un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Este acesta cel mai bun telefon compact al anului? Review Asus Zenfone 10, flagship de 5,9 inci

21 Jul 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Noul Asus Zenfone 10 este un candidat puternic la titlul de cel mai bun telefon compact al anului. Este un flagship bun. Nu greșește la nici un capitol. Are concurență în piață, dar vă zic și despre asta.

Întâi, însă, Zenfone 10: un telefon cu ecran de 5,92 inci și rezoluție 1080 x 2400, cu ecran ce urcă la maxim 144 Hz acoperit cu Gorilla Glass 10. Chipsetul este un Snapdragon 8 Gen 2, cel mai rapid în acest moment, cu 8 sau 16 GB RAM și 128/256/512 GB de stocare internă foarte rapidă. Bateria este de 4.300 mAh, ține aproape două zile, se încarcă pe fir la 30 W și pe această generație Asus a pus și încărcare wireless. Android 13 și din păcate doar 2 ani de update-uri de OS, pe când pe gama flagship sunt acum uzual oferiți 3-4 ani de update.

Carcasa, apropo, are un plastic pe spate care asigură o priză foarte bună în mână. Este printre puținele telefoane pentru care nu aveți nevoie de husă, fiind mai plăcut de folosit fără, mai ales că este disponibil în culori plăcute. Carcasa are rating IP68, are difuzoare stereo, din păcate portul USB-C este doar unul 2.0, dar telefonul include și jack audio! Este probabil singurul flagship cu jack audio.

Pe spate sunt două camere. Cea principală are 50 Mpx f/1,9 și un sistem de stabilizare foarte bun ceva în interior, un fel de gimbal care funcționează excelent în fotografiere și mai ales filmare. Cealaltă cameră este una ultrawide de 13 Mpx f/2,2, iar pe față are o cameră de 32 megapixeli.

Este un telefon bun. Și, cum ecranul are 5,9 inci, candidează la titlul de cel mai bun flagship compact alături de Samsung S23, zic eu.

În cutie: încărcător USB-C, o husă subțire și dură.

Preț: 4.000 lei la PC Garage și la eMAG în varianta 8+256 GB.

Și am testat acest telefon multe zile, iar experiența a fost foarte plăcută. Mi-a plăcut carcasa, Zenfone 10 demonstrează că un telefon cu spate de plastic poate fi plăcut. Este disponibil și în culori vii, iar materialul în sine aderă foarte bine în mână.

Husa hard-shell inclusă în cutie mi s-a părut inutilă. Întâi pentru că nu protejează decât spatele de zgârieturi, apoi pentru că este mai alunecoasă decât materialul de pe spatele telefonului. Weird.

Pe de altă parte, au adăugat încărcare wireless, care lipsea pe Zenfone 9, au păstrat jack-ul audio pe telefon, iar difuzoarele externe sunt neașteptat de puternice pentru un telefon de dimensiuni mici, unde te aștepți la difuzoare mai slabe din lipsă de spațiu.

Ecranul este bun. Telefonul are un bezel un pic mai gros în partea de jos, dar nu deranjant. Culorile sunt bune, luminozitatea maximă urcă la 800 nits în mod high-brightness și 1100 nits în HDR, valori la care telefonul poate fi folosit fără probleme afară în soare.

Ca tehnologie, este un Super AMOLED, iar rezoluție de 1080p pe un ecran de 5,9 inci face totul să arate clar și precis. Refresh-ul maxim este de 144 Hz, dar acesta este mai mult un gimmick de marketing. Telefonul te anunță că va urca la 144 Hz doar în jocuri compatibile detectate de Game Genie (un overlay pentru jocuri), dar sunt puține jocuri compatibile cu așa un refresh.

Nu înțeleg exact insistența pe jocuri. Nu cred că gamerii își cumpără un telefon cu ecran mic. În aplicații și meniuri și jocuri uzuale, telefonul va urca la maxim 120 Hz, ceea ce oricum este suficient. Nu este un LTPO, așa că nu variază decât în trepte foarte mari, dar autonomia bateriei oricum s-a dovedit a fi foarte mare.

Trecând la performanță, am apreciat cât de rapid s-a dovedit a fi Zenfone 10. Are un Snapdragon 8 Gen 2 în interior. Varianta cu 16 GB testată de mine a ieșit în Geekbench mai bine decât ROG Phone 8 Ultimate, cu câteva puncte în plus. În testul 3DMark scoate de asemenea un scor foarte bun. Rezultatele obținute de mine sunt:

  • Geekbench 6: 2.010 pct single-core, 5.614 pct multi-core, 8962 pct grafică Vulkan.
  • 3DMark Wild Life Extreme: 3.710 pct.

Și într-un stress test, când telefonul a rulat de 20 de ori testul complex de grafică, rezultatul a fost excelent: performanța a scăzut la 68% din cea maximă. Este un rezultat foarte bun, asemănător cu Samsung S23 și luați în considerare că în acest an am întâlnit și flagship-uri care nu duceau testul la capăt din cauza supraîncălzirii, ci era oprit înainte de termen de sistemul de operare.

Autonomia este de asemenea foarte bună, peste o zi. Baterie de 4.300 mAh, chipset eficient energetic, un sistem de operare destul de curat – o combinație reușită pentru autonomie lungă.

Cele două camere foto, proeminent arătate pe spatele telefonului, fiecare cu bump-ul său, își fac în general destul de bine treaba. Camera principală are 50 Mpx f/1,9 și scoate în general fotografii reușite. Cele din timpul zilei vor satisface majoritatea oamenilor.

M-am uitat mai cu atenție la ele și am observat că telefonul are tendința de a face cerul mai albastru decât este în realitate, de a supraexpune un pic roșul și verdele, iar HDR-urile contre-jour au un halou mai pronunțat. Sunt defecte oarecum așteptate pentru că Asus nu a excelat niciodată la tuningul camerelor foto, dar nu deranjante. Personal sper ca unele update-uri de software din viitor să le corecteze.

Uneori nu îngheață imaginea când alte telefoane ar face asta:

Pe timpul nopții, fotografiile sunt clare și luminoase. Uneori telefonul pare că nu aplică vreun algoritm de reducere de zgomot sau de smoothing și se pierd anumite texturi sau detalii fine din imagine, dar în general rezultatele sunt bune.

Sistemul de stabilizare stil gimbal din interior este foarte performant. Fotografiile ies mai clare din acest motiv, în special noaptea. Filmarea este foarte stabilă, în special atunci când filmezi din mers sau din alergare ușoară. Dacă vă uitați la clipul meu de mai sus, la un moment dat compar stabilizarea cu propriul meu Samsung S23 Ultra și Zenfone 10 mi se pare un pic mai bun, ceea ce este de bine pentru că-l compar cu un telefon cu 50% mai scump și cu senzor mai mare.

Interfața de fotografiere este ciudat gândită. Butoanele de zoom 0,6x și 1x sunt unul lângă altul, dar cel de 2x este mai departe de ele? De ce nu putea fi tot acolo, ca să apeși rapid pe ce îți trebuie?

Dau note mari și software-ului de la bord. Telefonul te lasă să alegi între interfața Asus sau cea stock Android în anumite privințe, dar interfața Asus oricum este rapidă și bine organizată. Este foarte puțin bloatware, am găsit preinstalat doar Instagram și Facebook, plus diverse programe Google.

Mai mult, sunt tot felul de opțiuni deștepte disponibile în telefon. De exemplu, butonul on/off de pe lateral este și senzor de amprentă și funcționează foarte bine în acest scop, este rapid și precis. Este însă un buton mărișor și poți configura și un gest de swipe pe el. Poți de exemplu să tragi meniul de notificări în jos plimbând degetul de sus în jos pe acest buton lateral. Mai sunt multe alte comenzi ce pot fi alocate acestui gest, plus alte opțiuni avansate prin setări.

Așadar, per total telefonul iese bine pe toate planurile. Puteau fi îmbunătățite suplimentar câteva aspecte? Sigur că da, dar în acest an am văzut multe flagship-uri cu neajunsuri mult mai mari decât are Zenfone 10 la lansare. Eu cred că majoritatea utilizatorilor vor fi mulțumiți de telefon.

Problema sa este, mai degrabă, faptul că Samsung îi face o concurență acerbă. Samsung S23 (review) are ecran de 6,1 inci, deci poate ați crede că este mai mare, dar în realitate are aceeași lungime a carcasei (Samsung este chiar mai mic cu 0,2 mm oficial), iar ecranul de pe Samsung are bezel mai mic și deci diagonală utilă mai mare. Samsung S23 are și o cameră cu zoom optic 3x pe spate, are un brand mai puternic, are 4 ani de update-uri de Android față de doar 2 ani pe Asus Zenfone 10 și, în plus, poate fi găsit pe la 3.400 de lei acum, cu 600 de lei mai ieftin decât Zenfone 10.

Altfel spus, Asus Zenfone 10 este un compact foarte bun, un vârf de gamă în nișa sa de telefoane mici. Dacă ar fi și mai ieftin pe piață, probabil s-ar vinde în mult mai multe unități.

Preț: 4.000 lei la PC Garage și la eMAG în varianta 8+256 GB

    22 comentarii

  1. Toti au ajuns cu pretul in zona iphone si acum se mira ca Apple e in top la vanzari. Tineti-o tot asa!

      (Citează)

    • Andrei:
      Toti au ajuns cu pretul in zona iphone si acum se mira ca Apple e in top la vanzari. Tineti-o tot asa!

      Zi-mi ca esti mactard, fara sa imi zici ca ești mactard…

        (Citează)

    • E normal să fie mai mari prețurile pentru că au crescut calitatea. Și-au dat seama că mulți ar plăti mai mult pe un produs mai bun, așa că au ridicat standardele de calitate. Precizia și calitatea materialelor costă, iar lumea s-a cam săturat de porcării din plastic, cum erau telefoanele și laptopurile mai demult.

      Doar că nu e aceeași abordare, Apple vinde doar produse de calitate (nu perfecte, dar își impun niște standarde), în timp ce restul au rămas la volum.

        (Citează)

    • Nu e deloc mactard, are dreptate. apple are si costuri de software, dezvoltare si updates. Asus si ceilallti iau de la google stock si mai pun si ei 2 ani de updates plus ceva customizari. E o diferenta enorma, mai ales ca dezvoltarea soft e cea mai scumpa la momentul actual.

        (Citează)

    • Nu e doar softul. Materialele și finisajele sunt de multe ori mult mai scumpe la Apple, chiar și legătura de la display prin curbarea straturilor, care face posibil acel bezel mai mic. Pot face și restul lucrurile astea, dar prețul tot pe acolo o să ajungă.

      Dar da, și softul sigur aduce mult, că doar dezvoltă și mențin niște platforme.

        (Citează)

    • Pacat ca nu au o tehnologie sf sa scape si de notch. Tot nu as cumpara iphone, dar macar nu as da ochii peste cap cand ma uit la unul.

        (Citează)

  2. 5.92 inch ecran nu e relevant, ci dimensiunile efective ale telefonului.

      (Citează)

  3. Cât de bine arată telefonul ăsta, și ador faptul că e atât de mic! Din păcate, însă e… Asus. Doar doi ani de OS updates și alea cu mari întârzieri.

      (Citează)

  4. Andrei:
    Toti au ajuns cu pretul in zona iphone si acum se mira ca Apple e in top la vanzari. Tineti-o tot asa!

    Spot on! Eu mereu am avut mid-range-uri in zona de 1500 de lei, dar daca o sa am un moment de slabiciune si ma decid ca un telefon merita 4000+, imi iau iPhone fara sa mai stau la discutii.

      (Citează)

  5. gsmarena zice 2 ani de update-uri de OS plus inca 2 de securitate. Tot e putin fata de Samsung, dar macar nu trebuie sa arunci telefonul dupa 2 ani.

      (Citează)

  6. Cătălin Tănase

    21/07/2023 la 10:47 AM

    Mă bucur să văd opțiunea de limitare a încărcării bateriei la mai puțin de 100%. Sper să văd asta la tot mai mulți producători, inclusiv la Apple

      (Citează)

    • Și ce anume te oprește să vezi asta la Apple? Se numește optimized charging și e și pe laptopuri de ceva timp (1-2 ani?). Dispozitivele încearcă să-ți învețe programul, iar dacă lași telefonul la încărcat toată noaptea, de exemplu, se încarcă până la 80%, iar restul de 20% se încarcă înainte să te trezești – la telefon e mai ușor pentru OS să facă asta pentru că de obicei ai sleep, alarme, focus mode etc. Este (deși nu știu de când) și oprirea încărcării din cauza temperaturii – lași telefonul la încărcat, iar dacă se încălzește prea tare se oprește încărcarea până scade temperatura, apoi continuă automat.

      Apple a pus tot timpul accent pe managementul acumulatorilor, ăsta e unul dintre lucrurile care m-a atras la produsele lor. Pe laptop, în sleep mode, noaptea pe macOS pierd maxim 2-3%, pe Windows era minim 15%, cu aproximativ aceleași setări de power management.

        (Citează)

    • Eu la iphone 12, dacă îl pun la încărcat wireless noaptea, sunt 60% șanse să mă trezesc cu el mai descărcat decât l-am lăsat. Și am observat asta când l-am ținut la încărcat pe birou: după câteva minute se încălzește, se oprește încărcarea și gata.

      Asta cu încălzirea e de rahat. La plajă, dacă stau să citesc ceva, se încălzește și se taie lumina imediat, iar telefonul devine brusc inutilizabil. Evident, OP7Pro-ul pe care îl aveam înainte nu are problema asta.

      Iar limitările de automatizare și problemele shortcuts încep să mă irite rău de tot.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      21/07/2023 la 12:22 PM

      @dam167 La iPhone nu există funcția asta. Ce zici tu, acel Optimized Charging, doar întârzie momentul la care se face încărcarea până la 100%, nu îți oferă opțiunea de a nu trece NICIODATĂ de 80%
      De exemplu, nu poți limita nivelul de încărcare când folosești CarPlay la un drum mai lung cu mașina, sau atunci când nu încarci telefonul noaptea în mod recurent

      Eu îmi țin telefonul între 40% și 80%, foarte rar în afara acestor intervale. Sănătatea bateriei e la 99% după un an jumate

        (Citează)

    • Păi e de așteptat să nu implementeze Apple asta, pentru că pe majoritatea nu ne interesează astfel de setări. Pe lângă că 20% înseamnă mult (uneori jumate de zi de utilizare), nu doar asta înseamnă managementul bateriei.

      La mine e 96% sănătatea bateriei după 1 an jumate și, deși înțeleg că unii ar vrea să facă ca tine, pentru noi restul e prea scurtă viața ca să faci așa ceva. Ăsta e un motiv să folosești Windows, Linux, Android etc., că ai nivelul ăsta de setări.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      21/07/2023 la 1:22 PM

      “pentru noi restul e prea scurtă viața ca să faci așa ceva”

      Păi tocmai de aia ar trebui să implementeze și Apple :)

        (Citează)

  7. de ce in 2023 se mai fac telefoane cu bezel mai gros jos?? de ceee?

      (Citează)

  8. Cătălin Tănase:
    Mă bucur să văd opțiunea de limitare a încărcării bateriei la mai puțin de 100%. Sper să văd asta la tot mai mulți producători, inclusiv la Apple

    Samsung are functia asta de a linita incarcarea la 85% de cativa ani. Huawei are de cel outin 4 ani, aveam pe un p21 lite.

      (Citează)

  9. As vrea sa plec de pe ios dar cand vad unele printscreenuri din “flagship”-uri android imi iau reboot. In prima imagine bara aia de sus din browser, albastru de spital, 0 aliniere fata de camera sau iconite, praf. Si prin setari la fel, zici ca e android 2.3.
    In lumea android cred ca sunt 2-3 producatori care au personalizat sistemul ok, restul “las ca merge asa”. Dupa cand zici de iphone spune lumea ca se sta pentru “ecosistem”. Ala e un motiv, dar mie mi se pare ca detaliile astea mici fac diferenta in mare parte.

      (Citează)

  10. Este acesta cel mai bun telefon compact al anului?

    in curand:

    Nu o sa-ti vina sa crezi ce functie noua au pus pe noul Samsung, click aici! IREAL!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus