un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iată romanele SF și fantasy nominalizate la premiul Hugo 2023

7 Jul 2023  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Au fost anunțate nominalizările la premiile Hugo pentru 2023. Mă interesează, desigur, secțiunea de cel mai bun roman.

Înainte să vă spun lista de nominalizări, vreau să spun că în unii ani am citit toate romanele nominalizate. În majoritatea anilor, măcar patru dintre ele. Concluzia mea a fost că nu contează cine câștigă premiul într-un an, toate cărțile nominalizate fiind foarte bune și meritând atenția. Așadar, dacă sunteți în căutare de cărți SF sau fantasy bune, iată lista de acum:

  • The Daughter of Doctor Moreau by Silvia Moreno-Garcia (Del Rey)
  • The Kaiju Preservation Society by John Scalzi (Tor Books)
  • Legends & Lattes by Travis Baldree (Tor Books)
  • Nona the Ninth by Tamsyn Muir (Tordotcom)
  • Nettle & Bone by T. Kingfisher (Tor Books)
  • The Spare Man by Mary Robinette Kowal (Tor Books)

Prima nu pot să zic că mă interesează, descrierea ei spunând că este o reimaginare a romanului Insula Doctorului Moreau a lui H.G. Wells. Sunt sigur că este o carte bună, dar nu pe stilul care-mi place mie.

A lui Scalzi, însă, Kaiju Preservation Society, era deja pe lista mea de citit în viitor. Personajul principal se angajează la o organizație secretă care monitorizează monștri de mari dimensiuni dintr-o lume paralelă și bineînțeles că are diverse aventuri pe acolo. Scalzi are un talent special de a transpune în vremurile moderne, în glume și concepte moderne, astfel de teme “clasice”, să spunem. Abia aștept să o citesc.

Nona the Ninth este de asemenea pe lista mea. Este a treia carte dintr-o serie care a început cu Gideon the Ninth, care este unul dintre cele mai inedite și amuzante romane citite de mine (i-am dat și premiu în 2021). Necromanți într-un cosmos misterios, o insulă plină de mistere, reprezentanți ai mai multor case nobiliare care se adună acolo pentru a vedea care dintre ei devine următorul om de încredere al Împăratului. Magie, dar într-o lume SF. Și a continuat cu încă o carte bună, iar Nona este a treia din seria, a patra și cred că ultima urmând să apară acum în 2023.

Despre The Spare Man nu știu decât că este un roman stand-alone al lui Kowal. Autoarea a devenit celebră acum câțiva ani câștigând Hugo cu o carte numită The Calculating Stars, ceva cu astronauți care trebuie să salveze pământul. Am citit prima parte a seriei. Aș citi și The Spare Man, dacă a ajuns pe această listă.

Tesla Crane, a brilliant inventor and an heiress, is on her honeymoon on an interplanetary space liner, cruising between the Moon and Mars. She’s travelling incognito and is reveling in her anonymity. Then someone is murdered and the festering chowderheads who run security have the audacity to arrest her spouse.
Armed with banter, martinis and her small service dog, Tesla is determined to solve the crime so that the newlyweds can get back to canoodling and keep the real killer from striking again.

Sounds fun. Despre celelalte două nu știu nimic.

Mai există nominalizări și pentru cea mai bună serie de cărți. Acestea sunt:

  • Children of Time Series by Adrian Tchaikovsky (Pan Macmillan/Orbit)
  • The Founders Trilogy by Robert Jackson Bennett (Del Rey)
  • The Locked Tomb by Tamsyn Muir (Tordotcom)
  • October Daye by Seanan McGuire (DAW)
  • Rivers of London by Ben Aaronovich (Orion)
  • The Scholomance by Naomi Novik (Del Rey)

The Locked Tomb este cea cu Gideon the Ninth despre care vă spuneam mai sus. Children of Time și The Founders Trilogy sunt de asemenea foarte bune. De altfel, tot ce-a scris Robert Jackson Bennett este foarte bun, precum The City of Stairs.

sursa: Gizmodo.

    6 comentarii

  1. Ceva traduceri in romana? In engleza, desi o folosesc de multi ani, pur si simplu “nu intra”, parca nu are sens cititul de literatura sf or altceva 🙄

      (Citează)

    • Pentru mine e exact invers, nu mai intră nimic din sfera SF&F în română: nici jocuri, nici cărți, nici filme, nimic. Cu excepția autorilor SF români, prefer oricând engleza.

        (Citează)

    • Mai slăbuț cu traducerile. Nu doar ca sunt traduse cam prost, dar prinzi primul volum dintr-o serie, n-a mers vânzarea, nu îl mai traduc și pe al doilea. Nici nu ma mai obosesc sa le caut.

        (Citează)

  2. Multam.

      (Citează)

  3. Doar ce am prins ultimul exemplar din Kaiju Preservation Society pe Bookster.

      (Citează)

  4. Mai SF ca ce se întâmplă în romanica nu a mai scris și nu o sa mai scrie nimeni

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus