nu una îngustă ca la Colectiv) a fost un foc izolat care a fost stins imediat.

    Oricum, Untold e bun de înjurat Boc. Asta am văzut eu. Presa care îl critică mereu pe Boc nu putea rata ocazia să nu transforme, mediatic, Untold într-o castastrofă care scufundă Clujul.

    Eu cred că un astfel de festival nu poate avea loc fără ca unii oameni să fie deranjați. Comercianții s-au bucurat, clar. Și nu e vorba de unitățile din spațiul Untold, e voba de tot Clujul. Să-ți intre cel puțin 70.000 de turiști/zi care să cheltuie bani în orașul ăsta nu ai cum să nu te bucuri dacă trăiești din comerț și servicii. În mod evident, riveranii au fost deranjați de gălăgie și aglomerație. 4 zile.

      (Citează)

    • Nu zice nimeni că Untold ar fi fost exact ca la Colectiv. Dar un accident cu multe victime ar fi putut fi. Nu neapărat cu arși.. caută pe google “crush event”.

        (Citează)

    • da, motanes, caile de acces erau super libere, de aia ISU le-au dat amenda pentru blocarea cailor de acces

      “Numărul de persoane care au fost pe Arena Cluj a fost dublu față de cel aprobat de ISU Cluj, acesta fiind de 63.800 de persoane.

      ISU Cluj a sancționat organizatorii cu o amendă de 2.500 de lei pentru blocarea căilor de acces, suma fiind achitată în aceeași zi.”

      ma rog, cel mai probabil magarii de la ISU le-au dat amenda dupa ce au aparut articolele in presa, dar faptul ca le-au dat amenda inchide orice discutie despre “a fost sau n-a fost pericol” la concertul IG.

        (Citează)

    • motanes: Cum ar fi să-ți spun eu acum că n-am putut să intru la Imagine Dragons de la început pentru că era aglomerat, dar era culoar liber pentru evacuare în dreptul fiecărei căi de acces?! O să ai încredere în ce-ți spun eu?

      Eu am încredere în ce spui, la fel cum și articolul acela mi s-a părut doar varianta cuiva, nu musai adevărul absolut ascuns de alții.

      motanes: Sau că incendiul ăla (care “putea cauza o tragedie ca la Colectiv” – ba nu, nu putea, că era în aer liber, nu într-un beci, și oamenii aveau zeci de căi de ieșire nu una îngustă ca la Colectiv) a fost un foc izolat care a fost stins imediat.

      Asta nu se poate ști și sper să nu se afle niciodată în viitor. Când zicea lumea de tragedie nu se referă la arsuri și oameni carbonizati. Au fost multe festivaluri unde au murit mai mulți oameni din cauza aglomerației făcute la gurile de ieșire, chit că erau în aer liber.

      Să nu uităm că în Seul au murit 140 de oameni anul trecut… pe stradă. Nu în vreo ieșire prin tunel sau poartă, ca pe stadion, ci pe străduțe. Și mai vezi de fapt decese pe la multe festivaluri sau alte evenimente, caută festival stampede deaths și o să vezi că sunt mai multe pe deceniu. Acesta mi se pare cel mai mare pericol la un festival de stadion.

      https://fortune.com/2022/10/29/halloween-party-crowd-stampede-seoul-kills-140-people-dead/

        (Citează)

  4. O femeie a fost atacată simultan de un șoim și de un șarpe. Eu m-aș duce pe la biserică.

    😂😂😂am ras aahhahahaa corect

      (Citează)

  5. Eu am fost in public, in fata scenei. La Untold, seara de vineri.
    Stirile astea sunt bullshit.
    Da, au luat foc niste artificii sus pe scena inainte de concert. Le-au stins imediat. Focul era oricum la distanta de public si nimic nu a fost afectat. E doar o goana stupida dupa senzational morbid.

      (Citează)

  6. motanes:
    Lumea care n-a fost la Untold rezonează la ce citește în funcție de prejudecățile pe care le are. E vorba că fiecare își validează părerea căutând un articol în care să scrie ce crede el. Dar mai bine vă duceți acolo ca să aveți o părere, chiar dacă subiectivă (că de aia e părere), măcar în cunoștință de cauză.

    Dar așa… să dăm dreptate unora și să-i înjurăm pe alții… nu știu la ce ajută.

    Cum ar fi să-ți spun eu acum că n-am putut să intru la Imagine Dragons de la început pentru că era aglomerat, dar era culoar liber pentru evacuare în dreptul fiecărei căi de acces?! O să ai încredere în ce-ți spun eu? Că am văzut cu ochii mei. Sau că incendiul ăla (care “putea cauza o tragedie ca la Colectiv” – ba nu, nu putea, că era în aer liber, nu într-un beci, și oamenii aveau zeci de căi de ieșire nu una îngustă ca la Colectiv) a fost un foc izolat care a fost stins imediat.

    Oricum, Untold e bun de înjurat Boc. Asta am văzut eu. Presa care îl critică mereu pe Boc nu putea rata ocazia să nu transforme, mediatic, Untold într-o castastrofă care scufundă Clujul.

    Eu cred că un astfel de festival nu poate avea loc fără ca unii oameni să fie deranjați. Comercianții s-au bucurat, clar. Și nu e vorba de unitățile din spațiul Untold, e voba de tot Clujul. Să-ți intre cel puțin 70.000 de turiști/zi care să cheltuie bani în orașul ăsta nu ai cum să nu te bucuri dacă trăiești din comerț și servicii. În mod evident, riveranii au fost deranjați de gălăgie și aglomerație. 4 zile.

    Habar nu am dacă o fi sa nu pericol de incendii pe stadioane. Din ce știu acolo se moarte din cauza busculadelor că nu prea are ce sa ia foc. Gazonul nu arde foarte bine și scaunele de plastic se aprind relativ greu.

    Ce văd la fiecare ediție sunt sutele de mii de oameni pe care îi raportează de l-ar lăsa și pe Pristanda perplex cu steagurile lui. Adică nici măcar nu numără biletele vândute ci accesările (adică dacă unul a intrat în festival de dimineață, apoi a ieșit și a intrat din nou, îl numără de două ori) De parcă biletele ar fi transmisibile și majoritatea n-ar avea bilete pe mai multe zile.

    Din ăia 100 mii plătitori distincții, ce nu e număr mic, vreo 30 mii sunt din Cluj, deci nu tocmai turiști. Ei spun că “în oraș” rămân 70 milioane euro. Adică fiecare din ăia 100 mii cheltuie 700 euro în perioada festivalului. (Fără TVA)

    Raportările astea tip producția de grâu la hectar de dinainte de 90, mi se par aiurea.

      (Citează)

  7. Sa-i lase pe U Cluj sa joace pe stadionu ala, sa faca Untold pe camp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus