un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mega Image instalează automate de reciclare PET-uri în pregătirea legii privind garanția per sticlă

21 Feb 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

Am intrat într-un magazin Mega Image de pe Bd Unirii și aveau înăuntru un mare aparat pentru reciclat recipiente din PET și din sticlă.

 

Vânzătoarea din magazin mi-a spus că încă nu este pus în funcțiune, dar se pregătesc pentru legea ce prevede luarea unei garanții pe PET-uri și dat banii înapoi când aduci la loc ambalajul. Sau măcar pentru reciclare bine pusă la punct.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), cum se numește el oficial, va deveni activ din 30 noiembrie 2023, dacă nu va fi cumva amânat din nou. Pe scurt, la cumpărarea unei băuturi (apă, răcoritoare, bere, vin etc), clienții vor plăti în plus 50 de bani garanție pentru ambalaj. Banii vor fi dați înapoi atunci când returnezi ambalajul în punctele autorizate pentru asta. Linky.

 

Noi nu folosim PET-uri aproape deloc. Avem filtru de apă sub chiuvetă. Nu prea avem ce cumpăra la PET, dar reciclăm cantități mari de cartoane și plastice de la toate celelalte tipuri de produse și ambalaje din comerț. Poate o să scriu mai pe larg despre cum mi s-a părut procesul de reciclare, având în vedere că îl facem de mai mult de 3 ani deja. Pe scurt, însă, sunt absolut șocat de cantitatea de plastice și cartoane pe care le reciclăm săptămânal. Sunt atât de multe produse extra-ambalate și se face atât de multă risipă de materiale!

Așa că orice încercare suplimentară de reciclare mă bucură.

Am văzut astfel de aparate în Germania, unde sunt folosite de atât de mulți ani încât par vechi. Pui PET după PET prin fanta de admisie, calculator le socotește și la final îți dă un voucher pe care-l poți folosi în acel supermarket la casă sau poți cere banii cash. O mulțime de magazine mici și mari, dacă le duci un PET gol, îți dau banii înapoi pe el, no questions asked.

Mi s-a părut un sistem deja normal în viața de zi cu zi acolo. Este atât de bine integrat și toți s-au obișnuit cu el încât nu mai pare nimic special, nimic complicat. Funcționează, este o normalitate.

    25 comentarii

  1. Sper sa instaleze si celelalte lanturi automate de genul acesta cat mai repede

      (Citează)

  2. Ah, sistemul care ii pedepseste pe cei care deja recicleaza….

      (Citează)

    • cum asa?

        (Citează)

    • Pentru mine care deja colectez selectiv e nasol, pentru ca in loc sa compactez frumos peturile si sa le duc o data pe saptamana in 2 plase la containerele de la parter, trebuie sa le pastrez intregi, cu eticheta intacta sa se vada codul de bare, si sa le car in portbagaj pana la magazin.
      Sau pot continua sa fac ce faceam, dar pierd 50 de bani.
      Nu bem apa imbuteliata, dar tot se strang ceva peturi.

      Plus ca acum se adauga noi categorii de separat, nu mai pot sa pun paharele de iaurt (da, stau ca prostul si le spal pe fiecare) la un loc cu sticlele de cola.

        (Citează)

    • Am mai povestit: daca ai deja un contract cu o firma care strange peturile (si blocul meu are), garantia pe pet tot o platesti.

      Ca sa nu mai vorbesc de energia consumata sa returnezi sticla in stare perfecta. Practic, transporti aer inapoi. Cei care vin si ridica peturile o fac la un randament energetic mult mai bun, sticlele fiind in mare majoritate zdrobite.

        (Citează)

    • In plus, reciclarea individuala a sticlelor de plastic este frectie la picior de lemn raportat la totalitatea ambalajelor din plastic.
      Asa cum a spus si Radu in articol, chiar daca nu cumperi bauturi la PET, sunt o multime de ambalaje care se aduna in fiecare saptamana.

        (Citează)

    • Andrei G: In plus, reciclarea individuala a sticlelor de plastic este frectie la picior de lemn raportat la totalitatea ambalajelor din plastic.

      Nu chiar, sunt un anumit procent din total, momentan se lucrează la eliminarea acestor ambalaje.

        (Citează)

  3. La noi in sat se face colectare selectiva de cativa ani. Am ramas extrem de socati de cate plastice aruncam. Nici cu hartia nu mi-e rusine, dar plasticele m-au ingrozit efectiv.
    Incet ne-am mutat pe cumparat cantitati mai mari (refill) la detergenti, sapun etc, apa la bidoane returnabile, carat “sticla de apa” pentru in masina in loc sa cumparam alte plastice etc.
    Din pacate nu se aduna si sticla, si am podul plin de sticle de la Laptaria cu Caimac. Am donat o parte din ele dat tot s-au adunat

      (Citează)

  4. Aparatul asta merge de mult in Mega de la Cotroceni.
    Nush daca accepta sau e facut si pt sticla , dar arata la fel

      (Citează)

  5. “Pe scurt, la cumpărarea unei băuturi (apă, răcoritoare, bere, vin etc), clienții vor plăti în plus 50 de bani garanție pentru ambalaj.”

    but why? ca sa fiu “stimulat” sa merg la aparat sa-mi iau banii inapoi?!

    nu mai bine nu-mi fura statul nici un ban si ma duc eu din proprie initiativa sa returnez pet-ul?

    pentru baterii de exemplu avem un container special la birou, pentru capsule nespresso la fel
    niciodata nu m-am gandit la bani, pur si simplu mi se pare o chestie de civilizatie sa reciclez, mai ales cand am containere dedicate

    de ce sa fiu taxat extra daca deja reciclez?

      (Citează)

    • Pentru ca probabil 90% acum nu recicleaza si probabil asa o sa creasca numarul celor care recicleaza..
      Plus ca daca oricum zici ca reciclai, nu-nteleg unde te fura statul daca iti ia 50 de bani ca apoi sa ti-i dea inapoi…

        (Citează)

    • Radu: Plus ca daca oricum zici ca reciclai, nu-nteleg unde te fura statul daca iti ia 50 de bani ca apoi sa ti-i dea inapoi…

      Pentru ca nu ti-i da inapoi daca continui sa reciclezi eficient cum o faceai si inainte? [aici sper ca iti inchipui cum am putut sa imi dau ochii peste cap]

        (Citează)

    • “nu mai bine nu-mi fura statul nici un ban si ma duc eu din proprie initiativa sa returnez pet-ul?”

      Nu. Pentru ca e exact sistemul de acum si e deja clar ca pe cei mai multi ii doare in cot de returnarea pet-ului. Sunt pline toate periferiile oraselor de tone de pet-uri. Sunt pline raurile de pet-uri. Sunt pline santurile de la marginea satelor.

      50 de bani pe un PET nu e mult, dar cred ca va fi suficient ca aceasta situatie sa inceteze. Eu as fi pus 1 leu, ca sa fie cu adevarat bataie pe pet-uri.

        (Citează)

    • Mihai: de ce sa fiu taxat extra daca deja reciclez?

      Dacă reciclezi, nu ești taxat extra, că îți dă banii înapoi.

      Sistemul este gândit pentru cei care nu reciclau până acum. Și nu mai are rost discuția despre dacă este sau nu util. Bănuiesc ca alte state au dovedit deja în ultimii mulți ani că are impact pozitiv.

        (Citează)

  6. Aparatul seamănă cu cel din Lidl (probabil e chiar acelasi ca nu cred ca sunt foarte multi producători de aparate in Romania) si merge pt sticla+pet+doze.
    …..
    Iar recunoasterea ambalajelor se face dupa forma+greutate nu dupa coduri de bare

      (Citează)

    • Scrie acolo ca trebuie sa fie eticheta intacta, deci eu zic ca citeste (si) codul de bare.

        (Citează)

    • Sunt aceleasi aparate produse de Tomra Norvegia, lider mondial.

      La Kaufland sistemul exista de vreo 3 ani… si la Lidl e pornit de ceva vreme. Toti marii retaileri se pretagesc de inceperea in toamna a programului garantie-returnare.

      Pana atunci, Kaufland ofera o reducere saptamanal pentru fiecare 5 recipiente reciclate, Lidl da 2 bani/bucata, Selgros 10 bani, Mega Image 2 bani in unele magazine, Penny au o campanie cu Dorna, Auchan urmeaza sa le puna in functiune, Profi la fel. Deocamdata sunt acceptate si recipiente fara eticheta dar din toamna nu se mai poate face recunoastrea decat dupa codul de bare.

      Din toamna toate aparatele vor returna 50 bani/recipient.

        (Citează)

    • Și la nemți era cu cod de bare.

      Acolo lumea cumpăra destul de multă apă la sticlă de sticlă, cu navetă cu mâner. Mai ușor de reciclat și mai puțin poluantă per total.

        (Citează)

  7. Radu:
    Pentru ca probabil 90% acum nu recicleaza si probabil asa o sa creasca numarul celor care recicleaza..

    Radu, sper ca stii ca in primul rand, e obligatia autoritatilor sa implementeze un program de colectate selectiva, e directiva de la UE.
    Statul a facut o romaneasca, a transferat responsabilitatea la cetateni, contra unei taxe.

      (Citează)

  8. Foarte bine.
    Prin 2006 sau 2007 ma duceam in “vacanta” in Bremerhaven ca era taica-meu cu munca acolo, sa vad si eu ce inseamna afara.
    Pe langa autobuzele care se aplecau intr-o parte in statie si faptul ca puteam lua bilete direct in autobuz, si de la automate in gara, m-a socat faptul ca taica-meu (si altii) mergeau frumusel cu sacosele pline de sticle de bere (sticla, plastic, metal) la automate la magazine ca sa primeasca ceva cash inapoi.

    Ma bucur ca dupa ~16 ani pare ca ajungem si noi acolo :)

      (Citează)

  9. E ok taxa, no problem, normalitate.
    Dar ce fac ei pentru cetatean cu cei 50 bani luati?
    Va exista transparenta, statistici clare gen uite anul trecut din taxele luate am curatat 10 rauri de peturi si am strans 100 tone de plastic.
    Daca ar fi asa atunci e ok dar because romanistan ma indoiesc iar statul mai sifoneaza niste bani de la oameni.

      (Citează)

  10. La Mega la mine aparatul e funcțional de ceva timp. Îți da un voucher de 0.02 bani/pet, sau cam așa ceva, nu am observat să fie și pentru sticlă sau metal. Blocul nostru colectează separat de vreo 10 ani deja, deci l-am folosit doar când aveam o sticlă goală la mine din întâmplare.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Păi și ce dă înapoi? Sau doar reciclezi și îți transmite felicitările sale sincere?

    Parca iti da un bon valoric ca sa cumperi chestii din Mega.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus