un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

OnePlus 11 review: telefon foarte bun la un preț atractiv față de concurență

4 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Voi fi scurt în legătură cu OnePlus 11 pentru că sunt deja două luni de când a fost lansat în România și sunt destule review-uri online. OnePlus 11 este un telefon foarte bun și bifează cu bine toate capitolele, plus ca are avantajul unui software bine pus la punct.

O să mă plâng mai jos un pic de camerele foto, care nu sunt chiar la nivelul de high-end flagship, ci doar… flagship, dar pentru majoritatea oamenilor nu va conta asta prea mult. There, nu mai aveți motive să citiți în continuare, deși sper să o faceți.

📝 Specificații OnePlus 11: ecranul are 6,7 inci LTPO3 AOLED la max 120 Hz, compatibil Dolby Vision și maxim 1300 nits luminozitate, rezoluție maximă 1440p, acoperit cu Gorilla Glass Victus. Carcasa este IP64.

Chipsetul lui OnePlus 11 este un Snadragon 8 Gen 2 vândut la noi cu 16 GB RAM și 256 GB stocare UFS 4. Are baterie de 5000 mAh cu încărcare pe fir la 100 wați, dar fără încărcare wireless. Are și Wi-Fi 7, senzor de amprentă sub ecran, difuzoare stereo, USB-C 2.0.

Pe spate sunt trei camere. Cea principală are 50 Mpx f/1,8 OIS, cea ultrawide are 48 Mpx f/2,2 și cea cu zoom optic 2x are 32 Mpx f/2. Filmarea se face la maxim 8K @ 24 fps sau 4K @ 60 fps. Camera de selfie are 16 Mpx f/2,5.

💰 Preț: 4.700 lei la eMAG.

CUM ARATĂ ONEPLUS 11

OnePlus 11 arată destul de bine și este bine construit și îmbinat. Acest model păstrează avantajul unui buton slider pe lateral care comută între sonor-vibrație-mute, slider foarte util în utilizarea zilnică.

Cred că majoritatea oamenilor se uita la OnePlus 11 și văd un telefon cu aspect serios. Mie personal nu-mi place că parcă nu s-au hotărât ce anume fac în legătură cu camera bump-ul, care este și rotund, dar vrea să fie și pătrat și prelungit pe laterale ca la vechile Samsung S22.

Varianta neagră are de fapt o textură pe spate. Varianta verde mi-a plăcut mai mult, iar recent am văzut știri despre lansarea unei ediții speciale Jupiter, un bej care mi se pare foarte frumos, dar probabil este și mai scump.

Mai are și bezel-ul ușor asimetric, fiind mai gros sus și jos decât pe laterale. Totuși, astfel de elemente sunt greu observabile și nici măcar eu nu le consider puncte negative, ci doar ciudățenii ale modelului.

HARDWARE-UL LUI ONEPLUS 11

Hardware-ul lui OnePlus 11 este foarte bun și performant. Ecranul de 6,7 inci este luminos, viu colorat, plăcut de privit și vizibil inclusiv în soare. Este acoperit cu Gorilla Glass Victus pe față (și Glass 5 pe spate). Mi-a plăcut.

Chipsetul este un Snadragon 8 Gen 2 cu 8+128 GB (UFS 3.1), 12+256GB sau 16+256/512 GB, dar la noi pare că se aduce varianta cu 16 GB RAM și 256 GB stocare. Telefonul nu doar că este performant și poate rula orice joc și orice aplicație, dar este destul de stabil termic în clasicul 3DMark Stress Test, când rulează de 20 de ori la rând un test de grafică.

Performanța lui OnePlus 11 a fost redusă la 38% (atât în mod default, cât și High Performance) până la finalul testului față de doar 66% la Samsung S23, dar Xiaomi 13 Pro nici măcar nu termină testul, iar despre Vivo X90 Pro aud că închide și mai des aplicații din cauza supraîncălzirii, așa că rezultatul lui OnePlus 11 este bun în raport cu modele concurente. Nu știu cum ar sta la vară, dacă de exemplu te joci ceva pe 30 de grade temperatură ambientală sau chiar 35 de grade, nu la 24 grade C cum am testat eu acum.

Punctaj în teste:

  • Geekbench 5: 1.473 pct single-core, 4.919 pct multi-core, 10.200 pct grafică OpenCL
  • Geekbench 6: 1.966 pct single-core, 5.303 pct multi-core, 8.762 pct grafică OpenCL
  • 3DMark Wildlife Extreme Unlimited: 3.710 pct
  • 3DMark Wildlife Unlimited: 14.005 pct
  • 3DMark Wildlife Extreme Stress Test: 38% stabilitate.

Rezultatele de mai sus sunt pe profilul High Performance. Pe cel default din telefon sunt mai mici.

Autonomia este mare. Bateria este de 5.000 mAh și primiți încărcător de 100 wați în cutie. OnePlus spune și că bateria se bazează pe o tehnologie îmbunătățită cu număr dublu de cicluri de încărcare înainte să-i scadă capacitatea.

Senzorul de amprente este optic, sub ecran, și funcționează rapid și de obicei fără greșeală. Difuzoarele sunt foarte bune, stereo și oferă sunet de calitate când te uiți la clipuri video.

Un gimmick inutil pe OnePlus 11 este prezența unui adaptor Wi-Fi 7. Nici nu știu dacă se vinde vreun router Wi-Fi 7 în România, iar adopția Wi-Fi 6 și 6e este lentă, majoritatea probabil nici n-au folosit astfel de rețele până acum. Preferam ca OnePlus să nu includă Wi-Fi 7 și să mai scadă un pic prețul telefonului.

Un alt punct forte al OnePlus rămâne software-ul de la bord, OxygenOS 13 în acest moment, iar OnePlus a anunțat la lansare că va susține telefonul cu 4 update-uri de Android și 5 ani de securitate, ceea ce îi duce la același nivel cu Samsung și alți producători mari. Vestea este bună, OnePlus 11 va avea oficial și Android 17 cândva.

OxygenOS 13 este o interfață curată și bine organizată. Telefonul are puțin bloatware preinstalat și poți dezinstala tot ce nu dorești. Meniurile sunt bine grupate și gândite, iar nivelul de configurare al telefonului este unul avansat, de poți alege inclusiv forma bateriei din zona de notificări, forma pictogramelor din meniuri (vreo 6 variante!), animații always-on șamd. Am zis mereu că, dacă nu aș fi fan Samsung, mi-aș cumpăra telefon OnePlus pentru această interfață și pentru că în rest este bine echilibrat în toate aspectele sale.

OnePlus 11 are chiar și opțiune Wise Charging, care încarcă telefonul până la 80% și apoi la 100% înainte să te trezești, ceea ce pe Samsung lipsește.

CAMERE FOTO-VIDEO PE ONEPLUS 11

Pe spate sunt trei camere foto-video:

  • principală de 50 megapixeli f/1,8 OIS
  • ultrawide de 48 megapixeli f/2,2
  • zoom optic 2x de 32 megapixeli f/2.0

Aici lucrurile scârțâie un pic… dar doar un pic. OnePlus 11 realizează în continuare fotografii foarte bune cu camera principală, care focalizează rapid și surprinde bine texturi și detalii fine, plus că face natural și un bokeh plăcut în multe situații.

Canalul de roșu este ușor suprasaturat, dar doar puțin. În HDR-uri puternice, parcă imaginea este prea albicioasă, cu prea puțin contrast. În rest fotografiile sunt bune în toate privințele, gama dinamică este decentă, HDR-urile ies bine și fără halouri deranjante în zonele de limită între obiecte.

Și pe Night Mode camera principală de pe OnePlus 11 se descurcă bine, deși noaptea nu mai focalizează la fel de bine. Vă recomand să apăsați voi pe ecran unde vreți să focalizeze. O altă problemă este că noaptea nu intensifică imaginea de pe ecran, ca să vezi ce fotografiezi, așa că de multe ori te uiți la un ecran practic negru (și apeși pentru focalizare unde speri că este bine), dar fotografia la final iese de parcă ar fi fost ziuă.

Camera ultrawide este decentă. Obții imagini bune ziua și decente noaptea. De remarcat că senzorul este mai mare decât pe OnePlus 10 Pro, dar mai mic decât cel ultrawide de pe OnePlus 9 Pro, care a avut cea mai bună soluție foto dintre cele trei generații.

Camera cu zoom optic este un downgrade față de generațiile anterioare, având acum zoom optic 2x (și imagini soft), nu 3,3x precum pe generațiile anterioare. În opinia mea, zoom optic 2x este total inutil, poți obține aceleași fotografii cu un crop pe senzorul camerei principale, care are rezoluție suficientă pentru asta. Apple și Samsung și de fapt cam orice producător demonstrează că fotografiile cu zoom doar 2x pot fi foarte bine făcute cu camera principală și nu are rost una dedicată pentru doar atât.

Când este vorba de zoom optic, telefoanele ar trebui să includă minim 3x, poate chiar 5x — sau deloc. Orice mai jos de 3x poate fi făcut din camera principală, dacă are mulți megapixeli.

👍 5 lucruri care mi-au plăcut la OnePlus 11

  1. sliderul de mute este foarte util.
  2. software bine organizat, cu multe opțiuni de customizare.
  3. sunet plăcut pe difuzoare, cu separare stereo clară..
  4. încărcător de 100 wați inclus în cutie.
  5. s-a trecut la 4 ani de update-uri de Android.

👎 5 lucruri care nu mi-au plăcut la OnePlus 11

  1. sliderul de mute este mai greu de utilizat cu husa oficială a telefonului montată, trebuie să bagi unghia acolo după el.
  2. camera cu zoom optic 2x nu este foarte utilă.
  3. nu focalizează automat bine noaptea, în lumină puțină.
  4. portul USB este 2.0, viteză mică de transfer dacă pe acolo scoateți fotografiile și clipurile video.
  5. design prea complex pentru camera bump pe spate.

Și cam acesta este OnePlus 11. Un telefon foarte bun în toate aspectele, bine executat, cu baterie mare și software bine pus la punct, cu camere foto-video de nivel flagship, dar cu o ușoară scârțâială la cea cu zoom 2x.

Mi se pare și la un preț corect pe piață, costă 4.700 lei la eMAG în varianta cu 16 GB și 256 GB stocare internă. Prețul este bun pentru că cel mai apropiat concurent al său, Samsung S23+, costa 5.200 de lei pentru aceeași stocare (dar are camere mai bune). Xiaomi 13 Pro este chiar mai scump și mie oricum nu mi-a plăcut acel telefon, iar Vivo X90 Pro pare că are probleme similare din ce văd în review-urile altora.

💰 Preț: 4.700 lei la eMAG.

Review-ul a fost scris după aproximativ 2 săptămâni de testare a unui telefon pus la dispoziție de OnePlus 11. Telefonul se va întoarce la ei.

Am testat câteva flagship-uri în acest an: Samsung S23 Ultra, Samsung S23, Xiaomi 13 Pro.

    4 comentarii

  1. Oleleeee, 4700 e un preț atractiv ? :))

      (Citează)

  2. Mnu mersi. Nu stiu de ce se mai chinuie sa diferentieze OnePlus de OPPO. Asta nu mai e Oneplus e Oppo Find X6Pro, fara wireless charging si mai ieftin putin.

    Iar minunatul OxygenOS e practic ColorOS acu. Nu mai are nicio treaba cu versiunile mai vechi, care da, erau chiar misto din punct de vedere al lipsei de bloatware si a optimizarii bune.

      (Citează)

  3. Mai degraba un Google Pixel 7 Pro cinstit, cred ca il gasesti mult mai ieftin si e peste OP11

      (Citează)

  4. E o laie. Bateria la pixel e varză – nu te ține o zi, iar încărcarea e de tot râsul.
    Mai vorbim de faptul că nu îl poți cumpăra oficial din România? Spre deosebire de OP care poate fi cumpărat fie de la eMag fie direct de pe site-ul OnePlus.
    Singura chestie care mă oftică la OP e că în Europa nu oferă și varianta cu 512gb de storage. Și nici varianta Jupiter.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus