un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Televizoarele în 2023: cele 4K și HDR devin majoritare pe piață

17 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Mă uitam pe oferta de televizoare Samsung pe eMAG pentru niște statistici și am văzut că unul dintre modelele The Frame, cel mic de 32 de inci, costă 2.000 de lei.

Nu este un model mass-market. The Frame este televizorul Samsung care devine tablou. Are un mod special pentru asta, ecranul se… schimbă cumva pentru a afișa pe termen lung fotografii sau tablouri sau ce vrei tu. Este gândit să funcționeze ore întregi pe aceeași imagine.

Mai incredibil mi se pare ecranul aproape perfect mat al acestui televizor. Trebuie să-l vedeți ca să înțelegeți de ce este așa inedit. Pur și simplu nu reflectă mai nimic din jur, inclusiv becuri sau ferestre. Când îl vedeți (probabil este expus prin magazine) o să vă întrebați de ce nu se fac toate televizoarele cu un astfel de ecran mat. La acest preț, cred că se va vinde foarte bine pentru tot felul de spații publice, office, case bine proiectate șamd.

 

Anyway, statistici. Ultima oară am făcut asta acum 3 ani și jumătate și mi se pare interesant de văzut cum s-au schimbat niște tendințe în piața de televizoare în acest timp.

Am luat datele din articolul meu din iunie 2019 și am făcut o comparație. Sunt mii de modele de televizoare în oferta eMAG, deci cred că se pot trage niște statistici bune de acolo. Am pus în grafice comparația dintre 2019 și 2023 ca procente din total.

Interesant aici că HD (768p) a rămas oarecum constant, dar modelele Full HD sunt mult mai puține în ofertă, cele 4K luându-le locul.

Creșterea pe 8K nu știu cum sa o privesc. Până la urmă, vorbim de o creștere de 12 ori ca pondere totală. În valoarea absolută, de la doar 2 modele în ofertă la 33 de modele astăzi.

Acum trei ani și ceva un sfert din televizoare erau non-smart. S-a înjumătățit ponderea lor astăzi și sunt tot mai greu de găsit.

Jumătate din televizoare au acum ecran HDR. OK, 49%. Cred însă că peste câteva săptămâni vom vedea inversarea balanței și deci putem spune că și această tehnologie devine majoritară pe piață, deci televizoarele 4K și HDR sunt “the way to go”. Au fost lansate multe televizoare la CES, iar în curând intră în România.

Mie cea mai interesantă statistică mi se pare aceasta din urmă despre diagonala ecranelor. La o primă vedere, situația din 2023 pare similară cu cea din 2019, dar uitați-vă mai bine la ultimele două categorii.

În 2019, eMAG avea un singur filtru în site, “peste 152 cm diagonală”. 21% dintre televizoarele din acel moment aveau peste 152 cm diagonală.

În 2023, au două filtre mai precise, “152-188 cm” și “peste 188 cm”. Acum 31% dintre televizoare sunt de peste 152 cm, mai exact 19% au între 152 și 188 și 12% peste 188 cm.

Asta este o creștere mare. Convertind în inci, 55 de inci înseamnă 140 cm, deci la categoria de peste 152 cm vorbim de ecrane de peste 65 de inci. Cel mai mare televizor din oferta eMAG este unul de 98 de inci, 248 cm diagonală, cam cât un pat.

S-a schimbat și liderul, de altfel. În 2019, cele mai multe modele intrau în categoria 82-110 cm, dar acum intră în 126-152 cm, un salt de două trepte. Pe locul doi la număr de modele este 153-188 cm. Se pare că lumea găsește loc în casă pentru diagonale care altădată ar fi părut foarte mari.

    34 comentarii

  1. Numai eu reduc diagonala, poate si pentru ca nu am nimic de compensat, nu ca altii care pun diagonale mari in dormitor :D.

    Anyway, am luat intai BX-ul de 55″ si era prea mare, l-am cedat alor mei si l-am inlocuit cu C1 de 48″. Iar daca stiam ca va exista C2-ul de 42″, il asteptam si pe asta il luam.

    Peste 3 ani sau daca pateste ceva Grundig-ul, si deja nu i se simte prea bine telecomanda, dau jos C1-ul ca sa il transfer in locul lui. Si pun ce LG OLED de 42″ se incadreaza in salariul lunar.

      (Citează)

  2. Da, avem de unde alege.
    Păcat ca pe 32 sunt din ce in ce mai putine opțiuni.
    Am un Orion de 24 :) care ar trebui schimbat la un moment dat.

      (Citează)

    • Eu zic ca sunt suficiente optiuni si pe 32 de inch. Numai in oferta Emag sunt pste 100 de modele.
      Surprinzator este ca si in categoria de 24 inch in continuare sunt cateva zeci de modele, adica probabil la fel de multe ca atunci cand ai cumparat tu Orion-ul initial.

        (Citează)

    • 24 de inci totuși ce utilizare are? Este televizor de montat prin bucătărie sau undeva pe perete în spațiu mic?

      Dacă nu vrei canalele TV clasice, e mai ieftin să iei un monitor de PC și un Chromecast.

        (Citează)

    • @Andrei Pe 32, daca alegi FullHD, sunt doar 8 optiuni de la marci renumite. Pana il schimb eu, sper secolul asta, posibil sa mai scada.

      @Radu Televizorul e the main thing, in living, iar in dormitoare nu se pun TV. E cam mic dar ne-am obisnuit cu el. N-am primit aprobare de sus ca sa-l schimb.

        (Citează)

    • Pt pensionari sau locuri unde e lăsat să meargă (magazine mici, etc). Eu am avut 2 Chromecast-uri, le-am aruncat pe amândouă, se mișcau ca dracu de încet.

        (Citează)

    • @Dan.S, dar cand ai cumparat tu televizorul, cate optiuni FullHD de la marci renumite existau pe piata?
      Din cate imi aduc aminte, modelele FullHD pe 32 inch au fost intotdeauna o raritate pe piata. Asta si pentru ca la diagonala asta, ca sa poti face diferenta intre cele 2 rezolutii, trebuie sa stai la mai putin de 2 metri de televizor.

        (Citează)

    • Dan.S: @Radu Televizorul e the main thing, in living, iar in dormitoare nu se pun TV. E cam mic dar ne-am obisnuit cu el. N-am primit aprobare de sus ca sa-l schimb.

      Nu mă așteptam la asta.

        (Citează)

  3. Vecinu din blocu din fata, care sta in apartament identic, are un tv cat tot peretele. Gen ma uit la filme la el la tv si reusesc sa citesc titrarea. Si sint vreo 20 m minim intre blocuri. Iar distanta intre tv si canapeaua omului e fix ca la mine, 2.5 m. Nujtu cum reuseste sa se uite la magaoaia aia si sa nu-i cada ochii.

      (Citează)

  4. Acum am 55 dar dupa cateva saptamani imi parea rau ca nu am luat putin mai mare, dar a fost un compromis cu sotia care e jumatatea mai rationala.
    Cand reusesc sa ma mut, in plan e “cat mai mare” e posibil financiar.

    Tehnologia a evoluat, poti sa te uiti de la 2m fara problemele de la alea cu tub :))

      (Citează)

  5. Advertorial eMag?

      (Citează)

    • Chiar daca articolul asta ar fi reclama la Emag, nu ar fi relevant asta. Subiectul ar fi fost la fel de interesant (sau nu) si daca statistica era facuta pe baza filtrelor din Amazon. Sau daca era facuta pe baza unei vizite in raionul de electronice din orice hipermarket.

        (Citează)

    • Corect! Doar că era frumos sa îl marcheze că fiind advertorial. Că nu suntem cei de pe TikTok aici. :)

        (Citează)

    • SEO :P

        (Citează)

  6. Reclamă nemarcată.

      (Citează)

  7. Intre timp 62% din gospodarii au cablu analogic.

      (Citează)

    • Și probabil s-ar uita oricum la canale non-HD. Dar cred că așa este peste tot.

        (Citează)

    • @ipo, este gresita statistica asta. Chiar daca ai abonament analogic, semnalul care vine pe cablu este acelasi. Deci poti face o scanare in format digital si vei urmari la aceeasi calitate ca vecinul care are abonament digital.

        (Citează)

  8. Ma cam confuza graficele:
    In primul grafic, 2019 si 2023 sunt culori diferite.
    In urmatoarele grafice, 2019 si 2023 sunt puncte pe axa OX, ca apoi in ultimul sa fie din nou culori diferite.

      (Citează)

    • Păi depinde de subiectul graficului. De asta are fiecare legendă și axe.

      Bănuiesc că puteam să le bibilesc mai mult pentru consecvență, dar mi se par ușor de înțeles și așa.

        (Citează)

  9. e normal sa se vanda cele din ce in ce mari….costul de productie s-a ieftinit f mult
    50-55” este media acum…cred

      (Citează)

  10. Nu e așa peste tot, multe țări din Europa au penetrare terrestrial digital mult mai mare (la noi practic nu se folosește).

      (Citează)

  11. Andrei G:
    @ipo, este gresita statistica asta. Chiar daca ai abonament analogic, semnalul care vine pe cablu este acelasi. Deci poti face o scanare in format digital si vei urmari la aceeasi calitate ca vecinul care are abonament digital.

    Aha, deci aia de la cel mai mare provider de cablu din Romania sunt niste idioti ca fac diferentierea intre analogic si digital, inclusiv la pret si la pachete de canale. Bun, am rezolvat-o si pe asta pe internet.

      (Citează)

    • Nu trebuie sa ma crezi pe mine, poti sa verifici la tine acasa sau la un prieten si o sa te lamuresti. Pachetele Digitale sunt necesare doar pentru cei care doresc posturile ce fac parte din extraoptiuni (ex: HBO, Cinemax, posturile Orange Sport, pachetele 4K, etc).
      Dar posturile din pachetul de baza le vei receptiona in format digital indiferent de tipul de abonament (deigur, asta daca ai un televizor care sa nu fie mai vechi de 10 ani si care sa aiba tuner digital incorporat).

        (Citează)

    • Cred ca aveți amândoi dreptate. Unele posturi le poți recepționa digital dacă ai abonament analogic (mai are Digi doar abonamente analogice?). Pentru canale suplimentare și pachete extinse, televizorul face o verificare dacă ai voie să accesezi acel stream digital.

        (Citează)

    • Taică-meu stă într-un orășel și are abonamentul “analog” de la Digi, are toate canalele digitale non-premium.

        (Citează)

    • Hai sa ne uitam pe cifrele ANCOM, nu sunt chiar cele mai noi si nu ma omor dupa metodologia lor, dar informatiile mai credibile pe care le am nu sunt publice:

      https://statistica.ancom.ro/sscpds/public/files/255_ro

        (Citează)

    • @ipo, ti-a explicat toata lumea, dar tu nu vrei sa intelegi (sau nu poti).
      Ti-am zis si mai sus… verifica la tine acasa sau la un prieten care are abonament de tip analogic si vezi ce informatii obtii.

      Si oricum, nu prea inteleg cum ai citit tu raportul ala de la ANCOM si ai ajuns la concluzia ca 62% au servicii analogice.
      Eu am facut niste calcule si ies vreo 41% cu pachete analogice (tine cont ca DTH si IPTV sunt la baza servicii digitale).

        (Citează)

  12. @Andrei G: 62% il am din alta sursa, dar nu e disponibila decat contra cost. 41% ala care iti rezulta tie e oricum mai mult decat semnificativ. Dar, de, probabil ca toti aia cu abonament de 26 de lei pe luna au si TV cu tuner DVB-C, stiu si sa-l foloseasca, si se scartosesc la bani. Dar, hei, stii tu ca “statistica aia e gresita” si eu nu pot sa inteleg. Mi-e prea lene sa disput cu bagaciosi de pe internet care le stiu ei pe toate.

    @nwradu: Digi are cablu analogic in oferta, cu mult mai putine canale TV disponibile vs cablu digital (e si ultimul mare provider care ofera asa ceva) https://www.digi.ro/servicii/televiziune/analogica

      (Citează)

    • Interesant că sunt surse care au informații mai bune decât ANCOM și INS.

      PS: toate televizoarele fabricate în ultimii 10 ani au tuner DVB-C inclus și recomandă scanare digitală când cauți posturile TV. Nu trebuie să ai pregătire avansată. Desigur că o parte dintre cei care încă mai folosesc televizoare cu tub vor vedea posturile în format analogic.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus