►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
13 Feb 2023 ·
Mi se confirmă din nou că trăim vremuri de cotitură în tehnologie, dar nu ne dăm musai seama de asta pentru că suntem ocupați cu altele. După decenii de dominare a arhitecturii x86, ARM prinde avans tot mai mare. Dacă n-ar (hashtag) fi interese mari la mijloc de monopol și business pierdut, tranziția la ARM s-ar face mult mai rapid.
Mai exact, Max Tech testează două computere personale:
Arată chiar ridicol testul. Mac Pro este un desktop full size, pe când Mac Mini este un “puc” de 4 cm grosime și greutate sub 1,5 kilograme.
Mai mult, placa aceea suplimentară Afterburner costă 2.000 de dolari, cât întreg Mac Mini-ul, și accelerează codarea și decodarea video. În plus, Mac Pro-ul are nu doar de 6 ori mai multă memorie RAM la bord, dar placa Vega II este oricum una de nivel profesional, nu gaming.
Puteți ghici unde se duce totul. Mac Mini câștigă majoritatea benchmark-urilor în care este comparat cu Mac Pro. Mai mult, le câștigă cu avantaj de vreo 20%, uneori 40%. Când Mac Pro iese mai bun în teste, iese cu 3-5%.
Am numărat. Mai exact, Mac Mini câștigă 25 de teste și Mac Pro câștigă 5. Și nu vorbim doar de benchmark-uri sintetice, ci de aplicații profesionale și workflow-uri normale. Se măsoară arhivarea multor fișiere, transcodingul 4K între formate, exportul de fotografii în Lightroom, eliminarea zgomotului din fișiere audio, randări, 3D etc. Treburi de muncă, din care ies bani.
Și Mac Mini câștigă. O pastilă de PC, de 5 ori mai ieftină decât MacPro cu Intel Xeon și 192 GB RAM și două plăci video profesionale în interior. Ba chiar consumă și de 5 ori mai puțină energie electrică.
Urmăriți clipul dacă vreți rezultatele exacte:
Acum se poate spune că Mac Pro este un computer upgradabil, ca are sloturi PCI-Express de extensie și îi mai poți schimba componente.
Teoretic, da. În practică, însă:
Apple a schimbat lucrurile inclusiv în domeniul profesional. Le-a demonstrat celor ce foloseau stații de lucru Apple că un computer mic și ieftin cu procesor ARM este mai bun decât cel mai scump computer al lor și este și mai rentabil pe termen lung. Investiție inițială mică, ușor de scalat în echipă, ieftin de înlocuit la un upgrade.
Sunt sigur că nu se mai cumpără Mac Pro-uri. Și cred că nici pe cele second-hand nu le cumpără nimeni. Nu mai are rost.
Iar cele de mai sus sunt cu un procesor M2 Pro. Nu M2 Max. Nu M1 Ultra sau M2 Ultra. Nu dual-processor M2 Ultra. Se mai poate crește mult de aici.
Indirect, însă, Apple demonstrează că procesoarele Intel și AMD, inclusiv cele profi, sunt inferioare soluțiilor Apple și tehnologiei ARM. Asta este cea mai mare lecție de luat de aici.
Întâi, cum am ajuns pe aici. Telefoanele au avut mereu procesoare ARM pentru că erau simple și specializate. Smartphone-urile, însă, cu iPhone în frunte, au determinat o strategie “mobile-first” în multe domenii, iar tot mai multe programe complexe s-au mutat și pe mobil.
De la Office la editare video și foto și jocuri cu grafică bună și ray tracing, sunt de toate pe iPhone și iPad și Android.
Apple a ajuns deci într-o poziție de piață perfectă pentru a forța diversele companii să facă versiuni ARM ale programelor lor pentru MacOS, atunci când au anunțat primele Apple M1. Și în doi ani, s-a cam făcut asta. Ecosistemul ARM a crescut mult peste estimările inițiale Apple de la lansare.
Și acum este dintr-o dată foarte simplă și direcția Windows: cum majoritatea programelor importante au versiune de ARM pentru MacOS, nu ar fi greu de programat și o versiune de ARM pentru Windows. Nu ar mai fi muncă de la zero, ci deja există know-how-ul și nucleul adaptat pentru arhitectura aceasta de procesoare. Trebuie doar finisate pentru Windows.
Mai mult, există procesoare ARM pentru Windows. Face Qualcomm unele de ani de zile, numite Snapdragon 8cx. Funcționează și Windows pe ARM, dar cam nesigur pe picioare. Cu un mic push, însă, în doi ani ar putea fi o situație la fel de stabilă precum cea din prezent de pe MacOS.
Și atunci de ce nu avem laptopuri cu Windows și ARM, dacă ar fi posibilă dezvoltarea lor într-un timp relativ scurt?
Părerea mea este că Intel și AMD, ca să nu rămână fără business, interzic partenerilor să producă așa ceva. Vrei procesoare Intel cu discount pentru cele 5 milioane de laptopuri pe care le produci anual? Iți dăm, dar cu condiția să nu produci nimic cu ARM, nici măcar de test sau demonstrație tehnologică.
Lui Microsoft poate că nu-i pasă. Ei vând Windows oricum, indiferent pe ce procesor este instalat. Ar trebui să-i pese pentru că dezavantajele procesoarelor Intel/AMD curente (autonomie reală mică, încălzire puternică) alungă de fapt oameni în tabăra Apple. Un exemplu sunt eu, care am trecut la MacBook Pro și este o mașinărie excelentă dpdv hardware și autonomie și stabilitate, chit că MacOS în sine nu este tărâmul făgăduinței față de Windows, ci are avantajele și dezavantajele lui.
Microsoft, însă, face tot mai puțini bani din Windows, care de obicei este inclus cu laptopul, și mai mulți bani din Office și alte servicii. Ei vând Office, Bing, OneDrive și alte servicii care funcționează bine și pe MacOS la o adică.
Altfel spus, Microsoft stă pe margine și nu se bagă în scandal. Ar profita mai mult dacă ar exista Windows pe ARM pe scară largă, dar au preferat să-și reorienteze business-ul spre programe “OS-agnostic”.
Poate că alți producători mari de software ar avea interes mai mare de a vedea computere cu ARM sub Windows. De exemplu Adobe. Dacă treci de la Windows pe Intel la MacOS pe ARM și anterior foloseai Adobe Premiere Pro este o șansă ca pe MacOS să folosești FinalCut Pro al lui Apple, care este foarte bun, sau poate fi un moment bun să încerci în sfârșit DaVinci Resolve, care-i gratuit și optimizat pentru Apple Silicon.
Nu au însă ce face. Adobe, Catia, NVIDIA și cine mai vreți voi nu au totuși puterea de a forța schimbarea.
Revenind la Intel și AMD, cele două companii produc doar procesoare x86 și nici acelea nu sunt prea lăudate în ultima perioadă. Cele mai performante din acest an ajung aproape instantaneu în 100 de grade Celsius, au consum mare și necesită o răcire performantă.
Intel este de mulți ani într-un impas privind procesul de fabricare. Cei de la AMD au fost mai deștepți, au renunțat la propriile fabrici și au externalizat către TSMC producția, plus că au trecut mai repede la chiplets. Mai deștepți, dar nu cu mult. Ambele companii sunt total nepregătite pentru o tranziție la arhitectura ARM (plus că ar trebui să plătească pentru ea niște taxe la ARM Holdings), așa că blochează cum pot orice încercare de a adopta așa ceva pe Windows.
Producătorii de laptopuri (Asus, Acer, Dell, HP etc) nu pot face nici ei nimic. Sunt prea mici, luați de sine stătători. Depind de Intel și AMD pentru prețuri preferențiale la procesoare și chipseturi de plăci de bază. Nu pot impune producătorilor de software să dezvolte versiuni ARM. Nu pot supăra giganții din domeniu pentru că o creștere cu 5% a prețurilor de achiziție le-ar scumpi prea mult produsele finale pe raftul magazinului.
Universul Windows este blocat într-un duopol Intel și AMD. Ai impresia că ți se oferă în fiecare an ocazia de a alege cel mai bun procesor dintre cele două companii, iar discuțiile despre Intel vs AMD sunt în general aprinse. Este, însă, o competiție pentru locul 2.
În practică există o tehnologie care este mult mai performantă și mai eficientă energetic/termic, care este stabilă, este demonstrat că funcționează, iar Intel și AMD fac tot posibilul să o blocheze, să o ascundă de potențialii cumpărători pentru că altfel afacerile a doi coloși de tehnologie s-ar putea prăbuși.
Ultimul avantaj pentru x86 este piața de gaming. Pe MacOS nu sunt multe jocuri. Dar vor fi. Devine o piață tot mai mare pentru a nu fi speculată de dezvoltatorii cu bani, iar servicii precum GeForce Now o pot aduce și ele pe MacOS. Iar atunci tehnologia ARM va fi tot mai greu de ascuns.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
13/02/2023 la 6:45 AM
Foarte frumos… acum joaca-te DOOM sau Dead Space pe scrumiera aceea de la Apple. Jocurile au fost un factor determinat, daca nu cel mai important, pentru dezvoltarea hardware-ului pentru PC.
Daca Windows pe ARM e mai greu, Microsoft se misca in reluare si judecand dupa interfata mizerabila de la Windows 11 uneori si inapoi… ce impiedica Linux sa ruleze pe ARM? Android este de fapt Linux si este dovada ca poti face ecosistem performant pe ARM.
Si pe urma poate s-ar trezi si Microsoft, vazand ca ii scad vanzarile nu doar de Windows, ci si de Office pentru ca multinationalele si companiile mari trec pe ARM si Linux pentru a face economie la licente si curent electric.
Gaelex(Citează)
13/02/2023 la 8:05 AM
Exista distributii de linux care merg pe arm (Raspbsrry Pi OS pt Raspberry Pi fiind probabil cea mai la indemana https://www.raspberrypi.com/software/). E doar o nisa mica. Posibil sa o mai largeasca Steam cu SteamOS (care mom e oficial doar pe un device x86).
urweiss(Citează)
13/02/2023 la 7:58 AM
Versiunea windows 11 arm e beta. A fost lansata anul trecut impreuna cu Visual Studio pt arm (tot beta) si un device de test Arm Dev Kit (Volterra) similar cu cel pe care l’a lansat apple inainte de primele device-uri cu M1. Deviceul se poate lua de la ei din store cu 699eur https://www.microsoft.com/de-de/d/windows-dev-kit-2023/94k0p67w7581?activetab=pivot:%C3%BCbersichttab&rtc=1
Da, sunt in urma dar nu stau pe loc. Ecosistemul MS e mai complex decat cel apple cu o miriada de 3rd parties (producatori de hardware ca intel si ams si integratori ca dell, hp) plus piata business care nu schimba device-urile dupa logica ta de la s23 (“ziceam ca il tin pe cel vechi macar 2 ani, dar n’am mai avut chef si am bagat niste impulss buying”)
urweiss(Citează)
13/02/2023 la 9:11 AM
Am trecut de la Windows (DOS, dacă e să încep cu începutul, pe un x286 cu 2 unități floppy dinalea mari) la MacOs (Macbook Pro 13 versiunea de bază). este altă lume, dar nu neaparat mai bună din punct de vedere al interfeței, doar a liniștii depline și a eficienței.
Mai e mult până ce softuri normale de lucru pentru firme vor trece în mediul ARM, oricare ar fi ele. Poate în zona serverelor să fie cu adevărat atractiv, dacă se vor face pași mai agresivi în această direcție din partea Apple.
https://gs.statcounter.com/os-market-share
SofaDriver(Citează)
13/02/2023 la 9:19 AM
Atat Intel, cat si AMD si-ar cam distruge business-ul daca ar trece pe ARM.
1. AMD nu are deloc facilitati de productie, asta inseamna ca in afara de Intel, ar trebui sa lupte pe partea de design de procesoare cu Apple, Qualcomm, si chiar Samsung, companii care au deja multi ani de experienta in spate.
2. Intel sta putin mai bine, fiindca au fabrici proprii, dar liniile de productie nu sunt la fel de performante ca cele ale TSMC si Samsung, deci ar porni oricum in competitie de pe o pozitie inferioara.
Andrei G(Citează)
13/02/2023 la 11:14 AM
Cam la fel ca Windows vs Linux. Si Linux e gratis, nu “doar” 2000 eur. Tot internetul bananaie de zeci de ani ca e cel mai bun. Unii din tarile cu apa calda chiar au incercat sa mute instituții intregi pe linux surpriza fost ca..ne e bine
Teoria suna bine, realitatea e ff diferita
Add(Citează)
13/02/2023 la 12:49 PM
Am văzut și eu clipul ăla, ce e acolo n-are legătură cu realitatea. E destul să asculți pe cineva care folosește Mac Pro pentru producție audio sau video, rar e vorba doar de puterea de procesare din benchmark-uri. Dar n-are rost să dezvolt, mai ales că vizualizările lor sunt în scădere, că s-a cam săturat lumea de povestea asta.
Diferența dintre Apple și restul e că ei au venit cu o platformă funcțională – hardware și o soluție integrată de emulare, inclusiv suport pentru recompilare unde se aplică. Practic majoritatea softurilor disponibile pe macOS x86 funcționau pe M.
Microsoft sunt singurii care au încercat ARM (în afară de Apple, evident), doar au lansat laptopuri – au fost foarte slabe. În momentul de față nu există procesoare ARM pentru PC-uri și nu există Windows cu un sistem de licențiere pentru ARM la scară largă. Emulare există, cu rezultate discutabile. Practic nu există încă o platformă pentru care să fie adaptat / dezvoltat soft. Aș vrea să confirme și un programator că e ușor să recompilezi soft de pe Windows x86 pe Win ARM, până atunci mi-e greu să cred asta. Plus că nu cred că cineva normal la cap alocă resurse pentru a adapta soft folosit la scară largă pe o platformă încă în beta. Cel puțin nu în viitorul apropiat.
Mai terminați cu suta aia de grade la procesoare – aia e termperatura maximă de funcționare, toate procesoarele din laptopuri ajung la un moment dat la temperatura aia, inclusiv seria M. Diferența e că M consumă mult mai puțin curent.
Dacă industria jocurilor are un aport mare chiar că va mai dura. Pentru Apple nu se grăbește nimeni să facă jocuri pe Metal, degeaba hardware-ul are putere de calcul suficientă.
Producătorii de laptopuri nu vor să dezvolte nimic, ci doar să cumpere din alte părți componente. Nu știu cum e la AMD, dar Intel nu trăiește din procesoare și nu blochează nimic, ci produc cât încă mai este cerere. Blocajul e la soft, care nu oferă alternative pe alte platforme.
Ce treabă are Catia cu schimbarea?! Chestia e că Apple nu lucrează la tranziția asta de 2-3 ani, ci de mult timp, iar restul doar au speculat și au cumpărat ce era pe piață. Acum na, pentru cine a auzit doar de grafică și „video editing” e ok, așa e cum scrie în postare.
dam167(Citează)
13/02/2023 la 2:16 PM
Păi parcă M2 nu era la fel de performant ca i7, nu? Adică era muuuult mai economic, dar nu la fel de puternic. Și e normal ca un procesor în 5nm să fie mai eficient decât unul în 10nm, nu? Adică nu are treabă asta neapărat cu arhitectura.
Avantajul ARM e că lucrează cu TSMC iar avantajul TSMC e că Intel a fost speriat de EUV. Chestia asta nu o să mai dureze prea mult.
Giani Mucea(Citează)
13/02/2023 la 3:58 PM
Are treabă și cu arhitectura pentru că e SoC – adică include memoria care e folosită și pentru grafică (unified memory) și nucleele grafice, deci și ansamblul e mai eficient. Dar e posibil ca eficiența aia să aibă o limită, poate va fi pe 3 nm.
dam167(Citează)
13/02/2023 la 9:31 PM
Nu contează așa tare limita eficienței. Chipseturile lor consumă așa puțin încât pui vreo 3-4 în paralel pentru a ajunge la consumul unui x86 actual, chiar mai multe. Se pot dezvolta în performanță prin sisteme multi-SoC, chiar dacă rămân o vreme la 3 nm.
nwradu(Citează)
13/02/2023 la 4:12 PM
Cum era, Apple nu mai este ce a fost o dată de când a murit Steve Jobs?
Apple a schimbat din nou industria și o face în fiecare categorie unde sunt prezenți: de la iPhone, la Apple Watch, AirPods până la Mac.
Urmează AR / VR și AI și am citit că și în aceste categorii o să schimbe industria.
Am mai citit și că până-n 2030 vor avea venituri anuale de $1 trilion, în 2022 au avut aproximativ ~$400 miliarde.
Claudiu(Citează)
13/02/2023 la 10:06 PM
@Claudiu: nu fi așa sigur cu AR/VR. Se aude că va costa vreo 3000 de dolari casca lor și nu cred că lumea este pregătită pentru asta. Au avut și ei destule fail-uri, de fapt.
nwradu(Citează)
13/02/2023 la 5:44 PM
Exista si ubuntu pe ARM
Empire(Citează)
13/02/2023 la 5:47 PM
multumesc capitane evidenta… din pacate pt tine, commentul meu era la articol unde e vb strict de Win
urweiss(Citează)
13/02/2023 la 6:09 PM
Salut. Am ajuns pe aici întâmplător, din cauza unei sugestii venite de la Google.
Mi se pare simplist felul în care vezi lucrurile.
Într-adevăr, din ce înțeleg, noile M2 Pro sunt excepționale în partea de editare foto și video și concurează excelent răzătoarea pentru brânză, însă acela era hardware scump și neperformant pentru banii ăia încă de când a fost lansat. Practic, pe partea de procesoare AMD avea chestii mai bune, iar pe partea video NVIDIA cu siguranță.
De asemenea, din ce înțeleg încă sunt ceva probleme de scalare pentru procesoarele Apple, motiv pentru care nici nu au acoperit nișa respectivei răzătoare de brânză.
Din nou, este simplist să spui că Apple face cele mai tari procesoare doar pentru că munca ta presupune ceva pentru care procesoarele acelea au fost eficientizate.
Mai sunt o groază de lucruri care se întâmplă pe lumea asta și care nu depind de ARM. Iar dacă arhitectura aceea e sa câștige, nu e nicio problemă. Până la urmă din competiție vine progresul.
Bogdan(Citează)
13/02/2023 la 9:28 PM
Salut, Bogdan. “Câștigarea” competiției nu se face peste noapte. Astăzi arhitectura ARM se dovedește bună pentru anumite task-uri, să zicem. Destul de multe, de altfel, pentru că editarea foto și video, grafica și modelarea sunt activități bine plătite și în care sunt implicate milioane de oameni.
Dar să zicem că este încă doar un start. Așa se întâmplă lucrurile. Azi faci bine acele task-uri. M3 Pro poate va fi bun și pentru altele, M4 Pro pentru și mai multe. Pe măsură ce prind cotă de piață tot mai mare, apare o presiune și mai mare pentru ceilalți producători de software-uri să-și adapteze și ei programele la ARM.
Și nici nu trebuie să fie musai mai bune. Între un computer de 5 ori mai ieftin, dar cu 20% mai puțin performant decât altul, pe care l-ai alege? Pe care crezi că l-ar alege o mare parte din business-uri, care se gândesc și la scalabilitate și la buy-back și alte lucruri?
Eu zic că asistăm la o schimbare la fel de mare ca aceea adusă de primele smartphone-uri cu adevărat capabile să fie numite computer în buzunar.
nwradu(Citează)
13/02/2023 la 9:20 PM
Da-i o cautare “windows arm qualcomm exclusivity” ca sa intelegi de ce nu exista Windows pentru ARM.
Baietii au facut o intelegere in 2016, si pana nu expira nu o sa avem Windows pe MAC (BootCamp) cu procesoare M (singurul motiv pentru care nu am facut inca upgrade).
Si pentru gaming, pana ajunge tot ce vreau pe OSX, s-a inventat consola.
hiqued(Citează)
14/02/2023 la 6:39 AM
Degeaba ai performanta daca sistemul de operare este un jeg scris de un oligofren. Nu am rezistat o seara cu iPad Air-ul comandat, pentru ca:
– nu pot pune pe ecran widget-urile unde vreau eu
– nu pot pune pe ecran icon-urile sau dosarele cu icon-uri unde vreau eu
– nu exista alta sortare a aplicatiilor decat cea visata de drogatul de la Apple
– nu pot schimba dinamic wallpaper-ul cu sursa pe care o vreau eu, in speta Bing
– aplicatia Instagram are bare negre laterale pentru ca nu s-au deranjat sa o faca corect
– tastatura lor oficiala nu are swipe
– tastatura Swiftkey este ba mare cat un timbru pe ecran, ba dimensiune normala, nu imi dau seama de la ce o schimba iPad OS
– tutorialele de configurat pentru limitat consumul bateriei si atentatele la viata privata au patruj’ de minute
Stylus-ul e dragut, sta bine lipit de marginea laterala dupa ce iti dai seama care este cea corecta. Swiftkey recunoaste decent ce scrii daca folosesti stylusul pentru glisat.
Asemenea chin nu e pentru mine, prefer sa pierd un pic de la cursul de schimb si sa declar dauna totala husa de pe Aliexpress decat sa ma chinui cu un produs *prost*
Gaelex(Citează)