un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Festivalul SAGA ar trebui să dea înapoi niște bani participanților

26 Jun 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

21 comentarii

I’m on a roll, al treilea articol despre bani astăzi :P

Înțeleg că la recent încheiatul festival SAGA nu doar Lil Nas X, marele headliner, nu s-a mai prezentat, anulând cu o zi înainte, ci și Wiz Khalifa. Altfel spus, din lineup-ul de mai jos, doi artiști mari nu s-au prezentat.

Oare de la ce nivel de probleme în sus ar trebui organizatorii să dea niște bani înapoi participanților? Că poate ai luat bilet fix pentru cei doi. Sau măcar a atârnat greu în decizia de achiziție.

Chiar vreau ca Bucureștiul să aibă un festival propriu de amploare care să crească și să pună orașul “pe harta” festivalurilor europene. SAGA, însă, pare bântuit de ghinion. Istoria festivalului arată cam așa:

  • prima ediție, în 2020, a fost anulată în pandemie.
  • ediția 2021 s-a desfășurat la Romaero, dar cu puțini participanți. Părea un start bun după pandemie.
  • ediția 2022 s-a desfășurat pe Arena Națională și a fost prima cât de cât normală. S-au plâns participanții de multe aspecte, dar părea de fapt startul real al festivalului SAGA și de aici te așteptai ca lucrurile să se îmbunătățească.
  • ediția 2023 s-a mutat din nou la Romaero și a avut doi headlineri care nu s-au prezentat. Nu că n-au vrut ei, că probabil n-ar fi refuzat banii, dar așa s-a nimerit. Participanții au aflat însă asta cu o zi înainte.

De asemenea, dacă mă uit pe lineup nu văd nume foarte mari. Pentru cât de mari sunt ALDA și Insomniac, organizatorii din spate, și ce artiști au sub contract, nu erau oricum nume foarte mari, cel puțin din perspectiva mea. Alan Walker și Robin Schulz, să zicem, plus Vintage Culture scris mai mic acolo, deși omul este un super DJ și primul în topul DJ Mag Top 100 la categoria house și numărul 11 în topul general.

Prin comparație, Untold are pe Martin Garrix, David Guetta, Armin van Buuren și Steve Aoki, adică numerele 1, 2, 5 și 7 mondial, plus Imagine Dragons. Alan Walker este numărul 17, Robin Schulz nu este în top.

Problema generală este că Untold, Electric Castle și altele par să progreseze de la an la an. Organizare mai bună, renume mai mare. Untold se extinde în Dubai, va fi primul mega-festival din Dubai, mi se pare o reușită extraordinară pentru organizatori români.

La SAGA, în schimb, inclusiv în acest an se plângeau participanții că nu a mers top-up-ul din aplicație, că s-a terminat apa la toalete și alte asemenea probleme.

Problema punctuală este că SAGA ar trebui să dea înapoi niște bani. Orice festival ar trebui să facă asta dacă un mare cântăreț nu se prezintă. Bănuiesc că nici ei nu l-au plătit pe Lil Nas X sau pe Wiz Khalifa, nu?

Singurul festival cunoscut din capitală pare să rămână Summer Well. Lângă capitală, ok, dar merge ceas în fiecare an și se văd și acolo îmbunătățiri mărunte de la o ediție la alta.

    21 comentarii

  1. Nu îmi place Wiz Khalifa mai degraba prefer pe Mia Khalifa. Niste prieteni din aviației au făcut doua nopți albe dar deh, asa e cand stai in cartiere bune.

      (Citează)

    • Asa si anul trecut cand concertul a avut loc pe stadion, jumatate dintre locuitorii din Bucuresti s-au lamentat ca au fost deranjati de zgomot si nu au putut dormi. Dar efectiv nu a existat nici o filmare, nimic, de unde sa reiasa ca in cartierele adiacente zgomotul a fost deranjant.
      Plus, eu stau relativ in apropierea stadionului (adica il vad fara probleme de la balcon) si nu am auzit apoape deloc muzica. Doar daca stateam afara si faceam liniste se auzea ceva.

      Asa ca povestile astea cu nopti albe sunt cam trase de par.

        (Citează)

    • Deci daca nu ai auzit tu asa e peste tot, nu? Gândește-te ca stadionul mai are niate tribune care “tin” zgomotul înăuntru pe cand la Romexpo e deschidere totala.

        (Citează)

    • Zgomotul avioanelor care decoleaza si aterizeaza de pe Baneasa depasseste zgomotul Saga. Cei ce locuiesc in zona sunt obisinuiti. Iar daca s-au dezobsinuit pentru ca nu a functionat Baneasa o vreme… o sa se reobisnuiasca.

        (Citează)

    • Hai, fii sincer, de la cate sute de KM de Bucuresti tastezi?
      Imi place cum isi dau cu parerea cei care stiu doar ca Baneasa e aeroport, si e in Bucuresti.
      Da, s-a auzit, super-deranjant in special Duminica seara. Nu se compara cu aterizarea si decolarea de pe Baneasa, una e un avion din 5 in 5 min al carui zgomot e mai scazut, creste si scade progresiv, si alta e o bubuiala continua.
      Aaa, si asta la 3 km de Baneasa, pe Sisesti.

      PS: jos palaria pentru Cluj, prefer zgomot 3 zile la un festival cu numele unor artisti pentru care chiar mi-as lua bilet, sau macar nu m-ar deranja daca i-as auzi de la distanta.

        (Citează)

    • @Coco, traim in epoca in care si daca traverseaza un iepure strada sunt vreo 3-4 camere publice sau telefoane care il filmeaza. Cum iti explici ca acum, la fel ca si anul trecut, nu exista nici o filmare cu zgomotul ala asurzitor de la festival?

        (Citează)

    • Asa-i cand te muti pe aeroport. La cat mai multe showuri aeriene, decolari/aterizari si concerte. Cat despre “Untold se extinde în Dubai, felicitari emil boc si grupului de la cluj care conduce toata tara.

        (Citează)

  2. Anu trecut au platit datoriile catre furnizori abia anul asta, si catre relatii. Banii mei merg pe faptul ca respectivii nu au incasat facturile, deci au anulat pe motiv de neplata.

      (Citează)

  3. Am fost si eu sambata, a fost o mizerie.

    M-am dus mai mult pentru prietena mea care dupa ce ne-am intors de acolo m-a mai si parasit (iar), deci a fost superb, nu mai merg in viata mea.

      (Citează)

  4. Problema principala nu a fost ca nu au venit baietii aia, ci ca au vandut bilete ca disperatii, mult peste capacitatea reala. Bine ca nu s-a intamplat ceva mai rau acolo, la asemenea multimii care se calcau in picioare.

      (Citează)

  5. Dar vai, cum, un festival care da tzeapa celor care au cumparat bilete… sunt socat!

      (Citează)

    • Nu e ca si cum shoubizu´ bastinas ar fi strain de fenomenul larg raspandit in societatea romaneasca a tzepei stil maradona!

      Festivaluri si concerte recomand doar afara, chiar si la vecinii rusounguri.
      La noi majoritatea sunt suse triste. Chiar si showurile artistilor mari sunt deseori degradate de calitatea execrabila a sunetului in locatii absolut improprii si de organizare in general.

        (Citează)

  6. – In ultimul moment au anuntat ca nu vine nici Sickick
    – Nu a mers top-up din aplicatie. Anul trecut a mers.
    – Iti poti lua banii ramasi pe bratara doar de la Romaero astazi si maine. Daca ai sub 10 lei ramasi pe bratara nu primesti nimic. Cat de legala e treaba asta?
    – In a 3-a zi nu ne-au mai lasat sa intram pe intrarea principala cu mai multe puncte de control (inteleg ca au facut asta inca din prima zi, dar mai spre miezul noptii) si ne-au trimis pe stradute prin noroaie catre o alta intrare cu mai putine puncte de control
    – foarte putine cosuri de gunoi
    – unele scene erau full si cei de la BGS nu mai lasau oamenii sa intre. Se luptau cu oamenii impingand garduri catre ei
    – control foarte minutios la intrare: iti scoteau husa la telefon, iti miroseau tigarile, bomboanele mentolate, verificau toate buzunarele de la portofele si genti. Mi-au bagat mana in buzunar si mi-au scos servetelul cu care tocmai imi suflasem mucii si l-a desfacut :))
    – In ciuda controalelor minutioase, in fiecare zi mirosea a iarba
    – La editiile anterioare erau f multi voluntari care te indrumau, te ajutau cu informatii. Acum abia vedeai cate unu la o ora
    – Scena Spark nu parea scena. Dj-ul era la acelasi nivel cu oamenii, nu iesea deloc in evidenta. Cand erau multi oameni nu-ti dadeai seama cine pune muzica.
    – de la mijlocul scenei principale catre spate se auzea muzica de la inca doua scene.
    Saga ar trebui sa se orienteze catre balciuri si festivalul porumbului

      (Citează)

  7. Ai uitat de țeapa din sept 2021 tot marca Saga, sub denumirea de sound of Bucharest, unde trebuia să vîna Armin van Buuren cu un show propriu.
    Bineînțeles că a fost anulat și promis pe mai târziu, ceea ce nu s-a mai întâmplat.
    Trebuie să fii un pic masochist să le mai dai bani celor de la Saga după așa țepe pe față.

      (Citează)

  8. Nm.bradu:
    Am fost si eu sambata, a fost o mizerie.

    M-am dus mai mult pentru prietena mea care dupa ce ne-am intors de acolo m-a mai si parasit (iar), deci a fost superb, nu mai merg in viata mea.

    Woot?? 😀

      (Citează)

  9. Dar ce parere aveti despre faptul ca Saga a postat pe stories video cu Wiz care abia merge in baston si la 2 zile dupa (cred) a facut show la Glasgow? Intreb doar …

      (Citează)

    • Sabina:
      Dar ce parere aveti despre faptul ca Saga a postat pe stories video cu Wiz care abia merge in baston si la 2 zile dupa (cred) a facut show la Glasgow? Intreb doar …

      Acu nu stiu nimic de Wiz Khalifa si Glasgow dar stiu ca a fost vorba despre Lil Nas X ce a concertat la Glastonbury asta dupa ce nu a venit la Saga.

        (Citează)

  10. Cred că glumești, stau destul de aproape de stadion, a fost absolut îngrozitor anul trecut, mă bucur că l-au mutat.
    In fiecare zi până la 5-6 dimineața nu puteai să stai în casă cu geamurile închise, despre ce vorbim, a fost o super bătaie de joc.

    Si sa nu-mi aud vorbe, sunt om care merge la festivaluri în mod regulat, dar la ora 11 cel târziu se închide șandramaua, mi se pare absolut normal într-un oraș.

    Andrei G:
    Asa si anul trecut cand concertul a avut loc pe stadion, jumatate dintre locuitorii din Bucuresti s-au lamentat ca au fost deranjati de zgomot si nu au putut dormi. Dar efectiv nu a existat nici o filmare, nimic, de unde sa reiasa ca in cartierele adiacente zgomotul a fost deranjant.
    Plus, eu stau relativ in apropierea stadionului (adica il vad fara probleme de la balcon) si nu am auzit apoape deloc muzica. Doar daca stateam afara si faceam liniste se auzea ceva.

    Asa ca povestile astea cu nopti albe sunt cam trase de par.

      (Citează)

  11. E plin redditul și Facebook-ul de oameni care s-au plâns dar tu vrei filmări, auzi, pentru că tu nu crezi :))

    Andrei G:
    @Coco, traim in epoca in care si daca traverseaza un iepure strada sunt vreo 3-4 camere publice sau telefoane care il filmeaza. Cum iti explici ca acum, la fel ca si anul trecut, nu exista nici o filmare cu zgomotul ala asurzitor de la festival?

      (Citează)

  12. Aia cu limitarea la scenele full e normal, așa vezi peste tot afară, să nu se calce toți în picioare. Peste tot este așa, la festivaluri cu multi scenă lumea se mai plimbă, se mai rotesc spectatorii.

    Marius:
    – In ultimul moment au anuntat ca nu vine nici Sickick
    – Nu a mers top-up din aplicatie. Anul trecut a mers.
    – Iti poti lua banii ramasi pe bratara doar de la Romaero astazi si maine. Daca ai sub 10 lei ramasi pe bratara nu primesti nimic. Cat de legala e treaba asta?
    – In a 3-a zi nu ne-au mai lasat sa intram pe intrarea principala cu mai multe puncte de control (inteleg ca au facut asta inca din prima zi, dar mai spre miezul noptii) si ne-au trimis pe stradute prin noroaie catre o alta intrare cu mai putine puncte de control
    – foarte putine cosuri de gunoi
    – unele scene erau full si cei de la BGS nu mai lasau oamenii sa intre. Se luptau cu oamenii impingand garduri catre ei
    – control foarte minutios la intrare: iti scoteau husa la telefon, iti miroseau tigarile, bomboanele mentolate, verificau toate buzunarele de la portofele si genti. Mi-au bagat mana in buzunar si mi-au scos servetelul cu care tocmai imi suflasem mucii si l-a desfacut :))
    – In ciuda controalelor minutioase, in fiecare zi mirosea a iarba
    – La editiile anterioare erau f multi voluntari care te indrumau, te ajutau cu informatii. Acum abia vedeai cate unu la o ora
    – Scena Spark nu parea scena. Dj-ul era la acelasi nivel cu oamenii, nu iesea deloc in evidenta. Cand erau multi oameni nu-ti dadeai seama cine pune muzica.
    – de la mijlocul scenei principale catre spate se auzea muzica de la inca doua scene.
    Saga ar trebui sa se orienteze catre balciuri si festivalul porumbului

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus