un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de martie 2023

17 Mar 2023  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

În mod evident este o perioadă foarte proastă pentru burse și tot ce ține de ele, având în vedere scăderile acțiunilor atâtor bănci mari din lume. N-am de ce să cred acum că ar putea fi în pericol unele bănci. Doar faptul că le scad acțiunile la bursă, însă, atrage un lanț de alte evenimente nedorite. Multe companii devin mai precaute cu investițiile lor. Băncile în sine devin mai precaute și dau credite mai greu (sau unde este mai sigur pentru ele sau cu dobândă mai mare), ceea ce înseamnă că multe alte domenii vor încetini.

Este o perioadă proastă. O să fiu scurt cu acest articol.

BURSĂ

Piața mergea destul de prost pe fondul unor știri privind inflația din SUA, apoi a urmat falimentul Silicon Valley Bank, apoi scăderea acțiunilor unor bănci europene, în frunte cu Credit Suisse.

Mai mult, Meta a anunțat recent încă un val de 10.000 de concedieri, ceea ce din nou determină o teamă de acțiunile companiilor de tehnologie.

Situația mea în eToro este următoarea:

  • o săptămână: -0,5%
  • o lună: -5%
  • trei luni: +0,25%
  • șase luni: -4,7%
  • un an: -12%
  • year to date: +5%

-5% la o lună, iar luna trecută spuneam că oricum a fost o lună proastă!

Sunt profitabil pe aceleași companii: Pepsi, McDonald’s, Apple, Microsoft, Visa, Mastercard și Google, plus ceva pe NASDAQ100. Nu pot decât să sper că mai multe companii vor începe să crească. N-am făcut nici un trade în ultima lună.

O veste bună a venit de la UiPath. Compania românească a depășit borna de 1 miliard de dolari venituri, iar analiștii estimează o creștere a acțiunilor după rezultatele bune anunțate pentru trimestrul 4. Compania a crescut 20% într-o singură zi, dar tot este departe de valorile de la momentul lansării pe bursă.

Iată evoluția S&P500 și NASDAQ100 în ultimele trei luni:

CRIPTO

Când băncile merg prost, unii investesc din nou în criptomonede. Bitcoin era acum o lună pe la 23k USD, a scăzut la 19k pentru câteva zile și apoi a urcat treptat până la nivelul 25k USD. Este la cea mai mare valoare din iunie 2022 încoace.

Ethereum și Ripple, însă, nu au avut o evoluție la fel de clară.

Sincer să fiu, mă aștept ca evoluția crescătoare să se oprească aici pentru o vreme, dacă nu se mai întâmplă alte nefăcute în domeniul bancar.

FONDURI

Bursă bad, fonduri bad, cam așa poate fi rezumată treaba.

Între timp, am devenit client Goldman Sachs. Pe 24 februarie am primit următorul email:

Vrem să îți amintim că fondurile mutuale vor fi redenumite, ca urmare a achiziției NN Investment Partners (NN IP) de către Goldman Sachs Asset Management.

Începând cu 6 martie 2023, fondurile își vor schimba denumirile. Mai multe informații despre noile denumiri ale celor 30 de fonduri mutuale din oferta ING poți găsi aici.

Identitatea vizuală va fi și ea una nouă, dar la fel de plină de conținut, practică și ușor de recunoscut.

Această schimbare nu afectează cu nimic beneficiile de care te bucurai până acum. Fundația parteneriatului nostru rămâne neschimbată, iar calitatea serviciilor își va păstra standardele.

Goldman Sachs Asset Management oferă și noi perspective pentru investitori. Acestea includ:

  • creșterea accesului la soluții inovatoare și de top în industria de asset management;
  • posibilitatea unor soluții de investiții suplimentare în sectoare precum cel tehnologic, informațional și al investițiilor responsabile;
  • accesul la un portofoliu mai larg de produse de investiții.

That’s great. Tot pe roșu sunt pe toate, deși acum o lună majoritatea erau profitabile. Dar se numesc Goldman Sachs!

Anyway, dacă lucrurile se așază bine, în curând ar fi un moment bun de a mai cumpăra fonduri. Problema este că nu știe nimeni exact când se vor termina problemele băncilor. Surprize pot apărea mereu, mai ales cu calendare diferite de raportare financiară.

IMOBILIARE

Aici nu știu ce aș putea spune. Am remarcat doar că au reînceput lucrările la clădirea One de la Timpuri Noi, după minim jumătate de an de blocaje.

Din ce zvonuri sunt pe net, au vrut să construiască mai multe etaje decât aveau în autorizația inițială, așa că lucrările au fost blocate. Bănuiesc că s-au deblocat în favoarea lor, spre surprinderea nimănui, deoarece a început construcția încă unui etaj sau poate chiar a mai multora.

    6 comentarii

  1. Mda, pare ca vor veni vremuri care e bine sa ne gaseasca cu ceva cash “la saltea” . Si nu tot doar in fonduri, bursa, depozite, titluri nft-uri, cripto etc. De-asta care sunt dar nu le vezi, ca sa il parafrazez pe marele poet.
    Ma astept ca bancile sa mai pluseze vreun 1-2% la dobanda depozite in perioada urmatoare. Vedem.

      (Citează)

    • Asta nu era de fapt niciodată o opțiune proastă. Doar că vine cu inflație și riscuri de rigoare.

        (Citează)

    • Amuzant e ca pierzi mult mai putin cu inflatia, decat cu bursa, crypto si alte investitii riscante. Ca banuiesc ca nu tii banii la saltea 50 de ani.

        (Citează)

    • Pff. compounding man, lasa inflatia intr-un an, anul urmator e inflatie din ce ti-a ramas si tot asa. Ajungi foarte rapid cu nimic.

        (Citează)

  2. Cel puțin perioada asta, aproape cred ca o varianta pe termen scurt ar fi depozitele la terrmen. Ofertele pe un an sunt bunicele, între 7-10%, desigur nu acoperă inflația, dar ce investite o acoperă?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus