un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mă bucur că Michelle Yeoh a luat Oscarul (și cum sunt filmele acestui an?)

16 Mar 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Mă bucur că Michelle Yeoh a luat Oscarul pentru cel mai bun rol feminin. Pentru mine va fi mereu emblematică datorită rolului din Crouching Tiger, Hidden Dragon / Tigru și Dragon, unul dintre cele mai bune filme. Este o poveste frumoasă de dragoste, are o cinematografie excelentă și este plin de metafore subtile.

Și mai are, desigur și lupte foarte bine realizate, plus actori de top, că nici cu Chow-Yun Fat și Ziyi Zhang nu mi-e rușine.

Michelle Yeoh a mai făcut și alte roluri foarte bune. Mi-a plăcut în Crazy Rich Asians, de exemplu, unde are rolul unui personaj negativ, mama-soacră care are apoi o schimbare de mentalitate. A jucat și într-un James Bond, Tomorrow Never Dies. Nu mai știu dacă a fost ultimul cu Pierce Brosnan înainte de a veni Daniel Craig, dar a fost primul din serie care a țintit și piața chineză. Intriga avea legătură cu China, iar Yeoh joacă rolul unui agent chinez care în ajută pe 007 să salveze Universul.

Face un rol amuzant și în Star Trek: Discovery, de altfel.

Cred că majoritatea oamenilor presupun că este de origine chineză. I did too. Se pare că este din Malaezia, născută în 1962 din părinți care au emigrat cândva din China (sau poate bunicii lor). La 20 de ani ani a câștigat și titlul de Miss Malaezia și a reprezentat țara la Miss World 1983. Nu a studiat niciodată arte marțiale, ci mult balet și alte dansuri și asta a ajutat-o în scenele respective.


N-am văzut nici unul dintre filmele nominalizate la Oscar în acest an. Adică acum vreau să văd Everything Everywhere All at Once și desigur All Quiet on the Western Front, că-mi plac filmele de război, și o să văd Top Gun Maverick pe SkyShowtime și poate și Avatar 2 cândva.

Restul, însă, cum sunt? Le-ați văzut? Aveți recomandări? A fost un an bun pentru filme sau nu?

    20 comentarii

  1. Mi-a mai plăcut, pe lângă căștigător, și Triangle of Sadness.

      (Citează)

  2. Banshees of Inisherin este cel mai bizar si incantator film facut vreodata. Also very depressing, desi nu-ti dai seama in timp ce il privesti, te loveste dupa aia.

    Tar este de asemenea un film special, in primele 15 minute credeam ca o sa adorm, dar nu, a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult pe masura ce ma uitam (are 2.5 ore).

    Din pacate, desi sunt fan Michelle Yeoh, nu am reusit sa inteleg nimic din EEAO. Nici macar nu l-am putut vedea dintr-o bucata. Poate e din cauza ca eram cu mintea in alte parti atunci cand l-am vazut, nu stiu.

    All Quiet on the Western Front mi s-a parut super boring, am renuntat.

    Top Gun a mers, de dragul old times. Avatar nu am vazut.

      (Citează)

  3. Am vazut The whale. Foarte bun, cu un subiect indraznet si real.

      (Citează)

  4. Recomand sa vezi/vedeti Avatar 2 doar la cinematograf, neaparat in formatul HFR 3D.

    Fara HFR 3D vezi degeaba filmul. Nu vei avea experienta pentru care a fost creat de fapt.

    Nu zic ca e wow filmul ca si plot, dar ca si imagine este intr-adevar deosebit.

      (Citează)

    • Nu este wow din punct de vedere al scenariului, initial nici nu am vrut sa il vad.
      Dar la cinematograf (vazut la IMAX) m-a impresionat placut. Desi tine vreo 3 ore, nu am simtit deloc ca ma plictisesc si ca as vrea sa se termine mai repede.

        (Citează)

    • Greu cu copilul la cinema. Dacă e să aranjez toate cele necesare pentru a vedea un film la cinema, nu o să fie Avatar 2.

        (Citează)

  5. The whale a fost fain. Ala cu “chinezoaica” o mizerie sinistra, l-am inceput saptamana trecuta si abia aseara l-am finalizat. Peste 2 ore de chin in total. O pierdere inutila de timp.
    Ala cu frontu de vest e ok. Cam lung dar merge. Topgun merge si el. Ciudat dar fain si ala cu spiritele din inișerin.
    Avatar urmeaza.

      (Citează)

  6. Filmul care a luat oscarul nu mi-a placut deloc. Este un film slab, lung.

    Top gun 2 mi-a placut, dar nu e de oscar.

    The fabelmans a fost asa, meah, dar mai bun ca EEAAO

    Nimic nou pe frontul de vest este un film bun, din punctul meu de vedere.

    O sa le vad si pe restul

      (Citează)

  7. De ce te bucuri daca nu ai vazut filmul ?
    Premiul e pentru rolul acesta.

      (Citează)

  8. Am incercat sa ma uit la Top Gun, desi nu gust genul asta de desene animate. Dupa primele 15 minute abia m-am prins ca nu e parodie si l-am inchis.

    Nimic nou… a fost bine filmat/montat, dar cam atat, am uitat povestea dupa o zi. Ma rog, n-am uitat-o complet, ca il vazusem candva pe ala din anii 30.

      (Citează)

  9. Legat de “All Quiet on the Western Front” – nu imi place pentru schimba parti importante din carte, suficient ca titlul sa nu mai fie aplicabil.

    In carte, dar si in filmul din ’79 Paul moare absolut stupid intr-o perioada de acalmie inainte de luptele finale din 1918. In filmul de acum moare eroic in batalia finala. Batalia intr-adevar a fost total inutila, dar in nici un caz nu e in ton cu titlul “All Quiet”.

      (Citează)

    • Diferenta de viziune a scenaristului. Si eu ma asteptam sa fie ca in carte, dar, per total mi-a placut mult filmul si m-a emotionat, mai ales gandindu-ma cati tineri mor pentru ca vor crede in povesti sau pentru ca i-au trimis altii sa moara, tot pentru povesti.
      OT: abia astept sa vad EE…

        (Citează)

  10. Am văzut The Banshees of Inisherin, foarte tare filmul, cu Colin Farrell și Brendan Gleeson, care fac amândoi niște roluri excelente, extrem de credibile. Îl recomand, eu l-am văzut la Elvira Popescu.

      (Citează)

    • Nu stiu daca ai vazut “In Bruges”, tot cu Colin Farrell și Brendan Gleeson, cu 15 ani mai tineri. Merita vazut. Foarte buni amandoi si acolo, plus un Ralph Fiennes excelent ca bonus.

        (Citează)

  11. Mulțumesc de recomandări, se pare că am ceva filme de văzut.

      (Citează)

  12. Everything Everywhere e un film bun, actorii și-au meritat din plin premille. Totuși, pe mine nu m-a prins foarte tare povestea. Oricum e ciudat și ridicol și amuzant în anumite locuri, dar și foarte serios. Vreau să văd încă vreo două filme cu alte versiuni ale lui Evelyn.

    Avatar merită văzut doar la IMAX sau altă versiune de ecran mare + 3D. Efecte speciale super, povestea e aceeași ca în primul.

      (Citează)

  13. Filmul nu e rau, dar sa merite Oscar? Nu e cazul. Si atat de multe premii? Ce naiba, nu e un Pe aripile vantului sau Ben Hur, e o prostioara despre universuri paralele si cum alegeri diferite duc la vieti diferite.

      (Citează)

  14. Singurul pe care l-am vazut e Maverick, in cinema, de gura unei prietene (era ziua ei, nu puteam refuza). Dupa originalul Top Gun, care e un film placut si are o poveste simpatica, aici farmecul pare sa se fi pierdut, Tom Cruise ramane mereu tanar, dar nu are cu ce si nici cu cine… Daca vreti Top Gun, go for the old one.
    Am vazut Avatarul original in cinema, sunt tare curios ce va fi cu asta nou, nu am ajuns sa-l vad cat rula. Nu era un film de Oscar, era o parada de culori si efecte speciale cu o poveste slabuta, dar un film placut si relaxant.
    M-ati facut curios cu Inisherin, cultura irish are un farmec aparte, am fost acolo.
    Eu cred ca de mult Oscar-urile nu mai rasplatesc capodopere, asta si pentru ca nu prea se mai face arta in lumea de azi, cand totul e o goana dupa bani. Filmele frantuzesti sau italiene din anii 70-80 aveau cu totul alta filosofie, si se simtea umanitatea lor, caldura personajelor si prezenta regizorului in poveste. Azi cred ca ar putea concedia toata echipa, cu exceptia Industrial Light and Magic. SI nu s-ar prinde multi…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus