un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cumpărați carduri de memorie doar de la magazine mari și de încredere

21 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Mă uitam după un card de memorie, un microSD de 256 GB și viteză mai mare, și mi-au sunat niște alarme când am văzut la ce prețuri mici le dau unii vânzători din marketplace-ul eMAG față de cele vândute chiar de eMAG.

În general la astfel de produse mă uit la cine le vinde pentru că încerc să evit sellerii din străinătate, este mai complicată garanția la ei. Uitați diferențe de preț la un SanDisk Extreme Pro de 256 GB care mă atrăgea pe mine:

Aceștia sunt la secțiunea “alte oferte”, apropo. By default produsul este vândut de “Prima lume”, care pare ceva românesc, dar un click pe numele sellerului arată că este o companie din Olanda.

Acel Saichen I este din Shenzen, China, iar Fanwei, pe numele său întreg “Hunan Sheng Fanwei Maoyi Youxian Gongsi” este din Hunan, China.

Update: mi-a scris cineva de la Gimex Solutions, numărul 2 din listă, ca să mă asigure că sunt importator și distribuitor de carduri de memorie de diverse tipuri, cu cifră de afaceri de 4,5M lei și activitate îndelungată în domeniu, iar sediul social din acte este înregistrat pe o suprafață minimă din motive de impozit. Am editat deci paragraful inițial despre ei.

Primal Sell, ultimul din listă, este o firmă din Grecia.

De ce zic să cumpărați carduri de memorie doar de la magazine de încredere și mari, care au contract direct cu firmele producătoare de carduri? Pentru că sunt foarte mulți ani, minim 15 ani, de la un articol bun de pe Internetul de pe vremuri despre contrabanda cu carduri de memorie.

Pe scurt, în China există o grămadă de fabrici “pe vapor” (uneori la propriu) care produc carduri proaste și lipesc pe ele eticheta și sigla unui producător de renume. Sau cumpără rebuturi (sau le fură) și le revând cu sigla aplicată apoi pe ele. Sau le schimbă firmware-ul ca acel card să raporteze 256 GB către sistemul de operare, dar în practică memoria din el este de 32 GB sau mai puțin.

Este haos în domeniul cardurilor de memorie, iar o problemă este ca marfa este imposibil de verificat. Până la urmă, vorbim de un plastic vopsit roșu și cu sigla Kingston sau SanDisk sau ce vreți voi aplicată pe el, livrat într-un carton înfoliat. Probabil aș putea și eu să produc așa ceva cu minim de efort.

Uitați și review-urile de pe eMAG, de altfel, pentru SanDisk Extreme Pro, care în practică este un card foarte bun:

“Am avut o experiență neplăcută, produsul nu a mai putut fi formatat și a dat erori și astfel am pierdut multe amintiri”

 

“Am luat cardul pentru un Steam Deck. Din pacate cardul nu poate fi citit de Steam Deck iar pe PC functioneaza ciudat, mai da crash din cand in cand. Am rulat un test de validare pe el si apare ca fiind defective (20% GOOD DATA, restul DATA LOSS). Din ce am citit exista foarte multe falsuri pentru produse de genul, poate asta e unul din cazuri.”

 

“Am cumparat 3 carduri de 256Gb de la Lucky Concept. Le-am luat pentru 3 camere IP noi. Le-am pus pe camere si aveau erori de scriere si de citire. Au venit de la firma de montaj si au facut teste au constatat ca sunt defecte cardurile le-au inlocuit si acum camerele functioneaza. Am facut apoi teste de masurare cu cardurile de 256Gb si cu unul vechi de 128Gb. Cel de 256 citeste cu 15mb si scrie cu 9Mb. Iar cel de 128 vechi citeste cu 170Mb si scrie cu102Mb.”

 

“L-am luat pentru ca am citit ca e una dintre cele mai bune solutii pentru Gopro 9. Nu l-a citit Gopro, asa ca am ales sa-l folosesc la smartphone. A mers cateva saptamani, cand au inceput sa apara erori la salvarea fisierelor mp4 mari. In mod ciudat, desi sunt client Genius, nu am avut optiunea de retur pentru produsul asta, iar acum e prea tarziu.”

 

“Am incercat 4 cititoare si multiple aplicatii si nu am reusit sa obtin viteze de citire/scriere mai mari de 12MB/Sec. Extrem de mult sub specificatii.”

 

Acestea sunt 5 din cele mai recente 6 review-uri pentru produs în momentul scrierii articolului. Al șaselea spune că este excelent, 5 stele. Toate cele de mai sus sunt de o stea.

Dacă le citiți, se văd de fapt problemele. Erori de scriere și citire încă de la început indică probabil un rebut sau un firmware care raportează fals dimensiunea și de fapt nu scrie niciodată fișierele. 80% data loss arată cam la fel.

Scriere cu 15 MB/s în loc de 140 MB/s cât ar trebui indică fie probleme cu memoria, fie un card mult mai prost, reetichetat ca și cum ar fi unul de top.

Eu am testat multe carduri de memorie pentru blog și pot să vă spun că unul original de obicei atinge fără probleme specificațiile indicate pe cutie pentru citire sau scriere. Dacă nu le atinge, este la 95% din acele valori.

Vânzătorii de produse fake sau cu probleme sunt problemă uzuală pentru orice magazin stil marketplace. eMAG o are, Amazon o are, orice magazin stil Obor sau Unirii o are. Cred că se pot face mai multe pentru a-i elimina.

Știu de exemplu că eMAG are oameni și algoritmi care analizează sellerii cu review-uri slabe și periodic unii sunt eliminați din platformă. Lucky Concept menționat ca seller într-un review de mai sus nu mai este în platformă.

Situația este asemănătoare și pe Amazon. M-am uitat pe Amazon Germania, Franța, Italia și UK și este la fel. Același produs costă 27 euro într-o țară și 59 euro în alta. Sunt mereu selleri cu nume dubios.

Cred că se pot face mai multe, deși în clipul de mai jos se zice că este o luptă cu morile de vânt. În cele din urmă, vorbim însă de magazine cu milioane de produse listate și zeci de mii de selleri. Pot înțelege că au și alte lucruri la care să vegheze ziua.

Dar SanDisk sau Kingston ce păzesc? Ei nu au altceva de făcut decât să se uite toată ziua la produsele proprii listate pe cele mai mari magazine. Brandul lor este practic distrus de review-uri precum cele de mai sus, iar oamenii pierd încrederea în produsele acelor companii. I don’t get it.

 

Apropo, același lucru se întâmplă și pe SSD-uri, dar nu este un fenomen foarte răspândit în România. Iată mai jos un clip în care Linus testează SSD-uri de 16 TB cumpărate cu 110 dolari și apoi le demontează. Unul avea firmware fals și capacitate reală mai mică; ștergea periodic fișierele mai vechi ca să facă loc pentru cele noi.

Altul avea un card de memorie lipit înăuntru, nici măcar nu era SSD de fapt.

Și acolo Linus explică bine și de ce apar mereu alți selleri și este imposibil să te lupți cu mecanismul lor de înșelătorie, de unde și concluzia mea: cumpărați doar de la magazine de încredere, vândute de acel magazin de încredere, pentru că de obicei au contract cu firma oficială. Și după ce-l cumpărați, card sau SSD, faceți un test complet de scriere și citire pe el. Umpleți-l cu ceva, același fișier copiat de multe ori, apoi încercați să le deschideți și să vedeți că funcționează bine.

    20 comentarii

  1. din tonul articolului inteleg ca trebuie sa cumparam si sa fim intelegatori cu toate rahaturile emag, ca uite, se intampla si la case mai mari, cred ca mai e de lucru la algoritmii emag de verificare a produselor, vinde facaturi mai rau decat un site chinezesc dedicat,

      (Citează)

    • fix asta vrea sa spuna.
      Majoritatea sunt tepari si chiar Tazz tine restaurante fantoma in platforma.
      Confruntati, spun ca ei nu stiu nimic. Restaurat inchis ca nu avea aviz.
      Eu as verifica fiecare firma din asta inainte sa o bag in platforma, dar asta le ar scadea profiturile din proxism(sau proxenetism).

        (Citează)

  2. Gimex, teoretic e legit, era dealer oficial de Sony, acum cativa ani, cand Sony facea si MicroSD, nu doar SDXC rapide/CFExpress si XQD. Nu stiu daca nu si-o fi diversificat portofoliul de furnizori cu unii mai shady, ce-i drept…

      (Citează)

  3. Un pas foarte important pe care ar putea sa il faca Emag este ca la fiecare review sa apara si vanzatorul de la care s-a facut achizitia. Macar in cazul review-urilor verificate, acolo unde se poate face direct legatura.

    La modul in care se desfasoara lucrurile acum este foarte simplu ca o firma ce vinde produse false sa urce pe platforma un produs care sa aiba exact acelasi nume ca un produs original cu multe review-uri pozitive.

      (Citează)

    • Exact, asta voiam sa propun.
      Pentru “Controller Dualshock 4 V2 New Model pentru PlayStation 4” sunt 10 ofertanți la eMag, cel mai ieftin 168.98 lei, Eleqtroniks Haus (scor furnizor 3.6). Din reviewurile produsului (de altfel cu medie bună) ies în evidență cele mici cu texte de tip “chinezărie ieftină”, “seamănă cu originalul”, “nu are garanție”. E clar că sunt furnizori care vând contrafaceri pe post de original la preț de dumping, și eMag nu face nimic (la vreo 3-4 vânzători produsul e livrat chiar de eMag, prețuri intre 206 lei si 300 lei), sunt puse împreună cu originalul.
      Am mai semnalat catre eMag produse cică incluse în programul acela cu chestii produse în România, pandantiv “artizanal de argint” la 100 de lei, le-am dat link spre pagina produsului pe AliExpress unde scria “inox” și preț maxim 2 dolari, nu s-a întâmplat nimic.

        (Citează)

  4. “Știu de exemplu că eMAG are oameni și algoritmi care analizează sellerii cu review-uri slabe și periodic unii sunt eliminați din platformă. Lucky Concept menționat ca seller într-un review de mai sus nu mai este în platformă.”

    hahaha, dar nu.

    Sunt prieten cu cineva ce vinde in marketplace iar el e singurul ce are produsul respectiv (ia de la chinezu de il aduce in Romania tot stocu). Si foarte des apar selleri ce listeaza acelasi produs dar iti trimit altceva asemanator, la fel, pe testate ca acea cunostinta ne-a rugat pe noi sa facem comenzi de acel produs si apoi reclamatii.

    Reclamatiile au fost solutionate in favoarea cumparatorilor (noi) si chiar am primit si voucher pentru deranj, dar selleru respectiv e inca activ in platforma si ceva timp mai incearca cacaturi de genu asta.

      (Citează)

  5. Sa zic ca este cel putin un seller care revinde produse de la Ikea la pret dublu sau triplu?
    Am sesizat asta catre eMAG si IKEA, doi bani nu dau.

    Am lasat review la produs cu screenshot-uri de pe ambele site-uri, macar sa nu mai pice cumparatorii de fraieri, evident nu s-a aprobat din cauza de “detalii ce nu tin de produs”.

    Sunt fan eMAG, dar la anumite faze mi se par sub orice critica.

      (Citează)

    • De ce e asta o problema? Daca eu cumpar legal produsul x de la o firma si il vand legal de zece ori mai scump.. ?

        (Citează)

    • Nici eu nu vad de ce ar fi asta o problema. Pot sa vand produsul la ce pret vreau eu, atata timp cat clientul nu este pacalit si alege sa cumpere de la mine.
      Pe acelasi criteriu ar trebui dati afara din platforma toti comerciantii care cumpara bauturi de la en-gros si le vand mai scump pe site.

        (Citează)

    • se intampla si cu produse lidl si nu numai.
      totusi, asta nu e ilegal (si cred ca nici imoral) atata vreme cat ti se spune clar ce cumperi si primesti exact ce ti s-a spus.

      problema apare cand ti se promite una si ti se livreaza alta.

      si da, reclamatiile ajuta.
      emag a dezactivat complet sectiunea de parfumuri in urma unor probleme de tipul asta.

        (Citează)

  6. Eu am o problema aici cu acel “livrat de emag”. Deci emag le stocheaza la el in depozit, emag le vinde pe site-ul propriu, emag le ambaleaza, emag (sameday) le livreaza, dar responsabilitatea pentru fals este 100% a unui srl din Shenzen?
    Si nu, argumentul “asa face si amazon” nu tine, amazon e o companie de rahat.

      (Citează)

    • toate filtrele alea sunt degeaba.Si cand un produs apare de la mai multi vanztori, inclusiv eMag si are un singur set de reviewuri.
      Caz concret :articole si accesorii Apple.Poti lua o teapa colosala.Orice charger care nu e vandut de eMAg(chiar el) este fals si are si un pret mai mic.Dar Emga continua sa il promoveze si sa l tina sub acelasi review cu cel original.

        (Citează)

  7. Alin:
    De ce e asta o problema? Daca eu cumpar legal produsul x de la o firma si il vand legal de zece ori mai scump.. ?

    Se numeste specula. Este o practica in defavoarea cumparatorilor si a furnizorilor.
    Vezi situatia cu preturile exagerate la console de acum 2 ani. Speculantii cumparau tot ce era pe stoc de unde puteau (si unde aveau combinatii) si apoi iti listau tie la pret dublu pe emag.
    Emag a pus la dispozitie capacitatea sa enorma de marketing (ca el este un marketer de fapt cand vine vorba de marketplace) si a facilitat specula, bineinteles pentru un comision consistent.
    Not fair emag.

      (Citează)

    • vladutz: Se numeste specula. Este o practica in defavoarea cumparatorilor si a furnizorilor.

      cererea vs oferta e cea care functioneaza in favoarea / defavoarea unora.
      atata vreme cat nu vb de ilegalitati (gen produse fake).. restul se regleaza din cerere si oferta.

        (Citează)

    • @vladutz, specula ar fi daca un comerciant ar cumpara tot stocul IKEA si apoi ar vinde produsele mai scump. Dar in conditiile in care comerciantul a cumparat doar o parte dintre produsele IKEA si le-a vandut apoi mai scump, se numeste adaos comercial.

        (Citează)

  8. Sa nu uitam ca in toata ecuatia asta, amazon, emag, castiga comision la fiecare tranzactie. Deci more sales, more revenue.

    Si pentru ca ei compenseaza numai pe cei care fac reclamatie, teparii si emag castiga in defavoarea cumparatorilor “fraieri” si a celorlalti selleri din marketplace care sunt seriosi.
    In plus, practici ca “vezi ce produs se vinde in marketplace bine si il revinzi chiar tu scotand pe seller din ecuatie” sau pui pe default offer oferta sellerului care te plateste mai mult (desi sunt alte mai ieftine) sunt comune la emag ca si la amazon.
    Asa ca eu am o oarecare neincredere in eforturile lor e a combate teparii de la tarabele lor. Este against business.

    Personal am o aversiune serioasa asupra sellerilor din marketplace, am avut experiente slabe cu unii din ei, multi sunt tepari sau prea mici pentru a tine standardul promis de emag.
    Stiu ca sunt printre ei si oameni seriosi, cu business-uri sanatoase, care supravietuiesc prin capacitatile emag de a vinde, insa sorry guys, pur si simplu nu stiu cum sa va aleg din oceanul de tepari.
    Asa ca atunci cand caut un produs, ma uit bine cine il vinde si daca e ceva important, nu aleg daca nu e un seller cunoscut.
    Daca nu e ceva important, aleg in consecinta, dar imi asum ca e ca si cum as cumpara de pe aliexpress.

      (Citează)

  9. Andrei G:
    @vladutz, specula ar fi daca un comerciant ar cumpara tot stocul IKEA si apoi ar vinde produsele mai scump. Dar in conditiile in care comerciantul a cumparat doar o parte dintre produsele IKEA si le-a vandut apoi mai scump, se numeste adaos comercial.

    Tot specula se numeste. Profiti de capacitatea emag de a-ti scoate produsul in fata si un neinformat poate gasi pe google produsul tau inaintea celui de la ikea.
    Este o practica intentionata, daunatoare, care nu aduce plus valoare.

      (Citează)

  10. john2381: cererea vs oferta e cea care functioneaza in favoarea / defavoarea unora.
    atata vreme cat nu vb de ilegalitati (gen produse fake).. restul se regleaza din cerere si oferta.

    Nu e atat de simplu. Daca lasi doar cerere si oferta este 100% free market care aduce anomalii si lasa expusi anumiti cumparatori si vanzatori. Anumite reglementari sunt introduse legal, altele ar trebui introduse de cele mai importante marketplace-uri pentru a oferi aceeasi protectie cumparatorilor (si vanzatorilor deopotriva).

      (Citează)

    • vladutz: ar trebui introduse de cele mai importante marketplace-uri

      marketplaceurile sunt tot jucatori, nu au treaba cu reglementarea.
      de ce o entitate privata (un marketplace) al carei scop principal este profitul.. ar adauga reguli prin care sa isi diminueaza profitul?

      vladutz: Anumite reglementari sunt introduse legal

      pai tocmai am spus ca le consideram pe astea si nu vb de actiuni in afara legii.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus