un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cât cheltuim pe cafea lunar?

24 Mar 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

87 comentarii

Când am scris despre ce cafenele am frecventat în anul trecut și ce cafea am băut pe acasă, cineva a întrebat cât cheltuim lunar pe cafea.

Foarte bună întrebarea. Nu am făcut niciodată acest calcul… până acum! Chiar am fost și eu curios să văd rezultatele.

Sunt două metode de a calcula cât cheltuim pe cafea anual. Prima metodă: m-am uitat pe istoricul de comenzi online. A rezultat o sumă de 1.418 de lei în anul anterior. În medie, înseamnă cam 120 de lei pe lună pe cafea pentru acasă.

Asta în medie. În practică, suntem acasă doar 11 luni pe an din cele 12. Crăciun, Paște, vreun concediu, 3 zile la munte etc – în total se strânge aproape o lună din an în care nu bem cafeaua noastră, așa că media lunară este de fapt un pic mai mare.

A doua metodă de calcul ar fi la gramaj. Bem, în medie, două cafele pe zi, adică 2 x 16 grame. Adică 224 grame pe săptămână. Hai să zicem 250 de grame pe săptămână, un kilogram pe lună. De obicei luăm cafeaua la ofertă (v-am arătat și pe blog oferte de Black Friday sau Save Me, iar la Claro am un ușor discount prin forumul Espressoman și faptul că sunt client vechi) și, în teorie, aș ajunge la o sumă ușor mai mare decât cea de sus, dar nu mult mai mare. Ambele metode ajung de fapt cam la aceeași sumă, în jur de 120 de lei pe lună.

Culmea este că pe lapte cheltuim foarte mulți bani. Asta a fost surpriza acestui calcul. Laptele s-a scumpit foarte mult în ultimul an. Cred că luam litrul de lapte UHT cu 4,5-5 lei înainte, iar acum același lapte costă 9 lei/litru.

Evident că nu mai luăm la 9 lei. Am renunțat la LaDorna. Am testat alte mărci de lapte și unele nu se spumau foarte bine sau aveau un gust prea “lăptos” (urăsc când laptele are gust de lapte 🥛). Treaba cu spumarea reușită ține și de cantitatea de proteine din acel lapte, așa că o înțeleg. În final, am început să cumpărăm Pilos UHT de 3,5% din Lidl la greu (iau câte un bax de câte ori trec printr-unul), care este foarte bun pentru noi și costă 5,6 lei/litru.

(Apropo de asta, într-o zi tocmai puneam un bax de Pilos UHT în coș la Lidl. Mă vede o adolescentă care era acolo cu părinții ei și îi întreabă “mami, dar laptele UHT poate fi consumat de oameni?” 🤦‍♂️)

Problema la lapte este că două cappuccino consumă aproape 200 ml de lapte, iar de la o vreme îi dăm și lui Alice. Am ajuns să consumăm un litru de lapte la o zi și jumătate, maxim două zile. 5,6 lei la fiecare 1,5 zile înseamnă aproape 112 de lei pe lună, iar timp de 11 luni înseamnă cam 1.200 de lei, cât dăm și pe cafea pe an!

Scump rău laptele, mai ales și cu Alice în ecuație.

Nu știu dacă din acest motiv sau pur și simplu fără legătură am început recent să reducem cantitatea de lapte din cafea. Vrem să simțim mai bine gustul de cafea de specialitate.

Un cappuccino se face de obicei cu 30 ml espresso și 90 ml lapte. Noi am migrat întâi spre cappuccino după rețeta italiană, adică 30 ml espresso și 60 ml lapte. Inclusiv prin cafenele, dacă am ocazia, cer la barista aceeași proporție de 2 la 1 lapte vs cafea.

Acum ne îndreptăm chiar spre 1:1. Oricum nouă tradițional ne place espresso macchiato sau cortado sau cum vreți să-i spuneți și treptat ne întoarcem la această primă preferință și acasă și în cafenele.

 

asus s5507

    87 comentarii

  1. Problema la lapte este că două cappuccino consumă aproape 200 ml de lapte, iar de la o vreme îi dăm și lui Alice.

    Problema este că nu ar trebui sa dați cappuccino unui copil. 🤔

      (Citează)

  2. The best este espresso. Si eu beam cu putin lapte inainte, dar nu mai pot acum. Sotia era obisnuita sa bea cu lapte – 30ml – si i-am facut de vreo 2-3 ori fara lapte si a renuntat la el. Mai bea din cand in cand cu lapte.
    La espresso chiar se simte gustul cafelei.
    Da, laptele s-a scumpit din nou. au pus iarasi 0.5 lei la litru. Nu e normal, nu stiu unde ne ducem. Si noi consumam lapte in casa, si la fel il iau si eu la 5-5.5 lei.

      (Citează)

  3. IonP: Problema este că nu ar trebui sa dați cappuccino unui copil. 🤔

    Copilului ii dă lapte, nu cappuccino :)))

      (Citează)

  4. Intrebarea corecta era daca laptele Pilos poate fi consumat de oameni :-P

      (Citează)

  5. Nu știu dacă este corect sa spui ca bei cafea, când de fapt bei ceva amestec. E ca și cum ai bea șpriț sau cocktail.

    Legat de prețul la unele produse, uneori se plătește brandul. De multe ori același produs, făcut in aceeași fabrica, costa diferit in funcție de brand. Albalact vs Zuzu, in cazul laptelui.

      (Citează)

    • ok si cum sa ii spunem?

        (Citează)

    • Beau și cafea :P

      Dan.S: Legat de prețul la unele produse, uneori se plătește brandul. De multe ori același produs, făcut in aceeași fabrica, costa diferit in funcție de brand. Albalact vs Zuzu, in cazul laptelui.

      De cele mai multe ori, da. Unele branduri investesc în publicitate și poziționare ca fiind premium și asta se vede și în cost.

      Există și unii care spun că nu este chiar același lapte. Că mai diferă cantitatea de proteine și chestii. Nu știu despre asta.

        (Citează)

  6. Din experienta proprie, cel mai bine s-au spumat Zuzu si Laptaria Cu Caimac. Eu nu beau cafeaua cu lapte, jumatatea mea in schimb nu o bea fara. Cateodata ma distrez sa ii fac laptele spuma in cana speciala de spumat lapte, are si espressorul functia asta dar m-ar durea capul ca nu stiu cat de bine curat capul de spumare.

      (Citează)

    • Da, cu Zuzu am avut și eu experiențe bune. Îmi zicea cineva că are multe proteine și de asta se spumează bine. Înainte de scumpiri cumpăram LaDorna, însă.

        (Citează)

  7. Si in cafenele?
    Eu am calculat si mi-a iesit o suma exorbitanta :))

      (Citează)

    • Îh, prefer să nu calculez pe cafenele :)) Acolo o văd ca o formă de entertaiment, de ieșit în oraș, nu de poftă de cafea. E ca și cum ai ieși la bere.

        (Citează)

  8. E o suma decenta. Probabil inca 50% pe cafeaua bauta in oraș. Cam atat consumam si noi doar ca bem, în medie, 2x 2 cafele/zi. Dar luam cafea de duzină gen jakobs, lavazza, tchibo etc. Dar și acestea sunt “din boabe atent selecționate” :))
    Pentru capuccino folosim doar lapte 1.5 ca sa nu se simtă gustul de… Lapte.

      (Citează)

  9. scuze, aveti casa plina de gadgeturi, cateva de fiecare tip, lunar va cumparati cate ceva, si va zgarciti ca ultimii aurolaci cumparand PENTRU COPIL cel mai ieftin lapte. Vreti sa aiba sani la 7 ani? Sau macar sa fie obeza? Stim ca nu e perfect nici bio dar macar teoretic e mai controlat si mai de incredere. Exista si UHT bio. Pentru voi, e treaba voastra, ca dezvoltarea vi s-a incheiat (desi trebuie sa va si mentineti sanatosi pentru asta mica). un lapte bio costa cam cat o Dorna asa ca nu e mare efort. Sau cat un espresso la Origo/orice cafenea mai de fitze

    nu e nevoie sa aprobi, doar sa va ganditi putin la prioritati

      (Citează)

    • Felicitari, ana, asta e unul din cele mai mizere comentarii citite intr-o lunga perioada de timp. hai s1kt1r.

        (Citează)

    • ana: PENTRU COPIL cel mai ieftin lapte

      unii se ajusteaza mai greu la a considera un copil.. un copil.
      altfel.. mie imi e greu sa aleg pt mine produse lidl, nici nu spun despre a le alege pt copil.

      dar, fiecare cu alegerile si consecintele lui

        (Citează)

    • Ion, esti Ion de la guvern?

      Ana has a point. Oameni cu venituri peste medie aleg cafea de origine pentru ei si lapte de duzina pentru copilul lor. Copil care face si trafic pe blog si deci aduce venituri in casa, lol.
      Imaturitatea asta, care se observa si la peste jumatate dintre comentatori, este de-a dreptul inspaimantatoare.

        (Citează)

    • good point,

      laptele ala pilos, cred ca e jumate facut din lapte praf, de iese asa ieftin

        (Citează)

    • Pentru copii incerc sa le dau lapte de capra, tot de la Lidl. Am inteles ca este mai apropiat de consistenta laptelui uman. Nu este atat de dulce cum este cel de vacă si copiii s-au cam prins…

        (Citează)

    • @teo, nu zic ca produsele Lidl sunt cele mai bune, dar un litru de lapte cam atat ar trebui sa coste. Daca laptele se vinde la ferma cu 2-2,5 lei, mi se pare ca ai o marja de profit suficienta chiar daca il vinzi la magazin cu 5 lei.

        (Citează)

    • Astia de comentati ca laptele de la lidl e prea ieftin si de fapt nu e lapte etc, este ca habar n-aveti cat primeste producatorul pe litru?
      Daca ati avea idee, sigur n-ati mai da 10 lei pe litru ptr ca e “de firma”.
      V-au dresat bine astia cu reclamele si vrajeala.

        (Citează)

    • Da man, dar nu protestezi impotriva pretului laptelui incluzand in alimentatie cel mai dubios sortiment, mai ales pentru copii, unde esti responsabil sa-i dai un start in viata de tip best-effort.
      Argumentul cu pretul mic pe care il primeste taranul e foarte lame. Doar nu mergem sa sugem la uger, intr-un sat uitat de pe langa Slobozia, seara cand se intoarce vaca de la turma, daca are vaca chef si dispozitie.
      Vrem laptele la tetrapack, in raft, testat de bacterii nasoale, tinut la rece, in magazinul aflat la 200 de metri de casa, nu mai mult.

      Haine, celulare, masini, gatget-uri, astea toate se afla pe langa corp. Laptele goes inside, mkey?

        (Citează)

    • @ana: dă-i copilului tău ce lapte vrei tu, dar nu vorbi de parcă ai fi făcut tu teste de laborator și ai analizat fiecare lapte din țara asta. Cel mult poți să faci o recomandare legat de ce folosești tu, dar nu mai vorbi ca și cum ai ști vreun adevăr secret despre alte mărci.

        (Citează)

    • Foorysh: dar nu protestezi impotriva pretului laptelui incluzand in alimentatie cel mai dubios sortiment, mai ales pentru copii, unde esti responsabil sa-i dai un start in viata de tip best-effort.

      Ce-i dubios la el? Este produs de fabricile care fac și Napolact și Olympus. Lapte. Iese din vacă. Probabil este cel mai vândut din România, iar Lidl dă masiv în preț ca să te atragă la ei în magazine cu asta, ca oricum mai cumperi și alte produse. Nu e vreo conspirație ca să fie lapte ieftin, ba chiar aș zice că acesta este un preț normal.

        (Citează)

    • teo:
      good point,

      laptele ala pilos, cred ca e jumate facut din lapte praf, de iese asa ieftin

      Este făcut la Napolact sau Olympus, dar poate au niște vaci mai vai de ele în spatele fabricii și de acolo fac pentru Lidl :P

        (Citează)

    • M-am enervat puțin când am citit comentariul asta din câteva motive. În primul rând pentru ca prea mulți judecați de-aiurea fără sa aveți toate datele. De ex – știți voi cât de des ii ofer lui Alice lapte de vacă vs alte feluri? Știți voi ce cantitate? Și în ultimul rând, știți voi ca un lapte este factual mai bun decât altul (nu ma refer la bio vs non-bio, ci în general brand to brand). Bazat pe ce teste?

      Eu una nu mă bag nici pe internet nici în viața reală sa emit așa judecăți. “Vreti sa aiba sani la 7 ani? Sau macar sa fie obeza?” – wow, da, bravo.

      Ca idee, dacă vrei cu adevărat sa oferi o informație utila, spune ceva în genul “uite nu știu dacă știați de studiile astea referitor la laptele de vacă oferit copiilor”.

      Puteți sa va liniștiți cu toții, ca oricum ii ofer lapte de vaca foarte rar și mult sub pragul maximal recomandat de pediatri. Nu știu, gândiți-vă și voi de doua ori înainte să ziceți din astea, că nu e ok.

        (Citează)

    • @Foorysh, daca analizam explicatia ta, o sa gasim niste mici lacune.

      Costul laptelui natural la ferma este de maxim 2,5 lei.
      Daca o firma foloseste 50% lapte praf va avea un cost de 1,25 lei jumatatea de litru de lapte natural si probabil in jur de 0,25 – 0,50 lei pentru jumatatea de litru facuta din lapte praf.

      Adica de cost pentru materia prima dintre un lapte 100% natural si unul cu doar 50% lapte este de maxim 1 leu. Restul costurilor de transport / productie / testare / refrigerare ar trebui sa fie la fel.
      Deci orice diferenta mai mare de 1 leu nu reprezinta o calitate superioara, fiind doar cost de marketing + profitul producatorului.

        (Citează)

    • Matilda: În primul rând pentru ca prea mulți judecați de-aiurea fără sa aveți toate datele

      poate pentru ca voi ati cerut-o?
      da, e dragut cu copilul pe internet.. produce (vizualizari si probabil venit) si toate cele (simpatie, etc)..
      dar in mod egal aduce si critici.
      nu esti pregatita pentru ele / nu ti le doresti?
      pai scoate copilu’ de pe internet.
      sau inchide comentariile.
      sau sau..

      dar sa vrei si cu sufletul in rai si cu…
      e doar ipocrizie.

        (Citează)

    • Matilda: Și în ultimul rând, știți voi ca un lapte este factual mai bun decât altul (nu ma refer la bio vs non-bio, ci în general brand to brand). Bazat pe ce teste?

      pai tu pe ce teste te bazezi cand spui ca e la fel?

      experienta mea personala cu produsele lidl (cele ieftine) imi spune ca sunt si proaste (de la gust, la probleme de pastrare, la multe situatii).
      ceea ce ma face sa cred ca nici laptele ala nu e diferit de restul ofertei.

      repet, e ok sa alegi ce vrei tu pentru ca e responsabilitatea ta.
      dar, ca orice alege responsabila si asumata.. presupune ca autunci cand te lauzi cu ea.. nu te superi pentru ca altii nu sunt de acord cu tine.

        (Citează)

    • ana are dreptate, ion are cabina!

        (Citează)

    • Explicația pt mizeriile de genul ăsta de fapt e mai simplă și mai umană: nw și Mat par oameni de succes, arată ok, au un copil frumos, au “casa plina de gadgeturi” și “își iau în fiecare lună cate ceva”. Și pt o grămadă de troglodiți asta e prea mult, le trezește dușmănia și instinctul de maidanez. Și găsesc ceva minor, ceva așa cam ca un Red hering, numai bun de atacat, insultat și dat vina, pt a-i ataca.
      Norocul vostru e că ăștia doi au prea mult bun simț și nu va băga unde meritați multi dintre voi, de-aia vă permiteți atâtea. Ia sa încercați genul asta de postări pe blogurile ălora care incep cu ar, sau cu zo, sau la mvblog, să vedeți acolo răspunsuri pe măsura aiurelilor voastre. Dar acolo tăceți ca râmele, este?

        (Citează)

    • Ana bați câmpii cu grație, dacă nu ești deja să știi că te-ar prinde bine să fii administrator al unui grup de mămici pe Fb.
      Și dacă tot pomenești de crescut sânii la vârste mici să știi că incriminată este carnea de pui crescuți cu hormoni, nu laptele. De fapt sunt studii care afirma ca adolescența precoce este urmare a dezvoltării psihice precoce datorită expunerii la informații din ziua de astăzi, mai puțin legat de mâncare.

        (Citează)

    • john2381: nu esti pregatita pentru ele / nu ti le doresti?
      pai scoate copilu’ de pe internet.
      sau inchide comentariile.
      sau sau..

      Este un articol despre cafea, care copil?

      Ai dreptate însă, o să mai blochez niște persoane pentru că nu am de ce să suport părerile extreme ale unor anonimi, mai ales astfel exprimate pe tonuri isterice.

        (Citează)

    • Foorysh: Copil care face si trafic pe blog si deci aduce venituri in casa, lol.

      De unde ai scos-o pe asta? Sau tu intri pe aici ca să afli ce mai face Alice?

        (Citează)

    • nwradu: Este un articol despre cafea, care copil?

      “Scump rău laptele, mai ales și cu Alice în ecuație.”
      alice nu e copilul?

        (Citează)

  10. boris:
    Corect. Copilulului pana la 5 ani doar esspresso. Dupa aia faci diversificare.

    Amatori… până la 5 ani ristretto, abia după aia espresso și diversificare… :)

      (Citează)

  11. Pai mai mamaie, cum sa zici ca laptele ie scump si apoi sa dai 50 da lei p-o piftea si-o chifla. Pai frumos e mai mamaie…
    Revenind la sobiect, ieri am avut un biznis miting si a trebuit sa platesc io. 2 capucine 26 lei. La mall. Pa barosaneala. Capucino mediu, nu mare sau xxl. M-am dus apoi acas si mi-am facut juma de kil de capucino, asa de ciuda.

      (Citează)

    • Cappuccino în oraș s-a dus în 15 lei acum, sunt cafenele și cu 18 lei. La mall nu știu, depinde și ce cafea au (era Manufaktura sau vreun Illy?)

      Scump, dar cred că asta e modelul de business. Dacă vin doi oameni și beau un cappuccino timp de o oră, nu cred că scoți bani să plătești chiria și oamenii.

        (Citează)

    • Ted’s coffee. Habar n-am ce cafea si lapte folosesc.
      Cu alte ocazii mai scap cu doamna pe la handsome monk in parklake, asa pa aroganta. Tzac pac, 2 ciapuchino si-un cookie, fro 40 de lei. Csf ncsf, e greu.

        (Citează)

    • La Handsome Monk mergem și noi când ajungem în Parklake. Au și frișcă bună.

        (Citează)

  12. Nu ar fi rau sa faci un calcul si sa ne spui cat cheltui si pe bauturile alcoolice.

      (Citează)

    • Mai bine nu, că mă deprim.

      Glumesc, nu este o sumă mare. Cumpăr la ofertă de la Finestore -15%. Este și greu de calculat, de fapt, pentru că de multe ori cumpărăm băutură și o bem după cine știe câtă vreme sau o mai dăm cadou. Ce iau de Black Friday ne ține jumătate de an.

      De exemplu, am ceva tărie în casă, dar ține cu lunile, poate mai mult. În ultima lună am băut două shoturi de tărie și cred că am deschis o sticlă de vin când au venit părinții Matildei în vizită, dar atât.

        (Citează)

  13. Eu aproape dublu. Dar asta pentru ca pretul mediu la cafeaua pe care o iau eu este 55 lei/250gr si fac in sita dubla, de 18g, mereu o extractie dubla, indiferent ca fac espresso sau capuccino (ma rog, flat white). Si se fac cam 2.5-3 cafele pe zi in casa, deci un pic mai mult de 1.5 kg de cafea pe luna.

      (Citează)

    • De unde iei cafea?

        (Citează)

    • Guido, Papa Jaques si, am mai zis pe aici, Buimac (de la care luam mai mereu, dar la el s-a scumpit cafeaua parca mai mult ca la ceilalti).
      In trecut am mai luat de la Claro, Yume, Mabo, Sarkis si de pe la altii…dar Buimac si Guido mi s-au parut mai mereu super ok. Mai nou si Papa Jaques.

        (Citează)

    • Am și eu acum o punga de la Guido, ceva Columbia, foarte gustoasă.

        (Citează)

  14. Consumul de acasa nu cred ca implica costuri prea mari comparat cu cat dati in cafenele. 4-5 vizite la ceva gen origo te duc la mai mutl decat ai scris tu acolo. Eu beau apropae zilnic un doppio la o cafena de cartier care foloseste cafea de la saint roastery. pretul e super ok, dar daca pun 20 de zile/luna tot ma duce la mai mult decat ati pus voi.

      (Citează)

    • Da, dar ieșitul în oraș îl văd ca o formă de socializare, entertainment, distracție. Nu ies pentru că mi-e poftă de cafea, ci aleg să beau o cafea în loc de o bere sau o limonadă pentru că-mi place mai mult.

      Sunt sigur că se strâng mulți bani și pe acolo.

        (Citează)

  15. teo:
    good point,

    laptele ala pilos, cred ca e jumate facut din lapte praf, de iese asa ieftin

    deci scoți apa din lapte, consumi o grămadă de energie cu asta, apoi ambalezi laptele praf, îl depozitezi o perioadă și apoi torni apă peste el ca să îl faci lapte din nou și obții un lapte mai ieftin.
    aham, cred că ăsta e secretul Lidl.

      (Citează)

    • Majoritatea nici nu știu unde este produs, cred direct că dacă este ieftin, este și o conspirație pe undeva.

      Eu știu că nu-i făcut din lapte praf. Mi se pare însă amuzant că oamenii au ceva cu laptele praf, dar 75% din bebeluși cu asta sunt hrăniți, că alăptarea nu merge mereu bine.

        (Citează)

  16. teo:
    good point,

    laptele ala pilos, cred ca e jumate facut din lapte praf, de iese asa ieftin

    Nu o sa iti faca nimeni in UE lapte din lapte praf. UHT-ul tine fara conditii speciale suficient de mult ca sa nu se merite procedeul mentionat de tine. In schimb se exporta (in China de exemplu) lapte praf, pe care ei il “refac” apoi in lapte lichid.

      (Citează)

  17. Folosim doar OATLY- BARISTA pentru cafea, de fapt asta e si cel mai vandut

      (Citează)

  18. cand am vazut titlul, m-am gandit “bine ca pot sa mai tai de pe lista inca un lucru pe care nu-l stiam si pe care voiam foarte mult sa-l stiu” (respectiv cat cheltuie nwradu pe cafea si lapte)

    dar apoi am zis sa citesc totusi articolul si comentariile, si s-a dovedit ca e unul din cele mai interesante articole de pe blog din ultima vreme!

    fac un rezumat a ce se intampla aici:
    – subiectul ar trebui sa fie complet irelevant, like wtf is this ?!
    – supriza e insa ca nu cafeaua, ci laptele e o problema dpdv costuri !!!
    – mi se pare super bizar ca pt nwradu sa fie asta o problema (adica sunt de acord cu prima parte a comentariului Anei de mai sus)
    – mi se pare de super rahat ca m-am gandit la asta, adica ce pana mea ma apuc eu sa judec unde face sau nu nwradu economii, ce sunt tampit?!!
    – dar na, asta se intampla cand scrii articole bizare pe blog, cititorii au si ei pareri / ganduri bizare – involuntar
    – ideea cu “trebuie sa luam ce e mai bun (aka mai scump) pentru copil” este tipic romaneasca, nu ne dezmintem, avem ideea ca parenting-ul este similar cu crescutul animalelor, adica tot ce conteaza e sa bagi mancare de calitate in copil si sa nu faci economii cand vine vorba despre el
    – discutiile despre lapte = priceless, mentiune speciala pentru comentatorul care a zis ca daca bei cafea cu lapte atunci NU inseamna ca “bei cafea”
    – super interesant dupa cum ziceam, va urez o zi productiva
    – m-am distrat

      (Citează)

    • Marean: trebuie sa luam ce e mai bun (aka mai scump) pentru copil

      eu am citit ca ideea era sa nu luam ce e mai ieftin (aka mai prost) pentru copil (mai ales atunci cand ne permitem, in special cand parintii isi iau pentru ei mai scump / bun).
      in plus, nu stiu cat de romaneasca sau nu e ideea ta, dar n-o sa ma convingi ca e o idee buna sa dau copilului (pe termen lung) un lapte de la un brand dubios cand pot sa ii dau de la un brand in care am ceva mai multa incredere.

        (Citează)

    • @Marean: mulțumesc pentru comentariu. Ai putea chiar să faci și la alte articole lungi o listă cu “lucruri care-mi trec prin cap citind articolul”.

      Marean: – subiectul ar trebui sa fie complet irelevant, like wtf is this ?!

      What do you mean, mi se pare un subiect tipic de blog personal!

        (Citează)

    • john2381: un lapte de la un brand dubios cand pot sa ii dau de la un brand in care am ceva mai multa incredere.

      Tot nu m-am lămurit de ce ți se pare dubios. Este un domeniu chiar bine reglementat.

        (Citează)

    • @nwradu
      acuma sunt curios cat cheltuiesc alti blogger-i cu … eu stiu, hartia igienica :-)

        (Citează)

    • @john
      Nu mai da lapte la copil!
      Tu nu ai aflat ca oamenii nu pot sa digere bine proteina din lapte?
      Laptele de vaca e pentru pui de vaca, nu pentru pui de om.
      Serios, de cand am renuntat la lapte*, nu mai sunt balonat.

      *Inca mai pun un strop in cafea, recunosc. De asta m-a si zdruncinat comentariul cu “se mai poate numi cafea daca pui lapte in ea?”

        (Citează)

    • Marean: Nu mai da lapte la copil!
      Tu nu ai aflat ca oamenii nu pot sa digere bine proteina din lapte?
      Laptele de vaca e pentru pui de vaca, nu pentru pui de om.

      eu am aflat ca unii oameni nu pot sa digere..
      dar copii nu sunt printre ei.

      eu (adult) nu beau lapte (nici macar in cafea) desi nu am o problema cu digerarea lui, ci cu gustul.

      cat despre puii de vaca.. de acord, dar nu vreau sa le accept exclusivitatea :)

        (Citează)

    • nwradu: Tot nu m-am lămurit de ce ți se pare dubios.

      experienta personala cu produsele alimentare brand propriu din oferta lidl este foarte proasta.
      nu am folosit exact laptele discutat aici, dar mi se pare putin probabil ca el sa fie exceptia.

      altfel (acceptand exceptii), un produs scump poate fi bun sau nu, dar un produs ieftin e foarte greu sa fie bun.
      bine, nu stiu cat de ieftin e laptele asta (daca pretul ii permite sa fie macat decent), dar punctul de mai sus (cu experienta personala) e cel care decide in cazul meu.

        (Citează)

    • Marean: cat cheltuiesc alti blogger-i cu … eu stiu, hartia igienica

      eu sunt mai curios de ce nu se mai gaseste hartia igienica in 4 straturi sub brand kaufland.
      era o combinatie reusita de soft, dar rezistent.

        (Citează)

    • daca pui rahat in cana cu cafea, obtii o cana de cafea sau o cana de rahat?

        (Citează)

  19. Ce amarati sunteti. Eu am barista angajat full time.

      (Citează)

    • Și noi plănuim să facem asta din Alice. Între timp, mă duc eu să fac un curs de barista.

        (Citează)

    • Daca vrei sa bei cafeaua la ora 08:00, te trezesti cu minim o ora mai devreme si iti faci o cafea inainte de cafeaua oficiala ca sa poti sa functionezi.
      Apoi te duci si o trezesti usor pe Alice, te duci cu ea la baie, o ajuti sa se spele pe fata cu apa rece ca sa se trezeasca si apoi o supraveghezi in timp ce pregateste cafeaua.

      #simpleasthat

        (Citează)

  20. Și noi bem cafeaua cu mult lapte. Noi am folosit lăptăria cu Caimac, dar din întâmplare am descoperit că laptele marca proprie de la Carrefour (cel roșu) spumează foarte bine.
    Sunt curios cum faceți cafeaua (cu ce aparat). Eu folosesc un Breville PrimaLatte și cafea Jacobs din supermarket.

      (Citează)

  21. recomand cafea de la dropshot. raportul pret calitate e foarte bun! blend-ul milky way la 1kg e aproape 100 de lei daca incluzi si promo cod-ul “espressoman”

      (Citează)

  22. Eu nu pot intelege de ce ar cumpara cineva lapte UHT. Mai ales cand nu sta la 300 de km de un supermarket.
    Gustul e nasol in primul rand.
    Laptle pasteurizat, chiar si cel cu termen lung e mult mai bun si mai natural. Inclusiv faptul ca trebuie tinut la rece ca altfel se strica imi arata ca e “lapte”. Un lapte care nu se strica deja are multe lipsuri. BTW… ai vazut vreodata cum arata laptele UHT cand “se strica”?

      (Citează)

  23. Pretul laptelui a crescut foarte mult, prefer sa platesc in plus si sa beau la fel in continuare.

      (Citează)

  24. Laptele bun este cel nestandardizat, va las pe voi sa descoperiti care sunt cele 2-3 branduri care comercializeaza.

      (Citează)

  25. Marean:
    cand am vazut titlul, m-am gandit “bine ca pot sa mai tai de pe lista inca un lucru pe care nu-l stiam si pe care voiam foarte mult sa-l stiu” (respectiv cat cheltuie nwradu pe cafea si lapte)

    dar apoi am zis sa citesc totusi articolul si comentariile, si s-a dovedit ca e unul din cele mai interesante articole de pe blog din ultima vreme!

    fac un rezumat a ce se intampla aici:
    – subiectul ar trebui sa fie complet irelevant, like wtf is this ?!
    – supriza e insa ca nu cafeaua, ci laptele e o problema dpdv costuri !!!
    – mi se pare super bizar ca pt nwradu sa fie asta o problema (adica sunt de acord cu prima parte a comentariului Anei de mai sus)
    – mi se pare de super rahat ca m-am gandit la asta, adica ce pana mea ma apuc eu sa judec unde face sau nu nwradu economii, ce sunt tampit?!!
    – dar na, asta se intampla cand scrii articole bizare pe blog, cititorii au si ei pareri / ganduri bizare –involuntar
    – ideea cu “trebuie sa luam ce e mai bun (aka mai scump) pentru copil” este tipic romaneasca, nu ne dezmintem, avem ideea ca parenting-ul este similar cu crescutul animalelor, adica tot ce conteaza e sa bagi mancare de calitate in copil si sa nu faci economii cand vine vorba despre el
    – discutiile despre lapte = priceless, mentiune speciala pentru comentatorul care a zis ca daca bei cafea cu lapte atunci NU inseamna ca “bei cafea”
    – super interesant dupa cum ziceam, va urez o zi productiva
    – m-am distrat

    ramane intrebarea: cat de mare e capul unui copil. eu inca ma amuz.

      (Citează)

  26. eu dau cam 130-140 fara lapte

    iti recomand olimpus cu vitamina D :)) iese spuma wow, e 9 lei dar e fabulos

    nu prea sunt pentru uht sau editiile “speciale” pentru barista, au zero nutrienti, zero gust si calitate indoielnica, mai putin cel italienesc pe care il poti gasi la carrefour, dar ala cred ca e undeva pe la 20 lei/litru acum

      (Citează)

    • De ce spui ca laptele UHT nu are nutrienti? Ai gasit vreun studiu pe tema aceasta?
      Intreb pentru ca si eu aveam impresia inainte ca nu este bun, dar toate studiile / articolele pe care le-am gasit spun ca are cel putin 90% din nutrientii unui lapte care nu a fost tratat la temperatura foarte inalta.

        (Citează)

  27. Andrei G:
    Si premiul pentru cel mai neinteresant comentariu ii revine lui…te las pe tine sa descoperi.

    Si cel mai prost din curtea școlii …

      (Citează)

  28. 0 lei ca nu beau cafea <3

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus