un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile MacBook Pro cu M2 Pro/Max: performanță mai bună, autonomie un pic crescută, același preț de lansare

18 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Apple a lansat noile MacBook Pro cu chipseturi M2 Pro și M2 Max. Scurt, rapid, cu un simplu comunicat de presă și un site actualizat, fără mare tam-tam și prezentare de o oră. Nu știu de ce.

Oricum, bine că le-au lansat acum. Zvonurile de până acum vorbeau de luna martie, dar laptopurile vor fi în magazine începând cu 24 ianuarie. Apple și-a protejat bine informațiile de data aceasta. Zvonurile privind lansarea aceasta au apărut cu doar o zi înainte ei, ba chiar și atunci lumea nu credea că va avea loc cu așa puțin tam-tam.

Din ce văd eu, MacBook Pro de 14 și 16 inci rămân la fel, dar au noile chipseturi M2 Pro sau M2 Max, după dorința cumpărătorului. Mai am văzut o diferență, cel mai puternic chipset M2 Max poate fi configurat cu 96 GB memorie RAM. Pagina aceasta vă spune toate diferențele între generații.

Aceeași conectică, același ecran, aceeași tastatură, tot 6 difuzoare, tot webcam-ul introdus recent de 1080p. Toate sunt excelente, vă pot confirma asta ca posesor de M1 Pro. Mai sunt câteva mici diferențe, precum trecerea de la Wi-Fi 6 la Wi-Fi 6E și de la Bluetooth 5 la 5.3, ceea ce înseamnă că au schimbat cipul wifi/bluetooth din placă.

Așadar, care sunt noutățile la procesor? Păi, din ce spune Apple și de obicei se potrivește și în practică, le-au ieșit îmbunătățiri pe ambele planuri importante:

  1. vreo 20-25% spor de performanță, în funcție de aplicație. Mi se pare o creștere bună de la o generație la alta, mai ales după ce seria M1 Pro/Max a rupt oricum în benchmark-uri.
  2. autonomie îmbunătățită a bateriei, pe playback video a crescut de la 17 ore la 18 ore pentru modelul de 14 inci, iar cel de 16 inci ajunge la 22 de ore.

Chipseturile M2 Pro și M2 Max au în primul rând mai multe nuclee. M1 Pro avea 10 nuclee procesor și 16 nuclee grafică, M2 Pro are 12 nuclee procesor cu 19 nuclee grafică. M1 Max avea 10 cu 32 nuclee, M2 Max are 12 cu 38 nuclee, iar pe acest model se pot pune 96 GB de memorie RAM integrată, cu lățime de bandă mare.

Există și un M2 Pro un pic mai limitat, cu doar 10 nuclee procesor și 16 grafică față de 12 cu 19, și un M2 Max cu 12+30 în loc de 12+38 nuclee. Sunt un pic mai ieftine și probabil suficiente pentru majoritatea oamenilor.

Văd în specificații că noile M2 Pro și M2 Max integrează un singur codor video, nu două precum generația anterioară, dar mă îndoiesc că ar conta asta. În prezentare, Apple zice că M2 Pro poate face playback simultan la 23 de streamuri ProRes 4K, iar M2 Max la 10 streamuri 8K. Pare deci bun.

Prețurile de lansare sunt aceleași. Cel mai ieftin MacBook Pro 14 inci, cel cu M2 Pro de 10+16 nuclee și 512 GB stocare costă 2000 de dolari. Pentru varianta M2 Pro de 12+19 nuclee și 1 TB stocare prețul urcă la 2.500 dolari, apoi urcă la 5.100 de dolari dacă vrei varianta cu maxim de memorie și stocare.

M2 Max pe 16 inci? Cel mai ieftin este 2.500 de dolari, iar cel cu 96 GB RAM și 8 TB stocare costă 6.500 de dolari. That’s a lot of laptop.

Probabil că astăzi vor fi listate și pe site-urile românești, urmăriți eMAG, PC Garage sau iStyle. Mă aștept ca prețul de lansare pentru cel mai accesibil model să fie de vreo 11.000 de lei, pe când un M1 Pro poate fi luat cu 8.800 de lei destul de des. Dacă le scade și mai mult prețul, vor deveni chiar modele best-buy, având în vedere că și chipseturile generației M1 sunt foarte performante și oferă autonomie bună.

Sfatul meu ar fi, dacă vreți un MacBook Pro acum, să luați cu M1 Pro/Max, diferența de preț este semnificativă, iar laptopul oricum este overpowered pentru majoritatea task-urilor. Dacă vreți cu M2 Pro/Max, probabil că primele ieftiniri sau oferte vor apărea peste câteva luni. Iar MacBook-ul de 13 inci, cel cu M2 simplu, tot nu merită, mai bine luați MacBook Air cu M2 (similar ca performanță, dar mai ieftin și mai portabil) sau MacBook Pro M1 Pro de 14 inci, care este mult mai performant.

 

Apple a lansat și Mac Mini cu M2 sau M2 Pro, după dorință. Mac Mini nu mai fusese actualizat din 2020, când a fost lansat cu procesor M1. Începe de la 600 de dolari la ei, ceea ce mi se pare un preț bun, dar în rest nu este genul meu de produs și nu mă interesează așa tare.

    19 comentarii

  1. Cel mai bun laptop de pe piață, fără doar și poate.

    Încă mă gândesc ce variantă să cumpăr. Bine, tot pe preș o să dorm indiferent de configurație. Așa că nu văd vreun motiv să nu merg pe M2 Max, 32GB RAM și încă mă gândesc dacă îmi ajunge un 1TB sau nu — folosesc cloud-ul pentru stocare, oricum.

    Au și varianta video atât pe site cât și pe YouTube, apropo.

      (Citează)

  2. “Mai am văzut”, Radu, serios?

      (Citează)

  3. Urmeaza comentariul lui Gaelex de la toate articolele cu apple: “apple e naspa fiindca [..]” .

      (Citează)

  4. Eu l-as astepta p-ala din 2024.
    Procesor pe 3nm produs de TSMC.
    Claudiu:
    Cel mai bun laptop de pe piață, fără doar și poate.

    Încă mă gândesc ce variantă să cumpăr. Bine, tot pe preș o să dorm indiferent de configurație. Așa că nu văd vreun motiv să nu merg pe M2 Max, 32GB RAM și încă mă gândesc dacă îmi ajunge un 1TB sau nu — folosesc cloud-ul pentru stocare, oricum.

    Au și varianta video atât pe site cât și pe YouTube, apropo.

      (Citează)

  5. Mai am văzut o diferență…

      (Citează)

  6. Trebuie sa imi schimb laptopul personal/pentru side jobs, si as cam trece la Mac.
    Am ajuns la concluzia ca pentru mine un Air ar fi suficient, si ma atrage nespus ideea de laptop fanless. Probabil si M1 mi-ar fi suficient.
    Problema mea este ca vreau 16GB de RAM (cu siguranta voi mai avea de rulat VM-uri), si eventual si ssd > 256 (asta e nice to have) si asta imi urca pretul in mod nejustificat. Daca ma uit pe istyle costa 2000 de lei doar aia 8GB in plus. Pe emag nici nu am optiunea decat de la niste selleri necunoscuti.
    Stiu ca e modul lui Apple de a face upsell la Pro, dar eu nu vreau Pro.

      (Citează)

    • Nu lua atunci 😁

        (Citează)

    • Subscriu, am un macbook Air și e foarte bun pt taskuri usuale. In același timp am un Windows acasă și Linux pe pc-ul de munca

      Hardware-ul Apple și construcția sunt de excepție dar software…wow, atâtea
      decizii proaste… Vrei un terminal bun, doar cel default sau iTerm2 care sunt mizerii. valgrind nu merge pe Apple, etc etc

      Și da mi se par mega nesimțiți pt 8gb sau 256gb ssd sa plătești atâția bani in plus….

        (Citează)

  7. Ca realizari hardware sunt exceptionale. Design, ecran, putere de procesare, baterie. OS-ul este insa mult diferit fata de Windows, programele profesionale disponibile (mult) mai putine iar trecerea unui utilizator experimenat Windows la MAC e crancena.

      (Citează)

    • Nu e nimic crâncen, macOS își are baza în UNIX, deci it is what it is. Nu contează numărul „programelor disponibile”, ci se reduce la ce are fiecare de făcut – dacă anumite lucruri nu sunt disponibile pe macOS fie te chinui, fie rămâi la Windows. Sau le folosești pe amândouă în paralel – de obicei laptop Apple + desktop cu Windows. Pentru grafică, video și audio ai cam tot ce îți trebuie, dar sunt alte domenii unde nu ai mai nimic.

      La utilizatorii experimentați intervine și comoditatea, fluxul lor de lucru ar trebui impus peste tot doar pentru că așa s-au obișnuit ei. În mod normal lumea se adaptează dacă un anume OS / soft oferă avantaje suficiente.

        (Citează)

  8. Mi se pare ca Mac-ul are si un aer “cool” pe care niciun producator de PC nu a reusit sa-l obtina.
    In materie de performanta, impresionant ce reuseste Apple sa obtina cu procesoarele astea noi. N-am folosit, dar am citit numai de bine.

    dam167:
    Nu e nimic crâncen, macOS își are baza în UNIX, deci it is what it is. Nu contează numărul „programelor disponibile”, ci se reduce la ce are fiecare de făcut – dacă anumite lucruri nu sunt disponibile pe macOS fie te chinui, fie rămâi la Windows. Sau le folosești pe amândouă în paralel – de obicei laptop Apple + desktop cu Windows. Pentru grafică, video și audio ai cam tot ce îți trebuie, dar sunt alte domenii unde nu ai mai nimic.

    La utilizatorii experimentați intervine și comoditatea, fluxul lor de lucru ar trebui impus peste tot doar pentru că așa s-au obișnuit ei. În mod normal lumea se adaptează dacă un anume OS / soft oferă avantaje suficiente.

      (Citează)

    • Asa s-au pozitionat intotdeauna, ca fiind producatorul ala de electronice cool. Au mai incercat si cei de la Lenovo intr-o perioada cu tot felul de linii de design moderne, dar nu au avut o viziune uniforma pentru toate echipamentele.

        (Citează)

    • Celorlalți producători le-au trebuit 15 ani să pună niște ecrane decente și să mai scape pe alocuri de stickere cu Intel, AMD și nVidia. Chiar și așa, un trackpad ca lumea nu găsești, iar ecranele trebuie în general calibrate din când în când.

      De când cu seria M prețurile n-au scăzut, dar ai mult mai mult în aceiași bani. Cel de 16 cu M1 Max, la configurația pe care am luat-o eu cu Intel, era semnificativ mai ieftin la lansare (la iStyle m-am uitat eu). Design-ul și porturile nu mă interesează neapărat, dar ecranul e mult mai bun pe modelele noi de 14 și 16.

      Dacă te poți descurca doar cu macOS, laptopurile astea noi chiar sunt o afacere.

        (Citează)

  9. Tano: valgrind

    Poti pune orice alt terminal bazat pe Electron.

      (Citează)

  10. Jos pălăria pentru ce au putut produce. Indiferent ce îți dorești să lucrezi pe acel laptop ești asigurat! Nu pot spune același lucru și de iphone 14

      (Citează)

  11. Eu astept un Air de 15 :)
    Procesoarele M1/2 Max nu prea isi au locul pe laptop.
    Ca hardware imi plac dar sistemul de operare ma enervează uneori maxim. De ex nu poti minimiza ferestre ca pe celelalte SO prin click pe iconita din “taskbar” trebuie doar din butonul de minimize, nu imi arata viteza cu care copiez fisiere, daca am mai multe ferestre de Chrome nu pot comuta usor intre ele, anumite setari sunt mai greu de gasit si incomplete, tastele lor speciale sunt enervante, nu au numpad desi am varuanta de 16, cand inchid ecranul nu stiu daca laptopul e inchis sau e in connected standby … dar sunetul e peste multe laptopuri.

      (Citează)

  12. pe Mac imi lipseste Notepad++ am incercat o multime de editoare de text, dar imi lipseste usurinta astuia precum si grafica. Am rezolvat cu un paralell desktop.
    In rest macos imperecheat cu alte cateva dispozitive (telefon tableta difuzor casti) e atat de comod sa stii ca pur si simplu merg si sunt acolo cand ai nevoie de ele.

      (Citează)

  13. intrebare pentru apelisti

    As vrea sa ii iau lu nevasta-mea un mac air. Si voiam sa intreb daca e diferenta asa mare intre 8 si 16gb?
    Nevoile sunt simple: net, net, net si ceva stil office.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus