un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Uber lansează Black, serviciul cu mașini premium. Eu aș vrea să-l mai văd și pe cel normal

11 May 2023  ·

AUTO, FOOD & LIFESTYLE  ·

19 comentarii

Am primit un comunicat de presă despre cum Uber Black a fost lansat în București. Serviciul include doar mașini de lux, iar din aplicație poți alege că nu dorești să ai o conversație cu șoferul, că vrei ajutor cu bagajele sau poți alege dinainte temperatura dorită în habitaclu.

Sincer să fiu, nu am simțit niciodată că un șofer mă obligă să am o conversație cu el dacă nu vreau asta. Mi se pare genul de relație la care ne înțelegem rapid odată ce intru în mașină.

Ca mașini, într-o parte Uber vorbește despre Mercedes clasa E, Jaguar și Lexus, care sunt lux, dar în altă parte de VW ID.4 și Tesla Model 3, care sunt compacte normale, nu lux. Aș zice că este o diferență mare între un Clasa E și un Model 3, mai ales dacă ambele au același tarif pe Black. Comunicatul despre Uber Black inclusiv arată o Tesla albă.

Dincolo de asta, probabil există o nevoie și pentru acest serviciu. Marea majoritate a oamenilor vor opțiunea ce mai ieftină, dar există și clienți pentru care nu contează că plătesc 70 de lei în loc de 40 de lei pe o călătorie pentru că diferența este nesemnificativă pentru venitul lor sau banii din buzunar. Vom vedea cum evoluează lucrurile.

Aș spune că în continuare problema Uber în România este că mașinile vin greu și nu sunt multe disponibile în aplicație. Am primit acum câteva luni un comunicat despre cum serviciile Uber sunt mai rapide și aștepți vreo 3 minute pentru o mașină. Mi-a zis un prieten ca asta este și experiența lui.

A mea nu a fost niciodată așa. De câte ori am chemat un Uber, au schimbat vreo 3-4 șoferi până să vină cineva să mă ridice. Zilele trecute, deși șoferii care preluau cursa erau la 2 minute distanță de mine și apoi urmau să mă transporte vreo 4 kilometri spre centru, aplicația a schimbat vreo 3 șoferi înainte să mă satur eu de așteptare și să chem un Bolt, care a venit imediat. Cu un șofer care horcăia și fornăia de zici că era pe ducă, dar na… a venit.

Bolt rules, îmi spun toți șoferii cu care circul, că de obicei îi întreb cum le merge treaba. Toți spun că pe Bolt câștigă mai bine și că primesc curse în apropiere, în timp ce pe Uber merge mai slab și intră acolo doar când sunt bonusuri mai bune.

Mi se pare acum că Uber introduce un serviciu high-end, dar nu adresează problemele celui de bază. O să încerc însă și Uber Black într-o zi, că sunt curios ce mașină vine după mine.

    19 comentarii

  1. Atunci cand foarte multi oameni aleg o anume varianta pentru ca “este mai buna”, ala e momentul in care trebuie sa alegi si cealalta varianta.
    Din pacate, asa sunt oamenii: pentru 2-3 minute in minus de asteptare, sunt dispusi sa contribuie la crearea unui monopol care, ce sa vezi, ajunge sa-i coste mai multi bani in urmatorii ani.
    Monopol inseamna piata controlata de un singur jucator care a acaparat toti clientii, moment in care poate impune orice pret vrea el. Unde o sa te duci daca esti nemultumit de cost, la concurenta? Poate ar fi trebuit sa te gandesti la mentinerea unei concurente acum un an, cand ai decis ca ti-e greu tare sa mai astepti un pic dupa un Uber, care n-are soferi si vine greu (oare de ce n-are soferi? s-or fi dus toti la Bolt, urmarind clientii care s-au dus si ei tot la Bolt?)

    In rest, ce sa zic, s-aveti spor la cumparaturi de la eMag si Freshful. Nu, nu luati in seama celelalte servicii, nu-s la fel de bune ca eMag. A, chiar, mai stiti cand au bagat Genius si era transportul gratuit pentru orice produs? Felicitari, ati creat si inca contribuiti la crearea unui monopol, ca asa sunteti voi, prosti.

      (Citează)

    • Transportul era gratis fiindcă așa cerea emag furnizorilor, ăia suportau transportul de fapt, nu emag.
      Dar asta e ultima grijă, la ce prețuri au de câteva luni, eu mai păstrez genius pentru returul rapid. Sigur, când nu fură curierii, atunci durează ceva mai mult.

        (Citează)

    • Da, confirm, au luat-o razna cu preturile. Imi expira Genius la finalul lunii, expirat va rămâne, ca oricum nu am mai luat nimic de cateva luni.

        (Citează)

    • Bine ca mi-am adus aminte sa anulez Genius; nu se mai respecta termenii de livrare a 2-a zi, nu mai zic de livrare in aceeasi zi la comenzile plasate pana in 12.
      Nici returul magic nu mai functioneaza, iar codurile QR pentru retur se genereaza cu intarziere.

        (Citează)

    • Legat de transport, da, ar trebui sa fie gratuit la comenzi de 100-200 lei.

      Legat de retur, nu știu. Dați câteva exemple de produse sa vedem despre ce este vorba. In afara de fashion, un om obișnuit nu face prea multe retururi.

        (Citează)

    • Rade-o ba de-aici. Deci tre sa folosesc un serviciu prost doar ca sa nu faca ala bun monopol? Tf? Las sa facă, daca se strica serviciile apare umediat unul care sa preia clientii nemulțumiți. Piata liberă e minunata.

        (Citează)

    • Iau taxi-ul, Uner, Bolt, pentru ca ma grăbesc 2-3minute de aici si cu altele pierd avionul, trenul, întârzii unde trebuie sa ajung.
      Concurența sa evoluieze, sa ceară feedback, sa își rezolve problemele și sa devină mai buni astfel încât sa ajunga pe primul loc.

        (Citează)

  2. O să vină vremea când iarăși oferta o să bată cererea și toți șoferii ăștia ce acum stau ca rechinii la gară, o să fie din nou în limbă după clienți și timpii de așteptare o să scadă.

    Iar timpii de așteptare variază în funcție de zonă. Tineretului nu e chiar zona unde stau buluc.

      (Citează)

  3. Nu exista servicii premium in Romania. Exista doar servicii la preturi premium, la o calitate cel mult acceptabila, si care ar trebui sa fie normala indiferent de pret.

      (Citează)

  4. Uber era deja black de cand au trecut toti pelicanii pe el. Dupa ce s-au saturat de protestat la guvern si blocat strazile, ce sa vezi, a fost bun “transportul alternativ”.

      (Citează)

  5. Nu stiu boss , daca ma simt fancy si vreau sa merg cu ceva mai calitativ imi iau un ELEC. Timpii de asteptare sunt ~5 minute , masini nu sunt foarte multe doar o singura firma cu flota sa si aia e.

    Ubler Bleck asta este doar o forma de a mai spala niste bani si nu cred ca o sa reziste prea mult pe piata , imi amintesc ca la un moment dat era Yango , iar dupa cateva luni a dat kicks.

    Cat despre monopolul emag , da de fiecare data cand dau sa anulez geniusul apuca sa se activeze singur. Si nu mai stau sa ii dau refound , adica pt 100 de lei pe tot anul si la un anume prag am livrare gratuita in easy box , da stiu ca ma cam jekmaneste pe fata , nu mi se pare mare crima.

      (Citează)

  6. Eu cred ca folosesc mai mult Bolt decat Uber, preturile sunt un pic mai mici.
    Optiunea cu temperatura la Uber este de ceva vreme, isi merita banii, mai ales iarna cand iti vin masini cu 24 grade in habitaclu in timp ce afara sunt 5 grade. Si nu, nu vreau sa sa ma dezbrac de haine pentru o cursa de 15 min.

      (Citează)

    • Am o vaga banuiala ca nu vei putea seta o temperatura de doar 16-17 grade in habitaclu, chiar daca este iarna.

        (Citează)

  7. nu cred ca am mai folosit uber de niste ani buni. in general aleg bolt confort. Diferentele de pret sunt mici si sunt mai putini tepari decat la varianta standard (unde sunt intre 5-10%).

    Ref la comentariul cu freshful exista sezamo care mi se pare ca au super produse si o interfata decenta pt comenzi.

      (Citează)

  8. Orasul Iasi – Bolt rules, Uber gasesti foarte greu si astepti mult.
    BlackCab la fel de greu si preturi mari pt.ce ofera.
    GoCab cum iti e norocul.

    Naspa pt. Bolt e ca au o arie mica – pot solicita o cursa la 14 km de orasul Iasi din Iasi dar daca vreau sa ma intorc de acolo inapoi in Iasi nu mai pot face asta ca imi zice ca nu e disponibil Bolt acolo, ceea ce la Uber nu se intampla – plata fiind cu cardul nu vad unde ar fi problema la Bolt.

      (Citează)

  9. Sunt acum la variante in aplicatia Uber, de ajungi sa te plictisesti pana dai scroll:
    – UberX
    – Comfort
    – Select
    – Uber for Ukraine
    – Green
    – Black
    – Uber X Priority

    Dintre toate, ultima cu Priority mi se pare putin bataie de joc pentru ca platesti mai mult si nu ai un timp minim garantat. Se merge teoretic tot pe ideea de prima masina gasita, prima trimisa.

      (Citează)

  10. Eu m-am obișnuit să-mi programez Uber-ul. De cele mai multe ori, știu la cât am nevoie sa plec de acasă, așa că îmi iau Uber în avans. Știu sigur că vine și știu și când. În Cluj mă enervează Bolt câteodată; îmi zice că vine mașina în 3 minute și durează 6-7. Dacă zice 7 minute deja știu că nu mai ajung la timp, că o să dureze 10-12.

      (Citează)

    • Ce spui tu legat de Bolt, ca niciodata nu este respectat timpul estimat initial, este exact ce se intampla cu UBER in Bucuresti.

        (Citează)

  11. Aș spune că în continuare problema Uber în România este că mașinile vin greu și nu sunt multe disponibile în aplicație

    Asa de greu ca nici nu ma oboseseam sa chem altceva decat optiunea Select – si chiar si asa vin rar. Nu ca ar fi fost ceva select la masinile select, doar masini normale, nu rable de 15 ani. Banuiesc ca e treaba de saracie/preturi mici, astea. UberX e cam ieftin si masinile care vin la fel, cam si soferii – uneori parca sunt vechii taximetristi pe care m-am bucurat sa ii pot inlocui.
    Chiar sunt curios sa vad cum merge serviciul Black, desi personal cred ca or sa fie probleme similare doar din partea cealalta – serviciul prea scump si nu o sa fie nici cerere de ajuns, nici masini de ajuns cat sa aiba acoperire suficienta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus