un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

AMD va construi procesoare cu arhitectura hibridă a lui Intel cu nuclee P și E

17 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Niște benchmark-uri leakuite pe net arată că AMD va adopta aceeași soluție ca și Intel pentru procesoarele viitoare: arhitectură hibridă, una în care procesorul are nuclee Performance și nuclee Efficiency.

Informațiile au apărut despre un AMD Ryzen din seria 8000, plănuită pentru 2024, și care este identificat de CPU-Z ca având 12 nuclee, din care 4 P și 8 E. O configurație deci 4+8 și 24 threaduri. Are un TDP de 45 W, cache de 1 MB pentru fiecare nucleu P și câte 1 MB pentru fiecare 4 nuclee E, este fabricat de TSMC în 4 nm.

S-ar părea că ideea adoptată deja de Intel pentru astfel de arhitectură hibridă este cea câștigătoare, măcar pentru anii următori. Telefoanele mobile deja folosesc ceva similar de mulți ani. Poate că acesta este viitorul computingului, cel puțin în următorii ani.

Sunt foarte curios însă ce va face AMD cu ideea lor de chiplets, pe care o implementau cu succes în procesoarele de top. Chiplets, adică o grupare de nuclee, iar un procesor includea 2 sau mai multe chiplets. O vreme s-a zis că acesta este viitorul computingului.

Ce-i drept, în ultimul trimestru Intel a câștigat cotă de piață, iar AMD a pierdut, dacă ne raportăm la ponderea lor în vânzări. Platforma AM5 este costisitoare cu memoria ei DDR5 și acesta poate fi un motiv. Sunt chiar curios și cum vor evolua lucrurile în perioada următoare.

Oricum, asistăm la un moment important în istoria ingineriei microprocesoarelor dacă ambele mari companii din domeniu fac trecerea la astfel de arhitecturi hibride. Poate cel mai important moment de la trecerea la procesoare multi-core, acum foarte mulți ani, sau măcar de la hyperthreading încoace.

 

    3 comentarii

  1. Eu tot nu inteleg galusca asta cu AM5 – DDR5 pret mare, placile de baza sunt scumpe, etc.
    DA, e mai scump comparand cu AM4, care inca e o platforma destul de capabila, dar mai scump ca Intel????

    Really??? Si-ar cumpara cineva ultimul racnet de Intel cu DDR4 ??? Ati comparat o placa de baza cu dotari similare pe AM5 vs. Intel si iasa ca e AM5 mai scump????

    Mai degraba problemele AM5 au fost legate de voltajele Asus care au ars procesoare X3D, “infectiile” din bios-ul Gigabyte …

      (Citează)

  2. Intel se pregătește sa elimine hyperthreading-ul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus