un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 4 mai 2023

4 May 2023  ·

ȘTIRI  ·

18 comentarii

 

Posterul pentru lansarea în cinematografe a Star Wars: Return of the Jedi la aniversarea a 40 de ani de la prima lansare. Va putea fi cumpărat de aici.

    18 comentarii

  1. Stiati ca ewokii i-au mancat pe troopersii imperiali, da?

      (Citează)

  2. 16 iunie. Nu iulie.

      (Citează)

  3. Care este logica pentru scutirea de impozit a angajatilor IT din institutiile publice? La privat inteleg ca s-a facut asta pentru a atrage cat mai multe firme de IT in tara. Dar in cazul institutiilor publice unde vrem sa ajungem?

      (Citează)

    • Probabil sa poata atrage totusi oameni buni din industrie si in institutii publice.
      Fara facilitatea asta, ar trebui sa cheltuie enorm de multi bani publici sa poata sa ofere salarii competitive cu sectorul privat.

        (Citează)

    • Cand face vreodata statul ceva cu cap?
      Asta e doar primul pas. Pe urma angajatii non-IT de la stat vor incepe sa se planga, sa faca greve, etc, se va ajunge la Curtea Constitutionala care, ce sa vezi, va constata un tratament discriminatoriu, poof….gata impozitele si pentru restul angajatilor la stat.

        (Citează)

    • @Claudiu, haide sa o luam logic.
      Ca sa ofere salarii competitive, statul are doua variante:
      1. Salarii mai mari -> ceea ce inseamna bani mai multi cheltuiti de la buget.
      2. Impozite pe salariu mai mici -> ceea ce inseamna bani mai putini la buget.

      In traducere, este fix acelasi lucru, la final de an bugetul statului ramane nemodificat.

      @PHNC, probabil cam asta este. O smecherie ca sa poata reduce impozitele si pentru alte categorii de angajati de la stat.

        (Citează)

    • @Andrei G și PHNC: La stat e nevoie de omaeni capabili pe partea de IT, iar pe banii de acum nu merge nimeni. Dacă citești articolul citat o să vezi că se referă inclusiv la baze de date și programare, treaba e serioasă pentru că infrastructura e serioasă nu merge cu curs și se fac toți aitiști.

      Banii pe care îi pierde statul din impozit îi recupereaza din altă parte, că oamenii ăia vor consuma banii pe care îi câștigă.

      În momentul de față vrem digitalizare, dar cu niște oameni plătiți prost care nu știu ce e aia server. Din ce mai citesc eu cei din IT se cam strâmbă la salarii sub 10 mii de lei, mi-e greu să cred că stă cineva la stat să administreze baze de date pe vreo 4-5 mii de lei

        (Citează)

    • Egalitate.

        (Citează)

    • @dam167, nu ai inteles ce vreau sa spun, haide sa facem o simulare.

      Sa spunem ca statul are un buget de X lei.
      Presupunem ca plateste salariu de 10.000 pentru un IT-ist.

      Varianta 1: renuntam la impozit si pastram salariul brut nemodificat
      10.000 – 35% (CAS si CASS) => 6.500 lei care ajung la angajat si 3.500 lei la buget
      Bugetul statului devine: X – 10.000 + 3.500 = X – 6500 lei

      Varianta 2: pastram impozitul pe venit si crestem salariul la 11.111 lei
      11.111 – 35% (CAS si CASS) – 10% (impozit) => 6.500 lei care ajung la angajat si 4.611 lei la buget
      Bugetul statului devine: X – 11.111 + 4.611 = X – 6500 lei

      In ambele variante, atat statul cat si angajatul raman cu aceleasi sume.
      Deci in loc sa te complici sa scoti impozitul pe salariu, poti sa maresti salariul brut.

        (Citează)

    • @Andrei G: eu am înțeles ce ai zis, doar că fix așa nu trebuie gândite măsurile astea. Nu e vorba de câți bani se duc la buget, ca bilanț, ci de faptul că pentru același brut angajatul primește mai mulți bani. E o problemă de lichidități (cred eu) în primul rând și e în contextul în care se dorește mărirea semnificativă a salariilor; ideal e să ai o valoare a brutului cât mai mică, că pe aia trebuie să o virezi. Ce se întoarce înapoi se compensează din alte părți. Plus că e mai complicat, birocratic vorbind, să crești salariul brut la stat.

      Uită-te la salariile în construcții și agricultură, acolo scutirile sunt mai mari.

        (Citează)

  4. Andrei G: re este logica pentru scutirea de impozit a angajatilor IT din institutiile publice? La privat inteleg ca s-a facut asta pentru a atrage cat mai multe firme de IT in tara. Dar in cazul institutiilor publice unde vrem sa ajun

    Sunt greu de gasit cei care sa stea la stat pe bani mai putini. Posibil ca scutirea sa permita cresterea salariului.

      (Citează)

    • Si daca se crestea salariul pastrand impozitul, care era diferenta pentru bugetul statului? Nu erau aceleasi sume?

        (Citează)

    • Nu sunt aceleași sume și probabil că e important circuitul banilor. La stat tot companii sunt și au și ele bugete de salarii. Nu e același lucru să dai niște bani net așa cum e acum vs. cu scutiri și probabil că e mai bine să ai un buget mai mic de salarii și să scoți diferența de bani din alte părți. La fel a fost și în construcții, scutirile au fost o măsură de a crește salariile. Plus că există diferențe, nu toate companiile de stat au același statut – unii sunt bugetari, altele sunt SA cu acționar majoritar statul, iar grila de salarizare e alta.

        (Citează)

    • Pentru cei care lucrau in SA-uri cu actionar majoritar statul se aplicau deja scutirile de impozit. Modificarea legii impacteaza doar bugetarii. Nu are sens sa amestecam lucrurile.

      Ce spui tu se traduce prin: “Statul nu are oameni capabili sa faca o alocare bugetara corespunzatoare, asa ca alege sa modifice legea.”

        (Citează)

  5. Sa vezi acum cum toti bugetarii fac un curs de “operator calculator” si se vor încadra la angajați IT. Bun așa!

      (Citează)

    • Incadrarea ca aitist va fi noul doctorat.

        (Citează)

    • cititi mai bine legea, pentru ca gaselnita cu scutirea de impozit it-istilor din sistemul de stat e o MARE minciuna. Ce angajat IT-ist de la stat e implicat in “crearea de programe”? probabil unu din 10.000. Aluia i se aplica legea

        (Citează)

  6. Magistrali căzuți pe tehnologie (circa 2015):

    https://youtu.be/fTzti1AD0po

    Nu e pentru bibănuși …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus