un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 24 martie 2023

24 Mar 2023  ·

ȘTIRI  ·

16 comentarii

    16 comentarii

  1. Hacking-ul a devenit o problema foarte grava si reala. Daca inainte auzeam despre site-uri atacate si blocate care nu prea ma afectau direct, erau asa departe de bula mea incat nu-mi pasa sau erau de ignorat, acum mi-am schimbat parerea.
    Saptamanile trecute tot sistemul orasului Anvers (Antwerpen) din Belgia a fost atacat si blocat. Au cerut ceva milioane si mai mult ca sigur le-au si obtinut.
    In prezent, site-ul TVH parts, furnizor secundar si ptr firma unde lucrez, e la pamant. Oamenii stau acasa in concediu economic de cateva zile. Hackerii cer cam 10-20% din vanzari, din cate am auzit dintr-o sursa interna. Cica ar avea backup, dar se inchinuie de ceva zile sa schimbe tot sistemul, sa treaca pe altceva. Au totul compromis, de la bazele de date, mail-uri, tot.
    Imi pierd increderea in online din ce in ce mai mult, din pacate.

      (Citează)

  2. Stirea zice ca ANFP a fost hackuit, nu ANAF. E o mare diferenta

      (Citează)

  3. SirNeo:
    ANFP asta e un fel de virus HIB?

    Anfp e o autoritate care există să mai dea de mâncare unora care nu ar supraviețui la privat. Acum vreo 12 ani am pus un fortinet demo acolo și a apărut un mare botnet care lucra liniștit.

      (Citează)

  4. Am trecut printr-un ransomware din asta in Oct 2018. Tot ce avea legatura cu IT-ul (email, facturare, productie) dintr-o corporatie americana ce produce electronice a fost la pamant. Accesul fizic in cladiri scapase la limita.

    Pe scurt:
    – 2 saptamani de lipsa de productie globala. Echipamente medicale n-au putut si produse si in consecinta oameni au avut de suferit (si poate au murit) prin lume. Erau aparate ce ajutau persoanele sa respire noapte.
    – 1 saptamana am lucrat on site, prin mobile hotspot.
    – dupa restaurari si curatari amanuntite pe fiecare, liniile de productie au revenit la 100% dupa vreo 7-8 saptamani.
    – IT-ul (sau lipsa lui) – impreuna cu fuga dupa reduceri de costuri ne bagasera in situatia aia. Am avut clienti care si-au “teleportat” cate 1 VicePresident in locatie ca sa observe ce sa intampla zi -de zi, si cautau pe genunchi planuri sa mute productie/echipamente ca sa poata relua productia. S-a dovedit ca asteptatul era cea mai buna solutie.
    – fabrica din Romania a reusit sa ajunga la zi cu livrarile necesare dupa 6-8 luni, se lucra pe prioritati. S-au pierdut bani grei din toate partile, a existat o perioada in care compania n-a mai reusit sa primeasca contracte noi (chiar daca negocierile erau in curs si eram favoriti).
    – fiind corporatie americana, intrase pe fir o entitate gen CIA/FBI care le-a interzis sa plateasca “taxa”, a urmat apoi audit de la “fisc” sa certifice ca nu s-au sifonat bani.

    Din pacate atacurile in spatiul cyber se vor inmulti. E nevoie de personal calificat (e lipsa in lume) si ce trebuie platit bine. Chestiunile medicale (spitale) ar trebuie deconectate de la internet, tocmai pentru a evita atacurile din afara si a afecta oameni ce au nevoie de protectie. Cum ar fi ca hackerii sa “intre” intr-un spital si sa blocheze comunicatia/energia/infrastructura critica in timp ce sunt operatii pe cord deschis.

    “IT Security is line insurance. Everybody thinks they have too munch until they discover they have too little.”

      (Citează)

    • Lucrez in securitate cibernetică. Oameni È™i cumpanii sunt destui (deÈ™i într-adevăr e o lipsă), cea mai mare problema e că firmele nu vor sa plătească pentru securitate. Ea costa mult pentru ca certificările sunt scumpe. Când le spui ce preÈ› are un audit serios, prefera să facă teambuilding cu banii aia.

      Da, cele mai vulnerabile sunt spitalele și centrele energetice sunt multe atacuri in SUA fix pe spitale.

        (Citează)

    • 100 de ani de inchisoare pentru primul hacker de acest soi prins si dovedit ar fi un inceput. Il incadreaza usor la genocid

        (Citează)

    • Add:
      100 de ani de inchisoare pentru primul hacker de acest soi prins si dovedit ar fi un inceput. Il incadreaza usor la genocid

      Știi cum este, intră mereu oameni la pușcărie pentru furt, dar nu dispar hoții. Toți cred că ei vor scăpa nedepistați.

        (Citează)

  5. Linus a postat video-ul despre cum s-a intamplat, scary stuff.

    https://www.youtube.com/watch?v=yGXaAWbzl5A

    Also ce misto au integrat sponsorul dbrand in video. Au dat 15% reducere la tot daca accesezi shortlinus.com ;))

    Am carcasa si skinul de la ei sunt foarte bune.

      (Citează)

  6. Breaking news: Linus Tech Tips got hacked: https://youtu.be/yGXaAWbzl5A

      (Citează)

  7. speedy.gonzales

    24/03/2023 la 4:26 PM

    “ChatGPT primeÈ™te acces limitat la Internet”
    asa apare Skynet. dupa ce aterizeaza pe 9gag in mod sigur o sa devina rasist

      (Citează)

    • Rasist? De ce?
      Mie mi se pare ca pe 9GAG comunitatea este departe de a fi rasista in vreun fel si de aceea toti isi permit sa faca orice fel de glume care pe alte platforme ar fi fost considerate nepotrivite.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus