un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Moore Threads, o companie chinezească devine al patrulea producător de plăci grafice

13 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Pe principiul ce se mai întâmplă prin lume, chinezii lansează acum și plăci video. Compania se numește Moore Threads și a făcut deja mai multe plăci grafice. Moore a fost fondată de un fost vicepreședinte NVIDIA și șef în China, deci să zicem un om cu experiență în domeniu.

Moore Threads devine astfel al patrulea producător de plăci video de PC în acest moment, după NVIDIA, AMD și abia lansatele Intel Arc, și primul producător chinez de așa ceva.

Pe hârtie, noua placă numită S80 seamănă în mare cu un RTX 3060. Are însă 16 GB GDDR6 și conector PCI-Express 5. Are un port HDMI 2.1 și trei porturi DisplayPort 1.4a.

În practică, însă, lucrurile nu stau bine. Placa este compatibilă cu doar câteva plăci de bază și doar anumite jocuri, dar asta este și o problemă de drivere și tehnologii integrate. Pur și simplu multe jocuri folosesc direct instrucțiuni implementate de NVIDIA și AMD și ar trebui “adaptate” și la alte soluții.

Mai jos vedeți un clip video de pe Linus Tech Tips unde testează această placă. Sunt suspiciuni că ar fi copiat arhitectura NVIDIA după niște hăcuială pe acolo. Plăcile Moore folosesc și tehnologie licențiată de la PowerVR, care este deținută de chinezi. Clipul se încheie cu “this card totally sucks” pentru că în practică se dovedește instabilă și problematică în anumite jocuri.

Totuși, este interesant ce fac chinezii și arată o direcție de dezvoltare pentru tehnologia chineză. Guvernul lor încurajează (adică, dă bani) dezvoltarea de plăci grafice și Moore Threads nu este primul producător ce lucrează la una, ci poate sunt doar primii pe piață.

Nu cred că vor avea vreodată succes în lumea vestică, unde inclusiv Intel are probleme în a intra în piața dominată de duopolul AMD-NVIDIA. China, însă, este o piață suficient de mare pentru producătorii chinezi, ca să nu mai zic de alte țări în care ar putea vinde, precum Iran sau Rusia.

Chinezii par a avea strategia de a-și produce singuri totul, de la avioane de pasageri la plăci grafice. În multe domenii le merge, deși în continuare rămân dependenți de aparatură complexă și tehnologie vestică. Cum zice și Linus în clip, miza s-ar putea să nu fie gaming-ul pe PC, ci domenii mai avansate precum procesarea AI și randare/simulare pe servere.

    6 comentarii

  1. E la mintea cocosului.. toti s-au dus sa produca in china, orice. Iar oricat de securizate tii anumite date, tot se afla secrete, ca nu ai cum sa produci un iphone cap coada fara ca aia sa vada ce si cum. Chinezii sunt guvernati de o singura putere. Putere care zice “copiem tot ce putem”. Astfel ca acum orice device are un corespondent si din china.

    Am ras ca haha, ce masini proaste fac astia. Haha ce telefoane fac. Haha ia uite ce ceasuri. Iar in situatia data, haha, ce placi video. Dar anii trec, ei se perfectioneaza si usor usor se bat de la egal la egal cu producatorii originali. Nu poti copia partea de soft si algoritmi dintr-o data, dar in timp incepi sa vezi ce si cum. Si pentru un popor de 1mld e floare la ureche.

    Nimic nu e mai important decat know how-ul. Si ei il au din plin. Singura mare bariera e limba, dar devine si asta din ce in ce mai mica.

      (Citează)

    • Eh.

      Mai trebuie sa ai si angajati bine platiti, meritocratie, colaborare profesionala si alte forme de corporatism.

      Plus ca daca vestul taie conexiunile, poti foarte greu sa tii pasul cu dezvoltarea tehnologica, mai ales daca pornesti din urma. Ceausescu a luat Renault model ’70 si l-a botezat Dacia, dar modelul a devenit invechit in 10 ani. L-a putut exporta numai in perioada aia ingusta.

        (Citează)

    • Asta merge cat timp aia cu know-how-ul sunt de acord sa il imparta cu tine. Acum s-a cam oprit treaba. Ce face Biden acum, cu blocatul vanzarii de EUV si DUV catre China, e doar inceputul iar chestia asta merge in paralel cu mutarea productiei in afara Chinei. Treaba nu pare buna pentru baieti.

        (Citează)

  2. Care “duopolul nvidia/amd” ? Citit luna asta un articol in care nvidia parca era la 85+% si restul e impartit intre amd si intel.

      (Citează)

    • Sunt placi probabil dedicate pentru minerit si aplicatii WPS Office dinadins modate sa nu altereze potentialul tineretului comunist chinez cu jocuri si alte distrageri capitaliste..

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus