un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am dus-o pe Alice pentru prima oară în zăpadă: expectations versus reality

30 Jan 2023  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

A nins în București cam 4 centimetri. Ar putea fi considerat un fenomen extrem, având în vedere că primarul Firea închidea școlile pe la 2 cm în sus. Nu mai sunt ierni ca în 2010.

Ninsoare proaspătă? Să scoatem copilul afară, ca să aibă primul contact cu ❄️zăpada.

Teoretic nu este prima iarnă a lui Alice, ci a doua. În cea anterioară, însă, Alice nu știa pe ce lume este și nici zăpadă nu a fost pe străzi.

Așa că am scos-o acum din casă, vineri și sâmbătă, pe ninsoare. Va fi magic, ne-am spus!

Cum ne așteptam să fie: găsim un namete mare de omăt pufos și o aruncăm pe Alice în el (nu la propriu). Ea sigur va fi super încântată de zăpadă, va alerga prin ea, o va arunca fericită cu mânuțele ei în aer și va râde în timp ce-i cade gravitațional înapoi în cap.

Apoi va ieși de acolo cu obrajii roșii și poate fulgi de nea pe năsucul ei mic. Va fi încântată de această nouă experiență din viața ei, apoi vom merge cu toții acasă unde va mânca supă caldă și apoi va dormi buștean timp de 3 ore.

Yeah. Așa credeam că va fi. Și ce-i drept i-am dat supă caldă la întoarcerea acasă, deci partea aceea s-a adeverit.

Cum a fost în realitate? Am echipat-o cu combinezonul ei de iarna (“costumul de cosmonaut”) și ghete și am ieșit voioși afară. S-a dovedit după primii metri prin mocirlă că trebuie să împing căruciorul cu mult mai multă forță ca să înaintăm, așa că eu mi-am consumat cu succes caloriile zilnice.

Din fericire, prin parc o mulțime de alei fuseseră deja curățate de zăpadă, spre deosebire de trotuarele din cartier, așa că plimbarea a devenit mai plăcută acolo.

Alice nu a avut nici o reacție la zăpada din jur. S-a uitat la mașini, copaci, asfalt și gardurile acoperite de nea cu o privire total neinteresată care parcă spunea “ok, cineva a vopsit totul în alb, fine, whatever dude”.☃️

Am ajuns în parc și într-o zonă cu zăpadă moale pe jos, așa că am plantat-o acolo în picioare ca să exploreze singură. A făcut câțiva pași în mod brownian, ca de obicei. A umblat în sus și în jos, mi-a arată o pasăre, s-a uitat la niște oameni care treceau și ei pe acolo.

Părea să considere că sub ea este o podea de culoare albă și nimic special în plus. La un moment dat s-a pus jos în genunchi, a introdus mânuța ei delicată în zăpadă, ocazie cu care a remarcat imediat că este 1) udă și 2) rece, ceea ce nu i-a convenit. S-a ridicat și a venit rapid la mine solicitând să fie luată în brațe. De la înălțime a fost mai bine, am plimbat-o în timp ce ea dicta din mânuța ei în ce direcția ar dori să fie cărată.

 

I-am arătat și cum scutur creanga unui tufiș de zăpadă. S-a uitat la mine cu privirea aia de “but why?”.

Și cam asta a fost plimbarea. N-a aruncat zăpadă în aer ca în stock photos. Nu s-a tăvălit în troiene cu exuberanța tinereții. De fapt, cel mai bun moment pentru ea a fost când a trecut un câine pe lângă noi și Alice mi l-a arătat și a zis “ma! ma!”. Noi ii zicem că un 🐶cuțu face “ham-ham-ham!”, iar ea repetă “ma! ma! ma!” Nu știu de ce zice Matilda că nu prea spune “mama”….

Și ne-am dus acasă după vreo oră. Căruciorul era fleașcă pe plasa de jos, plus cu zăpadă depusă pe roți, așa că a făcut o baltă pe hol în ciuda eforturilor mele de a-l curăța înainte de a intra în casă.

I-am dat supă caldă. Tati ar fi vrut un vin și mai cald pentru el, poate chiar fiert, dar nu a avut la dispoziție. Am culcat-o de prânz și aia a fost tot.

Poate la anul, când va fi mai mare și capabilă să se țină de o sanie, va fi mai entuziasmată de faptul că cineva a vopsit mediul înconjurător în alb. Momentan, însă, ud+rece=câh.

Am văzut foarte mulți părinți cu copii mici prin parc, unii mai mici decât Alice. În bula mea de Instagram, majoritatea părinților par să-și fi dus copiii la “prima zăpadă”. Sper că ați avut cu toții experiențe memorabile. Pentru mine, să-i văd pașii ei micuți pe zăpadă lângă cei mari ai mei a fost foarte plăcut.

    20 comentarii

  1. Cred ca i-ar fi placut mai mult cu sania :) Gasesti la decathlon niste sanii din plastic pentru copii mici.

      (Citează)

  2. Sa vezi ce fun e cand te duci prima oara in concediu cu copilul mic pe plaja si constati ca nu numai ca nu e incantat, dar nici macar nu vrea sa puna piciorul descult pe nisip asa ca sta exclusiv pe patura si cere sa fie dus in brate la si de la apa, in pauzele de urlat ca nu ii place nisipul. :-)

    De aia zic ca secretul parentingului de succes este sa ai zero asteptari si de la copil, si de la tine.

      (Citează)

  3. Apreciem auto-ironia :))
    Dar sa ii vezi pe la 7-10 ani incolo. Sambata am iesit in parc Agronomie, zapada virgina de vreo 9 cm, m-am intors acasa sleit dupa vreo aprox 2 ore de bulgareala, cazemate, oameni de zapada si tot tacamul.
    Am adormit in fund pe canapea :)

      (Citează)

    • Pare foarte obositor. Chiar ma uitam la unii părinți care făceau oameni de zăpadă cu copiii și mă gândeam doar ca pare foarte ud și obositor.

        (Citează)

  4. Eu am dus cainele in parc la zapada si am fost socata de ce mi-au auzit urechile in jur .
    Parinti veniti cu copii , extrem de nervosi , iritati . Pur si simplu nu inteleg cum este posibil ca eu sa ii vorbesc cainelui meu mai frumos decat ii vorbeste un parinte copilului sau partenerei /lui . Uneori te citesc ca sa imi recapat increderea in umanitate :) .

      (Citează)

  5. Dan:
    https://www.decathlon.ro/p/sanie-bob-bobee-albastru-copii/_/R-p-X8226675?mc=8226675&gclid=Cj0KCQiAz9ieBhCIARIsACB0oGJsfFRYEgt05797UsrxO_1DTXkgnSMUs9-pG8pjCnG-uhvGSmk22IkaAgxUEALw_wcB

    Recomand și eu sania asta pana la 2ani. Are și centuri, e ce trebuie. Prima experiența la zapada cu al meu, acum ceva ani, a fost ca l-am tras dormind in sania de mai sus vreo 2 km pt ca ne-am îndepărtat prea tare de casa :))

    Noi am folosit-o si acum la 5 ani si . Doar de dragul de a nu mai cumpara alta pentru 3-4 zile de zapada. A fost ok. Copilul a fost multumit.

      (Citează)

  6. Pe ai mei i-am plimbat cu sania in parcul Carol. Sunt cateva partii bune pe acolo.
    La anul probabil o sa fie mai entuziasmata…daca mai avem zapada.

      (Citează)

  7. daca iarna trecuta un mini-om de zapada in parcare a fost principalul contact cu “albul rece”..
    anul asta am fost cativa km mai la “deal” sa vedem zapada.
    are deja 3 ani si experianta a fost cu succes.
    in primele 2 zile nu se lasa luat din zapada, insa duminica l-a ajuns oboseala si n-a mai fost la fel de tentat.
    a experimentat singur ce spui tu in articol (aruncat zapada, bulgari, prins fulgi cu limba, ceva sanie, urme de ingerasi in zapda, chiar si curatat masina),
    dar a contat si faptul ca a avut carti cu povesti in care a vazut lucrurile astea + inevitabilul tv, deci stia ce isi doreste sa incerce.

    probabil ca anul viitor experienta din realitate va fi mai aproape de asteptari (doar sa ii spuneti si copilului ce e cu zapada si care sunt asteptarile) :)

    enjoy

      (Citează)

    • Ce vârstă are? Suna foarte adorabil ce povestești acolo 😁

        (Citează)

    • aprox 3 ani si 2 luni.
      si e curios de fel, deci isi dorea sa experimenteze ce vazuse in carti / tv.
      sunt convins ca o sa va vina si voua randul :)

        (Citează)

  8. In cativa ani o sa coboare scarile inzapezite. Pe burta. Head first :)

      (Citează)

  9. Am schimbat copiii sambata de 3 ori, cat se usca un rand de haine pe calorifer le udau pe celelalte. E misto zapada, cand eram mic stateam plecat cu sania pana mi se lipea stomacul de sira spinarii.

      (Citează)

  10. Cum să nu ai vin la dispoziție? 🙄 Tu ce faci când comanzi la Finestore, iei numai 40+? 😂

      (Citează)

  11. Eu n-am mai văzut zăpadă în Galați de prin 2018. Am fost surprins plăcut de faptul că am văzut mulți părinți ieșind cu copii de diferite vârste (de la 2-3 ani la 8-9) pentru că zăpada începe să fie rară. Pentru prima dată am văzut vreo 4-5 copii care se bulgăreau ca acum mulți ani. Nu deranjau pe nimeni, făceau gălăgie ca noi și mi-au adus un zâmbet pe față.

    PS: Prima ieșire a surorii la zăpadă a fost epică, s-a lăsat cu urlete. Nu înțelegea de ce trebuie să stea în frig pe sanie, de ce trebuie să iasă și tot așa. Iar bomboana de pe tort a fost poza cu Moș Crăciun/Gerilă: eu zâmbeam frumos, ea plângea în hohote. E prea mică pentru a se bucura de zăpadă și poate nu o va face nici când va fi mare. Scoateți-o cu sania și vedeți dacă ea vrea mai mult.

    PPS: Câte poze ați făcut ca s-o prindeți pe Alice zâmbind, având în vedere că n-a prea fost încântată de zăpadă? Glumesc, dar îmi place mult poza ☃️☃️☃️

      (Citează)

  12. Al nostru are vreo 3 luni in spatele lui Alice, dar inca nu paseste, asa ca l-am luat cu sania. Nici el foarte incantat, nu intelegea de ce nu stam in casa unde are jucariile.
    Toate bune si frumoase pana cand am luat o curba mai stransa, motiv pentru care a ajuns cu o jumatate de fata in zapada, iar dupa asta chiar nu a mai fost fan.
    Recomand sania de la Decathon de mai sus, noi am imprumutat-o de la niste prieteni si are si o chinga in spate sa poata fi controlata si decelerarea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus