un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Super Heavy, cea mai puternică rachetă construită până acum, ar putea decola pe 10 aprilie

7 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Pe 10 aprilie, SpaceX ar putea lansa racheta Super Heavy, cu tot cu naveta Starship în vârf. Va fi cea mai puternică rachetă lansată până acum, mai puternică și decât Saturn V și SLS. Super Heavy are la bază 33 de motoare Raptor 2.

Ca idee, sursa zice că racheta Super Heavy generează o forță de 17 milioane de livre (americanii n-au auzit de newtoni, dar înseamnă 75 MN), pe când SLS este cotată la 8,8 milioane și Saturn V la 7,6 milioane de livre.

În vârf stă naveta Starship, de mari dimensiuni și ea, cu care SpaceX are deja contracte pentru a aseleniza pe Lună și a decola de acolo ca parte a programului Artemis. Super Heavy este de fapt primul ei etaj de lansare.

Mi-ar plăcea să pot vedea așa ceva de aproape. Super Heavy are 70 de metri înălțime. Starship are 50 de metri înălțime. Întreg ansamblul este mult mai înalt decât clădirea SkyTower din București și totuși decolează ca o săgeată direct în sus, iar după 2 minute deja ajunge la viteze de mii de kilometri pe oră și iese pe orbită. Nu că ar fi ceva impresionant de văzut?

Atenția că lansarea s-ar putea să nu aibă loc pe 10 aprilie. Trebuie niște autorizații de la FAA pe care SpaceX încă nu le are și poate nu le va primi la timp. Date de backup sunt 11 și 12 aprilie, uitați-vă pe știri săptămâna viitoare pentru a prinde live streaming-ul. Dar chiar și așa, însă, este clar că lansarea de test va avea loc în curând. Cu puțin noroc, nu explodează nimic și vom vedea ceva spectaculos în domeniul explorării spațiale.

Când va avea loc, însă, racheta va decola din Texas. Starship va efectua o orbită în jurul planetei și va ateriza undeva în mare, lângă coasta insulelor Hawaii. Super Heavy va încerca să aterizeze de unde a decolat. Racheta are 33 de motoare, dispuse în 3 inele (de 3, 10 și 20 de motoare fiecare), primele două ajutând la ghidarea rachetei.

Între timp, dacă vreți să revedeți, rezumatul lansării Falcon Heavy de acum câțiva ani este mai jos, când SpaceX a uimit lumea nu doar cu racheta de mari dimensiuni, dar și cu cele două boostere care au aterizat sincron la loc în Cape Canaveral.

    7 comentarii

  1. Man the feelings get me everytime…cat suntem de mici si totusi cat de multe se pot realiza.

      (Citează)

  2. Daca nu pun 100 de motoare, tot degeaba. Cand decoleaza sa parjoleasca intreaga planeta pamant, si asa nu vom mai avea nevoie de ea. Vom sta pe luna!

      (Citează)

  3. Louis:
    Daca nu pun 100 de motoare, tot degeaba. Cand decoleaza sa parjoleasca intreaga planeta pamant, si asa nu vom mai avea nevoie de ea. Vom sta pe luna!

    Dacă omenirea e suficient de naivă să-și închipuie că Terra îi este suficientă, va sfârși, în cel mai bun caz, ca dinozaurii. Orice efort de expansiune în spațiu este o investiție pentru viitor.

      (Citează)

    • Ihi, hai sa ne rezolvam problemele de aici si dupa zburam in spatiu. Nu era mai buna ordinea asta? Eu zic ca omenirea o sa sfarseasca din propria lacomie si prostie.

        (Citează)

    • @Louis, cum crezi ca ar fi fost viata in Europa daca locuitorii ar fi zis: “haide sa ne rezolvam problemele de aici si apoi sa facem corabii care sa traverseze oceanele” ?

      Sau daca vrei, putem sa punem si altfel problema.
      Tu ai plecat vreodata in vacanta in afara tarii? Si daca da, de ce? Ai vizitat tot ce era de vizitat in Romania?

      Este in firea oamenilor sa exploreze tinuturi noi. Iar asta, pe termen lung, ne ajuta sa ne dezvoltam. Si cu siguranta explorarea spatiala va ajuta umanitatea sa supravietuiasca in viitor.

        (Citează)

    • Nu funcționează așa. În primul rând nu știm ce fereastră de timp avem la dispoziție până la un eveniment care ar duce la extincția speciei și nu poate fi oprit ( gen supervulcan , de exemplu) sau ar putea fi oprit, cu o tehnologie superioară ce nu o deținem încă (asteroid). În al doilea rând, nu avem nici pe departe o umanitate unită. Nici nu o vom avea prea curând, dar expansiunea în spațiu ar fi un factor catalizator în acest sens. În al treilea rând nu ne împiedică nimic să urmărim ambele scopuri, îmbunătățirea planetei și expansiunea în spațiu, simultan. Dacă e să așteptăm după prima, a doua nu va veni la timp. Mai ales dacă ne uităm ce preocupări au unele „superputeri” de prin vecini.

        (Citează)

  4. Nice, abia astept sa vad ce se intampla, am urmarit toate testele starship pana acum. Daca vreti sa vedeti in timp real ce se intampla la boca chica este un canal de youtube al unor oameni care tot filmeaza pe acolo, este si live stream cu starship, aici https://www.youtube.com/@NASASpaceflight

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus