un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Știți să gătiți personal preparatele tradiționale românești de Paști sau Crăciun?

15 Apr 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

34 comentarii

Cum stați cu gătitul de Paști? Și de Crăciun, de altfel? Ce știți să gătiți personal din preparatele uzuale de sărbători?

Sunt curios în ce măsură preparatele noastre tradiționale rămân în atenția voastră și le gătiți în continuare, dacă este cazul. Îmi închipui că majoritatea petreceți sărbătorile pe la părinți sau bunici, dar ați putea pregăti și voi toate cele necesare?

Noi, de exemplu, putem să facem friptură foarte bună, chiar excelentă aș spune, indiferent că este de miel, porc sau alt animal. O țin la marinat peste noapte, apoi la cuptor la foc mic pentru multe ore, vreo 6, în oala mea cu capac. Rămâne suculentă, iar căldura topește treptat grăsimea, tendoanele și alte fibre din carne, făcând-o mai moale. La final scot capacul, dau focul mai mare și o mai țin vreo 30 de minute așa pentru un pic de crustă gustoasă.

Contează, desigur, și restul ingredientelor și condimentele puse, poate și să cureți carnea de tendoane sau alte elemente care-i dau gust mai nasol. Pe scurt, însă, cam aceasta este procedura, am aplicat-o de multe ori inclusiv pe miel și sunt foarte mulțumit de rezultate.

Putem face și cozonaci. Nu vor câștiga premii, dar nici nu avem mare experiență în domeniu. De ieșit, însă, ne ies ok.

Sarmale și drob nu am făcut niciodată. Nu cred că este foarte complicat, că doar știu procedurile în mare, iar rețete sunt disponibile peste tot. Cred însă că diferența dintre un preparat bun și unul excelent ține însă și de experiență și de micile trucuri învățate în timp. Noi încă nu am pus efectiv mâna să facem astfel de preparate.

N-am făcut niciodată nici piftie (răcitură, pentru anumite zone ale țării). Nici nu cred că voi face, că mie nu-mi place deloc și o evit cu toată forța. Poate că Alice nu va învăța niciodată să facă piftie de la noi, but I regret nothing.

N-am făcut niciodată din salată boeuf. Trebuie să iau rețeta de la mama și să o pun și eu în practică. I ❤️ salată boeuf!

Mai știm să facem supe și ciorbe, că în fond nu-i ceva complicat acolo. Trebuie doar atenție.

Aperitive diverse facem și ne ies foarte bune. No worries there. Știu să vopsesc și ouă roșii, ba chiar eu aș avea răbdare să le degresez cum trebuie întâi.

Altfel spus, avem ce să o învățăm pe Alice din tradițiile noastre uzuale de sărbători, dar nu de toate. Poate învăța de la bunicii ei restul. Voi cum stați la aceste capitole?

asus s5507

    34 comentarii

  1. Ciorba și friptura de miel îmi ies cam de 10+ (Cartea lui Radu Anton Roman îmi e un fel de Biblie chiar din anul publicării).

    Sărbători cu pace!

      (Citează)

  2. Acu’ vreo 10 ani am zis sa invat si eu de la parinti, asa ca de atunci am inceput sa fac sarmale si salata boeuf de sarbatori.

    Mai fac si salata de sfecla cu hrean, dar probabil nu stiti la ce ma refer.

    Este cam singura traditie pe care o perpetuez, nu neaparat pentru mancare, ci pentru feeling. Dar si mancarea iese foarte buna, ce-i drept. Nu am mancat sarmale sau salata boeuf mai bune decat ale maica-mii, si nu doar eu spun asta. Ale mele ies aproape la fel.

    Stim si friptura/ ciorba, dar nu facem ca nu ne place carnea de oaie.

    Cozonac cumparam ca e mai bun decat am face noi iar eu nici nu ma dau in vant dupa cozonac.

    Drob si racitura nu stiu sa fac desi ai mei faceau si imi placeau. Dar nici nu regret, sunt ok cu ce stiu.

      (Citează)

    • Mai fac si salata de sfecla cu hrean, dar probabil nu stiti la ce ma refer. – normoca știm, se face și în familia din Galați și în cea din București. Ai întâlnit oameni care nu știu ce e?

        (Citează)

    • Marean:
      Mai fac si salata de sfecla cu hrean, dar probabil nu stiti la ce ma refer.

      Sună a mâncare inițiatică, un secret complex și bine ascuns de ochii lumii . A, stai, că de fapt nu-i. Cred că se face în cel puțin jumătate din țară.

        (Citează)

    • Pai la jumatatea aia de tara in care nu se face ma refeream. Majoritatea celor din sud care au mancat la mine au zis ca la ei acasa nu se face salata din asta.

      Dar ce-i drept am uitat ca Bucurestiul e plin de moldoveni :-)

        (Citează)

  3. Noi facem cozonaci si pască (din același aluat). Vopsim vreo 20 de oua pe care le încondeiaza fiică-mea într-un hal netradițional – jumătate dintre ele ajung la gunoi. Mai bagam la cuptor o friptura la slow. Sarmale si salată de beuf si, câteodată, drob, de la soacră.

      (Citează)

  4. “apoi la cuptor la foc mic pentru multe ore, vreo 6, în oala mea cu capac.”
    Oala cu capac e ceva special? e din aia de lut, rotunda si inalta? In rest, da, slow cooked pare secretul aici… Stii si la cite grade o pui pentru 6 ore?
    Salata beuf… Nimic greu, fierbi, racesti, tai, amesteci. Eu sar peste decorat ca nu sint fan. Maninc, nu fac opere de arta.
    Sarmalele… am incercat dar ultimul pas nu e asa simplu, stiinta e sa pregatesti foile cum trebuie, si nu e usor.
    Racitura… Cum sa nu fii fan? Nu apreciezi usturoiul? cred ca nu ai incercat niste racituri bune, cu mamaliga. Secretul meu e sa pun soric (preferabil mai slab) la fiert – si nu neaparat si in racitura finala.
    Sa aveti pofta…. :D !

      (Citează)

    • Oala e din fontă.

      A încercat toate raciturile, nu-s pentru el. Mie îmi plac.

        (Citează)

    • Mircea 2: Racitura… Cum sa nu fii fan?Nu apreciezi usturoiul? cred ca nu ai incercat niste racituri bune, cu mamaliga.

      Foarte ușor. E una dintre mâncărurile ce nu le suport nici eu , deși îmi place usturoiul foarte mult. Am încercat de mai multe ori, că au mai fost mâncăruri pe care am ajuns să le apreciez după primele impresii negative. N-a mers, aia e.

        (Citează)

  5. Ce ingrediente pui la baiț, Radu? Niciodată nu mi-a ieșit un baiț foarte bun. Friptura mi se frăgezește doar pt că o țin mult la cuptor, dar as vrea sa incerc un baiț bun.

      (Citează)

    • Nu avem o rețetă standard, punem apa, oțet, multă sare, piper boabe, dafin, cimbru, usturoi. Oricum baza e tot gătitul mult și lent la foc mic.

        (Citează)

  6. Ciorbă de miel – da, sarmale – da, drob – da, salată de icre – da, salată de boeuf – da (fără mazăre). La salată contează mult cât de acrișoară o faci, și cât de fierte sunt legumele. Prea fierte – o să iasă pastă; prea puțin castravete murat și muștar în maioneză – o să iasă dulce de la morcov, ceea ce e nașpa.
    Răcituri nu, nici nu mă interesează să învăț. Cozonac presupun că nu e așa complicat.

      (Citează)

    • E mult de frământat și așteptat sa dospească, la cozonac. Începi dimineață și termini seara, după rețetă Ginei Bradea.

        (Citează)

  7. a incercat cineva retetele lui dragnea? :)

      (Citează)

  8. Soția mea știe sa gătească, eu știu sa mănânc. Diviziunea muncii în familie!

      (Citează)

  9. Matilda:
    Glumești cu ajunsul la gunoi? Poți face egg salad din ele.

    Serios, m-a frapat și pe mine ideea cu ajunsul la gunoi. Credeam că-s eu mai fixist cu evitarea risipei alimentare.

      (Citează)

  10. Stiu sa gatesc dar nu imi place mancarea romaneasca in general.

    Prefer alte feluri de mancare de sarbatoare. De ex. un beef wellington, sau biryani.
    Mancarea “traditionala” romaneasca e mediocra. Am pus traditional in ghilimele pentru ca majoritatea mancarurilor sunt variante simplificate a unor retete importate.

    Poate singura exceptie ar fi cozonacul, care e destul de bun, dar 100% nu merita efortul si prefer sa il cumpar gata facut. In ultimii ani de la Freshful.

      (Citează)

  11. Peredhil: Foarte ușor. E una dintre mâncărurile ce nu le suport nici eu , deși îmi place usturoiul foarte mult. Am încercat de mai multe ori, că au mai fost mâncăruri pe care am ajuns să le apreciez după primele impresii negative. N-a mers, aia e.

    Pe care.
    Sărbători cu pace!

      (Citează)

  12. daca faci supe salata de boeuf iese aproape automat dupa. doar pui ceva mai multe legume cand faci supa si mai bagi niste muraturi. maioneza ia 2 minute. Pare mult mai grea decat este de fapt.

    Eu fac doar salata de boeuf dintre chestiile traditionale ca asta imi place cel mai mult si cateodata si niste friptura de miel dar rar. Am mai facut in timp si drob si piftie. Sarmale de vreo 2 ori. Incerc sa gatesc un pic mai sanatos si bucataria romaneasca nu e chiar un exemplu in acest sens.

      (Citează)

  13. Matilda:
    Glumești cu ajunsul la gunoi? Poți face egg salad din ele.

    ba…si mai socant pt unii “faci doar jumatate”

      (Citează)

    • Se vede că n-ai copii (fără nicio nuanță nașpa). Copiilor le place mult procesul de mâzgălit ouă (că vopsit e mult spus). Întrucât fi-mea e mare deja, anul ăsta am făcut doar 8 și bineînțeles că a protestat un pic că sunt așa puține.
      Da, știu, egg salad sau oua umplute, dar câte din astea poți totuși să mănânci după niște zile in care ai băgat mâncăruri grele.
      În anii trecuți egg salad și/sau oua umplute au fost doar pași intermediari pentru gunoi. Astfel că anul ăsta am decis că 8 e un număr norocos.

        (Citează)

  14. Și noi știm să facem aproape tot. Nu am făcut pînă acum niciodată drob și ciorbă de miel, tot încerc să învăț de la ai mei, dar fără să cumpăr singur ingrediente și să trec la treabă rămîn numai cu învățatul teoretic.
    Piftie prefer de curcan. Evident, cu mult usturoi. Facem măcar o dată pe an. Sarmalele îmi plac în orice variantă (ștevie, viță, varză). Salata boeuf cere multă muncă, dar nu e prea complicat de făcut. Maioneza se face ușor cu un mixer care se învîrte singur, trebe numa să torni ulei periodic.
    Alte antreuri sînt destul de simplu de făcut, gen ciuperci sau ton cu maioneză, diverse salate, pastă de pește, ouă umplute (uite altă destinație pentru ouăle vopsite) etc.
    Nu știu să fac tobă, caltaboș, lebăr și alte preparate de porc, dar nu cred că fac subiectul discuției.

      (Citează)

  15. Tocmai mi-am adus aminte că voiam să fac lichior de ouă și am uitat 😭

      (Citează)

  16. Eu nici ochiuri nu fac, in schimb nevastă-mea e chef in bucatărie, însă altceva mi-a adus aminte discuția despre miel. In urmă cu cațiva ani, la un Paste, am dat la pisică coastele de miel din friptură, erau crocante, era înebunită dupa ele. I-am dat până s-a săturat, doar că după 2-3 zile să moară mâța, nu alta. A făcut o constipație de i-a blocat tranzitul intestinal, a salvat-o veterinarul cu clisme. Asa că PAȘTE FERICIT! Și cumpătat!

      (Citează)

  17. Andrei Serbanescu

    15/04/2023 la 10:14 PM

    Matilda:
    E mult de frământat și așteptat sa dospească, la cozonac. Începi dimineață și termini seara, după rețetă Ginei Bradea.

    Toți cozonacii mâncați de mine, făcuți după rețeta Ginei Bradea, aveau mai mult gust de ouă. Nu mi-au plăcut.

      (Citează)

    • Mai, asa e rețetă tradițională, cu 10 ouă la kg de făină. Și dacă pui mai puține ouă însă, tot greu de frământat sunt 🐣😄

        (Citează)

  18. Stiu sa fac cel mai important si dificil de preparat ingredient pentru mancarea de sarbatori: maioneza.

    Castron de plastic, lingura de lemn pentru ca metalul nu ar trebui sa atinga maioneza, si multa forta bruta.

    Daca lingura nu sta ca stalpul de felinar, nu ai facut treaba corect.

      (Citează)

    • Să știi că e treaba importantă cu maioneza. Am stricat-o eu la un Crăciun de și acum mai aud povești cu cât de varză am fost.

        (Citează)

  19. Nope.
    Nici nu vreau.
    Oricum la mine in familie sunt traditii micro, a devenit traditie si sa mananc orice gateste maica-mea, ca oricum o pun/las sa o faca doar la ocazii din astea.
    Iar cozonac comand, las profesionistii sa se ocupe. Sustin economia locala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus