un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ING România intră în sistemul de Plăți Instant și poate face transferuri rapide către celelalte 8 bănci din sistem

20 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

ING România a anunțat că de astăzi, 20 martie, intră în sistemul de Plăți Instant al Transfond și deci se vor putea efectua transferuri bancare instantanee către și de la celelalte banci din sistem. Sau, cum ar spune presa de calitate: “Una din băncile mari din România anunță schimbarea. Vestea pe care o așteptau toți românii!!!”

Un transfer durează cam 4-10 secunde, iar sistemul de plată este disponibil oricând, 24 de ore 365 de zile. Bănuiesc că 366 de zile în ani bisecți :P

ING se alătură astfel celorlalte bănci din sistem: BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen, CEC, Libra, BCR, Patria Bank și Vista Bank. Între aceste bănci transferurile se efectuează în mai puțin de 10 secunde pentru sume sub 50.000 de lei pentru plăți de retail sau plăți de mică valoare, inițiate prin ordin de plată, debit direct și instrumente de debit (cecuri, cambii și bilete la ordin).

Nu includ plățile inițiate cu cardul, dar acolo este un alt mecanism la mijloc.

Poate vă amintiți că acum câteva săptămâni mă plângeam de sistemul mega-lent de plăți ce apare în unele zile nebancare precum în weekend sau la sărbătorile legale. Este ceva rămas din vremurile când nu existau multe computere și schimbările se procesau de personal la ghișeu, cu registre. Este timpul să dispară.

Știu că au zis mulți atunci că băncile fac tot felul de sincronizări și verificări noaptea și este nevoie de personal uman și deci niciodată nu va fi un sistem bancar instantaneu și disponibil în orice zi a anului. Sistemul Plăți Instant al Transfond dovedea însă de câțiva ani că se poate, iar acum se poate și la ING.

    19 comentarii

  1. Funny thing: transferurile bancare old style de intrau de pe o zi pe alta se fac prin FTP cu fisiere text – se ruleaza cronuri automate care preiau fiserele de pe ftp la anumite ore si atunci se fac transferurile – old stuf but it works

      (Citează)

    • Dacă e așa cum zici tu, sper că măcar au niște proceduri in-place să nu fie vreo corupere pe undeva. Să fie semnate digital fișierlee alea text, să se asigure integritatea datelor…

        (Citează)

  2. Vai vai ce tareee.am testatt am trimis de pe ING spre BCR si am primit banii in 2 secundeee,mergeeee ce taree,multumim radu de informatieeeeee,super taree,.a venit minuneaaa ,aproape instant am primit banii

      (Citează)

  3. LOL, ING era în urma CEC-ului meu. Haha.

      (Citează)

  4. Aaaaleluia.

      (Citează)

  5. Vineri observasem cum o plată a intrat instant, deși era făcută din altă bancă. În sfârșit!

      (Citează)

  6. Exact cum zice Radu, la articolul din Ianuarie erau tot felul de explicatii de la cititori care ne spuneau ca efectiv nu se poate face asta fiindca ar ramane bancile fara lichiditati. Ce frumos ca in doar doua luni s-a gasit o solutie. Acum nu mai este nevoie ca un Gigel sa verifice manual lichiditatile bancii si sa ceara un imprumut de la Gigelul altei banci.

      (Citează)

    • Soluția e de cel puțin 2 ani pe piața, ING a intrat abia acum

        (Citează)

    • Nu a zis nimeni ca ar ramane bancile fara lichiditati. Acolo era intrebarea de ce nu se fac plati in zile nebancare si eu, printre altii, am explicat ca e nevoie de management continuu al lichiditatii, adica e nevoie de oameni care sa faca asta.

      Radu evident a inteles ca se fac “niste sincronizari noaptea”, dar Radu nu citeste comentariile nici cand le citeste, deci nu e de mirare.

      Acum intr-adevar vad ca platile astea instant functioneaza si in zile nebancare, dar dupa cum se vede numai pentru plati mici si plati in RON. Adica pentru plati care nu afecteaza semnificativ pozitia de lichiditate a bancii.

      Nu am timp sa caut acuma fine prints, dar sunt destul de sigur ca scrie pe undeva ca banca isi rezerva dreptul de a intrerupe accesul la acest serviciu in anumite cazuri.

        (Citează)

    • Exact asta s-a spus, ca daca nu este un Gigel care sa verifice nivelul de lichiditati si sa ceara imprumuturi in timp real, banca ar ramane fara lichiditati. Si in articolul ala tot de sume mici era vorba, nu a spus nimeni ca vrea sa poata face in weekend transferuri de sute de mii sau milioane de lei. Limita de 50.000 lei mi se pare destul de generoasa.

        (Citează)

  7. Știi cine nu vrea cu nici un chip sa intre in plati instant ? Trezoreria. :-) Oare de ce ?

      (Citează)

  8. Am vazut un comentariu pe alt blog ca ING anuntase din august 2022 ca transferurile instant vor fi posibile incepand cu decembrie 2022, deci au ratat deadline-ul cu 4 luni…

    https://ing.ro/ing-in-romania/informatii-utile/noutati-informare-servicii-de-plata/notificare-august-2022

      (Citează)

  9. Cam ultimii din RO, nu?

      (Citează)

  10. Dan:
    Soluția e de cel puțin 2 ani pe piața, ING a intrat abia acum

    A durat atat pentru ca sunt primii din piata de RO care au dezvoltat solutia inhouse. Restul au dar bani la Montran si depind de vendor extern.

      (Citează)

  11. De fapt, de azi avem disponibile doar încasările instant. Așa zice mesajul din home-bank.

      (Citează)

  12. Cosmin:
    De fapt, de azi avem disponibile doar încasările instant. Așa zice mesajul din home-bank.

    Nu sunt doar încasările, ci și plățile.

      (Citează)

  13. Si inca nu merge ing ul cu Garmin Pay(in romania, in alte tari merge)

      (Citează)

    • Nici la Unicredit. Bine, Unicredit nu e in sistemul asta de plati instant si a fost printre ultimii care au implementat Google Pay, deci la ei nu e vreo graba.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus