un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cafea și brunch excelent la Baristro, lângă parcul Carol

18 Jul 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

26 comentarii

Așa cum am zis în recentul State of nw, cea mai bună descoperire în domeniul cafenelelor cu brunch din ultima perioadă a fost Baristro, la intrarea în Parcul Carol.

Nouă ne-a plăcut localul din trei motive: cafeaua a fost foarte bună; mâncarea excelentă; este aproape de noi, în sensul că ajungem acolo în 15 minute de mers pe jos, ceea ce înseamnă că sigur îl vom revedea. De obicei astfel de localuri se găsesc de la Universitate spre nordul orașului.

Baristro se găsește la intersecția dintre străzile Candiano Popescu și Mărășești, la intrarea “de joi” în Parcul Carol, vizavi de Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida. Sunt mai multe localuri acolo la parterul unor blocuri noi, notabile fiind Bryo și B3ton RestoBar, iar acum și Baristro.

Cafeneaua în sine are o terasă cu vreo 6 mese afară, sub copertină, și mult mai mult loc în interior. Noi am stat la o masă cu patru scaune la geam. Înăutru mai sunt încă vreo 4 mese de câte 2 persoane, plus o masă mare stil bar, cu locuri pe ambele părți.

Design-ul este scandinav, cu mult lemn, lămpi minimaliste, reviste de design șamd. Seamănă cu Frudisiac și multe alte cafenele văzute la noi și în străinătate, domeniu în care acest tip de design interior a prins bine. Nu că ar fi ceva în neregulă cu asta, mie chiar îmi place mult.

Cafeaua a fost foarte bună. Am luat un cappuccino, că era după-amiază, și a fost intens, nu lăptos precum în multe alte cafenele. Chiar m-a mirat ce aromă puternică venită din cafea se simte în el, a fost excelent preparat. Nu știu ce cafea folosesc la Baristro; erau diverse pungi expuse în spatele barului, dar nu le cunoșteam. Și da, a venit și cu linguriță de amestecare.

Am băut și cocktailuri, că de fapt pentru asta venisem, doar că eu comand și cafea atunci când sunt într-o cafenea, indiferent de oră sau temperatură, că altfel mă deochi. Eu am luat un gin tonic cu Hendrick’s și a fost tare, nu s-a făcut rabat la alcool acolo.

Paharul meu a venit decorat cu lămâie și rozmarin și l-am băut cu plăcere. Hendrick’s este recomandat să fie servit cu o felie sau un băț de castravete în el, dar în general nu zic nimănui asta pentru că mă face să par foarte pretențios și să-și dea lumea ochii peste cap în loc să aprecieze cunoștințele mele despre gin 😎🍸

Matilda și-a luat ceva din meniul special de weekend, un cocktail cu Metaxa, prosecco, apă tonică, miere și rozmarin. Mie mi s-a părut cam băutură de vară fără o aromă clar definită, dar mergea bine pe căldura de atunci.

Alte cocktailuri nu au, din păcate. Doar gin tonic și în weekend acest Greek Spritz.

Apoi am mâncat și totul a fost excelent. Eu am luat ouă poșate cu bacon și fiecare ingredient a fost bun și de calitate și bine preparat și pus în farfurie.

Nu se vede bine în fotografia mea, dar acolo dedesubt se află o felie mare de pâine neagră, cu coaja destul de moale cât să nu deranjeze, unsă cu ceva, probabil o cremă de brânză. Ouăle au fost poșate perfect, gălbenușul foarte moale, albușul întărit integral. Găinile din care au ieșit respectivele ouă probabil au fost hrănite doar cu porumb pentru că rareori am văzut un gălbenuș de o culoare portocalie intensă ca în acest caz.

Am mai avut și un munticel de salată proaspătă, stropită exact cât trebuie cu niște dressing și semințe. Baconul a fost excelent. Chiar aș fi curios de care este. Era prăjit crocant și foarte bun la gust cum foarte rar am mâncat și, la fel, m-am întrebat din ce parte a animalului o fi și de la ce furnizor de are o aromă așa bună.

 

Matilda a luat o salată burratina cu căpșune. Burrata este o brânză italienească, arată ca o gogoașă mică, exteriorul este mozzarella solidă și interiorul este de obicei mai moale, mai lichid, format din stracciatella și smântână. Burratina… nu știu ce este, dar probabil același lucru, poate de dimensiuni și mai mici? O să întreb 100 de italieni cu prima ocazie. 🤌

Anyway, salată. O astfel de brânză în mijloc ca o bilă albă, și cu bucăți de căpșune pe lângă ea, totul pe un pat de rucola, baby spanac și alte verdețuri. Era praf de fistic pe deasupra, plus oțet balsamic și ulei de măsline.

A fost foarte bună. Burrata plus căpșune este o combinație clasică, iar niște legume proaspete pe lângă ele, plus fistic, n-au cum să nu meargă.

 

Am luat, tot din meniul de weekend, și un mousse de iaurt grecesc cu compot de piersici. Din lista de ingrediente, pare ca au amestecat iaurt grecesc cu frișcă și cu albuș bătut cu lapte pentru “mousse”, plus bucăți de piersici din compot și migdale pe deasupra. A fost foarte bun, Alice a mâncat cu poftă.

Prețurile sunt cele uzuale pentru cafenele cu brunch. Meniul de mâncare avea vreo 10 preparate în el și toate costau 39 sau 40 de lei. Un cocktail era tot 40 de lei. Espresso 9 lei, cappuccino 14 lei, diverse felii de chec sau tarte între 10-15 lei, cam ca în orice alt local de acest tip.

Baristro este pe str Candiano Popescu 2, vizavi de muzeul Dimitrie Leonida din Parcul Carol. Program L-V 8-19, S-D 9-19. Parcare găsiți în față, în special în weekend, iar parcul care începe de vizavi este frumos pentru o plimbare după aceea.

    26 comentarii

  1. Frumos tavanul, chiar o mana de vara nu au gasit pentru unitate de alimentatie publica?

      (Citează)

    • Si daca tot e unitate de alimenratie publica sa aiba si angajatii fish nets in cap si sa dea domnule cartele la tovarasi.

      Zi-mi ca nu ai mancat decat in bucatarie de bloc in ultimii 5 ani fara sa-mi zici ca ai mancat doar in bucatarie.

        (Citează)

    • My friend, tavanul asta pare finisat cu tencuiala decorativa. Se mai găsesc in comerț si placi decorative care le lipești. E greu sa îți dai seama din poze de diferențe. Oricum ar fi, arată foarte fain… Probabil s-au plătit bani grei unui designer pt a obține rezultatele astea, și apoi vine unul și zice unde e domnule ipsosul și varul 😂

        (Citează)

    • Tavanu ala e beton pur. Cum a iesit din turnare. Nu e nici o decorativa. In multe locuri am vazut moda asta, inclusiv in case private. Sa lase fie tavanu, fie un perete, fie un stalp asa netencuite.

        (Citează)

    • Am vazut in multe locuri moda asta cu pereti/tavan din beton netencuit. Doar ca nu mi se pare deloc primitor, iti da impresia de loc rece.
      Mai sunt si cateva influencerite care isi prezinta casele nou construite si au inclusiv in dormitoare stilul asta.

        (Citează)

    • Si mie mi se pare neinspirat. Arata mai bine dacă dadeau o lavabilă fără să fie nevoie să tencuiască. Ar fi dat impresia de perete sigilat, nu unul din care curg particule de beton.

        (Citează)

    • Beton pur… din care curg particule de beton – orice ar fi însemnând asta. Se numește design industrial, e plină Europa de așa ceva. Betonul e ca o piatră artificială, e peste tot tendința asta, păcat că sunt propietarii neinspirați să ofensze în halul ăsta cititori de bloguri.

        (Citează)

    • “e plină Europa de așa ceva” aste este apel autoritate? Nu este pe placul meu. Este ok să am preferințe diferite de cele ale designerului, raman cu parerea mea.

        (Citează)

    • Nu e nicio problemă, când o să îți deschizi tu un local nu o să te oblige nimeni să păstrezi un tavan din care “curg particule de beton” 🙄

        (Citează)

    • Copii, hai să ne liniștim. Betonul ăla e mișto și pun pariu pe cutia de bere din frigider că e dat cu un sealant (sigilant?) să nu vă cadă praf în sălățică.

        (Citează)

    • Nu am o problema cu tavanul fara lavabila, dar betonul putea fi turnat putin mai frumos.

        (Citează)

    • Dati un zoom pe poza 17: https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2023/07/baristro_17.jpg si se vede cat e de nesigilat betonul.
      Iar betonul e format din agregate legate prin acel ciment. Ciment care cedeaza in timp sub influienta factorilor e mediu.
      Dar cine sunt eu sa stric moda?
      Cea cu barurile/salile de concert cu o singura iesire a ramas in continuare, nu? Si cu afis ca nu are autorizatie de incendiu.

        (Citează)

  2. Sper ca pozele sunt facute cu un telefon mid-range din teste :-)

      (Citează)

    • toate pozele cu mancarea sunt out of focus, n-am inteles nimic din oule alea posetate, dar, hei, e o disputa despre tavanul imputit, o sa merg acolo miercuri dupa joi

        (Citează)

  3. Ce sunt acelea “oua poșate”? Credeam ca sunt citit, ca sunt umblat prin lume si restaurante dar cuvantul asta “poșat” l-am vazut prima data doar cu cateva luni in urma. Si de atunci tot apare obsesiv prin diverse articole.
    Altfel preturile sunt din acelasi univers romanesc. Traiesc cea mai mare parte a timpului intr-un oras mare din germania si efectiv nu pot baga la bibilica cum de aici, la venituri de 3-4 ori mai mari, preturile la restaurante sunt doar cu 20-50% mai mari decat in ro. Dau 3-4 eur pe o cafea de figuri bio&co, 1-2 eur pe un croissant, 8-9 eur pe mic dejun cu oua (nus daca sunt posate dar arata cam ca cele din poza).

      (Citează)

    • Eu nu-s asa citita si nici asa de iesita prin lume, dar de cel putin 15 ani stiu ca oua posate sunt ochiuri facute in apa. Stiu de la o ruda de 80 de ani care le face asa ca sunt mai sanatoase.

        (Citează)

    • Poate “poached eggs ” sună mai familiar pentru cineva umblat prin lume și presupus citit ;)

        (Citează)

    • Va multumesc domnule profesor doctor inginer, eu stiam ca varianta romaneasca directa a poached eggs e oua in buzunar. clar sunt ramas in urma. Cumva posatul asta vine din moldova? Ca atunci se explica tot, pe acolo nici nume nu au fost in stare sa-si gaseasca de vezi numai ailoanei, amariei, agheorghitei etc.

        (Citează)

    • Fierbi apa, cu cateva linguri de otet in ea, spargi oul intr-un polonic si cufunzi cu grija in apa. Apa nu trebuie sa fiarba puternic, ca altfel albusul se imprastie in toata apa. Bineinteles, galbenusul tb sa ramana moale.

        (Citează)

  4. Încearcă și o vizita la Erbario Coffee.
    https://maps.app.goo.gl/Bd3ZdwTLjSztjoCK6

      (Citează)

  5. Cafeaua era (ultima oară când am fost la Baristro) furnizata de Incognito Coffee Roasters – https://incognito-coffee.ro.

      (Citează)

  6. Am putea inventa un drinking game. Se ia orice articol de pe blog legat de localuri, se citește într-un ritm mai relaxat și la fiecare apariție a cuvântului excelent se da pe gat un shot. De ex aici apare de șapte ori, great success 😂

      (Citează)

  7. cineva:
    Dati un zoom pe poza 17: https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2023/07/baristro_17.jpg si se vede cat e de nesigilat betonul.
    Iar betonul e format din agregate legate prin acel ciment. Ciment care cedeaza in timp sub influienta factorilor e mediu.
    Dar cine sunt eu sa stric moda?
    Cea cu barurile/salile de concert cu o singura iesire a ramas in continuare, nu? Si cu afis ca nu are autorizatie de incendiu.

    Este un vechi obicei, prea puțin cunoscut: înainte de lansare, proprietarul se urcă pe scară și mușcă din grinda de beton. Ci cât reușești să muști mai tare, cu atât vei reuși să muștin din piață/concurență. Nu e nimic lăsat la întâmplare.

      (Citează)

  8. Acu’ eu sunt pro zone de genul, cu terase si tot. Mi se pare de exemplu ca asa cum e pe decebal e facut misto si ca centru vechi isi are rostul lui intr-un oras ca bucuresti.

    DAR legat de zona aia: sper sa intre la puscarie toti cei care au dat autorizatii sa se ocupe absolut tot trotuarul cu mesele alea fara a lasa propriu zisi loc de trecere nici macar daca treci “prin” terasele vietii.

      (Citează)

  9. Clarks: Este un vechi obicei, prea puțin cunoscut: înainte de lansare, proprietarul se urcă pe scară și mușcă din grinda de beton. Ci cât reușești să muști mai tare, cu atât vei reuși să muștin din piață/concurență. Nu e nimic lăsat la întâmplare.

    Patronul e un tip inalt, are cam 2 metri si vreo 60 de centimetri, acolo pe grinda a lovit cu capul dupa ce a baut trei cocktailuri din alea de vara, se poate spune ca avea capul mare, pff, ce rautaciosi sunteti. E design scandinav, calitate tip Ikea.

      (Citează)

  10. Add01:
    Cumva posatul asta vine din moldova? Ca atunci se explica tot, pe acolo nici nume nu au fost in stare sa-si gaseasca de vezi numai ailoanei, amariei, agheorghitei etc.

    Zi drept, ti-ai luat cateva peste cap de la moldoveni, cand ai vrut sa arati cat de citit si umbat esti tu :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus