un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cea mai mare greșeală a noastră la renovare: am luat canapele incomode

26 Jun 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

29 comentarii

Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o la renovarea casei a fost să cumpărăm canapele incomode în sufragerie. Treaba asta a avut multe implicații neașteptate de-a lungul timpului, una importantă fiind că am petrecut mai puțin timp de cuplu seara tolăniți confortabil pe o canapea, la un film, doar noi doi și ceva de băut.

Pare ridicol, dar sunt foarte multe canapele în lume și alegerea uneia bune este importantă. Noi n-am luat o canapea proastă, ci doar nepotrivită nevoilor. Am luat o canapea care arată bine și în care stai confortabil în poziție normală. Este un model bun pentru o sală de așteptare sau pentru a sta frumos la vizită, în timp ce vorbești cu invitații cu un pahar de vin în mână.

Nu este bună însă pentru a sta mai tolănit pe ea, mai relaxat ca la un film și eventual să începi să moțăi acolo și să adormi. Nu este bună pentru ca două persoane să stea îmbrățișate la un film sau leșinate la un joc de consolă.

Ne-am dat seama după o vreme de ce: șezutul este prea îngust. Sau prea puțin adânc, cum vreți să-i spunem. Are cam 70 cm a noastră. Are și o mică înclinație în sus, aproape imperceptibilă, în sensul că genunchii stau un pic mai sus decât fundul și pe termen lung nu-i chiar confortabilă poziția.

Dimensiunea șezutului este însă problema adevărată. O canapea mai adâncă îți permite să încapi mai bine în ea, să întinzi și picioarele pe lângă tine precum o sirenă, să stai confortabil lângă o altă persoană, eventual niște cuddling sau spooning sau alte asemenea activități bătrânești. Pe a noastră este dificil să faci asta.

În cifre, canapeaua are un șezut de 55 cm. 50 de centimetru utili, de fapt, că ultimii se pierd în zona lombară.

Pur și simplu n-am știut să o alegem bine. Ne-am așezat pe ea în magazin și părea ce trebuie. Aveam spătar înalt și confortabil, cotiere moi pe care să poți pune capul sau picioarele. Nu ne-am gândit însă să ne tolănim pe ea de parcă ne-am reveni după beție sau ne pregătim să adormim la Avatar în Maldive.

Și problema care apare de aici este că e dificil să schimbi canapelele. Sunt scumpe. Avem două la fel. Matilda a decretat că trebuie tot două la fel să avem, extensibile.

Nu faceți deci ca noi. Spătarul este mai puțin important pe termen lung, se reglează din perne. Luați însă un șezut cât mai adânc (sau lat, whatever) pentru că asta înseamnă de fapt mai mult loc de stat confortabil cu picioarele sub tine sau întinse, mai mult loc pentru un copil mic să se joace lângă tine pe canapea, mai mult loc pentru adulți și alte asemenea avantaje. Dacă pare prea adânc, nu-i bai, se reglează și asta cu câteva perne plasate strategic, dar important este să ai loc de ele. Recomandarea mea: minim 60 cm utili, ideal 70 cm utili și poate și mai mult.

    29 comentarii

  1. Daca ai loc, poti pune un coltar. Noi am luat acum 2 ani, unul de la Mobexpert, numit MINIDIAZ. Ai loc sa faci tot ce ai zis tu.

      (Citează)

  2. Am si eu neplacere cu canapeaua din sufragerie. Noi o avem pe Glennis (https://mobexpert.ro/products/ims63) foarte frumoasa, spatioasa, se potriveste cu camera.

    parti mai putin bune: la inceput am avut probleme cu partea rabatabila a canapelei. Cadea de pe sine, au venit niste neni au montat niste distantiere pe roti si n-a mai cazut de atunci.
    problema 2, a cazut inauntru o parte din materialul de pe sezlong si acum la imbinarea dintre canapea si sezlong cam stai pe lemn. neplacut :(

    Tot zic ca sun la ei sa vad ce se poate face, dar am tot amanat. poate cu ocazia asta, ma mobilizez

      (Citează)

  3. 100% aceeași problema la primul apartament. La al doilea am ales mult mai bine. Recomand și pe cele cu partea aia de canapea mai lunga (tip pat). Am luat de la MobilaDalin. Acum 8 ani foarte ok raport preț calitate. Sa nu uiți să alegi o stofa spalabila (am scos pix, marker, etc de pe ea).
    Daca vrei relaxare perfecta recomand fotoliu (nu canapea) cu recliner :)

      (Citează)

    • Astea actuale au “șezutul” din trei bucăți și stofa este pe fermoar, se scoate și se spală ușor. Spătarele not so much, dar pe alea nu prea verși chestii.

        (Citează)

  4. Inca oleaca de economie la ciorapi (eventual si chiloti) si scoți de-o canapea. Hai ca se poate!
    Numa sa nu te mai duci dupa ciorapi cu tesla, ca ce scoti din sosete, bagi in curentu ptr masina.

      (Citează)

  5. Nu aveti totusi cam multe canapele intr-un spatiu prea mic? Pare foarte ingramadit totul, pai daca pui ambele canapele cu sezutul mai mare nici nu mai poti deschide usa. Sau bine, o deschizi dar nu iti mai raman cei 25 cm prin care te strecori acum.

      (Citează)

    • Și asta este altă problemă. Un șezut mai mare ia din spațiul camerei, așa este. Spațiu ar fi spre balcon, mai poți jongla pe acolo. Eu cred că doar una dintre canapele ar trebui să fie mai mare, cea din fața televizorului, dar Matilda a decretat că nu putem avea canapele diferite.

        (Citează)

    • nwradu: Matilda a decretat că nu putem avea canapele diferite

      Nu stiu cum sa-ti zic, dar…

        (Citează)

  6. Muti fotoliul in locul canapelei mov, renunti la cele doua canapele, si iei una si buna. Ideal in aceeasi culoare ca si fotoliul.

    Parere personala navizata: nu prea se impaca verdele ala cu canapelele si mobila de sufragerie.

      (Citează)

  7. Te cred ca sunt incomode , nu par pt “movie mode/chill” . Da , pt a fi confortabila si sa stai cu orele la un film sau de ce nu alte activitati :)) trebuie ca partea sezutului sa fie cat mai lata si exact asta am cautat cand ne-am mutat , iar singurele modele pe care le-am gasit atunci au fost de la Divanissimi “Ground” ( dar am renuntat la ea pt ca desi era extrem de moale si nu iti venea sa te mai ridici nu isi pastra forma si arata uzata/mototolita ) si de la Divani & Sofa “Alda” cea pe care am si ales-o iar de 7 ani arata impecabil, sezutul are in jur de 80 cm – este modulara si te poti juca cu partile astfel incat o transformi in coltar, pat sau 2 canapele separate depinde de nevoi …

      (Citează)

  8. THIS!

    Zic de ani de zile ca sunt foarte putine canapele comode pe piata.

    Eu cand am luat-o pe ultima am dat o caruta de bani si am asteptat dupa ea o gramada. Dar e din fucking puf. Mai mare dragu sa-ti faci o gaura in ea. :) Dezavantajul e ca nu si-a chiar pastrat forma initiala, ca na.

      (Citează)

  9. As reconfigura spatiul, daca permite, respectiv comoda tv amplasata pe peretele verde, iar pe partea opusa o canapea extensibila cu sezlong.

      (Citează)

  10. Dar de ce ai nevoie de doua canapele in sufragerie? Si mai ales de ce trebuie sa fie amandoua extensibile? Adica din cate se vede in poza, nu prea poti sa le intinzi in acelasi timp.

    Nu mai bine iei o singura canapea si in loc de cea de-a doua de pe lateral mai cumperi 1-2 fotolii?

      (Citează)

  11. Am luat una acum vreo 6 ani cu 4 locuri si sezut de 90 cm adâncime. Adica si lunga si lata/adâncă. Chiar e de cuplu, in multe seri am făcut atat cu soția cat si singur… :)

      (Citează)

  12. Vezi si partea buna, vor avea pisicile un loc al lor, pe timp mai lung de-a lungul zilei.

      (Citează)

  13. Cand am mobilat apartamentul, dupa bananait prin diverse magazine am ajuns la Divanissimi, ales modelul, dat dimensiuni, ales material si culoare, paltit avans, venit canapeaua, montata, ura si la gara.5 ani mai tarziu e fix ca in prima zi desi am terminat netflixul, juma’ din disney+ si-un pic de amazon prime in timpul asta
    Da, a costat mai mult decat cele standard dar, dpmdv, a meritat diferenta.
    In cazul vostru, decat doua “la fel” mai bine una custom da’ la marele fix.

      (Citează)

  14. 90% din canapele sunt incomode, eu căutam una tare și cu suport lombar. Aproape nu există, oamenii sunt obișnuiți să își distrugă coloana pe canapea.

      (Citează)

  15. Am luat eu acum vreo 15 ani de la BoConcept (cca 280x110cm cu adancimea sezutului cca 80cm). Minune. Faci pe ea ce vrei, somn, citit, alaptat copii, v-ati-ascunselea, intretinut musafiri, whatever.
    Nu se desface, nu are parti (esentiale) in miscare (doar tetierele care se pot scoate), poate si de asta a tinut perfect. A fost “birou” foarte comod in pandemie. Binging la seriale Netflix pe ea ore intregi la greu, perfecta!

    Am mai mullte piese de mobilier de la ei, calitatea este (era, ma rog, cel putin acum niste ani) excelenta. Pretul maricel dar sub altii cu pretentii de marfa italieneasca si care inn fapt vand niste chinezarii penibile la pret de Fendi pentru amatorii de forma fara fond.

    Mobexpert are mobiier de calitate medie, maxim.
    Pe vremuri imemoriale cand Mobexpert era singurul reprezentant Natuzzi in Romania, am luat de la ei un set de canapele de piele. Le mai am si acum intr-o casa. In perfecta stare desi nu am practicat intretinerea recomandata.

    Nu mai stiu cat sunt preturile azi prin RO, dar acum niste ani nu te apropiai de o canapea de calitate, cat de cat, fara 1200-1500 iepuroi.

    O canapea buna merita toti banii, poate chiar sa se potriveasca mai putin de 100% cu designul incaperii.
    Oaspetii care vor sesiza discrepanta, vor intelege exact de ce ati facut compromisul cand se vor aseza in (nu pe) ea.

    Function over form every time!

      (Citează)

  16. Scapi de ansamblul de dulapuri in care sta TV-ul si agati TV-ul direct pe peretele verde (pastrezi culoarea daca iti place, desi in poze pare in 3 nuante diferite in jurul usei).
    Scapi de ambele canapele (si de fotoliul galben daca vrei extra spatiu in camera) si pui un singur coltar imens & extensibil de-a lungul celor 2 pereti albi, lasi doar cat sa fie acces usor pe la usa de intrare si spre balcon.
    Uiti de gaura in buget din cauza alegerilor neinspirate din trecut si traiesti fericit inainte!

      (Citează)

  17. Nu se egzista 2 canapele in aceeasi camera. Ar trebui sa fie ilegal.
    Singurul loc in care au voie sa existe mai multe canapele laolalta e un depozit.
    Dar daca te gandesti ca niciodata nu stii cand ai nevoie de: o canapea extra sa stea la 90 grade cu Tv-ul, cum ar veni pentru dusmani,
    de 7 locuri pe 2 canapele plus un fotoliu (whaaat?:))) , de o biblioteca pt Tv in care sa pui bibelourile, daca te gandesti ca niciodata nu stii cand ai nevoie de un green screen, ni se intampla tuturor, mna, e o camera facuta cu cap si cred ca cei care au comentat aici nu au dreptate si ei nu intelege: functionalul ar trebui sa vine inaintea esteticului 😀.
    Eu zic 3 canapele si un gratar pt mititei.
    Extensibil. Pt “invitati”.
    E un fkg palat.

    Daca asta e sufrageria, nu vreau sa stiu ce e in alte camere. Probabil dormitorul cu 2 paturi perpendiculare.
    Pentru “invitati”.

      (Citează)

  18. A pus omul poze și video-uri cu apartamentul lui non stop pana acum (are un doxxing fetish :)))

    Cred că are ceva ani buni de când face asta. Nici unu nu ați comentat că are doua canapele într-o cameră până nu a menționat ceva de canapea.

      (Citează)

  19. greseala este tipica autorului, dar nu este cea mai mare. o canapea se inlocuieste repede fara deranj, mai nasol e cand incalzesti apa la aragaz. nu inteleg despre ce casa este vorba, parca avea doar apartamente.

      (Citează)

  20. Si noi tot de la fabrica de canapele. Sunt din 2010 si 2011 . Plus un fotoliu rabatabil /pat similar ca model.
    Le-am facut la comanda, 2 m lungime si stofa tot pe comanda.
    Mi-a placut cat de usor se deschid/inchid. Plus ca, atunci, aveau 10 ani garantie salteaua Sunt fara probleme si azi.
    Aici se vede mai bine
    https://contrastmob.ro/canapele/odessa-.html
    dar asta-i firma
    https://euromobila.ro/shop/odessa-canapea-3-locuri/
    Sunt firme de mobila SH dar nu stiu cat ati lua pe ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus