un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Gata, Piața Romană a fost ireversibil stricată de o clădire galbenă de sticlă

9 Mar 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Iată în stânga clădirea veche a ASE-ului, finalizată în 1926. Mi se pare cea mai impunătoare clădire din Piața Romană, că pe la coloane este urât și plin de panouri publicitare, iar în rest sunt doar vile.

Vila albă de lângă ea se numește Casa Nanu-Muscel și a fost construită în 1903 de către un director al Spitalului Colțea, înainte ca ASE-ul să existe acolo. Vila era foarte degradată acum câțiva ani, dar ASE-ul a cumpărat-o cu 3,5 milioane de euro folosind fonduri de la guvernul PSD, iar apoi a restaurat-o sau măcar vopsit-o pe afară, nu știu.

În spatele ei, tot ASE-ul a construit o clădire de sticlă de 7 etaje. O clădire care nu are nimic în comun cu acea zonă veche a orașului, o clădire care practic devine cea mai impunătoare din Piața Romană prin forma ei. Zici că înghite vila de sub ea. Este un simbol bun pentru un oraș înghesuit, apăsat de clădiri făcute fără noimă. Acel colț de intersecție începe să aibă aspectul maghernițelor din India sau Turcia.

A fost contestată de-a lungul anilor de diverse organizații care vor ca București să nu mai arate ca monstrul lui Frankenstein, dar nu s-a putut face nimic. Primari PSD, fonduri de la guvernul PSD și un rector apropiat de PSD sunt o combinație greu de oprit.

Așa că Piața Romană este acum mai urâtă. Clădirea bej veche a ASE-ului stă lângă o vilă care a fost vopsită în alb la renovare (ca să se cunoască mai bine poluarea din oraș în câțiva ani) și lângă altă vilă bej și acum lângă o clădire galbenă de sticlă. Clădire care, apropo, are ieșirea în strada foarte îngustă din spatele ASE-ului, care oricum avea trotuarele blocate de mașini și abia puteai intra pe acolo. 7 etaje de clădire se vor revărsa tot în acea străduță.

Good job, așa strici un oraș. Apoi toți se vor văita că turiștii nu vor să vină pe aici, că arata urât, că este degradat. Normal că arată urât. Când autoritățile dovedesc o astfel de nepăsare, de ce i-ar mai păsa cetățeanului de rând de orice altceva?

Problema este că astfel de clădiri, de stricăciuni, sunt permanente. Prostia aia o să rămână încă 100 de ani acolo. Încă o piață din București este distrusă permanent. Borduri și garduri se pot vopsi, stâlpii se pot înlocui, o zonă poate fi cosmetizată sau renovată periodic, dar o astfel de clădire va fi mereu un ghimpe care să o strice.

Și nu zic că vreau un oraș vechi. Îmi place o clădire modernă. Vreau însă să le văd integrate plăcut în peisajul urban. Vreau să se potrivească zonei. Bucureștiul este deja plin de străzi cu case veche și dintr-o dată găsești câte un bloc de 2 etaje cu sticlă și plastic pe el, care arată oribil și nepotrivit acolo. Nu știu cine aprobă astfel de fațade, dar în acel departament se vede de la o poștă corupția sau nepăsarea.

    25 comentarii

  1. speedy gonzales

    09/03/2023 la 11:37 AM

    macar daca puneau panouri solare pe fatada aia tot faceau ceva mai bine

      (Citează)

  2. Adevărată imbecilitate, ce să spun? România.

      (Citează)

    • Bucurestiul e cu adevarat o capitala oribila. Ma bucur ca, in sfarsit, nu voi mai avea de-a face cu acest oras-favela care nu-si are locul intr-o Europa civilizata. Piata Romana este un kitsch de proportii, la fel ca multe alte zone ale acestui oras infect.

        (Citează)

    • Deea cred ca faci anul de cand tot zici ca ai plecat sau pleci.

        (Citează)

    • Pyro, de luna viitoare sunt in Germania. Plecarea mea nu va rezolva voua problemele, veti continua sa traiti in acelasi oras imputit si poluat.

        (Citează)

    • Deea – felicitări pentru mutare! Știu ca ți-ai dorit mult și va dorim sa fie cu noroc ❤️

        (Citează)

    • Multumesc, Matilda! Intr-adevar, mi-am dorit foarte mult. Probabil veti ajunge si voi la aceeasi concluzie, in momentul in care Alice va avea 3-4 ani. Va veti izbi de atatea lucruri nefiresti, aberante, abuzive, si probabil veti fi suprasaturati de traiul din Bucuresti, incat veti dori altceva, iar “acel ceva” nu il veti gasi aici, indiferent de nivelul financiar. Foarte multi dintre cunoscutii mei au trecut prin aceasta situatie, nu e de mirare ca peste 70% dintre colegii mei de liceu si facultate au luat demult calea strainatatii. Plec cu lehamite si o doza de tristete, deoarece mama mea va ramane aici (incerc, totusi, sa o aduc langa noi). Voi mai comenta pe aici, sporadic.

        (Citează)

  3. Ca nuca in perete.

      (Citează)

  4. Galben e taxiul din prim-plan. Clădirea aia e căcănie.

      (Citează)

  5. Cladirea aceia este proprietatea ASE-ului. Adica tot aceia care au cladirile acelea frumoase si vechi au facut cladirea noua, din nevoie de extindere.

      (Citează)

  6. Deea:
    Pyro, de luna viitoare sunt in Germania. Plecarea mea nu va rezolva voua problemele, veti continua sa traiti in acelasi oras imputit si poluat.

    In sfarsit, numai bine! Sa ne trimiti vedere cu celebrii caini cu covrigi in coada de pe Germanea.

      (Citează)

    • Fac pariu pe o ciocolată Rom Tricolor că și dacă pleacă, tot o să latre prin stânga dreapta că cine nu a plecat e un fraier. E greu să scoți pământul de sub unghiile omului de neam prost.

        (Citează)

    • Evident. Fix de asta plec, sa numar covrigii din cozile cainilor. Dupa cum spunea Petre Tutea, un popor de idioti, sunteti irecuperabili. Intre timp, bucurati-va de traiul din favela numita Bucuresti, nu veti ajunge nici intr-o suta de ani la nivelul unui oras civilizat, de oameni nu mai zic, ca sunteti de o calitate mizerabila. Dar hei, noroc cu covrigii aia din cozile cainilor. Tschuss!

        (Citează)

    • Deea, pai daca suntem un popor de idioti, te rugam sa ne lasi in idiotenia noastra. Intra pe nwradu.de si elucubreaza in germana pe acolo

        (Citează)

    • Ne pleacă valorile… :(

        (Citează)

    • @Deea, poate pe viitor mai scade putin numarul de idioti din Romania (pe masura ce multi dintre ei pleaca prin alte tari).

        (Citează)

  7. Capitala admninistrativa a Romaniei ar trebui mutata la Brasov! Multe tari au astfel de aranjamente in care cel mai mare oras nu este capitala. Desigur aceasta mutare se poate intinde pe zeci de ani pentru a nu genera costuri semnificative.

      (Citează)

    • bucurestiul a devenit capitala pentru ca s-a putut extinde radial fata de centru.

        (Citează)

    • @ion, dar de ce s-ar muta capitala in Brasov? Este un oras aproape la fel de sufocat ca Bucurestiul, care nu are nici o autostrada ce trece prin apropiere si nici macar un aeroport. In plus, este mai dificil de extins fata de alte orase din tara.

        (Citează)

  8. Doamne ce uratenie

      (Citează)

    • Deea:
      Evident. Fix de asta plec, sa numar covrigii din cozile cainilor. Dupa cum spunea Petre Tutea, un popor de idioti, sunteti irecuperabili. Intre timp, bucurati-va de traiul din favela numita Bucuresti, nu veti ajunge nici intr-o suta de ani la nivelul unui oras civilizat, de oameni nu mai zic, ca sunteti de o calitate mizerabila. Dar hei, noroc cu covrigii aia din cozile cainilor. Tschuss!

      Orasele din Europa, mai ales cele mari, nu mai sunt asa cum erau acum 20 de ani, sau asa cum ne dorim noi. Din pacate, ele au fost invadate de oameni needucati, golani, hoti, nesimtiti si lenesi. In lipsa unei schimbari majore, care nu vad cum ar putea sa apara, peste inca 10 ani vei vrea sa fugi de acolo.

        (Citează)

  9. Aia nu e 🍌🍌🍌 galbena, taxiul ala e galben. Cladirea aia e cacanie 💩💩💩

      (Citează)

  10. Mie imi place :)
    Daca demolau cladirea aia veche pe care pare ca o inghite era si mai bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus