un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung s-a mișcat excelent cu update-urile la Android 13/OneUI 5

11 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Sunt plăcut surprins și vreau să zic un GG pentru cât de bine s-a mișcat Samsung cu update-ul la Android 13 și OneUI 5 față de alți ani. În acest sezon, o mulțime de telefoane Samsung din diverse game, noi și vechi, au deja update-ul disponibil. În alți ani, acum în ianuarie abia flagship-urile acelui an aveau software-ul nou.

Eu pe S22 Ultra am primit update-ul la Android 13 pe 24 octombrie, momentul care a deschis de fapt trecerea la Android 13 în sistemul Samsung. Două zile mai târziu deja făceam acest clip video cu noile funcții:

Toată seria S22 a primit update-ul în octombrie. În alți ani, de obicei se întâmpla prin decembrie. Pe 7 noiembrie, update-ul a sosit pentru S21 și S20. Matilda prin perioada aceea l-a făcut pe telefonul ei.

Tot ca exemplu, am văzut prin știri că pe 22 noiembrie 2022 a sosit update-ul pentru Samsung A71, un telefon lansat în 2019. Update-ul de Android 12 a fost disponibil pentru telefon în primele luni din 2022. Update-ul la Android 13 ar fi putut deci fi așteptat pe “early 2023” sau chiar în primăvară, dar uite că a venit din noiembrie 2022. La un moment dat n-a mai pus la știrile zilei toate noutățile despre update-uri.

SamMobile are o listă de telefoane updatate la Android 13 și include modele precum Galaxy A03S, M12, F22, A21, Z Flip, A51 și altele lansate în ultimii ani.

Uitați, prin comparație, un screenshot dintr-un articol de-al meu despre calendarul de update la Android 12:

Este o mare schimbare în bine și spre normalitate, aș spune eu. Aș zice că Samsung se achită cu brio de înțelegerea lor cu Google privind update-urile. Probabil un calendar mai rapid de update a fost negociat odată cu anunțul că telefoanele vor beneficia de 4 ani de update-uri de Android și 5 ani de securitate, mai mult decât pe seria Pixel.

  9 comentarii

 1. Este un sarcasm acest post, nu? Trebuie să fie.

  Android 13 a fost lansat pe 15 August 2022 și tu l-ai primit câteva luni mai târziu, pe un telefon care a costat 1000€+? Trebuie să fie o glumă, altfel eu o numesc țeapă.

  Tu poate ai primit update-ul dar vecinul tău bulgar sau moldovean încă așteaptă — nu toată lumea îl primește în același timp.

    (Citează)

  • Poate nu calculez bine, dar…la 2 luni de la lansarea A13 de către Google, S22 l-a primit.
   La nici 3 luni seriile S21 și S20. Deci unde ar fi țeapa? Îți reamintesc că, spre deosebire de iOS și Apple, android nu e dezvoltat de Samsung, care trebuie să-l adapteze la o serie de modele.

     (Citează)

 2. Singura problema e că Android 13 e nasol. De ce in loc de 6 iconițe in notification tray e loc doar 4 chestii care au iconiță+text. Și în general mult spațiu irosit, și interfața mai puțin folositoare decât la versiuni anterioare.

    (Citează)

 3. morocu:
  Poate nu calculez bine, dar…la 2 luni de la lansarea A13 de către Google, S22 l-a primit.
  La nici 3 luni seriile S21 și S20. Deci unde ar fi țeapa? Îți reamintesc că, spre deosebire de iOS și Apple, android nu e dezvoltat de Samsung, care trebuie să-l adapteze la o serie de modele.

  si asteapta release-ul oficial ca sa se apuce de adaptari? nu ar trebui sa lucreze pe beta-uri? ssi daca dureaza 2-3 luni sa adapteze la ‘nevoile’ lor sistemul de baza pt cateva telefoane, nu e ceva gresit?

    (Citează)

  • Eu sincer nu stiu de unde este obsesia asta sa ai noul sistem de operare in aceeasi zi. Si in plus, nu stiu cu cine faci comparatia de ti se pare un termen de 2-3 luni ca fiind foarte lung.

   Poate compari cu Apple care a lansat iOS 16.0 in Septembrie 2022, dar abia in Decembrie 2022 (la 3 luni distanta) a lansat versiunea relativ stabila si fara bug-uri, adica 16.2.

   Sau poate compari cu Google, care a lansat Andoid 13 pentru telefoanele Pixel in August 2022, dar abia in Septembrie a lansat primul patch care a corectat o parte din bug-urile initiale.

     (Citează)

  • @Vale: Lucreaza si pe beta-uri, problema e ca uneori intre variante diferite de beta dispar anumite functionalitati, sau se anunta unele si pana la urma nu mai apar.

   Programul beta pentru One UI 5 a inceput in septembrie, au fost mai multe variante de beta pana la final, asa ca s-au miscat bine.

   In plus, One UI e mai complex decat AOSP, are multe functionalitati si diverse modificari de interfata. Toate trebuie testate pe diverse telefoane, nu pe 3-4 tipuri cum au Google sau 5-6 ca Apple. Si sa nu uitam cum a zis Andrei G mai sus ca la ambii mentionati au fost niste patch-uri dupa versiunea finala care au corectat multe probleme, la Samsung n-a fost cazul.

   Nu ca ar fi sfinti Samsung, dar fara ei Android-ul era clar cu mai putine functionalitati si mai greu de folosit. Am in paralel si un Pixel si un Samsung cu A13 si prefer de departe Samsung-ul.

     (Citează)

 4. Am luat recent o tableta Galaxy Tab A8, versiunea cu 32Gb+3Gb ram+LTE, 550lei cu voucher rabla, ca sa pensionez intr-un sfarsit a mea Sony Xperia tablet Z din 2013 ( rooted la Android 8, overclock la cpu si gpu, optimizata la sange). Inafara de ecran, care mi se pare sensibil mai slab decat cel de la fosta Sony ( lol) si launcherul stock ce mi se pare meh si cu iz de IOS in setari, a fost un upgrade destul de major. Si se pare ca ieri a primit si ea update la Android 13, dupa ce ii facusem update acum o luna la 12. Nu ca m-ar ajuta prea mult, dar ca idee, nu ma asteptam sa primeasca asa rapid A13, fiind o tableta low end. Gestul conteaza, I guess.

    (Citează)

 5. Galaxy Tab A7 Lite – o mizerie de tableta, a primit saptamana trecuta update la Android 13. O schimbare total aiurea – butoanele de navigare, care erau frumos distantate pe tot ecranul, in Android 13 au fost inghesuite in dreapta ecranului, pe un spatiu de max 2 cm.

    (Citează)

  • Cauta in setări ca le poti face cum erau inainte, si pe mine m-a enervat faza asta dupa update pe o tableta Samsung.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus